Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Επιπλέον προορισμοί από τον χρήστη taxidiarikopouli
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΒΑΣΙΛΕΙΑ

 
προστέθηκε από taxidiarikopouli ,ηλικία 48
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελβετία
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Η Ελβετία είναι προορισμός για κάθε εποχή μια και συνδυάζει τοπία ικανά να απασχολήσουν και τον πιο ιδιότροπο ταξιδιώτη. Ανάλογα με το τι επιθυμεί κάποιος να κάνει στις διακοπές του η χώρα αυτή μπορεί να παρέχει τις ανάλογες δραστηριότητες. Η Βασιλεία, ως ελβετική πόλη, μπορεί να προσφέρει διακοπές για κάθε γούστο. Ανάλογα με την εποχή θα διαλέξετε τα κατάλληλα ρούχα υπολογίζοντας πάντα στο κάτι παραπάνω από αυτά που συνηθίζουμε για την Ελλάδα την ανάλογη εποχή. Το κρύο είναι τσουχτερό το χειμώνα και οι βροχές άφθονες το φθινόπωρο και την άνοιξη.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Τοποθεσία  
 
Η Βασιλεία βρίσκεται στη Βόρεια Ελβετία και θα έλεγα ότι ακουμπά σχεδόν στη Γερμανία και τη Γαλλία (η γωνιά των τριών χωρών, όπως λένε). Μάλιστα το αεροδρόμιο της είναι σε γαλλικό έδαφος. Είναι ίσως από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που παίρνεις το τραμ της πόλης (τραμ 10)και ξαφνικά περνάς τα σύνορα και βρίσκεσαι σε γαλλικό χωριό (Leymen)!
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης
 
Το αεροδρόμιο της Βασιλείας απέχει μόνο 4 χλμ από την πόλη αλλά βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος και έτσι συνηθίζεται να εξυπηρετεί δύο χώρες. Δεν υπάρχει απευθείας πτήση από Ελλάδα. Όλες οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν σύνδεση με τη Βασιλεία από τα αεροδρόμια τους. Ο καλύτερος τρόπος πιστεύω είναι αυτός που κάναμε εμείς. Διαλέξαμε απευθείας πτήση με τη Swiss Αθήνα - Ζυρίχηκαι από κει συνεχίσαμε με τρένο. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης ακριβώς από πάνω βρίσκεται ο σταθμός των τρένων. Ακολουθείς τις κυλιόμενες εσωτερικές σκάλες και βγαίνεις στο χώρο των εκδοτηρίων. Οι πινακίδες είναι τόσες και ευκρινείς που είναι αδύνατον να χαθείς. Τα δρομολόγια προς Βασιλεία είναι κάθε μισή ώρα. Η οργάνωση άψογη. Μπορείς να προμηθευτείς ταυτόχρονα το δωρεάν βιβλιαράκι με το πρόγραμμα των δρομολογίων και να μελετήσεις μέσα στο τρένο τις εξορμήσεις των επόμενων ημερών. Προσοχή στη σωστή επιλογή της πλατφόρμας που θα φύγει το τρένο σας. Σημειωτέον ότι μέσα στο χώρο του σταθμού επιτρέπεται το κάπνισμα γύρω από τα εκδοτήρια, στα διάφορα μαγαζιά και μέρη για καφέ. Τα τρένα τους έχουν 1η και 2η θέση, είναι καθαρά και άνετα και κυρίως εξαιρετικά ακριβή στις αναχωρήσεις και αφίξεις. Από τη Ζυρίχη μέχρι τη Βασιλεία κάναμε 1 ώρα και 19 λεπτά. Είναι σίγουρο ότι θα έχετε έλεγχο εισιτηρίων στη διαδρομή σας. Ο σιδηροδρομικος σταθμός της Βασιλείας βρίσκεται μέσα στην πόλη και έχει πυκνό δίκτυο τραμ και λεωφορείων για το κέντρο.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Μετακινήσεις  
 
