Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Επιπλέον προορισμοί από τον χρήστη jina
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΜΥΤΙΛΗΝΗ

 
προστέθηκε από jina ,ηλικία 35
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Νομός:    Ν. Λέσβου
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Πλούσια σε εικόνες και αντιθέσεις, η Μυτιλήνη ενδείκνυται για κάθε τύπο ταξιδιώτη. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν χαλάρωση σε πολύ ωραίες παραλίες, για low budget διακοπές αλλά και για τους λάτρεις της οδήγησης σε όμορφες διαδρομές. Ανεπιτήδευτο νησί και χωρίς κοσμικό προφίλ, έλκει εξίσου τους φυσιολάτρες, τις οικογένειες, όσους αγαπούν την παράδοση και το τοπικό χρώμα αλλά και τους gourmet ταξιδιώτες. Τα καλοκαίρια είναι αρκετά δροσερά και το χειμώνα παρατηρούνται συχνές βροχοπτώσεις. Η Λέσβος είναι ένα νησί για όλες τις εποχές! Επειδή, ωστόσο, είναι μεγάλο και πολυπρόσωπο νησί, δεν έχει τόση σημασία το πότε θα την επισκεφθείτε αλλά ο χρόνος που θα έχετε στη διάθεσή σας. Απαιτείται να της αφιερώσετε αρκετές μέρες προκειμένου να απολαύσετε τις ομορφιές της, να τη γνωρίσετε αλλά και να ξεκουραστείτε, γι’ αυτό υπολογίστε να μείνετε τουλάχιστον δέκα μέρες. Αν το επιθυμείτε, μπορείτε να μοιράσετε τη διαμονή σας σε δύο ή και τρία μέρη, γιατί οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Τοποθεσία  
 
Το καταπράσινο νησί της αρμονίας και της ομορφιάς, η Μυτιλήνη (ή Λέσβος), είναι το τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί και μαζί με τη Χίο αποτελούν τα μεγαλύτερα και πιο ιδιαίτερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που χαρακτηρίζονται από εναλλαγές στο τοπίο, αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και γαστρονομικές εκπλήξεις. Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι η πόλη της Μυτιλήνης, ένα μείγμα παλαιού και καινούριου στοιχείου και μια πόλη με πανάρχαια ιστορία. Χτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, αποτελεί έδρα του Νομού Λέσβου, της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αλλά και διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο. Εκεί έχουν επίσης την έδρα τους το Υπουργείο Αιγαίου καθώς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η έκταση της πόλης είναι σχετικά μεγάλη αλλά δυσανάλογη ως προς τον πληθυσμό της. Ο σχετικά μικρός πληθυσμός οφείλεται στο ότι μόνο το νότιο και το νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης έχουν υποστεί τον οικοδομικό οργασμό των δεκαετιών του 1980 και του 1990, την πυκνή δόμηση και την κατασκευή πολυκατοικιών (άρα και τη συσπείρωση της πλειοψηφίας του πληθυσμού μόνο στο 35-40% της συνολικής της έκτασης).
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης     ΚΤΕΛ Λέσβου
 
Στη Μυτιλήνη μπορείτε να πάτε είτε αεροπορικώς, είτε με πλοίο. Διαθέτει το σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» και συνδέεται καθημερινά με την Αθήνα και αραιότερα με τη Θεσσαλονίκη, μέσω δρομολογίων της Ολυμπιακής Αεροπορίας και της Aegean. Κατά την τουριστική περίοδο εξυπηρετεί και πτήσεις charters από διάφορες Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες. Το λιμάνι της πόλης, που είναι από τα μεγαλύτερα του Αιγαίου, συνδέεται καθημερινά ακτοπλοϊκώς με το λιμάνι του Πειραιά -μέσω Χίου- αλλά και με τη Θεσσαλονίκη, τη Λήμνο και την Καβάλα. Επίσης, μικρά πλοία εκτελούν δρομολόγια για τις πόλεις Αϊβαλί και Δεκέλεια στα τουρκικά παράλια. Το χειμώνα παρατηρούνται αρκετές ακυρώσεις δρομολογίων από και προς το λιμάνι της Λέσβου, λόγω των υψηλών μποφόρ που επικρατούν στο Αιγαίο, οπότε θα πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όταν είχα επισκεφθεί το νησί ήταν Νοέμβριος και παρέτεινα την παραμονή μου για περίπου μια βδομάδα λόγω της κακοκαιρίας αλλά και της απεργίας των λιμενικών.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Μετακινήσεις  
 
Η πρωτεύουσα συνδέεται με τις άλλες πόλεις και τα χωριά μέσω πυκνού οδικού δικτύου, η κατάσταση του οποίου είναι πολύ καλή στα περισσότερα σημεία και βελτιώνεται συνεχώς με διάφορα έργα που γίνονται. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επίσης, είναι αρκετά οργανωμένα.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Χρήμα  
 
Μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης θα βρείτε υποκαταστήματα και ATM όλων των Τραπεζών, σε αρκετές περιπτώσεις στεγασμένα σε πανέμορφα νεοκλασικά κτήρια.
  Υγεία  
 
Στην πόλη της Μυτιλήνης θα βρείτε το «Βοστάνειο Γενικό Νοσοκομείο» (τηλ. 22510-57700), ενώ Κέντρα Υγείας υπάρχουν στις περιοχές Καλλονή, Άντισσα, Πολιχνίτος και Πλωμάρι. Επίσης, θα βρείτε και πάρα πολλά φαρμακεία.
  Επικοινωνία  
 
Στο Κέντρο θα βρείτε αρκετά Internet Cafe, όπως είναι το «X-Plorer» και το «Net Cafe» στην οδό Κουντουριώτου και το «Sponda» στην οδό Κομνηνάκη. Επίσης θα βρείτε Κ.Ε.Π. στο Κέντρο αλλά και στην περιοχή της Θέρμης και Ταχυδρομείο στην οδό Βουρνάζων. Προσοχή απαιτείται κατά τις τηλεφωνικές σας συνδιαλέξεις γιατί -ειδικά στο ανατολικό παραλιακό κομμάτι του νησιού- σε πολλά σημεία το τουρκικό δίκτυο είναι πιο ισχυρό και το κινητό σας θα συντονίζεται διαρκώς από μόνο του, με αποτέλεσμα, αν δεν το αντιληφθείτε εγκαίρως, να χρεώνεστε τις κλήσεις σας ως διεθνείς.
  Ενημέρωση  
 
Το τηλέφωνο της Αστυνομίας είναι 22510-21255, του Λιμεναρχείου 22510-47888, του Αεροδρομίου 22510-61490 και 22510-61590, του Νοσοκομείου 22510-57700 και του ΚΤΕΛ 22510-46436, 22510-28534 και 22510-28873.
  Ιστορία  
 
Απλωμένη αμφιθεατρικά σε επτά λόφους και με το φρούριό της να ξεχωρίζει από μακριά, η Μυτιλήνη αποτελεί μία από τις αρχαιότερες πόλεις στην Ελλάδα, ενώ η ίδρυσή της τοποθετείται στις αρχές του 10ου αιώνα π.Χ. Μικρά ίχνη του λιμενοβραχίονα του αρχαίου λιμανιού βρίσκονται στην περιοχή «Επάνω Σκάλα». Προϊστορικά ευρήματα μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία στο νησί ήδη από το 3000 π.Χ. Το 10ο αιώνα π.Χ. εγκαθίστανται στο νησί οι Αιολείς. Η ποίηση και τα γράμματα ανθούν με την Σαπφώ, τον Αλκαίο και τον Πιττακό, έναν από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Επί αιώνες περνάει διαδοχικά από την ηγεμονία των Περσών, των Μακεδόνων, των Αθηναίων, των Σπαρτιατών και των Ποντίων, μέχρις ότου το 80 π.Χ. περίπου, η Λέσβος εντάσσεται στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μέχρι το 961 μ.Χ. -που ανακτάται από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία- γνωρίζει δύσκολες στιγμές λόγω των εκστρατειών των Αράβων. Με την παρακμή του Βυζαντίου, δέχεται επιθέσεις από Τούρκους, Ενετούς και Σαρακηνούς. Το 1355 το Βυζάντιο παραχωρεί τη Λέσβο στους Γατελούζους, μια Γενοβέζικη οικογένεια. Οι Γατελούζοι διοικούν αποτελεσματικά το νησί για έναν αιώνα. Τότε χτίζεται και το Κάστρο της Μυτιλήνης, το οποίο σώζεται ως τις μέρες μας. Το 1462 -κατόπιν πολιορκίας- καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς και παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, παραμένει στα χέρια τους μέχρι τις 8 Νοεμβρίου του 1912, ημερομηνία κατά την οποία ο ελληνικός στόλος με ναύαρχο τον Κουντουριώτη, καταλαμβάνει την πόλη της Μυτιλήνης και ένα μήνα αργότερα –έπειτα από αιματηρές μάχες- απελευθερώνει ολόκληρη τη Λέσβο. Με τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922, περίπου 24.000 πρόσφυγες εγκαθίστανται μόνιμα στο νησί. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταλαμβάνεται από γερμανικά στρατεύματα και απελευθερώνεται το 1944.
  Αφού φτάσετε  
 
