Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Επιπλέον προορισμοί από τον χρήστη jina
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΙΘΑΚΗ

 
προστέθηκε από jina ,ηλικία 35
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Νομός:    Ν. Κεφαλληνίας
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Εννοείται ότι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την Ιθάκη είναι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ζέστη την ημέρα και δροσιά το βραδάκι. Άνετος ο ύπνος τη νύχτα, δε χρειάζεται καν air-condition.
  Τοποθεσία  
 
Στα νότια της Λευκάδας και στα ανατολικά της Κεφαλονιάς, η Ιθάκη -το 5ο σε μέγεθος από τα Ιόνια Νησιά- έχει 29 χιλιόμετρα μήκος, 6,5 χιλιόμετρα πλάτος και συνολική έκταση 92,7 km2. Αποτελείται από δύο χερσονήσους ενωμένες με ισθμό σε πλάτος 620 μέτρων μόνο και έχει μήκος ακτών 72 χιλιόμετρα. Είναι ένα νησί αντιθέσεων, βραχώδες και ορεινό αλλά και διασπαρμένο με γόνιμες και καταπράσινες κοιλάδες. Τα ήρεμα γαλαζοπράσινα νερά των ακτών της διακόπτονται από απομονωμένους όρμους και παραλίες ενώ η φυσική γοητεία του νησιού κατατάσσει την Ιθάκη ανάμεσα στους πιο ειδυλλιακούς προορισμούς για διακοπές. Η Ιθάκη, ευρέως γνωστή σ' όλο τον κόσμο ως η γενέτειρα του θρυλικού και πολυμήχανου Ομηρικού βασιλιά Οδυσσέα, αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο νόστου και αγάπης για την πατρίδα. Η πατρίδα του Οδυσσέα, η Μούσα του Ομήρου, η καβαφική Ιθάκη, το κίνητρο του αιώνιου ταξιδιού, η ξεχωριστή Ιθάκη που αξίζει κανείς να την ανακαλύψει...
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης     ΚΤΕΛ Κεφαλλονιάς
 
Κυρίως με πλοίο: Το βασικό δρομολόγιο που εξυπηρετεί την Ιθάκη δύο φορές την ημέρα γίνεται με το πλοίο "Κεφαλονιά" το οποίο ξεκινά από το λιμάνι της Πάτρας και σε περίπου 3 1/2 ώρες φτάνει μέσω Κεφαλονιάς στο μικρό λιμανάκι του Πίσω Αετού Ιθάκης. (Από Σάμη μέχρι Πίσω Αετό το ταξίδι διαρκεί περίπου 20 λεπτά). Το ίδιο πλοίο στο νυχτερινό του δρομολόγιο αναχωρεί και από το λιμάνι στο Βαθύ. Ο Πίσω Αετός και οι Φρίκες συνδέονται με φεριμπόουτ με το Φισκάρδο Κεφαλονιάς, το Νυδρί και τη Βασιλική Λευκάδας και με τον Αστακό. Με αεροπλάνο: Μέχρι το αεροδρόμιο Κεφαλονιάς και έπειτα Κεφαλονιά-Ιθάκη με πλοίο. Με υδροπλάνο: Από Κέρκυρα (40 λεπτά περίπου διάρκεια) και από Πάτρα (περίπου 30 λεπτά). Δρομολόγια εκτελούνται Παρασκευές, Σάββατα και Κυριακές.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Μετακινήσεις  
 
Καλύτερα να πάτε με δικό σας όχημα (αυτοκίνητο ή μηχανή) ή να νοικιάσετε ώστε να έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε όλο το νησί. Οι αποστάσεις είναι μικρές -ο μεγαλύτερος δρόμος του νησιού είναι αυτός που ενώνει το Βαθύ με το Κιόνι και φτάνει τα 25 km- και το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Γενικά στενοί οι δρόμοι αλλά το καλό είναι ότι θα ξεχάσετε εντελώς την κίνηση! Σε κάποια σημεία του νησιού η πρόσβαση γίνεται δύσκολη λόγω χωματόδρομου. Προσοχή ιδιαίτερα τη νύχτα στο δρόμο που ενώνει Βαθύ με Σταυρό γιατί διασχίζει το βουνό και έχει πολλές στροφές με γκρεμούς από κάτω.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Χρήμα  
 
Υπάρχει Εθνική Τράπεζα στην κεντρική πλατεία στην πρωτεύουσα (Βαθύ) και κάποια λίγα ATM. Σχετικά με το κόστος ζωής και τις τιμές, η Ιθάκη δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό νησί. Ειδικά όσον αφορά τη διαμονή και το φαγητό η σχέση ποιότητας-τιμής είναι σχεδόν πάντα λογική.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Υγεία  
 
Απ' όσο ξέρω υπάρχει Κέντρο Υγείας στο Βαθύ και αγροτικό ιατρείο στο Σταυρό. Επίσης είδα ότι υπάρχει ένα αγροτικό ιατρείο στο Κιόνι αλλά όσες φορές έτυχε να περάσω από εκεί ήταν πάντα κλειστό. Για κάτι περισσότερο μάλλον θα πρέπει να περάσει κανείς απέναντι στην Κεφαλονιά.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Επικοινωνία  
 