Οι δρόμοι είναι πολύ καλοί και με κατατοπιστική σήμανση. Είναι πολύ εύκολο να οδηγήσεις στην Ελβετία. Κυρίως υπάρχει σεβασμός από τους άλλους οδηγούς και δεν πρόκειται κανένας να σας αγχώσει με ελληνικές οδηγικές γελοιότητες. Είναι δεδομένο ότι σέβονται τα όρια ταχύτητας και τη σήμανση. Συνεπώς δεν υπάρχει εκεί "έξυπνη" οδήγηση. Προσοχή : εάν πάτε με δικό σας αυτοκίνητο αγοράστε το ειδικό σήμα - διόδιο για να κινηθείτε στους ελβετικούς δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Κοστίζει 40 φράγκα και διαρκεί ένα χρόνο. Μέσα στην πόλη μπορείτε να κινηθείτε πολύ εύκολα με το τραμ το οποίο είναι η κατεξοχήν συγκοινωνία. Δεν υπάρχει μετρό. Τα λεωφορεία υπάρχουν αλλά είναι λιγότερα από τα τραμ. Σημειώστε ότι τα τραμ έχουν παντού και πάντα προτεραιότητα. Μπορεί να είναι πολύ μεγάλα, μέτρησα μέχρι και 6 βαγόνια. Μέσα στο τραμ ανακοινώνεται γραπτώς η επόμενη στάση και υπάρχουν πάντα πίνακες με το αναλυτικό δρομολόγιο οπότε είναι πολύ εύκολο να βρεις σε ποια στάση θα κατεβείς. Προσοχή θέλει η κάθοδος από το τραμ γιατί για να ανοίξει η πόρτα πρέπει να πατήσεις το κουμπί που βρίσκεται στο πλάι. Εντυπωσιακό επίσης είναι το πόσο υπολογίζουν αυτά τα οποία πλέον αποτελούν άγνωστες έννοιες για την Ελλάδα και περιμένουν από τους ξένους να τα θεωρούν ευνόητα : παρέχουν θέση στους ηλικιωμένους και βοηθούν μαμάδες με καροτσάκια και παιδιά. Συμφέρει να βγάλετε ημερήσια κάρτα για όλα τα μέσα μεταφοράς με 8 φράγκα αν έχετε αρκετές μετακινήσεις, γιατί το εισιτήριο μιας διαδρομής μόνο κοστίζει 3 φράγκα. Προσέξτε όμως το εξής. Αν μένετε σε ξενοδοχείο του κέντρου της Βασιλείας, όταν κάνετε check in ζητείστε να σας δώσουν τη mobility pass. Είναι ένα πάσο για δωρεάν μετακινήσεις στην πόλη για όσο διάστημα μείνετε και περιλαμβάνει και τη μετακίνηση σας από και προς το αεροδρόμιο. Ο κύριος σιδηροδρομικός σταθμός είναι ο λεγόμενος ελβετικός, βρίσκεται μέσα στην πόλη και λέγεται Basel SBB. Αυτός εξυπηρετεί και τα δρομολόγια των γαλλικών τρένων και θα τον χρησιμοποιήσετε αν θέλετε να κάνετε εκδρομή στη Γαλλία. Υπάρχει ένας ακόμα σιδηροδρομικός σταθμός που βρίσκεται στα βόρεια της πόλης, λέγεται Basel Badischer Bahnhof (Basel Bad Bf) και συνδέει - εξυπηρετεί το γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα τρένα συνδέουν όποιες πόλεις θέλετε με όποια ταχύτητα θέλετε. Πχ. από την παρέα μας ήρθε κάποιος στη Βασιλεία, με τρένο από τη Βιέννη και μας περιέγραψε εκπληκτική διαδρομή μέσα από πανέμορφα χωριά, βουνά και λίμνες. Μπορείτε ακόμα, τους καλοκαιρινούς μήνες να πάρετε ένα καραβάκι και να διασχίσετε το Ρήνο, σε μικρές και μεγαλύτερες αποστάσεις, αν μάλιστα θέλετε μπορείτε να φτάσετε μέχρι το Άμστερνταμ!
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Χρήμα  
 