Στον τομέα της διαμονής κυριαρχούν οι μικρές, low profile μονάδες στις παραλίες και τα boutique hotels στην πόλη. Η ελιά, σήμα-κατατεθέν της Μυτιλήνης, εμπνέει ενδιαφέροντα νέα projects, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να κάνει την εμφάνισή της μια νέα πρόταση σχετικά με τη διαμονή -που απευθύνεται κυρίως στους φυσιολάτρες- και είναι τα αγροτουριστικά συγκροτήματα μέσα σε ελαιώνες. Αν αναζητάτε πολυτελείς διακοπές, επιλέξτε το «Lesvos Inn Resort & Spa Hotel», χτισμένο κοντά στο γραφικό οικισμό της Θέρμης, δίπλα στην παραλία Κανόνι. Πρόκειται για ένα πολυτελές θέρετρο που καλύπτει τις προσδοκίες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Τα 40 δωμάτια και οι 4 σουίτες του είναι ευρύχωρα, με κομψή επίπλωση, μαρμάρινα μπάνια, ξύλινη επένδυση, ειδικά στρώματα και θέα στη θάλασσα ή στους ελαιώνες. Το cafe-restaurant «Moorings» προσφέρει πρωινό αμερικάνικου τύπου και δείπνο με θέα στο Αιγαίο. Το ξενοδοχείο διαθέτει, επίσης, πισίνα και pool bar, υπηρεσίες καθαριστηρίου, φύλαξης παιδιών, spa με μασάζ, σάουνα, jacuzzi και solarium, γυμναστήριο, γήπεδο μπάσκετ, χώρο για μπάρμπεκιου στην πισίνα, συνεδριακό χώρο και δυνατότητα για scuba diving. Το ξενοδοχείο «Archontiko Mytilinis», συνδυάζει χλιδή με άρωμα Ανατολής, αρχοντιά και χαλαρωτική θέα, ενώ στεγάζεται σε ένα πανέμορφο αρχοντικό του Μεσοπολέμου, μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. Το κτήριο είναι του 1924 και για να χτιστεί χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τη Σμύρνη, την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τον Εύξεινο Πόντο, ενώ η μαγεία της παλιάς εποχής και η ατμόσφαιρα Ανατολής ενισχύονται ακόμα πιο πολύ και από τα παλιά σκαλιστά έπιπλα αλλά και τις αντίκες που κοσμούν το εσωτερικό του. Διαθέτει 12 πολυτελή –αν και κάπως μικρά- δωμάτια, με θέα στη θάλασσα, τον κήπο ή την πόλη και διπλά τζάμια για ηχομόνωση. Το πλούσιο και σπιτικό πρωινό σερβίρεται τα καλοκαίρια στον περιποιημένο κήπο, ενώ για στιγμές χαλάρωσης μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας στο bar. Δε διαθέτει parking, αλλά θα βρείτε εύκολα θέση στις γειτονικές παρόδους. Οι τιμές κυμαίνονται περίπου από 95€ έως 150€ και το ξενοδοχείο έχει ψηφιστεί ανάμεσα στα 150 καλύτερα της Ελλάδας. Επίσης στην πόλη της Μυτιλήνης, θα βρείτε ένα ακόμα ξενοδοχείο που ανήκει στην ίδια λίστα με τα καλύτερα της Ελλάδος. Πρόκειται για το «Hotel Pyrgos of Mytilene», το οποίο στεγάζεται –όπως μαρτυρά και το όνομά του- σε έναν Πύργο, αποπνέοντας παραμυθένια μαγεία και ρομαντισμό και προσφέροντας βασιλικές ανέσεις. Χτισμένος το 1916, ο Πύργος που άλλοτε φιλοξένησε ορισμένους από τους σημαντικότερους άρχοντες της Λέσβου, τώρα έχει αναπαλαιωθεί πλήρως και σας περιμένει να ανεβείτε τα επιβλητικά σκαλιά του που οδηγούν σε 12 υπερπολυτελή δωμάτια, όπου τα ανάγλυφα ζωγραφιστά ταβάνια, οι μοναδικοί πίνακες ζωγραφικής, οι μεγάλοι καθρέφτες με τις περίτεχνες κορνίζες, οι βελούδινες κουρτίνες και τα έπιπλα εποχής Λουδοβίκου θα σας ταξιδέψουν σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στον 19ο αιώνα. Διαθέτει όλες τις ανέσεις και το προσωπικό είναι εξαιρετικά φιλικό και εξυπηρετικό. Το πρωινό περιλαμβάνει ντόπια προϊόντα του Γυναικείου Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, ενώ υπάρχει και bar για να πιείτε το ποτό σας, κήπος και parking. Οι τιμές εδώ κυμαίνονται περίπου από 105€ έως 160€.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Φαγητό  
 
Η Μυτιλήνη ενδείκνυται για low budget αλλά goumet επισκέπτες, καθώς οι τοπικές γεύσεις φημίζονται για την ποιότητά τους αλλά ταυτόχρονα είναι και «value for money». Πατρίδα του ούζου, η Μυτιλήνη, προσφέρεται για ουζοκατανύξεις σε αυθεντικά μεζεδοπωλεία και παραδοσιακά ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα αλλά και στα μικρά χωριά της ενδοχώρας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε γραβιέρα και φέτα Μυτιλήνης και γενικά τα νοστιμότατα γαλακτοκομικά του Μανταμάδου, γκιουζλεμέδες, σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες), κολοκυθανθούς γεμιστούς με τυριά και μανιτάρια τηγανητά. Λίγο έξω από την Πρωτεύουσα, μετά το αεροδρόμιο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα συναντήσετε το ημιορεινό χωριό Καγιάνι (ή αλλιώς Ταξιάρχες) με την πανέμορφη παραδοσιακή ταβέρνα του «Αντώνη». Διαλέξτε τραπέζι στο μπαλκονάκι και απολαύστε από ψηλά τη θέα προς τη θάλασσα, την πόλη της Μυτιλήνης με το λιμάνι αλλά και τα τουρκικά παράλια, αν ο καιρός το επιτρέπει. Από εδώ μπορείτε να απολαύσετε επίσης ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Δοκιμάστε ολόφρεσκα ψάρια σε πολύ χαμηλές τιμές. Αν κάνετε μια βόλτα στην πανέμορφη, σκαρφαλωμένη στο βουνό Αγιάσο, την ώρα που θα χορταίνετε εικόνες μια άλλης εποχής, μην παρασυρθείτε από τα πούλμαν και τις ορδές των τουριστών αλλά ακολουθήστε τις επιλογές των ντόπιων. Σίγουρα, λοιπόν, θα πάρει το μάτι σας ένα μαγαζάκι που μας αυτοσυστήνεται με μια πινακίδα στην είσοδο ως «Παραδοσιακόν Οινοθεραπευτήριον “το Σταυρί”», γνωστό στους ντόπιους και ως «το καφενείο του Παπέλη», καθώς μια άλλη ταμπέλα μας ενημερώνει ότι σερβίρεται «Πατσάς όλο το 24ωρο στου Παπέλ», ενώ μια τρίτη ταμπέλα μας παροτρύνει να μπούμε, λέγοντας «Έμπα μέσα, τσε δαγκάνου, ούλα είνι φτνα»! Από την πρώτη, λοιπόν, εντύπωση οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες φροντίζουν με χιουμοριστικό τρόπο να σε βάλουν σε κλίμα κεφιού και ανεμελιάς. Πρόκειται για ένα μικρό παραδοσιακό καφενείο, με λίγα τραπεζάκια, που συνήθως είναι γεμάτο αλλά σίγουρα κάπου θα βρείτε κι εσείς να βολευτείτε ανάμεσα στους ντόπιους που πίνουν το ουζάκι τους συνοδεία μεζέδων και παίζουν χαρτιά. Η κουζίνα είναι σε κοινή θέα και οι μυρωδιές θα σας σπάσουν τη μύτη με το που θα εισέλθετε στο χώρο. Παϊδάκια, λουκάνικο, κεφτεδάκια που από το τηγάνι έρχονται αχνιστά κατευθείαν στο τραπέζι σας, χόρτα και μανιτάρια τηγανητά, διάφοροι μεζέδες και άφθονο ούζο σε απίστευτα χαμηλές τιμές. Το ντεκόρ νοσταλγικό, οι τοίχοι γεμάτοι παλιές φωτογραφίες, εικόνες του Χριστού αλλά και παλιά εργαλεία για τα χωράφια και για τα ζώα, όπλα και θήκες για τα φυσίγγια, τουφέκια και πιστόλια, σκουριασμένα κλειδιά, πιθάρια, σκεύη μαγειρικής, χαλασμένα ραδιόφωνα-αντίκες και πάμπολλες επιγραφές είτε με παροιμίες είτε με χιουμοριστικές αναφορές στις επιδράσεις του ούζου, όλα γραμμένα με τοπικούς γλωσσικούς ιδιωματισμούς. Το καλοκαίρι βγάζει τραπεζάκια και έξω, κάτω από δέντρο, από το οποίο κρέμονται από παντού ανάλογες επιγραφές που συνεχίζουν και στους γύρω τοίχους. Αν είσαστε τυχεροί και πετύχετε τον παππού, θα καθίσει μαζί σας και θα σας λέει με τις ώρες ιστορίες και ανέκδοτα. Εμπειρία ζωής, πιστέψτε με! Στην πανέμορφη Σκάλα Συκαμνιάς, πλάι στο γραφικό απάνεμο λιμανάκι με τα ψαροκάικα, στο χώρο του παλιού καφενέ του Πατσού, θα βρείτε την ψαροταβέρνα «Η Σκαμνιά» ή αλλιώς «Η μουριά του Μυριβήλη» μιας και τα τραπεζάκια είναι παραταγμένα κάτω από τη θρυλική μουριά, στη σκιά της οποίας καθόταν κάποτε και εμπνεόταν ο Στρατής Μυριβήλης. Μπορείτε να επιλέξετε φρέσκα ψάρια ή αστακούς από το ενυδρείο αλλά και τηγανητά κολοκυθολούλουδα γεμιστά, κολιό μαρινάτο, σαρδέλα στα κάρβουνα, γαρίδες σκορδάτες, φρέσκιες πατάτες και ψητό λαδοτύρι στα κάρβουνα. Τιμές πολύ προσιτές και καταπληκτική θέα. Αν τώρα βρίσκεστε μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης και θέλετε κάτι σπιτικό και πολύ οικονομικό, προτιμήστε την οικογενειακή ταβέρνα «Του Μιχάλη» για μαγειρευτά και πιάτα της ώρας. Την προτιμούν ιδιαιτέρως οι φοιτητές γιατί διαθέτει εξαιρετικά φθηνό, ποιοτικό και σπιτικό φαγητό. Γνωστός για τα σουβλάκια του είναι ο «Πολύτεκνος», ενώ για κρέπες, σάντουιτς, παγωτά και βάφλες καθίστε στο «Mezzo», το οποίο βρίσκεται στο σημείο που χτυπά η καρδιά της νυχτερινής ζωής του τόπου και γι’ αυτό μένει ανοιχτό μέχρι πολύ-πολύ αργά για τους ξενύχτηδες που νιώθουν πείνα.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Διασκέδαση  
 