Στην πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ, μπορεί κανείς να βρει και ταχυδρομείο και internet cafe αλλά και καταστήματα κινητής τηλεφωνίας.
  Ενημέρωση  
 
Κωδικός Ιθάκης: 26740 Χρήσιμα Τηλέφωνα: - Λιμεναρχείο: 32909 - Αστυνομία: 32205 - Κέντρο Υγείας: 32222 - Δήμος: 32795, fax: 26740-33387, e-mail: ithaki@otenet.gr, ithaki1@otenet.gr www.ithaki.gr
  Ιστορία  
 
Η Ιθάκη πρωτοκατοικήθηκε γύρω στα 4000-3000 π.Χ., την εποχή του Νεολιθικού Πολιτισμού. Η μεγάλη άνθηση ήρθε στη Μηκυναϊκή περίοδο, εποχή κατά την οποία οι κάτοικοί της χαρακτηρίστηκαν ως σπουδαίοι εξερευνητές. Σ' αυτή την εποχή αναφέρονται και τα πασίγνωστα Ομηρικά Έπη. Η Δωρική Διοίκηση αποδυνάμωσε το νησί ενώ στην Ελληνιστική περίοδο έχαιρε ανεξαρτησίας. Κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο οι επιδρομές των πειρατών ανάγκασαν τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο στο βουνό όπου παρέμειναν μέχρι τη Βενετική κατοχή. Στους αιώνες που ακολούθησαν η Ιθάκη δέχτηκε διαδοχικά την κατοχή των Νορμανδών, των Ενετών, των Τούρκων (οι οποίοι αποβιβάστηκαν σκοτώνοντας ανθρώπους, καταστρέφοντας περιουσίες και ερημώνοντας το νησί), των Βενετών (μείωση απειλής πειρατών, μετακίνηση κατοίκων προς την ακτή και αύξηση πληθυσμού), των Γάλλων δημοκρατών, των Ρώσων, ξανά των Τούρκων και τέλος πέρασε τη Γαλλική και έπειτα την Αγγλική κατοχή. Στις 21 Μαϊου 1864 ενώθηκε με την Ελλάδα όταν η Αγγλία δώρισε στη χώρα μας τα Ιόνια νησιά. Τη μεγάλη πρόοδο που γνώρισε το νησί την περίοδο της Αγγλικής κατοχής (οικονομική άνθηση, αύξηση πληθυσμού, υψηλή παραγωγικότητα, εμπόριο) ήρθε να πλήξει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η εκτεταμένη μετανάστευση ενώ ο μεγάλος σεισμός του 1953 κατέστρεψε τα περισσότερα κτήρια και ερήμωσε το νησί. Παρόλα αυτά ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι διατηρούν άρρηκτους δεσμούς με τη θάλασσα και συνεχίζουν τη μακρά παράδοση στο χώρο της ναυσιπλοϊας που ξεκίνησε πριν από αιώνες.
  Αφού φτάσετε  
 
Στην Ιθάκη ξεχάστε τα τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα και την υπερβολική τουριστική ανάπτυξη. Υπάρχουν αρκετές καλές επιλογές σε μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για ήσυχες και άνετες διακοπές και καλό είναι να έχει κλείσει κανείς δωμάτιο πριν την άφιξή του στο νησί. Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω το "Ομηρικόν", το "Περατζάδα 1811" και το Odyssey" στο Βαθύ και το "Κυπαρίσσια" στο Κιόνι. Εμείς μείναμε στο ξενοδοχείο "Νόστος" στις Φρίκες. Το προτίνω ανεπιφύλακτα. Βρίσκεται στο δρόμο από το Σταυρό προς τις Φρίκες, στην είσοδο του οικισμού. Διαθέτει πισίνα, pool-bar, bar, εστιατόριο και πρωινό μπουφέ. Τα δωμάτια βλέπουν στην πισίνα ή στο καταπράσινο βουνό, διαθέτουν ψυγείο, τηλεόραση και air-condition. Ησυχία, καθαροί χώροι, πανέμορφη θέα. Δεν αποτελεί και την πιο οικονομική επιλογή που μπορεί να βρει κανείς στην Ιθάκη αλλά αξίζει.
Διάβασε 3 ακόμα εμπειρίες
  Φαγητό  
 