Το νόμισμα είναι το ελβετικό φράγκο με ισοτιμία 1ευρώ = 1.5 φράγκο περίπου. ΜΗΝ αλλάξετε στο δικό μας αεροδρόμιο διότι την έπαθα εγώ και άλλαξα με 1:1.30. Προτιμείστε τις ελβετικές τράπεζες όταν φτάσετε στην πόλη, για να έχετε να λέτε ότι μπήκατε σε ελβετική τράπεζα μια φορά στη ζωή σας! Δίνουν 1:1.48 και συμφέρει όπως καταλαβαίνετε. Δεν δέχονται εύκολα ευρώ και αν δεχτούν (πχ στο σιδηροδρομικό σταθμό) δίνουν τα ρέστα σε φράγκα και δε δέχονται κέρματα ευρώ. Το κόστος ζωής είναι σχετικά ακριβό αλλά παρόμοιο με της Αθήνας. Από ό,τι είδα το φαγητό κινείται σε ανάλογα επίπεδα με την Αθήνα (προσοχή, δε λέω για άλλες πόλεις της Ελλάδας που το φαγητό είναι πολύ φθηνότερο). Ο καφές είναι φθηνότερος και το νερό δε χρειάζεται να αγοραστεί γιατί πίνεται (είναι όμως ακριβό το εμφιαλωμένο). Οι πιστωτικές κάρτες είναι ευρέως αποδεκτές παντού.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Επικοινωνία  
 
Στη Βασιλεία μιλούν μια διάλεκτο ελβετικών και γερμανικών. Επισήμως μιλούν γερμανικά αλλά και γαλλικά και αγγλικά. Είναι πολύ ευγενικοί ως λαός και πολιτισμένοι οπότε σπεύδουν να σε βοηθήσουν, έστω και με τη νοηματική. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι παρόντα αλλά συνάντησα κάποιες δυσκολίες στη σύνδεση με την εταιρεία μου (cosmote) για πρώτη φορά στα τόσα ταξίδια.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Ιστορία  
 
Η πόλη της Βασιλείας (Basel) βρίσκεται στο ΒΔ άκρο της Ελβετίας, πολύ κοντά στα γαλλικά και γερμανικά σύνορα. Είναι ιδανικό μέρος για να επισκεφτείτε την Αλσατία, το Μέλανα Δρυμό αλλά και την βόρεια και κεντρική Ελβετία. Η πόλη είναι πολύ όμορφη με πολλά μεσαιωνικά κτίρια. Διασχίζεται από το Ρήνο, ο οποίος πρακτικά τη χωρίζει στα δύο, την Grossbasel (Μεγάλη Βασιλεία) και την Kleinbasel (Μικρή Βασιλεία). Το χαρακτηριστικό αυτής της πόλης είναι τα πολλά μουσεία της, τα οποία αξιολογούνται από τους φιλότεχνους ως πρώτης τάξης μουσεία. Μάλιστα πολλοί λένε ότι η Βασιλεία είναι η ιδανική πόλη για να ξεκουράσεις τις φωνητικές σου χορδές διότι όλη μέρα μπορείς να μπαινοβγαίνεις σιωπηλός στα μουσεία της και να θαυμάζεις ό,τι είδους τέχνη ονειρεύεσαι! Είναι επίσης σημαντική πανεπιστημιούπολη και πόλη των φαρμάκων επειδή έχει κολοσσούς - φαρμακοβιομηχανίες.
  Αφού φτάσετε  
 