Αν αναζητάτε ένα χώρο παραδοσιακό, με άρωμα Ανατολής, για να απολαύσετε τον καφέ σας, η επιλογή σας είναι το παραδοσιακό καφενείο «Καφενταρία» στο κέντρο της γραφικής Αγιάσου. Σερβίρει καταπληκτικά γλυκά του κουταλιού σε ό,τι γεύση μπορείτε να φανταστείτε. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε να πιείτε «καϊνάρι», ένα ζεστό ρόφημα, παραδοσιακό ανατολίτικο, που θυμίζει τσάι με φρούτα του δάσους και θεωρείται ότι διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες. Απλά υπέροχο! Παραδίπλα είναι και το καφενείο «του Θεόφιλου» που ειδικεύεται στον ελληνικό καφέ στη χόβολη. Αν επιθυμείτε διακαώς ένα γλυκό, η λύση είναι μία: το ζαχαροπλαστείο «Μπαλκονάκι» στον Μόλυβο. Με που θα δείτε τα ολόφρεσκα γλυκά να φιγουράρουν στη βιτρίνα, αποκλείεται να συγκρατηθείτε και θα φάτε μόνο ένα! Δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πάρετε και σε πακέτο μαζί σας. Απίθανο cheese-cake, σοκολατόπιτα, μηλόπιτα, μιλφέιγ, brownies, διάφορα γλυκάκια σιροπιαστά αλλά και χειροποίητο παγωτό. Πάρτε θέση σε ένα τραπεζάκι στο μπαλκόνι με θέα τον κόλπο του Μολύβου κάτω από τα πόδια σας και απολαύστε ίσως το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα του νησιού. Για δυνατό beach life θα πάτε στη Σκάλα Ερεσού. Η καρδιά, ωστόσο, της νυχτερινής διασκέδασης χτυπά κόκκινο στην πρωτεύουσα του νησιού. Η Μυτιλήνη δε χαλαρώνει ποτέ. Παραμένει ζωντανή ακόμα και το χειμώνα γιατί τα βράδια ξεχύνεται στους δρόμους και τα νυχτερινά μαγαζιά της πρωτεύουσας όλος ο νεαρόκοσμος και ο φοιτητόκοσμος που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ξεκινήστε, λοιπόν, με έναν απογευματινό καφέ στο «Sugar». Στη συνέχεια προχωρήστε στην περιοχή της Προκυμαίας με τα υπέροχα νεοκλασικά κτήρια και το πλήθος των μαγαζιών ψυχαγωγίας και εστίασης και επιλέξτε όποιο μαγαζί ανταποκρίνεται καλύτερα στα γούστα σας για να πιείτε το ποτό σας. Οι επιλογές είναι πάμπολλες και περιλαμβάνουν από χαλαρές μπυραρίες και ήσυχα ατμοσφαιρικά μπαράκια μέχρι κλαμπάκια για χορό και δυνατά beat. Για μπύρα προτιμήστε την ήσυχη μπυραρία «Mayfair». Για χαλαρό ποτάκι μετά μουσικής το «Hott Spott». Για χορό το κλαμπάκι «Monkey», από τα πιο in και δημοφιλή μαγαζιά, που μαζεύει αρκετό νεαρόκοσμο. Για εναλλακτική διασκέδαση το «Lazy Fish» με τους φοιτητές να κατακλύζουν το χώρο και να κάθονται μέχρι και στα σκαλοπάτια της εισόδου ή να στέκονται στο πεζοδρόμιο με τις μπύρες τους ανά χείρας. Τέλος, αν προτιμάτε τα μπουζούκια, υπάρχει ένα μαγαζί, λίγο έξω από το κέντρο, που ονομάζεται «Αλέξανδρος».
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Παραλίες  
 
Οι παραλίες της Λέσβου δεν είναι πάρα πολλές σε σχέση με το μέγεθος του νησιού, παρουσιάζουν όμως, μεγάλη ποικιλία. Άλλες μικρές και γραφικές, άλλες μεγάλες και κοσμικές. Τα νερά τους είναι πεντακάθαρα και μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις προτιμήσεις. Άλλες με δροσερά απλώς νερά -όπως αυτές των δύο Κόλπων Καλλονής και Γέρας- και άλλες με πιο κρύα νερά -όπως αυτές που βλέπουν στο Αιγαίο πέλαγος. Ξεκινώντας από αυτές που βρίσκονται κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης, έχουμε την οργανωμένη πλαζ Τσαμάκια, κάτω από το Κάστρο. Kατά μήκος του δρόμου προς το αεροδρόμιο, βρίσκονται διάφορες μικρές παραλίες (Βίγλα, Νεάπολη, Κράτηγος), οι οποίες συχνά έχουν μεγάλα κύματα λόγω των ανέμων που φυσούν, γι’ αυτό και τις προτιμούν οι serfers. Λίγο νοτιότερα (στην περιοχή Λουτρών) η Χαραμίδα και ο Άγιος Eρμογένης είναι γνωστές για την απαράμιλλη γραφικότητά τους. Στην περιοχή της Θέρμης (βόρεια της Μυτιλήνης) ξεχωρίζουν οι βοτσαλωτές παραλίες στη Σκάλα Mυστεγνών και στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών, η πλαζ Kανόνι στους Πύργους Θέρμης και η παραλία στο Πεταλίδι. Στον Mανταμάδο, παραθαλάσσιες περιοχές είναι τα Tσόνια, ο Παλιός και η Πεδή. Πιο Βόρεια, φθάνοντας στη Σκάλα Συκαμνιάς, μπορείτε να κολυμπήσετε στην Kάγια. H Πέτρα και η Άναξος, με τις οργανωμένες αμμουδερές παραλίες τους, αποτελούν πόλο έλξης των λουομένων, ενώ ηρεμία και απομόνωση προσφέρει η γραφική Tσιχράντα, λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα. Στην Άντισσα ξεχωρίζουν οι παραλίες Γαβαθά, Κάμπος και Λάψαρνα. Στο Σίγρι υπάρχει η οργανωμένη πλαζ μέσα στον οικισμό και η ερημική παραλία της Φανερωμένης. Η πιο γνωστή παραλία της Λέσβου είναι η Σκάλα Ερεσού. Χιλιόμετρα άμμου, σεληνιακό τοπίο και δυνατό beach life σε ένα από τα πιο σημαντικά παραθεριστικά κέντρα του νησιού. Στον Πολιχνίτο θα βρείτε τις οργανωμένες παραλίες των Bατερών, της Σκάλας Πολιχνίτου και της Nυφίδας. Όμορφες παραλίες υπάρχουν επίσης στη Σκάλα Βασιλικών και στην Αχλαδερή. H Σκάλα Kαλλονής έχει οργανωμένη παραλία με ψιλή άμμο και ζεστά νερά, ενώ σχετικά κοντά -πάντα μέσα στον κόλπο της Καλλονής- βρίσκονται και οι λιγότερο πολυσύχναστες παραλίες των Παρακοίλων και της Aποθήκας. Στον Μόλυβο βρίσκεται η γνωστή παραλία της Εφταλούς και η βοτσαλωτή πλαζ μέσα στον οικισμό. Στον κόλπο της Γέρας συναντάμε την παραλία της Ευρειακής και νότια του Σκοπέλου, την απαράμιλλης ομορφιάς παραλία Τάρτι. Τέλος, το Πλωμάρι με τον Άγιο Ισίδωρο, τη Mελίντα, τη Δρότα και το Aμμουδέλι, παρέχει στους λουόμενους παραλίες, κυριολεκτικά, για κάθε γούστο.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Παιδιά  
 