Οι λάτρεις του καλού φαγητού και ειδικά των φρέσκων ψαριών θα λατρέψουν αναμφίβολα την Ιθάκη! Οι προτάσεις μου είναι οι εξής: Στις ΦΡΙΚΕΣ: - "Συμπόσιο". Δοκιμάστε σαβόρο και επτανησιακή μακαρονάδα και ρωτήστε αν υπάρχει το πιάτο της Νόνας γιατί δεν το φτιάχνουν κάθε μέρα (πρόκειται για χοιρινό με λαχανικά εποχής, σταφίδες και κατσικίσιο τυρί, συνταγή της γιαγιάς) - "Πηνελόπη". Προτιμήστε την παραδοσιακή τσερέπα, την αστακομακαρονάδα ή την κακκαβιά. Στο ΒΑΘΥ: - "Τσιρίμπης". Λίγο έξω από το Βαθύ, στο δρόμο προς Λούτσα. Σε πολύ ωραίο και ήσυχο σημείο. Τα τραπεζάκια φτάνουν κυριολεκτικά ως στη θάλασσα και η θέα του κόλπου στο Βαθύ είναι υπέροχη. Όποιος αγαπάει τα ψάρια να παραγγείλει οπωσδήποτε την ποικιλία ψαριών (ψημένα στα κάρβουνα, γεμισμένα με σκόρδο). Άπαιχτη είναι και η κοτόπιτα και γενικά οι χειροποίητες πίτες. - "Μπόζος". Μέσα στο Βαθύ, στο στενό του λαογραφικού μουσείου. Μικρό και ήσυχο, παραδοσιακό ταβερνάκι. Το μόνο αρνητικό ότι αρκετά από όσα αναγράφονται στον κατάλογο δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Αποτελεί μια οικονομική λύση για όσους προτιμούν τα μαγειρευτά. Τέλος, προτίνω το "Χάνι" στο δρόμο από Βαθύ προς Σταυρό. Βρίσκεται πάνω στο λόφο και τα τραπέζια στο μπαλκόνι του έχουν απίστευτη θέα στο Βαθύ. Η κουζίνα του είναι καταπληκτική και προσφέρεται μια πραγματικά μεγάλη ποικιλία επιλογών. Από κρεατικά μέχρι ψαρικά, πίτες και μακαρονάδες. Σούπερ το κατσικάκι κλέφτικο, οι σαλάτες και τα γλυκά. Φιλικό και χαμογελαστό το προσωπικό. Λίγο τσιμπημένες οι τιμές αλλά και μόνο για τη θέα και το φαγητό αξίζει και με το παραπάνω.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Διασκέδαση  
 
Η Ιθάκη δεν ενδείκνυται για όσους αγαπούν τους ξέφρενους ρυθμούς και το clubbing μέχρι πρωίας. Είναι ήσυχο νησί, με περιορισμένες επιλογές διασκέδασης. Στο Κιόνι υπάρχει ένα συμπαθητικό μπαράκι το "Spavento" αν θυμάμαι καλά, που βρίσκεται σε πολύ ωραίο σημείο, με τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα. Προτιμήστε να πιείτε κάποιο ποτό σε μπουκάλι (π.χ. μπύρα) και καλύτερα αποφύγετε τους πειραματισμούς με coctails γιατί είναι μάλλον απίθανο να πιείτε κάποιο που πραγματικά να αξίζει. Το "Sunset" στο Σταυρό είναι μια ήσυχη επιλογή για να πιείτε το ποτό σας, να φάτε παγωτό και να απολαύσετε από ψηλά την υπέροχη θέα στον κόλπο της παραλίας Πόλις καθώς και το ηλιοβασίλεμα. Η "Μαργαρίτα", επίσης στο Σταυρό, είναι άλλη μια επιλογή για καφεδάκι ή γλυκό. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό γλυκό της Ιθάκης, το ροβανί, που φτιάχνεται με ρύζι, μέλι και λάδι. Το "Χάνι" (στο δρόμο Βαθύ-Σταυρός) εκτός από φαγητό διαθέτει και χώρο που λειτουργεί ως καφετέρια από όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα πιο ονειρικά ηλιοβασιλέματα στο νησί. Περισσότερες επιλογές για καφέ ή ποτό και περισσότερο κόσμο θα βρείτε μέσα στο Βαθύ. Συμπαθητικές καφετέριες και μικρά μπαράκια περιμένουν να τα επιλέξετε για να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας. Μια εναλλακτική λύση για διασκέδαση είναι τα πανηγύρια! Ο Αύγουστος έχει αρκετά και είναι μια καλή ευκαιρία για να δει κανείς περισσότερο κόσμο. Όλο το νησί μαζεύεται στο χωριό που έχει πανηγύρι και το φαγητό, το κρασί και οι χοροί κρατούν συχνά μέχρι το πρωί. Τέλος, μια άλλη λύση είναι και ένα χαλαρωτικό ποτάκι στο pool-bar του ξενοδοχείου (αν διαθέτει πισίνα και pool-bar!) και -γιατί όχι?- τουρνουά τάβλι με την παρέα!!
Διάβασε 3 ακόμα εμπειρίες
  Παραλίες  
 