Schloss Binningen λεγόταν το ξενοδοχείο που μείναμε αλλά ήταν 2 χλμ εκτός του κέντρου της πόλης. Η πρόσβαση ήταν εύκολη με το τραμ 10 (4-5 στάσεις) αλλά δεν έπαυε να είναι εκτός κέντρου. Είναι διαφορετικό να μένεις μέσα στο κέντρο, σε απόσταση αναπνοής από όλα τα αξιοθέατα. Το άλλο μειονέκτημα ήταν ότι βρισκόταν στην Basel area οπότε δεν δικαιούμαστε το mobility pass. Ως ξενοδοχείο ήταν ένα είδος παλατιού - κάστρου της εποχής αλλά το κεντρικό κτίριο χρησίμευε για εστιατόριο και χώρος δεξιώσεων και επαγγελματικών συναντήσεων, οπότε δεν μείναμε εκεί. Μέναμε σε ένα διπλανό κτίριο, διαμορφωμένο για ξενοδοχείο και αισθητικής minimal. Θα το συνιστούσα εάν έχετε αυτοκίνητο και θέλετε ησυχία στη διαμονή σας. Στις βόλτες μου στην πόλη υποσημείωσα στο κέντρο διάφορα ξενοδοχεία μεγάλων αλυσσίδων όπως το SAS Radisson και το Hilton. Εάν έχετε τα βαλάντια, τότε να μείνετε στο ξενοδοχείο Drei Konige (Les Trois Rois), το οποίο ανακαινίστηκε το 2006. Πρόκειται για κτίριο του 1844, θεωρείται ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου και αν τελικά πάτε εκεί να μείνετε (!) ζητείστε δωμάτιο με θέα το Ρήνο. Πέρα όμως από αστεία, εκείνο που μπορείτε να κάνετε είναι να πιείτε ένα ποτό στο μπαρ του. Είναι εξαιρετική η διακόσμηση του και η απαράμιλλη θέα του στο ποτάμι ενώ πίνεις το ποτό σου.
  Φαγητό  
 
Η Ελβετία φημίζεται για το Fondue της, ένα ιστορικό πιάτο με μίξη τυριών τα οποία λιώνουν στο ειδικό σκεύος, με τη βοήθεια λευκού κρασιού. Παραδοσιακά θεωρείται φαγητό για χειμώνα αλλά δεν είναι σωστό να πας σε ελβετική πόλη και να μην το δοκιμάσεις. Φάγαμε fondue στο κέντρο της πόλης, σε έναν από τους πεζόδρομους και ήταν εξαιρετικό. Θεωρείται, να ξέρετε, τουριστικό πιάτο και μπορείτε να το βρείτε εύκολα σε πολλά μέρη. Προσέξτε τι ποσότητα θα παραγγείλετε. Σας συστήνω να πάρετε των 2 ατόμων και μαζί με σαλάτα και ένα - δύο ορεκτικά να χορτάσετε 4 άτομα. Η ποσότητα είναι πολύ μεγάλη για 2 άτομα. Ένα άλλο ωραίο και προσιτό μέρος για φαγητό μεσημέρι ή βράδυ είναι στο κέντρο της πόλης, στη στάση τραμ Teater το Ristorante Sonatina, με φρέσκα ζυμαρικά. Πλεονεκτήματα του είναι οι πολύ καλές τιμές, οι μεγάλες ποσότητες (κοπιάζεις να φας το βαθύ μπωλ με ζυμαρικά που σου δίνουν), η καλή ποιότητα και το ότι τρώνε ντόπιοι. Μειονέκτημα το self service της υπόθεσης, άμα είσαι καλομαθημένος. Πάντως έφαγα την καλύτερη amatrizziana με πέννες μετά από πολλά χρόνια.Ένα βράδυ φάγαμε στο ρεστοράν Loewenzorn, σε αίθουσα του πάνω ορόφου με boiserie και marketerie στους τοίχους (ξύλινη επένδυση τοίχων). Βρίσκεται στην παλιά πόλη και το φαγητό ήταν πολύ καλό. Προσφέρει μενού και μπορείτε να φάτε τυπικά ελβετικά και οικονομικά, παρέα με ντόπιους. Αν διαθέτετε περισσευούμενο χρήμα τότε πηγαίνετε στο Schloss Binningen και στο Drei Konige. Ο χώρος του πρώτου διαθέτει από όσο είδα πριβέ αίθουσες, όπου μπορούν να φάνε από 2 άτομα με κεριά αλλά και μεγαλύτερες παρέες κάτω από το φως παλιών πολυελαίων (μην ξεχνάτε ήταν κάστρο). Στο δεύτερο, φάγαμε σε αίθουσα ορόφου με θέα το Ρήνο. Το φαγητό ήταν καλό και το σέρβις ανάλογο ενός τέτοιου ξενοδοχείου.
  Διασκέδαση  
 