Τα παιδιά θα εντυπωσιαστούν από τις πανέμορφες παραλίες του νησιού, θα αποκτήσουν γνώσεις από μια επίσκεψη στα πολλά Μουσεία της Λέσβου και θα ενθουσιαστούν από το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι.
  Δραστηριότητες  
  Πολιτισμός  
 
Κάθε καλοκαίρι, ο Δήμος Μυτιλήνης οργανώνει στο Κάστρο αλλά και σε αρκετά χωριά του νησιού κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων με τον τίτλο «Λεσβιακό Καλοκαίρι». Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου πραγματοποιείται η «Γιορτή Ούζου», στα πλαίσια της οποίας οι ντόπιοι παραγωγοί προσφέρουν δωρεάν ούζο. Τα μεγαλύτερα πανηγύρια είναι του Αγίου Ανδρέα στις 4 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου, του Σωτήρα στις 6 Αυγούστου και της Παναγίας στις 15 Αυγούστου.
  Ελεύθερος χρόνος  
 
Στον ελεύθερο χρόνο σας μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στην Αγορά στο κέντρο της Μυτιλήνης, να χαζέψετε τα μαγαζιά και να αγοράσετε ντόπια προϊόντα. Οι φυσιολάτρες μπορείτε να εξερευνήσετε τα δάση, να μαζέψετε κάστανα ή μανιτάρια που φυτρώνουν άφθονα στο δάσος στο βουνό πάνω από τον κόλπο της Γέρας. Προσοχή γιατί πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη και ακατάλληλα για βρώση! Συλλέξτε τα μόνο αν ξέρετε να ξεχωρίζετε ποια είναι καλά ή απλά ζητήστε συμβουλές από κάποιον ντόπιο που να τα γνωρίζει. Αν επισκεφθείτε το νησί χειμώνα, απολαύστε στιγμές χαλάρωσης στο χαμάμ στο Λισβόρι Πολιχνίτου. Εδώ ξεχάστε τα πολυτελή spa και τις ανέσεις. Πρόκειται για παραδοσιακό ιστορικό χαμάμ, μέσα σε ένα κτήριο που θυμίζει αποθήκη. Μετά το ζεστό χαμάμ, ωστόσο, θα βγείτε έξω σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν και θα νιώθετε ανανεωμένοι και ζωντανοί! Από σπορ, μπορείτε να κάνετε surfing. Στην παραλία στο δρόμο του αεροδρομίου δίνουν ραντεβού οι serfers του νησιού κάθε φορά που φυσούν δυνατοί άνεμοι και η θάλασσα σηκώνει κύμα, είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε καταδύσεις. Τέλος, η περιοχή της Θέρμης ενδείκνυται για πεζοπορία στην εξοχή, αναρρίχηση και rapelling. Η Ομάδα Διάσωσης Λέσβου, που έχει την έδρα της στην πόλη της Μυτιλήνης και είναι ιδιαίτερα οργανωμένη, παρέχει μαθήματα καταδύσεων, αναρρίχησης κτλ. ειδικά σε νέους που εγγράφονται στην ομάδα.
  Ψώνια  
 
Στην πλακόστρωτη Ερμού, στο κέντρο της πόλης, βρίσκονται τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα. Ο δρόμος σφύζει πάντα από ζωή, αφού συγκεντρώνει καταστήματα κάθε είδους (μανάβικα, ιχθυοπωλεία, καταστήματα ρούχων, καλλυντικών, κ.τ.λ.) και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες. Στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης συχνά κάνουν πολύ καλές εκπτώσεις και μπορείτε να βρείτε ευκαιρίες. Η Λέσβος είναι τόπος ευλογημένος και φημίζεται για τα παραδοσιακά προϊόντα της γης της αλλά και της θάλασσας που την περιβάλλει. Λάδι, αρωματικά σαπούνια, γλυκά του κουταλιού, χαλβάς από την Αγιάσο, ούζο, λαδοτύρι, αλίπαστα, ξυλόγλυπτα, κεραμικά, υφαντά, παραδοσιακά ζυμαρικά, τοπικές μαρμελάδες, ντόπιο κρασί, καρύδια, μήλα, κεράσια, βότανα, μέλι, αντίκες, υφαντά είναι μερικά από τα είδη που μπορεί να αγοράσει κανείς είτε στην πόλη είτε στα χωριά του νησιού. Πρώτο και κύριο, το ούζο που σχεδόν έχει ταυτιστεί με το νησί, συνοδεύοντας τα νόστιμα ψάρια και τους μεζέδες της λεσβιακής κουζίνας. Οι πολλές ποτοποιίες (Βαρβαγιάννης, Πιτσιλαδής, Πλωμάρι κτλ.) αλλά και η ειδική ποικιλία γλυκάνισου που συναντάται μόνο στη Λέσβο, επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση της Λέσβου στην παραγωγή του ούζου. Η Μυτιλήνη φημίζεται, επίσης, για το ελαιόλαδό της. Στο νησί υπάρχουν πάνω από 11.000.000 ελαιόδεντρα! Το ελαιόλαδο της Λέσβου χαρακτηρίζεται από λεπτόρρευστη υφή, ελαφρύ χρυσοκίτρινο χρώμα, ευχάριστο άρωμα και λεπτή διακριτική γεύση. Έχει βραβευθεί πολλάκις σε Διεθνείς Εκθέσεις λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας. Μάλιστα το πρώτο αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας που έγινε στην Ελλάδα το 1990 βρίσκεται στην Καλλονή. Μεγάλη παράδοση έχει ο τόπος και στα τυροκομικά προϊόντα. Το νησί φημίζεται για τη φέτα, το κασέρι και το λαδοτύρι, το οποίο αποκτά τα γνωστή πικάντικη γεύση του έπειτα από τρεις μήνες συντήρησής του σε ελαιόλαδο. Το χωριό Μανταμάδος είναι γνωστό για τα τυριά και γενικά για τα νόστιμα γαλακτοκομικά του. Η περιοχή της Καλλονής είναι πασίγνωστη παγκοσμίως για τη σαρδέλα της. Είτε φρέσκιες στις παραδοσιακές ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα είτε παστές, οι σαρδέλες Καλλονής δικαιώνουν τη φήμη τους! Σε κάθε μέρος του νησιού μπορείτε να βρείτε να πωλούν, επίσης, θυμαρίσιο μέλι. Σε μερικά σημεία, όπως το πευκοδάσος Καλλονής, μπορείτε να δοκιμάσετε πιο ιδιαίτερες γεύσεις, όπως το πευκόμελο ή το ανθόμελο. Κάτι άλλο που μπορείτε να αγοράσετε είναι γλυκά του κουταλιού, κάστανα, παστέλια, πίτες, μαρμελάδες, λικέρ που δημιουργούν βάσει τοπικών παραδοσιακών συνταγών οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί του νησιού. Τα προϊόντα τους -μαζί με όλα τα άλλα τοπικά προϊόντα- μπορείτε να τα βρείτε και στο «LesvoShop», στην προκυμαία της Μυτιλήνης. Εκτός, όμως, από τα είδη διατροφής, η Λέσβος έχει μεγάλη παράδοση στα κεραμικά, στα αγγεία και στα εργόχειρα. Μια βόλτα στα σοκάκια της Αγιάσου ή του Μανταμάδου, θα σας πείσει πως το νησί δεν αποτελεί άδικα ένα από τα κέντρα της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής, ενώ τέλος το ξύλο της ελιάς, της καστανιάς και της καρυδιάς, μεταμορφώνεται στα χέρια των έμπειρων Μυτιληνιών τεχνιτών σε υπέροχα έπιπλα ή αγιογραφίες, αληθινά αριστουργήματα της ξυλογλυπτικής τέχνης.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Φυσικά τοπία  
 