Μακράν η ωραιότερη παραλία είναι ο Σκίνος. Καταπράσινα, πεντακάθαρα νερά, σε μια στενή λωρίδα από πολύχρωμα βότσαλα. Τα δέντρα φτάνουν ως τη θάλασσα. Βρίσκεται σε απόσταση 3 km από το Βαθύ. Προσεγγίζετε με αυτοκίνητο μέχρι τη μικρότερη παραλία Μνήματα (ή αλλιώς Μηνύματα) και κατόπιν ακολουθείτε το χωματόδρομο που βγάζει στο Σκίνο. Οι Αφάλες στα βόρεια του νησιού είναι μια γραφική και βοτσαλωτή παραλία με θέα τη Λευκάδα απέναντι. Γαλάζια, παγωμένα, βαθιά και ολοκάθαρα νερά. Οι πιο τολμηροί μπορούν να σκαρφαλώσουν στα βραχάκια για να ανακαλύψουν τις δύο μικρότερες παραλίες που βρίσκονται προς τα αριστερά. Οι γκρεμοί παρέχουν προστασία από τον καυτό ήλιο και κατά πάσα πιθανότητα θα είσαστε εντελώς μόνοι σας! Περίπου στα 3,5 με 4 km από το Βαθύ θα βρείτε το πανέμορφο Σαρακήνικο. Δυο όρμοι σε έναν φαρδύ κόλπο με πράσινα νερά και βότσαλο. Ο πρώτος όρμος είναι ένα γραφικό λιμανάκι με ψαροκάικα και απλωμένα δίχτυα των ψαράδων. Στα δεξιά του ξεκινά μικρό μονοπάτι για το δεύτερο όρμο που παλιότερα ήταν παραλία γυμνιστών. Μαγευτικό σημείο, κάποιες παρέες το επιλέγουν για ελεύθερο camping παρά τη σχετική απαγορευτική πινακίδα. Η παραλία Φιλιατρό βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Σαρακήνικο, διαθέτει καντίνα, πολυκοσμία, είναι γεμάτη ξαπλώστρες και ομπρέλες και προσφέρεται για θαλάσσια σπορ. Ο δρόμος από τη Λεύκη στα βόρεια του νησιού οδηγεί στο μικρό οικισμό του Αγίου Ιωάννη και την ομώνυμη μεγάλη, βοτσαλωτή παραλία. Βαθιά νερά, θέα στην Κεφαλονιά απέναντι και περισσότερος κόσμος. Η παραλία Πόλις, κάτω από το Σταυρό και σε απόσταση 3 km, είναι ένα λιμανάκι με πολλές ψαρόβαρκες και αραγμένα γιοτ στα ανοιχτά. Διαθέτει καντίνα και ξαπλώστρες. Το ξακουστό Γιδάκι θεωρώ ότι είναι κάπως κατώτερο της φήμης του. Πρόκειται για μια απέραντη παραλία με γαλάζια νερά και λευκά βότσαλα που διαθέτει μια καντίνα. Ακριβώς όμως λόγω φήμης μαζεύει πραγματικά πάρα πολύ κόσμο καθώς καταφτάνουν ολόκληρα σκάφη γεμάτα τουρίστες από Λευκάδα και Κεφαλονιά. Δυστυχώς αυτή η υπερβολική τουριστική εκμετάλλευση αλλιώνει την εικόνα της παραλίας. Η πρόσβαση γίνεται είτε με σκάφος από το Λιμεναρχείο στο Βαθύ είτε με τα πόδια από μονοπάτι. Για όσους αγαπούν την πεζοπορία προτίνω να επιλέξουν το μονοπάτι καθώς η περίπου ημίωρη διαδρομή είναι μαγευτική, με τη θέα της καταπράσινης θάλασσας να προβάλλει μέσα από τις πυκνές φυλλωσιές των δέντρων. Η ομορφιά της διαδρομής ανταμοίβει περισσότερο από τον τελικό προορισμό! Η παραλία του Μπροστά Αετού βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς τη βόρεια Ιθάκη και είναι προστατευμένη από τους ανέμους. Διαμετρικά αντίθετη είναι η παραλία του Πίσω Αετού. Καλύτερα να την αποφύγετε γιατί στην αριστερή άκρη αράζουν τα φεριμπόουτ από Σάμη και Πάτρα και τα νερά δεν είναι ιδιαίτερα καθαρά. Είδαμε ως και νεκρά ψάρια στην επιφάνεια. Κατάλληλες για οικογένειες είναι οι παραλίες Δεξιά ή Δεξά και Λούτσα. Εύκολη πρόσβαση, σκιά από ελαιόδεντρα, ναυαγοσώστης και Γαλάζια σημαία. Επίσης στο δρόμο ανάμεσα σε Φρίκες και Κιόνι υπάρχουν πολλοί μικροί κολπίσκοι τους οποίους μπορείτε να προσεγγίσετε κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια από το δρόμο. Τέλος, στο Κιόνι και τις Φρίκες ενοικιάζονται βάρκες και εξωλέμβιες για να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε μόνοι σας τις πάρα πολλές πανέμορφες παραλίες και κολπίσκους του νησιού που δυστυχώς έχουν πρόσβαση μονάχα με σκάφος.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Παιδιά  
 
Τα παιδιά θα ευχαριστηθούν τον ήλιο και το παιχνίδι στα πεντακάθαρα και ρηχά νερά στις παραλίες Δεξά, Λούτσα, Φιλιατρό και Μνήματα. Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να συνδυάσουν διασκέδαση και μάθηση κάνοντας μια επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο στο Βαθύ ή στα Πηλικάτα όπου ορισμένοι μελετητές τοποθετούν το παλάτι του Οδυσσέα και τη σχολή του Ομήρου.
  Δραστηριότητες  
  Πολιτισμός  
 