Στην πόλη η νυχτερινή ζωή περιστρέφεται στην περιοχή της Kleinebasel. Ωραίος χώρος με νεαρό κόσμο και καλή μουσική είναι το Atlantis, το οποίο έχει ζωντανό πρόγραμμα μερικές φορές το μήνα. Μπορείτε επίσης να βρείτε αρκετά Jazz clubs.
  Παραλίες  
 
Αν πάτε καλοκαίρι μη χάσετε το κολύμπι στο Ρήνο. Τα νερά είναι αρκετά κρύα αλλά η εμπειρία, λένε όσοι το δοκίμασαν, μοναδική. Άσε που βλέπεις την παλιά πόλη από το ποτάμι και είναι, όπως και να το κάνεις μια άλλη θέα! Υπάρχουν πολλά σημεία εισόδου στο ποτάμι. Γενικά, η υποδομή, όσο είδα είναι πολύ καλή για να κολυμπήσει κάποιος με ασφάλεια. Παρόλα αυτά οι ελβετοί είναι λίγο αγχώδεις με τα ατυχήματα που μπορεί να συμβούν στο ποτάμι και είναι πολύ προσεκτικοί με τα ρεύματα και τις οδηγίες για ασφαλές κολύμπι. Προτιμείστε να πάτε σε μέρος με πολύ κόσμο. Ή διαλέξτε τον Αύγουστο που διοργανώνεται ένα είδος λαικού κολυμπιού με 3000 άτομα και βάρκες ανάμεσα για βοήθεια και ασφάλεια. Το αξιοπερίεργο είναι ότι όσοι κολυμπούν μπαίνουν στο ποτάμι από ένα σημείο που διαλέγουν και μετά, με το ρεύμα βγαίνουν μακριά ακόμα και 2 χλμ. Οπότε προετοιμάζονται για να περπατήσουν πίσω με τα μαγιώ ή κουβαλάνε τα ρούχα τους σε κάτι ειδικές αδιάβροχες σακούλες. Η ασφαλέστερη πρόσβαση για κολύμπι είναι στην όχθη κατά μήκος της Kleinebasel που έχει πολλά σημεία εξόδου.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Παιδιά  
 