Κοντά στο χωριό Σίγρι είναι το Απολιθωμένο Δάσος που εντυπωσιάζει με το πάχος των κορμών, την εμφανή διαγραφή της ρίζας, του φλοιού και όλων των λεπτομερειών των δέντρων και δημιουργήθηκε πριν από 16 με 21 εκατομμύρια χρόνια. Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα σε παγκόσμια κλίμακα Μνημεία της Γεωλογικής μας Κληρονομιάς. Με έκταση 150.000 στρέμματα, περιλαμβάνει εκατοντάδες όρθιους και πεσμένους απολιθωμένους κορμούς κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων. Εκτός από τους απολιθωμένους κορμούς, διατηρούνται σε άριστη κατάσταση προφυλαγμένα μέσα στα ηφαιστειακά πετρώματα ρίζες, καρποί, φύλλα, κλπ. Η Λέσβος διαθέτει επίσης πληθώρα μικρών και μεγάλων υγροβιότοπων και ως εκ τούτου αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για χιλιάδες ενδημικά και αποδημητικά πουλιά και αμφίβια. Ο πιο γνωστός υγροβιότοπος βρίσκεται στην περιοχή της Καλλονής και χρησιμεύει ως καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής πολυάριθμων σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών. Έχουν καταγραφεί περίπου 134 είδη πουλιών! Φαλαρίδες, πετροτριδίλες, καστανόχηνες, αβοκέτες, κρασοπούλια, μαυροπελαργοί, λευκοπελαργοί, ροζ φλαμίνγκος, θαλασσοκόρακες και κύκνοι έλκουν κάθε χρόνο πλήθος παρατηρητών αλλά και απλών τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή νωρίς την Άνοιξη ή αργά το Φθινόπωρο για bird-watching. Ο υγροβιότοπος περιλαμβάνει όλο το θαλάσσιο χώρο του Κόλπου και μεγάλο αριθμό χερσαίων υγροτόπων και έχει ενταχθεί στο Δίκτυο προστασίας «NATURA 2000». Άλλος αξιόλογος υγροβιότοπος με πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, είναι αυτός στην περιοχή «Nτίπι–Λάρσος», στη διασταύρωση των δρόμων Μυτιλήνης-Καλλονής και Μυτιλήνης-Γέρας. Στην περιοχή Bατερών, στις εκβολές των ποταμών Αλμυροπόταμος και Βούρκος, υπάρχει επίσης ένας ενδιαφέρον υγροβιότοπος με διάφορα είδη πουλιών και ζώων. Η εξερεύνηση της Λέσβου επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για τους φυσιολάτρες που θα αποφασίσουν να τη γνωρίσουν μέσα από περιπατητικές διαδρομές. Φτάνει να επισκεφθεί κανείς τα πανέμορφα δάση της, τους καστανιώνες, τα μονοπάτια της ελιάς ή της παραδοσιακής κτηνοτροφίας και να περπατήσει στο πλακόστρωτο της «Πατουμένης» στα βήματα της χάρης της Παναγίας της Αγιάσου τον Δεκαπενταύγουστο, μαζί με τους χιλιάδες άλλους προσκυνητές. Να βρεθεί κάτω από τη σκιά των ατελείωτων ελαιώνων, να γνωρίσει την μοναδικότητα της φύσης του απολιθωμένου δάσους, να παρατηρήσει τα φλαμίνγκος στους υγροβιότοπους του νησιού, ή να περιδιαβεί τα γραφικά χωριά της και να ξαποστάσει στα παραδοσιακά καφενεία τους.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Μνημεία  
 
Το πρώτο μνημείο που αντικρίζει ο επισκέπτης με το που πατά το πόδι του στο λιμάνι της Λέσβου είναι το Άγαλμα της Ελευθερίας. Από εκεί και έπειτα, οι επιλογές για όποιον θέλει να γνωρίσει τους αρχαιολογικούς χώρους της Λέσβου είναι πολλές. Ο αρχαιολογικός χώρος του Αρχαίου Θεάτρου βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης της Μυτιλήνης, στην περιοχή Καμάρες και πάνω σε πευκόφυτο λόφο, σε μικρή απόσταση από το τέλος του ανηφορικού δρόμου που διασχίζει τον προσφυγικό Συνοικισμό της Επάνω Σκάλας και καταλήγει στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Η θέα από εκεί είναι απαράμιλλη, καθώς από κάτω απλώνεται η πανέμορφη πόλη της Μυτιλήνης και στο βάθος διακρίνονται τα παράλια της Τουρκίας. Σήμερα όλοι μιλούν για αρχαιολογικό χώρο και όχι για θέατρο, διότι εκτός από μερικούς εγκαταλελειμμένους πλίνθους που η διάταξή τους θυμίζει τη διάταξη ενός Αρχαίου Θεάτρου (κατηφορικός ημικυκλικός χώρος καθισμάτων θεατών και κυκλικός χώρος της πλατείας–ορχήστρας), τίποτε άλλο δε μας θυμίζει ότι εκεί πριν από 2000 περίπου χρόνια λάμβαναν χώρα θεατρικές παραστάσεις, γνωστές σε όλη την Ιωνία (σημερινά παράλια της Μικράς Ασίας). Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1928 από τον Δημήτριο Eυαγγελίδη, ο οποίος το 1958 επανέλαβε την έρευνα, κυρίως στο χώρο της ορχήστρας και της σκηνής. O τότε έφορος Αρχαιοτήτων B. Πετράκος προέβη το 1967 σε καθαρισμό και αποτύπωση του χώρου, σε αναστήλωση του περιφερειακού τοίχου της ορχήστρας, καθώς και σε αποκατάσταση των δύο δωματίων δυτικά της ορχήστρας. Ακολούθως ο χώρος ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός και πραγματοποιήθηκαν εκτενείς ανασκαφές, τα ευρήματα των οποίων φυλάσσονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης. Σήμερα σώζεται μονάχα η τελευταία οικοδομική φάση του μνημείου, που χρονολογείται στα υστερορωμαϊκά χρόνια. Το σχήμα της ορχήστρας είναι κυκλικό, με διάμετρο περίπου 24,20 μ. H ορχήστρα ορίζεται από το εντελώς κατεστραμμένο κοίλο με τοίχο που έφερε ορθομαρμάρωση. H σκηνή διαιρείται από τρεις διαδρόμους. Στον μεσαίο βρέθηκε χτιστός οχετός για την απορροή των υδάτων. Στα δυτικά της ορχήστρας υπάρχουν δύο δωμάτια σκαμμένα στο βράχο του κοίλου. H πρώτη οικοδομική φάση του Θεάτρου χρονολογείται στην πρώιμη Ελληνιστική περίοδο, όπως αποδεικνύουν τα εδώλια και τα αρχιτεκτονικά μέλη, που βρέθηκαν επί τόπου ή χρησιμοποιημένα σε δεύτερη χρήση για την οικοδόμηση του Κάστρου της Μυτιλήνης. Kατά την υστερορωμαϊκή περίοδο το Θέατρο μετασκευάσθηκε. Θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας, με μέση χωρητικότητα 15.000 άτομα και εξαιρετική ακουστική. O Πλούταρχος, στον «Βίο του Πομπηίου», αναφέρει ότι ο Ρωμαίος στρατηγός θαύμασε το Θέατρο της Μυτιλήνης και αντέγραψε το σχέδιό του στο Θέατρο που έχτισε στη Ρώμη το 55 π.X. Ο Ιερός Ναός Κλοπεδής βρίσκεται κοντά στην Αγία Παρασκευή, στη θέση Κλοπεδή. Τα ερείπια κτηρίων αιολικού ρυθμού του έκτου αιώνα π.Χ. είναι μοναδικά στην Ελλάδα. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι στην περιοχή βρισκόταν το πιο σημαντικό αρχαίο ιερό της Λέσβου. Επίσης κοντά στην Αγία Παρασκευή, οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα ερείπια μεγάλου ναού του τρίτου π.Χ. αιώνα. Εικάζεται ότι όταν πρωτοήρθαν στην περιοχή οι Αχαιοί, σε αυτό το ιερό καθιέρωσαν την κοινή λατρεία για τους τρεις θεούς τους, το Δία, την Ήρα και το Διόνυσο. Στη Μόρια, λίγο έξω από τη Μυτιλήνη, μπορείτε να θαυμάσετε ένα τμήμα τοξοστοιχίας με 17 τόξα, που ανήκε σε ρωμαϊκό υδραγωγείο μήκους 170 μ.. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά τεχνικά έργα της Μεσογείου. Κατασκευάσθηκε από τους Ρωμαίους για τη μεταφορά νερού από τις πηγές του όρους Όλυμπος μέχρι την πόλη της Μυτιλήνης, μια απόσταση περίπου 26 χιλιομέτρων, αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός για τα μέτρα της εποχής! Το Κάστρο της Μυτιλήνης εντυπωσιάζει με το μεσαιωνικό του χρώμα. Χτίστηκε επί Ιουστινιανού, ενώ κατά την Τουρκοκρατία πραγματοποιήθηκαν ορισμένες αλλαγές. Σήμερα σώζονται πολλές υπόγειες στοές αλλά και μια δεξαμενή χωρητικότητας 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Τμήμα του χρησιμοποιείται ως χώρος διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους θερινούς μήνες. Στην εξαιρετικής ομορφιάς Ερεσό, πατρίδα της Σαπφούς και του Θεόφραστου, μπορείτε να δείτε την προελληνική πύλη πάνω στο λόφο, τα ερείπια δύο πυργίσκων και μια ρωμαϊκή δεξαμενή. Στο Ξώκαστρο βρισκόταν η αρχαία πόλη και σημαντικά ευρήματα της περιοχής φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερεσού.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Εκκλησίες και Μονές  
 