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται πολλά πανηγύρια στα διάφορα χωριά του νησιού. Στις 17 Ιουλίου διοργανώνεται γιορτή για την Αγία Μαρίνα στο ορεινό χωριό Εξωγή με ζωντανή μουσική και χορό. Στις 20 Ιουλίου το πρωί γίνεται λειτουργία στο μικρό ξωκλήσι του Αη-Λια ενώ το βράδυ ακολουθεί γιορτή στην αποβάθρα του Κιονιού. Το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού λαμβάνει χώρα στις 5 και 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) στο Σταυρό. Και τις δυο μέρες φαγητό, σουβλάκια, κοντοσούβλια, ποτά, ζωντανή μουσική και πολύς χορός που μπορεί να κρατήσει και ως το πρωί. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες κρατάει το γλέντι και στο ορεινό χωριό Ανωγή στις 14 του Αυγούστου. Ανήμερα της Παναγίας διοργανώνεται γιορτή στο χωριό Πλατρειθιά και στις 8 Σεπτέμβρη προσκήνυμα στη Μονή Καθαρών. Το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου στο χωριό Περαχώρι έχουν γιορτή κρασιού.
  Ελεύθερος χρόνος  
 
Στην παραλία Φιλιατρό μπορείτε να χαρείτε τα θαλάσσια σπορ. Επίσης τα απαλά νερά του Ιονίου πελάγους προσφέρονται για ευχάριστες εμπειρίες με μικρό σκάφος καθώς έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε απομονωμένους όρμους, να κάνετε υποβρύχιο κολύμπι και να παρατηρήσετε τη θαλάσσια ζωή αυτών των νερών. Μπορείτε ακόμη και να ασχοληθείτε με το ψάρεμα. Η Ιθάκη διαθέτει κάποια μουσεία και αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους για να εξερευνήσετε κάνοντας έναν όμορφο περίπατο. Υπάρχει απ' ότι είδα και κάποιος σύλλογος που διοργανώνει περίπατο στα "χνάρια του Ομήρου", περιλαμβάνοντας στο πρόγραμμά του μεταξύ άλλων επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Πηλικάτων, στο μουσείο του Σταυρού, ξενάγηση, αν και δε γνωρίζω λεπτομέρειες, ημέρες και ώρες που διοργανώνεται αυτό. Οι φυσιολάτρες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν πεζοπορία στα μονοπάτια στα βουνά, όπου η βλάστηση και η θέα κόβουν την ανάσα και κάνουν το περπάτημα πραγματική απόλαυση, ενώ όσοι έχουν σαν χόμπυ τη φωτογραφία σίγουρα θα έχουν την ευκαιρία να απαθανατήσουν μερικές από τις πιο όμορφες εικόνες... Από τα μικρά ψαροκάικα ως τα μισογκρεμισμένα -λόγω του σεισμού του 1953- σπίτια που συναντάει κανείς σε κάθε σημείο του νησιού να στέκουν πλάι-πλάι στα νεότερα κτίσματα, κάθε γωνιά της Ιθάκης μοιάζει σαν ένας μικρός πίνακας ζωγραφικής.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Ψώνια  
 
Τα περισσότερα καταστήματα για αγορές κάθε είδους βρίσκονται στο Βαθύ. Στις Φρίκες και στο Κιόνι θα βρείτε μερικά πολύ συμπαθητικά μαγαζάκια με τουριστικά είδη για να προμηθευτείτε διάφορα αναμνηστικά από την Ιθάκη και δώρα για τους φίλους σας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό γλυκό του νησιού, το ροβανί και να αγοράσετε ντόπιο κρασί και λάδι.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Φυσικά τοπία  
 
Ένας περίπατος στο μονοπάτι που ξεκινά από την αριστερή άκρη της παραλίας του Σκίνου και καταλήγει στην περίφημη παραλία Γιδάκι είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να πάρετε μια γεύση της απίστευτης ομορφιάς του φυσικού τοπίου της Ιθάκης. Το πράσινο χρώμα των δέντρων αντανακλάται και καθρεφτίζεται στα εξίσου καταπράσινα νερά της θάλασσας. Γενικά η χλωρίδα και η πανίδα της Ιθάκης είναι εντυπωσιακές. Διάφορα είδη δέντρων, φυτών και άγριων λουλουδιών που ανθίζουν την άνοιξη, πουλιά όπως αετοί, γεράκια και αλκυόνες καθώς και πολύχρωμες πεταλούδες συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό που συμπληρώνεται από την αντίθεση βουνών και κοιλάδων, απότομων βραχώδων εκτάσεων και γοητευτικών γαλάζιων ακτών. Για πάντα χαραγμένη στη μνήμη θα σας μείνει σίγουρα η θέα από τη Μονή Καθαρών. Είναι χτισμένη πάνω στο βουνό Νήριτο και ατενίζει από κάτω ολόκληρο το νησί, τον κόλπο στο Βαθύ και την απεραντοσύνη του Ιονίου. Παρόμοιας ομορφιάς είναι και η θέα από τα ερείπια του παλατιού του Οδυσσέα στα βόρεια του νησιού. Στους πρόποδες του όρου Νήριτος αναζητείστε τις αιωνόβιες ελιές στον Αγρό του Λαέρτη, πατέρα του Οδυσσέα. Τα γέρικα κορμιά τους στέκουν ως ταπεινά γλυπτά αιώνων. Η ελιά άλλωστε είναι ένα δέντρο σταθερά συνυφασμένο με την ιστορία αυτού του τόπου. Από τους μικρούς μαύρους καρπούς τους παράγεται σήμερα μια ξεχωριστή ποικιλία θιακού λαδιού.
  Μνημεία  
 