Όμορφη πόλη για παιδιά. Κατ΄αρχήν είναι ασφαλής. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε ποδήλατο μαζί με τα παιδιά σας στους ειδικούς ποδηλατόδρομους που είναι διάσπαρτοι σε όλη την πόλη. Επισκεφθείτε το περίφημο Ζοο έναν από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους της Ευρώπης. Η πρόσβαση είναι εύκολη, με το τραμ, γιατί είναι στο κέντρο της πόλης. Το καλοκαίρι θα μπορούσατε να κολυμπήσετε στο Ρήνο. Τέλος, τα παιδιά σας αλλά κι εσείς, αν νοιώθετε ακόμη παιδιά, θα ξετρελαθείτε με το Μουσείο των Κουκλόσπιτων, το Pappenhausmuseum. Εάν συναντήσετε πρόβλημα μεταφέροντας ένα παιδί θα βρεθούν δεκάδες να σας βοηθήσουν, από το να κατεβείτε από το τραμ μέχρι να σας πάνε σε νοσοκομείο. Τις ημέρες που ήμουν στην πόλη, στην κεντρική πλατεία είχαν στήσει μια μεγάλη κάθετη επιφάνεια και δεκάδες πιτσιρίκια έκαναν αναρρίχηση όλη μέρα με τον κόσμο να στραβολαιμιάζει για να τα θαυμάζει. Υπάρχουν πολλά πάρκα στην πόλη, που είναι εύκολα προσβάσιμα με τα τραμ (πχ το 8, το 3, το 1) από το κέντρο, όπου μπορείτε να παίξετε ποδόσφαιρο ή άλλα παιχνίδια. Επίσης υπάρχουν πολλές εξωτερικές πισίνες εάν σας φοβίζει το κολύμπι στο Ρήνο αλλά η εμπειρία δε συγκρίνεται!
  Δραστηριότητες  
  Πολιτισμός  
 
Το Basler Fasnacht είναι το δικό τους Καρναβάλι. Διαρκεί 3 μέρες ξεκινώντας πάντα τη Δευτέρα μετά την Τσικνοπέμπτη. Οι κάτοικοι της Βασιλείας που είναι τόσο σοβαροί, περιμένουν όλο το χρόνο αυτές τις 3 μέρες για να ξεσαλώσουν κυριολεκτικά. Το Art Basel γίνεται στα μέσα Ιουνίου, διαρκεί 5 μέρες και είναι μια γιορτή για την μοντέρνα τέχνη η οποία συγκεντρώνει χιλιάδες γκαλερίστες από όλο τον κόσμο. Το BaselWorld γίνεται κάθε άνοιξη τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου, και είναι μια μεγάλη έκθεση ρολογιών και κοσμημάτων. Έχουν επίσης μια γιορτή το φθινόπωρο (Basel Herbstmesse), που διαρκεί 2 εβδομάδες από το τελευταίο Σάββατο του Οκτώβρη. Αν πάλι βρεθείτε στην πόλη την τελευταία βδομάδα του Νοέμβρη θα απολαύσετε την ωραία χριστουγεννιάτικη αγορά τους μέχρι τις 23/12 στην Barfusserplatz, μια από τις πιο κεντρικές τους πλατείες.
  Ψώνια  
 