Τα χριστιανικά μνημεία της πόλης είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου φυλάσσεται το λείψανο του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, πολιούχου της Μυτιλήνης, αλλά και λείψανα Πατριαρχών και Μητροπολιτών. H εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Αργύρη Αδαλή, δεσπόζει στην περιοχή και εντυπωσιάζει με την κατασκευή της. Σύμφωνα με την παράδοση, είναι χτισμένη στον τόπο που βρισκόταν το Ασκληπιείο. Τα επιβλητικά μοναστήρια, οι εκκλησίες με την μακραίωνη ιστορία, και τα αμέτρητα γραφικά ξωκλήσια στους λόφους της Λέσβου αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο έλξης για δεκάδες χιλιάδες τουρίστες. Πάνω από την κωμόπολη της Θέρμης, στο ύψωμα «Καρυές», βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ με τη μοναδική στο νησί διώροφη εκκλησία. Εδώ φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που μαρτύρησαν στα χέρια των Τούρκων και τα οστά τους βρέθηκαν 500 χρόνια μετά το Μαρτύριό τους ύστερα από οράματα πιστών. Το μοναστήρι, που κατοικείται από 45 μοναχές με καταγωγή από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, έχει καταστεί από τα πρώτα έτη της λειτουργίας του ως πνευματική κυψέλη, πανελληνίου -και όχι μόνο- ακτινοβολίας, γεγονός που οφείλεται και στην έκδοση και κυκλοφορία των συγγραμμάτων που εκπονεί η Ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά, η οποία με θέληση, δυναμισμό, διοικητικές ικανότητες και πίστη έχει μετατρέψει τον κάποτε άνυδρο λόφο των Καρυών σε μια μοναστηριακή πολιτεία-τόπο προσκυνήματος και φιλοξενίας εκατοντάδων χριστιανών. Πολλά από τα 150 βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες και κυκλοφορούν σε πολλά κράτη της γης σε εκατομμύρια αντίτυπα. Τα 65 από αυτά παρουσιάζουν τα θαύματα του Αγίου Ραφαήλ, που της τα διηγούνται οι άνθρωποι που τα έζησαν και τα ζουν. Με τις εισπράξεις των βιβλίων, όχι μόνο χτίζει το Μοναστήρι, αλλά αναπτύσσει πλουσιότατο φιλανθρωπικό έργο, βοηθώντας Ιδρύματα και ορφανά παιδιά, χτίζοντας και ανακαινίζοντας σχολεία και βιβλιοθήκες. Ακόμη έχτισε το Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, στο Στρατηγείο της Μυτιλήνης, καθώς και μια Εκκλησία στο όνομα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο Καμερούν της Αφρικής! Η Ηγουμένη έχει πάρει πάνω από 400 βραβεία, μετάλλια, διπλώματα και κάθε είδους διακρίσεις, ενώ υπολογίζεται ότι για την προσωπικότητα και το έργο της έχουν γραφτεί πάνω από 90 βιβλία από ανθρώπους των Γραμμάτων που την επισκέφθηκαν, τη γνώρισαν και συνομίλησαν μαζί της. Όσον αφορά το μοναστήρι, στη σημερινή του μορφή αποτελεί ένα λαμπρό συγκρότημα, που αποτελείται από τον κυρίως Ναό, το Καθολικό της Ιεράς Μονής προς τιμήν του Αγίου Ραφαήλ, δύο πτέρυγες με συνολικά 30 κελιά με βοηθητικούς χώρους για τις μοναχές, μια πολύ μεγάλη αίθουσα υποδοχής, δύο μεγάλους διώροφους ξενώνες για τους κουρασμένους επισκέπτες που καταφθάνουν από παντού μια διώροφη πινακοθήκη Ελλήνων ζωγράφων, μια Εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής με αγιογράφηση και μεγαλόπρεπο κωδωνοστάσιο, μια τεράστια αίθουσα αναψυκτηρίου για τις ανάγκες των προσκυνητών, ένα εκθετήριο των βιβλίων της Ηγουμένης Ευγενίας και ένα κτήριο για την πώλησή τους. Επίσης στην περιοχή των Πύργων της Θέρμης, μπορείτε να επισκεφθείτε το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας της Τρουλωτής και το εκκλησάκι της Παναγίας της Φανερωμένης. Στον Mανταμάδο βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Λέσβου, η Ιερά Μονή του Ταξιάρχη. Ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης Άγιος της περιοχής αλλά και όλης της Λέσβου. H θαυμαστή εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ, είναι μοναδική στο χριστιανικό κόσμο της Ορθοδοξίας και αυτό γιατί είναι ανάγλυφη και οι ανάγλυφες εικόνες δεν επιτρέπονται στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ωστόσο αυτή παρέμεινε χάρη στην αξία της και στα θαύματά της! Λέγεται πως οι Τούρκοι δεν τολμούσαν ούτε καν να ακουμπήσουν τον περίβολο του Nαού, εξαιτίας του Ταξιάρχη! Η εικόνα είναι μοναδική και για τον τρόπο και τις συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες δημιουργήθηκε, μα και για τα υλικά από τα οποία κατασκευάστηκε. H παράδοση την τοποθετεί μεταξύ 1000 και 1100 μ.Χ., την εποχή δηλαδή που σ' όλο το Αιγαίο κυριαρχούσαν οι Σαρακηνοί πειρατές. O ιερός αυτός χώρος ήταν τότε ανδρικό μοναστήρι προς τιμήν των Αρχαγγέλων. Οι πειρατές έμαθαν την ύπαρξη πλούτου και μια νύχτα, την ώρα που οι μοναχοί βρίσκονταν στον Ιερό Nαό για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, μπήκαν και τους κατέσφαξαν. Ένα 17χρονο καλογεροπαίδι, ο δόκιμος Γαβριήλ, κατόρθωσε να ξεγλιστρήσει από το παράθυρο του Αγίου Bήματος και να κρυφτεί στη σκεπή. Οι πειρατές τον αντιλήφθηκαν και θέλησαν να τον πιάσουν για να μην αφήσουν πίσω τους κανέναν μάρτυρα. Ανέβηκαν, λοιπόν, στη στέγη και τότε, λέγεται πως η στέγη μετατράπηκε σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα και στο μέσον της έστεκε πανύψηλος και αγριωπός, κρατώντας σπαθί που πετούσε αστραπές, ο Ταξιάρχης. Πανικόβλητοι οι πειρατές τράπηκαν σε άτακτη φυγή, αφήνοντας όλα τα κλοπιμαία στην αυλή του μοναστηριού. Την επόμενη μέρα οι πειρατές βρέθηκαν από τους κατοίκους των γύρω περιοχών σφαγμένοι με μια μαχαιριά που άρχιζε από το μέτωπο και κατέληγε στον ομφαλό. O δόκιμος μοναχός έτρεξε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στους συντρόφους του μέσα στο Ναό, μα τους βρήκε όλους σφαγμένους. Τότε του ήρθε η θεία έμπνευση να συγκεντρώσει το αίμα των σφαγμένων μοναχών, να το αναμείξει με χώμα φτιάχνοντας πηλό και με αυτόν να ιστορήσει τη μορφή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ακριβώς όπως του φανερώθηκε πάνω στη σκεπή. Άρχισε, λοιπόν, να πλάθει την εικόνα του Ταξιάρχη ανάγλυφη αλλά ήταν τόσο αφοσιωμένος στην προσπάθεια, ώστε δεν πρόσεξε ότι ο πηλός τελείωνε! Έτσι ολοκλήρωσε το πρόσωπό Του και το υπόλοιπο σώμα Του το έφτιαξε αναγκαστικά πολύ μικρό, δυσανάλογο και ασύμμετρο. O Ναός του Ταξιάρχη γιορτάζει δύο φορές το χρόνο. Mία φορά των Αρχαγγέλων στις 8 Νοεμβρίου και τη δεύτερη την Kυριακή των Mυροφόρων, που είναι η μέρα που έγιναν τα εγκαίνιά του. Μία εβδομάδα πριν από την Κυριακή των Μυροφόρων, ο Ναός ανοίγει διάπλατα τις πύλες του και υποδέχεται χιλιάδες προσκυνητές από κάθε γωνιά της γης. Στην εκκλησία φυλάσσεται ο αρχιερατικός χρυσοποίκιλτος Σάκος και το πετραχήλι του Εθνομάρτυρα Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε', τα οποία μπορεί ο κάθε προσκυνητής να τα θαυμάσει μέσα σε μια θήκη στα δεξιά του Nαού καθώς μπαίνουμε. Το 1950, έπειτα από όραμα μιας μοναχής, ανακαλύφθηκαν τα άγια λείψανα του μοναχού Γαβριήλ και το ματωμένο ζωνάρι του ηγουμένου της Mονής, που σφαγιάστηκε από τους πειρατές μαζί με τους υπόλοιπους αδελφούς του και σήμερα βρίσκονται στο εσωτερικό του Ναού μέσα σε μια θαυμάσια και σκαλιστή με αραβουργήματα λειψανοθήκη. Τέλος, τα κελιά του Nαού είναι αναπαλαιωμένα και έτοιμα να φιλοξενήσουν προσκυνητές για τρεις με τέσσερις ημέρες. H δυναμικότητά τους φτάνει μέχρι και εκατό άτομα. Ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της Ελλάδας που διακρίνεται για τα πολύτιμα κειμήλια που εκθέτει αλλά και για την ιστορική του σημασία είναι και το μοναστήρι Λειμώνος στην Καλλονή. Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει την Μονή ως μικρογραφία του Αγίου Όρους. Χτίστηκε το 1523 από τον Μητροπολίτη Μηθύμνης Ιγνάτιο και φιλοξενεί χιλιάδες τόμους παλαιών βιβλίων και χειρόγραφα μεγάλης πνευματικής αξίας και σπανιότητας. Παράλληλα, στο χώρο λειτουργεί και Μουσείο με εικόνες, χειρόγραφα, άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη και κεντήματα. Η Ιερά Μονή Υψηλού, αφιερωμένη στον Αγ. Ιωάννη το Θεολόγο, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Λέσβου (πριν το Σίγρι), στην κορυφή του όρους Όρδυμνος. Στη Μονή υπάρχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σκευοφυλάκιο και Βιβλιοθήκη χειρογράφων, που περιέχει 59 χειρόγραφους κώδικες, δύο λειτουργικά ειλητάρια, κατάστιχα κ.ά. Στο κέντρο της Αγιάσου, βρίσκεται ο ναός της Kοίμησης της Θεοτόκου. H εκκλησία είναι γνωστή κυρίως για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, ενώ στεγάζει και Εκκλησιαστικό Μουσείο με σημαντική συλλογή χειρογράφων, σκευών και άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων. O Ναός της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας στην Πέτρα είναι χτισμένος στην κορυφή ενός βράχου 40 μέτρων και 114 σκαλιά, λαξευμένα στη σκληρή πέτρα, οδηγούν τον επισκέπτη στην πανέμορφη εκκλησία, με την εκπληκτική θέα, που συγκεντρώνει πολλούς προσκυνητές κάθε Δεκαπενταύγουστο και όχι μόνο.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Μουσεία  
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Μουσεία της πόλης. Στο τριώροφο (παλαιό κτήριο) του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Μυτιλήνη, εκτίθενται σημαντικά ευρήματα (ειδώλια, κεραμικά, νομίσματα, ψηφιδωτά και κοσμήματα) από την Προϊστορική έως τη Ρωμαϊκή Εποχή. Στο υποστατικό και στο χώρο της αυλής, εκτίθενται τα μοναδικά αιολικά κιονόκρανα από τους ναούς της Kλοπεδής καθώς και οι σπουδαιότερες επιγραφές, επιτύμβιες στήλες, ανάγλυφα, αγάλματα και νομίσματα. Το Μουσείο είναι κλειστό τις Δευτέρες και το εισιτήριο κοστίζει 3€. Στην περιοχή «Kιόσκι», λίγο πιο πάνω από το παλιό, βρίσκεται το νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση «Η Λέσβος από την Ελληνιστική στη Ρωμαϊκή εποχή», που επικεντρώνεται σε μία από τις σημαντικότερες περιόδους ανάπτυξης της αρχαίας Λέσβου, δηλαδή από τον τέταρτο αιώνα π.Χ. έως τον τρίτο αιώνα μ.Χ., καθώς και στις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων του νησιού. Στόχος της έκθεσης είναι να προσεγγίσει ο επισκέπτης την καθημερινή πολιτική, οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική ζωή του νησιού κατά τη συγκεκριμένη εποχή. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ψηφιδωτά δάπεδα και τοιχογραφίες από τις πολυτελείς Ρωμαϊκές επαύλεις της Μυτιλήνης του δευτέρου αιώνα π.Χ. και εξής. Το Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείο Μυτιλήνης βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, στην καρδιά της πόλης. Εκεί εκτίθενται χρυσοκέντητα άμφια, παλαίτυπα βιβλία, εκκλησιαστικά σκεύη, κ.τ.λ. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι ιδρύθηκε το 1994 και έχει ως στόχο του τη φύλαξη, συντήρηση και μελέτη των απολιθωμάτων. Έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» με τεράστια περιβαλλοντική, γεωλογική και παλαιοντολογική αξία. Το Μουσείο αποτελεί ένα παράθυρο στην Ιστορία και την εξέλιξη της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20.000.000 χρόνια. Φυσικά, αξίζει να επισκεφθείτε το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, συνολικής έκτασης 286 στρεμμάτων, καθώς και το Γεωπάρκο του Mουσείου, με τα σπάνια απολιθώματα φυτών και τα ηφαιστειακά πετρώματα. Εκτός των μόνιμων εκθεσιακών χώρων, το Μουσείο διαθέτει: αίθουσα ηλεκτρονικών πολυμέσων-πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, Βιβλιοθήκη, πωλητήριο - βιβλιοπωλείο, αναψυκτήριο, ξενώνα, γραφεία κλπ. Παράλληλα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του μουσείου μπορούν να εξυπηρετήσουν σε όλες τις δραστηριότητες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, στην περιοχή του Πολιχνίτου, περιλαμβάνει τα απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων της Λέσβου, τμήμα ζωολογίας καθώς και τμήμα βοτανικής. Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζουν οστά από ρινόκερους, καμήλες, αντιλόπες, γαζέλες, ελέφαντες και καύκαλα χελωνών που φτάνουν σε μήκος τα 2,5 μέτρα! Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή προσφέρει μια πλήρη εικόνα όλων των σταδίων επεξεργασίας της ελιάς, μέχρι τη μετατροπή της σε λάδι. Ο εξοπλισμός του παλιού ελαιοτριβείου αναδεικνύεται υποδειγματικά και πλαισιώνεται με ψηφιακές παραγωγές του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, που είναι ο διαχειριστής του Μουσείου. Τέλος, δύο πρωτότυπα και ειδικά Μουσεία -που αποκαλύπτουν στον επισκέπτη τη διαδικασία παραγωγής των δύο σημαντικών ντόπιων προϊόντων που στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη λεσβιακή οικονομία, δηλαδή του σαπουνιού και του ούζου- είναι το Μουσείο Σαπωνοποιίας και το Μουσείο Ούζου Bαρβαγιάννη, στο Πλωμάρι αμφότερα.
  Πινακοθήκες  
 