- Σχολή του Ομήρου (Το Παλάτι του Οδυσσέα): Ο Όμηρος περιγράφει αναλυτικά τη θέα από το παλάτι του θρυλικού Οδυσσέα. Το βουνό Νήριτος, το βουνό της Εξωγής και ο Μαρμάκας αφήνουν να φανούν οι τρεις θάλασσες, δυτικά το κανάλι Κεφαλονιάς-Ιθάκης, βόρεια οι Αφάλες και ανατολικά οι Φρίκες. Η περιγραφή οδήγησε ορισμένους ερευνητές να υποθέσουν ότι η τοποθεσία του παλατιού είναι στην περιοχή των Πηλικάτων, λίγο έξω από το Σταυρό. Η είσοδος στο χώρο των ανασκαφών είναι ελεύθερη. Περιπλανηθείτε στο λόφο και καταλήξτε στο ψηλότερο σημείο, στα ερείπια του αρχαίου παλατιού. Σταθείτε για λίγο εκεί για να απολαύσετε τη θέα και αμέσως θα καταλάβαιτε γιατί ο Οδυσσέας ποθούσε διακαώς να επιστρέψει στον τόπο του όσους άλλους τόπους κι αν γνώρισε. - Η Μελάνδρυνος Πηγή: Λίγο έξω από το Σταυρό, στο χωματόδρομο προς την Ανωγή και δίπλα από τα Πηλικάτα, οι αρχαιολόγοι εντόπιασαν τη Μελάνδρυνο πηγή. Ο Μύθος λέει ότι ο μέχρι τότε τυφλός Όμηρος ήπιε από το νερό της και ξαναβρήκε το φως του. - Σπηλιά του Λοϊζου: Στη δεξιά πλευρά της παραλίας Πόλις θα δείτε ταμπέλα για τη σπηλιά του Λοϊζου. Ακολουθείστε το μονοπατάκι και σύντομα θα βρεθείτε στην καταποντισμένη πια σπηλιά στην οποία βρέθηκε η μοναδική γραπτή μαρτυρία για την ύπαρξη του Οδυσσέα. Πρόκειται για θραύσμα πήλινης γυναικείας μάσκας του 1ου ή 2ου αι. π.Χ. που φέρει την επιγραφή "Ευχήν Οδυσσεί". - Το Σπήλαιο των Νυμφών: Το Ομηρικό σπήλαιο στο οποίο εικάζεται ότι ο Οδυσσέας έκρυψε τα δώρα των Φαιάκων κατά την επιστροφή του στο νησί βρίσκεται λίγο έξω από το Βαθύ προς Βορρά. Δυστυχώς όταν το επισκεφτήκαμε ήταν κλειστό για το κοινό. - Αλαλκομεναί: Η τοποθεσία που βρισκόταν αυτή η αρχαία πόλη είναι γύρω στα 6 km δυτικά από το Βαθύ στο δρόμο για Πίσω Αετό. Πάνω στο βουνό υπάρχουν γιγάντια κυκλώπεια τείχη και ερείπια μιας αρχαίας εγκατάστασης που οδηγεί ορισμένους στην εικασία ότι εκεί βρισκόταν στην πραγματικότητα το παλάτι του Οδυσσέα. - Προτομή Οδυσσέα: Στην πλατεία του χωριού Σταυρός.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Εκκλησίες και Μονές  
 
- Ιερά Μονή της Παναγιάς των Καθαρών: Ο δρόμος από το Βαθύ προς την Ανωγή συναντά μια διασταύρωση που οδηγεί στη Μονή Καθαρών. Το Μοναστήρι χτίστηκε το 1696 στην κορυφή του όρους Νήριτο και φιλοξενεί μια ιερή θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου. Το προσωνύμιο της Παναγίας λέγεται ότι οφείλεται στο ότι η εικόνα βρέθηκε μέσα στα "καθαρά", όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τα χαμόκλαδα που καίνε για να καθαρίσει ο τόπος. Μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι μέχρι 13:00-13:30, αν θυμάμαι καλά. Το πανηγύρι της Μονής γίνεται στις 8 Σεπτεμβρίου. - Ναός της Παναγίας στην Ανωγή: Η όμορφη αυτή Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους ναούς των Βαλκανίων και λέγεται ότι χτίστηκε τμηματικά πριν από 700 χρόνια. Το εσωτερικό κοσμούν εκπληκτικές τοιχογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας από το χέρι του ζωγράφου του 17 ου αι. Αντωνίου εξ Αγράφων. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές στον καταστροφικό σεισμό του 1953 αλλά πλέον έχει επισκευαστεί. Ρωτήστε κάποιον κάτοικο του χωριού ποιος έχει τα κλειδιά και θα μπορούσε να σας ανοίξει γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα βρείτε την εκκλησία κλειστή. - Εκκλησία του Σωτήρα: Στο Σταυρό. Το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού γίνεται εκεί στις 5 και 6 Αυγούστου. - Ξωκλήσι του Αη-Λια: Γύρω στα 3 km από το Κιόνι, χτισμένο στα βράχια.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Μουσεία  
 