To Basler Lackerli είναι ένα τοπικό γλυκό μπισκότο, ένα είδος gingerbread αλλά χωρίς ginger! Σε εμένα άρεσε, αν και δε δοκίμασα τα επώνυμα που είναι ακριβότερα και ίσως νοστιμότερα. Δοκιμάστε αυτά του super market, πχ. τα Migros είναι αλυσίδα super market, όπως και τα Coop, Spar. Υπάρχουν και σε συσκευασία δώρου, αν σας αρέσουν και θέλετε να τα προσφέρετε. Γενικά, στα super market που υπάρχουν παντού, μπορείτε να καταφύγετε για μικροψώνια ή νερό (αν και πίνεται το νερό της πόλης) αλλά και για να αγοράσετε τις σοκολάτες σας. Οι ελβετικές σοκολάτες, ξέρετε ότι είναι διάσημες, αλλά αν τις πάρετε από το αεροδρόμιο θα τις πληρώσετε πιο ακριβά. Στα super market θα βρείτε όλες τις μάρκες, πολλές από αυτές σε προσφορές των 5 και μπορείτε να διαλέξετε γεύσεις (πχ. bitter δηλ. πικρή με καραμέλλα και σύκο) που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν ακριβές και φτηνές μάρκες (πχ. με 3.80 φράγκα η μία, ακριβή μεν αλλά εξαιρετική σε γεύση). Ονομαστοί είναι επίσης οι ελβετικοί σουγιάδες, που μπορείτε να τους βρείτε παντού (και στην Ελλάδα), σε διάφορα μεγέθη και τιμές. Κάνουν τα πάντα αλλά ακόμα δεν σφουγγαρίζουν. Άλλο που μπορείτε να βρείτε παντού και βέβαια σε όλα τα καταστήματα με σουβενίρ είναι τα ρολόγια με κούκο. Γενικά, έχετε υπόψη σας ότι η Ελβετία φημίζεται για τα ρολόγια της και τα ρολόγια τοίχου με κούκους ή άλλες παραστάσεις που χορεύουν, κακαρίζουν, βάσκουν ή χορεύουν. Μερικά είναι πολύ χαριτωμένα. Μπορείτε να βρείτε φτηνά και μικρά (πχ από 30 φράγκα) μέχρι μεγάλα (πχ 350 - 400 φράγκα) τα οποία συνοδεύονται από εγγύηση και διευθύνσεις αποστολής για επισκευή εάν πάθουν βλάβη. Δεν σας λέω για τα ρολόγια χειρός διότι οι ελβετικές μάρκες τύπου Bucheron κλπ. καλό είναι να θαυμάζονται από τις βιτρίνες γιατί ξεκινούν από 5000 ευρώ και βάλε. Θεωρώ ότι άμα είναι να αγοράσει κάποιος φτηνό ελβετικό ρολόι, ας αγοράσει ένα Swatch από την Ελλάδα γιατί είναι ίδιες οι τιμές. Αν σας ενδιαφέρουν τα παζάρια τότε φροντίστε το Σάββατο πρωί να είστε στην πόλη, να πάρετε το τραμ 3 από το κέντρο και να κατεβείτε στην Petersplatz. Γύρω από την πλατεία αυτή οι ντόπιοι στρώνουν χαλάκια και πουλάνε πράγματα δικά τους ή άλλα, παλιά σε πολύ καλές τιμές. Έχω γυρίσει τόσα παζάρια σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, αυτό ήταν το φθηνότερο που βρήκα! Ανάλογα με το τι σας ενδιαφέρει μπορείτε να βρείτε πορσελάνες πχ Villeroy δεκαετίας '50 η '60 με 5 ή 10 φράγκα. Αγόρασα μπακιρένια τσαγιέρα, τουλάχιστον 50 ετών, με εμφανή τα ίχνη της ταλαιπωρίας των ετών επάνω της και γι αυτό πολύ όμορφη, με 10 φράγκα, δηλ. κάπου 7.5 ευρώ! Βρήκα επίσης άφθονα μικροπράγματα κυρίως διακοσμητικά με 1 φράγκο! Τέλος, αγόρασα ένα δερμάτινο σε πολύ καλή κατάσταση με 18 φράγκα. Σε αυτό το παζάρι μπορούσες να κάνεις παζάρια, διότι πουθενά αλλού στη Βασιλεία δεν το διανοείσαι. Τα καταστήματα τους μένουν ανοιχτά μέχρι τις 6.30 το απόγευμα ή τις 7 και είναι κλειστά τις Κυριακές. Τις Πέμπτες μένουν ανοιχτά μέχρι τις 8 ή τις 9 το βράδυ.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Αξιοθέατα  
  Φυσικά τοπία  
 
Η πόλη είναι όμορφη και έχει πολλά πάρκα, πράσινο και βέβαια το ποτάμι της το Ρήνο. Αν πάρετε το τραμ 15 ή 16, θα κάνετε μια ωραία βόλτα στην πόλη θα διασχίσετε το Ρήνο και θα ανεβείτε στις ακριβές συνοικίες με τις μονοκατοικίες και το πολύ πράσινο. Η διαδρομή του τραμ είναι κυκλική και θα το πάρετε από το κέντρο. Η βόλτα κατά μήκος του ποταμού είναι επίαης πολύ ωραία αρκεί να έχετε κατάλληλα παπούτσια και να σας αρέσει το περπάτημα. Η παλιά πόλη της Βασιλείας δεν είναι μεγάλη, είναι πεζοδρομημένη, έχει εξαιρετικά μεσαιωνικά κτίρια αλλά έχει αρκετές ανηφόρες που μπορεί να σας κουράσουν. Προσέξτε μόνο τα τραμ που έχουν προτεραιότητα έναντι όλων και παντού.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Μνημεία  
 