Τέσσερα χιλιόμετρα νότια της πόλης της Μυτιλήνης, στην περιοχή «Βαρειά», βρίσκεται το περίφημο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη–Τεριάντ. Ο Στρατής Ελευθεριάδης-Teriade (1889-1983) υπήρξε διάσημος τεχνοκριτικός και από τη «συνεργασία» του με τους κορυφαίους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα γεννήθηκαν τα λεγόμενα «Μεγάλα Βιβλία» (πρωτότυπα έργα τέχνης, χειροποίητα αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη), που αποτελούν τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου. Τα βιβλία αυτά κληροδότησε στη γενέτειρά του για την ίδρυση του Μουσείου, το οποίο λειτουργεί από το 1979. Εκτίθενται έργα γνωστών ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών, αντίγραφα μεσαιωνικών χειρογράφων αλλά και αντίτυπα των «Μεγάλων Βιβλίων» και VERVE με λιθογραφίες των Chagal, Matisse, Picasso, Leger, Miro και άλλων γνωστών ζωγράφων. Ακόμη πίνακες Ελλήνων καλλιτεχνών όπως του Θεόφιλου, του Τσαρούχη, του Κανέλλη, του Ρόρρη και άλλων. Η είσοδος κοστίζει 2€. Δίπλα από το μουσείο Τεριάντ βρίσκεται το Μουσείο Θεόφιλου, που ανεγέρθηκε το 1965 με έξοδα του φημισμένου Μυτιληνιού τεχνοκράτη Teriade. Αποτελείται από τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες, μέσα στις οποίες υπάρχουν 86 ζωγραφικοί πίνακες από τα τελευταία έξι χρόνια της ζωή του λαϊκού, αυτοδίδακτου ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ -του επονομαζόμενου «τσολιά»- που αποτελεί έναν από τους κυριότερους εκπροσώπους της ελληνικής λαϊκής ζωγραφικής. Τα περισσότερα θέματα των πινάκων του Θεόφιλου είναι παρμένα από την Ιστορία, τη μυθολογία και τη λαογραφία, ενώ την έκθεσή τους επιμελήθηκε ο Γιάννης Τσαρούχης. Το εισιτήριο είναι επίσης στα 2€. Το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» στα Χίδηρα, γενέτειρα του ζωγράφου, είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα. Διαμορφωμένο σύμφωνα με ειδική μουσειολογική μελέτη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου μέσα από μια ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης.
  Άλλα αξιοθέατα  
 