Στο Βαθύ υπάρχει το Αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα από τις ανασκαφές στον Αετό, το Ναυτικό μουσείο και το Λαογραφικό που προσφέρουν μια άριστη ενημέρωση για το παρελθόν της Ιθάκης. Στο Σταυρό, χάρη στο μεράκι των ντόπιων, δημιουργήθηκε ένα μικρό Αρχαιολογικό μουσείο όπου εκτίθενται ευρήματα από το Σπήλαιο του Λοϊζου και τις ανασκαφές στα Πηλικάτα. Μεταξύ των εκθεμάτων θα θαυμάσετε αγγεία και πήλινα ειδώλια ζώων από τον Πρωτοελλαδικό οικισμό, τη Μεσοελλαδική περίοδο και από τους Ύστερους Μυκηναϊκούς χρόνους.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Άλλα αξιοθέατα  
 
- Το Μενίρ του Αρακλή: Από το χωριό Ανωγή θα πάρετε το δρόμο προς το ελικοδρόμιο και στο δεξί σας χέρι θα δείτε μια ταμπέλα που θα σας οδηγήσει στα μενίρ. Συνεχίζετε με τα πόδια και σύντομα συναντάτε έναν περιφραγμένο χώρο που περικλείει τις τεραστίων διαστάσεων αυτές πέτρες. Ανοίγετε τη σκουριασμένη καγκελόπορτα και μπαίνετε. Κοιτάχτε ψηλά και θα δείτε ανάμεσα στις ελιές να υψώνονται οι περίεργοι ογκόλιθοι. Μεγαλύτερο και πιο διακριτό, με ύψος 9 μέτρων, είναι το διάσημο Μενίρ του Αρακλή, που πήρε το όνομά του από το μυθικό ήρωα Ηρακλή. - Το Λαζαρέτο: Το μικρό νησάκι στο λιμάνι της πρωτεύουσας έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως χώρος καραντίνας και ως φυλακή, ενώ σήμερα έχει μια μικρή εκκλησία. - Φρούριο στη Λούτσα: Στην κορυφή του λόφου Λούτσα βρίσκεται ένα φρούριο χτισμένο το 1807 από τους Γάλλους και 2 από τα κανόνια του. - Ανεμόμυλοι: Τρεις ερειπωμένοι ανεμόμυλοι που λειτουργούσαν την εποχή της μεγάλης παραγωγής σιταριού, σηματοδοτούν την είσοδο στον κόλπο του Κιονιού ενώ άλλοι δύο ανεμόμυλοι κοσμούν τους λόφους στα αριστερά και τα δεξιά του λιμανιού στις Φρίκες. - Κατοικία Τζουγανάτου: Στο Σταυρό. Μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, κατασκευάστηκε στην περίοδο της ενετοκρατίας.
  Ρομαντισμός  
Πίειτε το ποτό σας στο "Sunset" στο Σταυρό ή στην καφετέρια στο "Χάνι" με θέα την Κεφαλονιά απέναντι και ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα. Ο ουρανός βάφεται πορτοκαλί την ώρα που ο ήλιος βουλιάζει αργά πίσω από τα βουνά της Κεφαλονιάς. Αφού πέσει ο ήλιος κάντε ένα ρομαντικό περίπατο στο κάπως πιο "κοσμοπολίτικο" Κιόνι με τα αραγμένα γιοτ στο μικρό λιμανάκι και τα παραδοσιακά σπιτάκια με τους ολάνθιστους κήπους. Επίσης ανακαλύψτε παραλίες που δε γνωρίζουν οι πολλοί. Σκαρφαλώστε στα βραχάκια στις Αφάλες και αναζητείστε την πιο μακρινή από τις μικρές παραλίτσες που διαδέχονται η μια την άλλη. Το πιθανότερο είναι να είσαστε εντελώς μόνοι. Χαρείτε τον ήλιο και τη θάλασσα και νιώστε σαν να είσαστε οι μοναδικοί άνθρωποι πάνω στη γη!
  Διαδρομές  
  Εντός  
 