Τα αξιοθέατα της Βασιλείας εκτείνονται στην παλιά πόλη της, σε μια περιοχή που περπατιέται εύκολα και βρίσκεται ανάμεσα στο Ζωολογικό κήπο και το Ρήνο. Στο κέντρο της πόλης αξίζει να δείτε το Munster που είναι ο Καθεδρικός ναός τους και έχει ελεύθερη είσοδο. Χτίστηκε το 1019 - 1500 και είναι μίγμα ρωμαικού και γοτθικού στυλ. Γύρω του υπάρχει η ομώνυμη πλατεία, η Munsterplatz που περιβάλλεται από μασαιωνικά κτίρια. Ανεβείτε στον πύργο του St. Martin και θαυμάστε από ψηλά την πόλη, το Ρήνο μέχρι το Μέλανα Δρυμό. Δεν μπορείτε να ανεβείτε μόνοι σας γιατί απαγορεύεται για το φόβο αυτοκτονιών. Η Marktplatz είναι κοντά στον καθρεδρικό ναό, είναι μεγάλη πλατεία, πάντα γεμάτη κόσμο και υπαίθριους πωλητές τροφίμων και μικροπραγμάτων. εκεί μπορείτε να φάτε ωραία λουκάνικα στο χέρι. Στα δεξιά της πλατείας βρίσκεται το Rathaus (το Δημαρχείο) το οποίο είναι ένα ανακαινισμένο αναγεννησιακό παλάτι.
  Μουσεία  
 
Η πόλη έχει πάρα πολλά μουσεία για όλα τα γούστα. Τα μουσεία της είναι υψηλών προδιαγραφών και αν είστε λάτρης των μουσείων, δε θα θέλετε να φύγετε. Έχουν όλα είσοδο αλλά σε μερικά, προς το τέλος της μέρας η είσοδος είναι ελεύθερη. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Pappenhausmuseum, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης σε ένα τετραόροφο κτίριο. Περιλαμβάνει μια τεράστια συλλογή από κουκλόσπιτα και αρκουδάκια από τις αρχές του αιώνα ακόμα. Τα κουκλόσπιτα είναι σε θεματικές ενότητες με αναπαραστάσεις παλαιών δεκαετιών. Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι είχε μαγαζί με φωτιστικά (όλα μικρογραφίες), μαγαζί με ασημικά, με καπέλα, με παπούτσια, με κορνίζες, με είδη δώρων, μανάβικα κλπ. Εντυπωσιακό μουσείο και για ελαφρά γούστα ή παιδιά. Κατάλογο μουσείων αλλά και όλες τις εκδηλώσεις μπορείτε να βρείτε στον οδηγό πόλης (υπάρχει σε όλα τα ξενοδοχεία), το Basel Live που κυκλοφορεί κάθε 15 μέρες.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Τι να προσέξετε  
Πρόκειται για μια πολύ ασφαλή πόλη στην οποία μπορείτε να κυκλοφορήσετε άφοβα όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας. Οι οδηγοί σταματούν στις διαβάσεις αλλά τα ποδήλατα και τα τραμ έχουν πάντα προτεραιότητα. Προσοχή στο μπάνιο στο Ρήνο.
  Εντυπώσεις  
Τυπική, αυστηρή ευρωπαική πόλη με σοβαρούς κατοίκους αλλά ευγενείς και πολιτισμένους. Μου έκανε εντύπωση το πόσοι άνδρες όλων των ηλικιών και σωματότυπων φορούσαν σκουλαρίκι αυτιού, σε μερικές περιπτώσεις πολύ έξαλλο!
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007