Η μεγαλύτερη και πιο αραιοκατοικημένη περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης αντιπροσωπεύεται κυρίως από χαμηλά και παλαιά κτήρια, μεταξύ των οποίων πολλά διατηρητέα νεοκλασικά και κάποια κτήρια δυτικής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Ξεχωρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Θεράποντα -αναγεννησιακού ρυθμού και με μεγαλοπρεπή μπαρόκ τρούλο που δεσπόζει στο λιμάνι της πόλης- ο οποίος χτίστηκε με χρήματα του πρώην Πατριάρχη Αλεξανδρείας Καλλινίκου από την Πιερία. Επίσης εντυπωσιακά κτήρια από αρχιτεκτονικής άποψης είναι η Μητρόπολη με το νεογοτθικού ρυθμού καμπαναριό της (το μοναδικό στην Ελλάδα αυτού του ρυθμού), το όμορφο νεομπαρόκ τετραώροφο κτήριο όπου σήμερα στεγάζεται η Εγνατία Τράπεζα στην Πλατεία Σαπφούς στην προκυμαία, καθώς και αρκετά διατηρητέα νεοκλασικά αρχοντικά σε όλη την επικράτεια της πόλης, από τα οποία ξεχωρίζουν αυτά των συνοικιών Κιόσκι και Σουράδα στο δρόμο προς το αεροδρόμιο, που χτίστηκαν στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα από Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό και τα οποία μαρτυρούν την ακμή που γνώριζε το νησί την εποχή εκείνη. Τα κτήρια αυτά φέρουν πολλά δυτικοευρωπαϊκά (μπαρόκ, νεογοτθικά, μπελ επόκ, αναγεννησιακά, νεοκλασικά) αρχιτεκτονικά στοιχεία, πολλές φορές πρωτότυπα αναμεμειγμένα μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα της περιοχής είναι ο αρκετά γνωστός Πύργος της Μυτιλήνης ρυθμού μπελ επόκ, που σήμερα λειτουργεί ως πολυτελής ξενώνας. Λίγο πριν την οδό Ερμού, βρίσκεται το Ιστορικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, αξιοθαύμαστης αρχιτεκτονικής. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και η ιστορική Βιβλιοθήκη του σχολείου, που φιλοξενεί σπάνια χειρόγραφα. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε και το Παραδοσιακό σπίτι της Μαρίκας Βλάχου. Στη Βόρεια περιοχή της πόλης σώζονται αρκετά οθωμανικά μνημεία, με σπουδαιότερα το Γενί Τζαμί (χτισμένο το 1825) και το Τσαρσί Χαμάμ που έχει διαμορφωθεί σε εκθεσιακό χώρο. Στην περιοχή των Πύργων Θέρμης σώζονται παλιοί επιβλητικοί πύργοι, χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του τόπου, οι οποίοι κατοικούνται. Επισκεφθείτε τους Πύργους Γουτόγλου, Χαδούλη και Αγγελάτου. Εντυπωσιακό στοιχείο του νησιού είναι, επίσης, οι πολλές θερμές πηγές του, καθώς το ένα τέταρτο των ιαματικών πηγών της Ελλάδος βρίσκεται εδώ! Οι ιαματικές θερμοπηγές της Λέσβου είναι γνωστές από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Σήμερα πέντε από αυτές διαθέτουν λουτρικές εγκαταστάσεις και μπορούν να δεχθούν επισκέπτες. Οι ιαματικές πηγές της Εφταλούς, της λουτρόπολης Θέρμης, του Πολιχνίτου (η θερμότερη πηγή της Ευρώπης!), του Αϊ-Γιάννη Λισβορίου και του Κόλπου της Γέρας είναι ό,τι πρέπει για όσους πάσχουν από ρευματισμούς, αρθρίτιδες, γυναικολογικές παθήσεις, νεφρά, παθήσεις του πεπτικού συστήματος, χρόνια τραύματα, δερματοπάθειες, ισχιαλγίες, παραδοντοπάθειες, παθήσεις του κυκλοφορικού, νευραλγίες και χολολιθιάσεις αλλά και για όσους θέλουν απλώς να χαλαρώσουν και να απολαύσουν μια ζεστή και αναζωογονητική βουτιά.
  Ρομαντισμός  
Η Λέσβος αποτελεί έναν αρκετά ρομαντικό προορισμό. Βόλτες με χρώμα στην πρωτεύουσα Μυτιλήνη με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του παραδοσιακού Μολύβου με το επιβλητικό Κάστρο του, το πανέμορφο γραφικό λιμανάκι της Σκάλας Συκαμνιάς, οι εικόνες μιας αλλοτινής εποχής στην σκαρφαλωμένη στο βουνό Αγιάσο είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που θα σας κάνουν να χαλαρώσετε και να αφεθείτε στη μαγευτική ομορφιά που κρύβει αυτό το νησί. Τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα θα τα απολαύσετε από τον Μόλυβο, το Καγιάνι και τον Κόλπο της Γέρας, ενώ την ομορφότερη πανσέληνο θα τη δείτε να καθρεφτίζεται στα νερά της θάλασσας πίσω από το εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας στη Σκάλα Συκαμνιάς.
  Διαδρομές  
  Εντός  
 
Αφιερώστε μια μέρα για να γυρίσετε όλη την πόλη της Μυτιλήνης, να θαυμάσετε τα εντυπωσιακά αρχοντικά της και να προμηθευτείτε ντόπια προϊόντα από την αγορά της οδού Ερμού. Άλλη μια μέρα για να γνωρίσετε την παραδοσιακή και πανέμορφη Αγιάσο και τη γύρω περιοχή και καταλήξτε για ένα αναζωογονητικό χαμάμ στις θερμές πηγές Λισβορίου. Μια τρίτη μέρα αφιερώστε την για να επισκεφθείτε την Καλλονή, το Μόλυβο και τη Σκάλα Συκαμνιάς. Μια μέρα επίσης θα χρειαστείτε για να ανακαλύψετε τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής της Ερεσού και του Σιγρίου με το Απολιθωμένο Δάσος.
  Εκτός  
 
Μη διστάσετε να πάρετε το καραβάκι και να περάσετε απέναντι στα παράλια της Τουρκίας για μια μίνι εκδρομή. Η εμπειρία είναι συναρπαστική! Εναλλακτικά, μπορείτε να αφιερώσετε μια-δυο μέρες από τις διακοπές σας για να πάρετε μια γεύση από την κοντινή και εξίσου πανέμορφη Χίο.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Τι να προσέξετε  
Να είσαστε λιγάκι προσεχτικοί κατά τις βραδινές σας εξόδους στην πόλη της Μυτιλήνης. Μπορεί να τύχει να συμβούν μικροσυμπλοκές μεταξύ μεθυσμένων νεαρών, αν και γενικά δεν είναι επικίνδυνος τόπος.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Οικονομία  
Στη Μυτιλήνη -και ειδικά στα χωριά της- θα ευχαριστηθείτε πολύ καλής ποιότητας φαγητό σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Η κουζίνα της Λέσβου είναι από τις καλύτερες και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ντόπιους που δεν κοιτάνε πώς να εκμεταλλευτούν τον επισκέπτη αλλά με τη φιλοξενία και την καλοσύνη τους έχουν καταφέρει να διατηρήσουν το χαμηλό προφίλ του νησιού και τις τιμές σε άκρως φυσιολογικά επίπεδα. Εμπιστευτείτε άφοβα τα ντόπια προϊόντα και αγοράστε όσα περισσότερα είδη μπορείτε.
  ΑΜΕΑ  
Το «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους» στο Σίγρι διαθέτει τις κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις και την κατάλληλη υποδομή ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα με ειδικές ανάγκες σε κάθε είδους δραστηριότητα.
  Μην χάσετε  
Τα απόλυτα must για να δει ή να κάνει κάποιος στη Μυτιλήνη είναι τα εξής: 1. Βόλτες στην πόλη της Μυτιλήνης με τα παλιά αρχοντικά καθώς και στο χωριό Καγιάνι με την υπέροχη θέα 2. Μια επίσκεψη στην εντυπωσιακή Παναγιά της Πέτρας και στον υπέροχο Μόλυβο με το επιβλητικό του Κάστρο (μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο ζαχαροπλαστείο «Μπαλκονάκι»!) 3. Μια γνωριμία με τη γραφική «βουνίσια» Αγιάσο και φαγητό στο καφενείο του Παπέλη 4. Βόλτα στο μικρό γραφικό λιμανάκι της Σκάλας Συκαμνιάς με το γλυκύτατο εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας 5. Μια βουτιά στις θερμές πηγές του Λισβορίου ή της Γέρας με την όμορφη θολωτή πισίνα εποχής 6. Να θαυμάσετε τον υγροβιότοπο της περιοχής της Καλλονής, γιατί αν είσαστε τυχεροί και πάτε στα τέλη φθινοπώρου, θα πετύχετε την απαράμιλλης ομορφιάς εικόνα των εκατοντάδων ροζ φλαμίνγκο που κατακλύζουν το τοπίο 6. Τι άλλο, φυσικά, από άπειρες ουζοκατανύξεις -συνοδεία πικάντικων μεζέδων- μαζί με την παρέα σας στην απόλυτη πατρίδα του ούζου?
  Θα ήθελα να έχει  
Στ’ αλήθεια, τίποτα περισσότερο! Η Μυτιλήνη έχει τα πάντα και οτιδήποτε περισσότερο θα ήταν απλώς περιττό!
  Εντυπώσεις  
Η Μυτιλήνη αποτελεί έναν τόπο που προσωπικά αγαπώ πολύ και ο λόγος είναι ότι συνδυάζει όλα όσα θα επιθυμούσε να βρει σε έναν προορισμό διακοπών ακόμα και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης! Θα ικανοποιήσει απόλυτα τους πάντες: οικογένειες με παιδιά που θέλουν ήρεμες και πολυήμερες διακοπές, μεγάλες παρέες που επιθυμούν όμορφες παραλίες και έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα-καλοκαίρι, ερωτευμένα ζευγαράκια, φυσιολάτρες, πωρωμένους drivers που θα ανακαλύψουν πανέμορφες διαδρομές για οδήγηση, λάτρεις των σπορ και της φυσικής ζωής, όσους αναζητούν χαλάρωση, ιαματικά λουτρά ή επισκέψεις σε θρησκευτικούς τόπους μεγάλης σπουδαιότητας, όσους θέλουν να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, όσους αγαπούν το ούζο και την καλή κουζίνα, όσους έχουν χρήματα για ξόδεμα και απαιτούν πολυτέλεια και ανέσεις αλλά και όσους αναζητούν ποιότητα σε πολύ συμφέρουσα τιμή. Ρομαντικές γωνιές, παραδοσιακά χωριά και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων συμπληρώνουν το τοπίο. Μην παραλείψετε, πριν φύγετε, να αγοράσετε όσο περισσότερα ντόπια προϊόντα μπορείτε. Η Μυτιλήνη είναι πανέμορφη ακόμη και για μόνιμη διαμονή. Το σίγουρο είναι ότι φεύγοντας, ένα κομμάτι της καρδιάς σας θα μείνει για πάντα εκεί… Ίσως για να σας κάνει κάποια στιγμή στο μέλλον να ξαναγυρίσετε…

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007