Αν έχετε στη διάθεσή σας περίπου μια βδομάδα μπορείτε να επισκεφθείτε κάθε γωνιά αυτού του πανέμορφου νησιού. Αν επιλέγετε να πηγαίνετε σε δύο διαφορετικές παραλίες κάθε μέρα, σίγουρα θα προλάβαιτε να τις δείτε όλες. Οι μικρές αποστάσεις αποτελούν ένα μεγάλο συν. Αφιερώστε χρόνο για να επισκεφθείτε αρχαιολογικούς χώρους ή μουσεία. Ανακαλύψτε όλους τους οικισμούς, δεν είναι πολλοί άλλωστε. Μια διαδρομή θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα χωριά του βόρειου τμήματος: Κιόνι, Φρίκες, Σταυρός, Εξωγή, Πλατρειθιάς (εκεί κοντά είναι και ο Κάλαμος όπου υπάρχει μια φυσική πηγή, για την οποία ο μύθος λέει πως αν πιεις νερό από αυτήν, θα επιστρέφεις πάντα στην Ιθάκη). Στις Φρίκες ακολουθείστε το μονοπάτι για τον ανεμόμυλο. Η θέα είναι πολύ όμορφη από εκεί πάνω. Για όσους έχουν περισσότερες αντοχές στο περπάτημα, από το Κιόνι ξεκινά το παλιό μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν τα γαϊδουράκια μέχρι το χωριό Ανωγή. Μια δεύτερη διαδρομή θα μπορούσε να συμπεριλάβει το νότιο τμήμα του νησιού: Βαθύ (πρωτεύουσα) και Περαχώρι, με την υπέροχη θέα και τα συμπαθητικά ταβερνάκια. Η τρίτη διαδρομή αφορά το ορεινό τμήμα: Με αφετηρία το Σταυρό οδηγείστε στην όμορφη διαδρομή μέσα από βουνά και κοιλάδες (μην αναπτύξετε ταχύτητα γιατί από το πουθενά ξεπηδάνε κοπάδια με κατσίκια!) ως την κορφή του όρους Νήριτο όπου βρίσκεται το σχεδόν απομονωμένο από το υπόλοιπο νησί, χωριό Ανωγή. Δείτε την εκκλησία της Παναγιάς, το μενίρ του Αρακλή και συνεχίστε το δρόμο μέχρι τη Μονή Καθαρών.
  Εκτός  
 
Νοικιάστε σκάφος και εξερευνήστε άγνωστες παραλίες που έχουν πρόσβαση μονάχα από θαλάσσης καθώς και τα γύρω μικρά ακατοίκητα νησάκια. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια μονοήμερη εκδρομή στη Λευκάδα ή την πιο κοντινή Κεφαλονιά. Υπάρχουν σκάφη που συνδέουν τακτικά τα τρία αυτά νησιά.
  Τι να προσέξετε  
Καλό θα είναι να είναι κανείς προσεκτικός με το οδήγημα τη νύχτα ειδικά στο κομμάτι που συνδέει το Βαθύ με το Σταυρό (από το "Χάνι" και μετά μέχρι το Σταυρό) γιατί ο δρόμος έχει πολλές στροφές και επικίνδυνους γκρεμούς από κάτω και φυσικά δεν υπάρχει φωτισμός.
  Οικολογία  
Τα νερά στις παραλίες της Ιθάκης είναι γενικά πεντακάθαρα, απλώς προσέξτε λίγο σε σημεία που αράζουν πολλά γιοτ ή πλοία (όπως στο Γιδάκι που έρχονται συχνά πλοία με τουρίστες από Λευκάδα και Κεφαλονιά ή ο Πίσω Αετός που αράζει το φεριμπόουτ από Σάμη και Πάτρα).
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Μην χάσετε  
Είναι must: 1. Να φάτε φρέσκο ψαράκι, αστακομακαρονάδα, χειροποίητες πίτες και ροβανί (το ντόπιο παραδοσιακό γλυκό) 2. Να επισκεφθείτε το "κοσμοπολίτικο" Κιόνι και τις ήσυχες Φρίκες και να θαυμάσετε τη θέα από τον ανεμόμυλο στις Φρίκες 3. Να ανεβείτε στο όρος Νήριτο και να προσκυνήσετε στο Μοναστήρι των Καθαρών 4. Να κάνετε μπάνιο στην παραλία του Σκίνου. Αν δε δείτε αυτή την παραλία δεν έχετε δει τίποτα από το νησί! Επίσης να τολμήσετε να ακολουθήσετε το μονοπάτι από το Σκίνο ως το Γιδάκι.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Εντυπώσεις  
Το πιο θετικό σχετικά με την Ιθάκη είναι ότι προσφέρεται για ήσυχες διακοπές και κυρίως διατηρεί ακόμα το ξεχωριστό και παραδοσιακό της χρώμα. Δεν έχει αλλοιωθεί από την τουριστική ανάπτυξη και έχει μια γνήσια ομορφιά που αξίζει κάποιος οπωσδήποτε να γνωρίσει. Η Ιθάκη είναι για όλους! Οι οικογένειες με παιδάκια θα απολαύσουν τη γαλήνη και την ηρεμία του νησιού και θα ξεκουραστούν από τους χαοτικούς ρυθμούς της πόλης. Τα ερωτευμένα ζευγάρια θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν τον έρωτά τους μακριά από την πολυκοσμία και μέσα σε ένα τοπίο απίστευτου φυσικού κάλλους, ενώ οι μεγάλες παρέες θα απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα και το καλό φαγητό. Το σίγουρο είναι ότι όποιος γνωρίσει την Ιθάκη θα επιθυμεί πάντοτε, σαν άλλος Οδυσσέας, να επιστρέψει...
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007