Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Επιπλέον προορισμοί από τον χρήστη nodas
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 
προστέθηκε από nodas ,ηλικία 43
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Τοποθεσία  
 
Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, 15 περίπου χιλιόμετρα πριν το Μεσολόγγι.
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης     ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας
 
Ακολουθήστε την εθνική οδό Αντιρρίου-Μεσολογγίου και μόλις περάσετε την γέφυρα του Ευήνου στρίψτε στην έξοδο προς Ευηνοχώρι. Συνεχίστε όπως πηγαίνει ο δρόμος για περίπου 400 μέτρα μέχρι να δείτε μια διασταύρωση στην οποία υπάρχει πινακίδα που λέει προς Άγιο Γεώργιο. Στρίψτε δεξιά και συνεχίστε όλο ευθεία. Μην τρέχετε όμως γιατί ο δρόμος σε ένα μεγάλο μέρος του περνάει μέσα από κατοικημένη περιοχή.
  Δραστηριότητες  
  Πολιτισμός  
 
Κάθε χρόνο ανήμερα του Αγίου Γεωργίου γιορτάζει το μικρό εκκλησάκι στην είσοδο του χωριού. Προς τιμή του Αγίου ο οποίος ήταν καβαλάρης πραγματοποιούνται ιπποδρομίες με το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα το έθιμο προστάζει καβαλάρηδες από τα γύρω χωριά να έρχονται να προσκυνήσουν αρχικά στην εικόνα του Αγίου. Στη συνέχεια μαζεύονται σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο έξω από το εκκλησάκι και περιμένουν να τελειώσει η Λειτουργία για να αρχίσουν οι ιπποδρομίες. Με το πέρας της Λειτουργίας ο παπάς βγαίνει έξω και ευλογεί τις ιπποδρομίες. Όλα τότε είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι ιπποδρομίες οι οποίες είναι δύο ειδών. Στο πρώτο είδος τρέχουν άλογα ιπποδρομίου, άλογα δηλαδή που συνήθιζαν να τρέχουν στον ιππόδρομο όταν ήταν πιο νέα. Στο δεύτερο είδος τρέχουν τα λεγόμενα ντόπια που είναι πιο χαμηλά άλογα που προέρχονται από τα άλογα που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι ντόπιοι για να τους βοηθούν στις αγροτικές εργασίες. Αν η συμμετοχή είναι μεγάλη πραγματοποιούνται περισσότερες ιπποδρομίες από το κάθε είδος καθώς σε κάθε ιπποδρομία δεν μπορούν να τρέξουν λόγω περιορισμού του χώρου περισσότερα από τέσσερα άλογα. Ο τελικός νικητής στις δύο κατηγορίες παίρνει ως έπαθλο όχι χρήματα, αλλά ένα στεφάνι από λουλούδια το οποίο φοράει στο λαιμό του αλόγου ο ιερέας της εκκλησίας. Με το πέρας των αγώνων οι καβαλάρηδες ξεκινούν ως μια παρέα με τον νικητή μπροστά για την καθιερωμένη βόλτα στα χωριά. Παλαιότερα συνηθίζονταν οι καβαλάρηδες να περνάνε από κάθε σπίτι του χωριού που υπήρχε κάποιος «Γιώργος» για τα χρόνια πολλά. Δυστυχώς όμως σήμερα η συνήθεια αυτή έχει εκλείψει. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι ενώ το έθιμο ήταν οι ιπποδρομίες να πραγματοποιούνται στο χώρο έξω από το εκκλησάκι με το τέλος της Λειτουργίας, μια χρονιά αποφασίστηκε τα άλογα να μην τρέξουν στο εκκλησάκι αλλά να πάνε σε ένα ιππόδρομο που μόλις είχαν φτιάξει στις όχθες του Ευήνου, στο ύψος του Ευηνοχωρίου. Η δικαιολογία ήταν ότι το θέαμα θα ήταν καλύτερο καθώς τα άλογα δεν θα τρέχανε στα χωράφια γύρω από το εκκλησάκι αλλά σε μια μεγαλύτερη διαδρομή κατάλληλα διαμορφωμένη. Αποτέλεσμα όμως δυστυχώς ήταν ένας καβαλάρης να πέσει από το άλογο στη διάρκεια της κούρσας και να τραυματιστεί θανάσιμα από το άλογο που συνέχιζε να τρέχει. Από τότε αποφασίστηκε οι αγώνες να γίνονται κάθε χρόνο ανήμερα του Αγίου Γεωργίου στο εκκλησάκι και στον ιππόδρομο στον Ευηνοχώρι την ημέρα της Πρωτομαγιάς.
  Τι να προσέξετε  
Προσέξτε ενώ θα πηγαίνετε στο εκκλησάκι καθώς ο δρόμος είναι στενός και την ίδια διαδρομή ακολουθούν και οι καβαλάρηδες. Αν δείτε κάποιο άλογο να πλησιάζει μην φοβηθείτε. Απλά κάντε ήρεμα στην άκρη και αφήστε τον καβαλάρη να περάσει. Συνήθως οι καβαλάρηδες δεν πάνε μόνοι τους αλλά υπάρχει ένας ακόμα συνοδός από κάτω για καλύτερο έλεγχο του αλόγου. Έχετε επίσης υπόψη σας ότι τη συγκεκριμένη μέρα ο κόσμος είναι πολύς και παρατηρείται πρόβλημα στάθμευσης. Καλύτερα να παρκάρετε κάπου πιο μακριά γιατί ότι κερδίσετε πηγαίνοντας θα το χάσετε φεύγοντας. Αν πλησιάσετε πολύ στην εκκλησία που ο δρόμος είναι στενός κινδυνεύετε να σας γρατσουνίσουν ή να έχετε καμία σύγκρουση με κάποιο διερχόμενο καβαλάρη. Επίσης προσέξτε που θα καθίσετε για να δείτε τους αγώνες. Η περιοχή του αγώνα οριοθετείται με κόκκινη κορδέλα ενώ η περιοχή των θεατών είναι αρκετά μέτρα πιο πέρα και οριοθετείται με άλλη κορδέλα. Δυστυχώς όμως πολλοί είναι αυτοί που συχνά δεν ακούνε και περνούν την κορδέλα για να βλέπουν καλύτερα, παρά τις παραναίσεις των διοργανωτών και κάποιες φορές και της αστυνομίας, με κίνδυνο ατυχήματος κατά τη διάρκεια της κούρσας.
  Θα ήθελα να έχει  
Πιο εύκολη πρόσβαση και κυρίως ένα χώρο για να παρκάρουν με ασφάλεια τα αυτοκίνητα των πολλών επισκεπτών. Ελεύθερος χώρος υπάρχει άφθονος για κατάλληλη διαμόρφωση.
  Εντυπώσεις  
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έθιμο που τα τελευταία χρόνια έχει οργανωθεί πολύ καλύτερα. Οι ντόπιοι που ασχολούνται με αυτό έχουν δημιουργήσει ειδικό σύλλογο ο οποίος αναλαμβάνει τη διοργάνωση κάθε χρόνο. Αποτέλεσμα είναι περισσότερος κόσμος να παρακολουθεί και να χαίρεται το έθιμο με μεγαλύτερη ασφάλεια. Υπάρχει κατάλληλη σήμανση, οι χώροι των ιπποδρομιών είναι αυστηρά οροθετημένοι ενώ στη διάρκεια τους παρευρίσκεται και ασθενοφόρο για παν ενδεχόμενο.

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007