Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ

 
προστέθηκε από kdemi ,ηλικία 41
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Νομός:    Ν. Μαγνησίας
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Τοποθεσία  
 
Το χωριό αυτό είναι από τα λιγότερα γνωστά του κοσμοπολίτικου κατά τα άλλα Πηλίου, γεγονός που του δίνει αρκετά θετικά στοιχεία: έλλειψη πολυκοσμίας, χαμηλότερες τιμές, ελάχιστη κίνηση, διαθεσιμότητα δωματίων. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και φυσικά είναι κατάφυτο. Χαρακτηριστικό που θα δει ο επισκέπτης φτάνοντας είναι τα πολλά ελιόδεντρα.
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης     ΚΤΕΛ Μαγνησίας
 
Πρόκειται για ένα πολύ γραφικό χωριό, με πετρόκτιστα σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια. Βλέπει Παγασητικό κόλπο, απέχει 22 χλμ από τον Βόλο, άρα περίπου τρεισήμισι ώρες από Αθήνα και γύρω στις δύο από Θεσσαλονίκη. Με την ολοκλήρωση του περιφερειακού του Βόλου, δε θα μπαίνει ο επισκέπτης καν στην πόλη, γλυτώνοντας αρκετή κίνηση, αρκεί να ακολουθήσει σωστά τις πινακίδες.
  Μετακινήσεις  
 
Επειδή οι περισσότεροι δρόμοι βρίσκονται στις παρυφές του χωριού, ο επισκέπτης αφήνει το αυτοκίνητο και προχωρά στα στενά σοκάκια με τα πόδια.
  Ιστορία  
 
Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι χωριό "μοναστηριακό". Ιδρύθηκε μετά την δημιουργία του ομώνυμου μοναστηριού (12ος - 13ος αιώνας). Γύρω απο την μονή δημιουργήθηκε ο πρώτος πυρήνας κατοίκων, γεωργών κατά βάση, που ήταν καλλιεργητές των κτημάτων της μονής. Τον 14ο με 15ο αιώνα εξελίσσεται σ'ενα σημαντικό και οργανωμένο οικισμό, αυτόνομο, ο οποίος βρίσκεται κάτω απο τη διοίκηση του ηγουμενοσυμβουλίου της μονής Αγίου Λαυρεντίου. Στην τουρκοκρατία το χωριό ανήκε στην κατηγορία των "βακουφιών", που ήταν αφιερωμένα σε οθωμανικά φιλανθρωπικά ή θρησκευτικά ιδρύματα και αργότερα συμμετείχε στον "Αγώνα" για την εθνική ανεξαρτησία. Κατα τον 18ο και 19ο αιώνα φτάνει στο απόγειο της ευημερίας του, όπως αυτή αποτυπώνεται και εκδηλώνεται με την ανέγερση εντυπωσιακών αρχοντικών σπιτιών Ο 20ος αιώνας και μάλιστα το τελευταίο του τέταρτο βρίσκει το χωριό φανερά συρρικνωμένο πληθυσμιακά, όπως άλλωστε συμβαίνει με τα περισσότερα χωριά της ελληνικής υπαίθρου. Πολλά σπίτια εγκαταλείφθηκαν για να ξανακατοικηθούν από νέους κατοίκους, ανθρώπους που αποζητούν την έστω και ολιγοήμερη απόδραση από τα αστικά κέντρα τους καλοκαιρινούς μήνες και τις γιορτές.
  Αφού φτάσετε  
 
Η διαμονή μας είχε κανονιστεί για το Αρχοντικό Ζαρίφη 1716. Είναι το κτίσμα που ξεχωρίζει σ'αυτή την φωτογραφία και βρίσκεται στον πάνω μαχαλά του χωριού. Η πρώτη εικόνα από τον ξενώνα, εντυπωσιακή. Παλιό αρχοντικό που έχει αναπαλαιωθεί κρατώντας όλα τα χαρακτηριστικά της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Μετά την πρώτη θετικότατη εικόνα από το εξωτερικό του ξενώνα, οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν και μέσα. Το εσωτερικό του παλιού αρχοντικού είναι διαμορφωμένο καταπληκτικά. Εικόνες μπορεί κανείς να δει μπαίνοντας στην σελίδα του αρχοντικού. Στο ισόγειο βρίσκεται η υποδοχή, η κουζίνα, η τραπεζαρία και ο οντάς, όπου μπορεί κανείς να ξαπλώσει στις μαξιλάρες του πατώματος, να ζεσταθεί με το τζάκι, να πιει ποτά από το αυτοσχέδιο μπαρ και όλα αυτά σε ένα κλίμα που αποπνέει τον αέρα αρχοντιάς του κτίσματος. Τα δωμάτια το ένα καλύτερο από το άλλο με όλες τις ανέσεις. Η θέα από τον δεύτερο όροφο είναι επίσης πολύ καλή.
  Εκκλησίες και Μονές  
 
Το χωριό πήρε το όνομά του από το ομώνυμο μοναστήρι που βρίσκεται εκεί. Αξίζει μια μικρή στάση.
  Ρομαντισμός  
Παρόλο που στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας είχαμε κακοκαιρία, σ'αυτή την πλευρά του Πηλίου είχαμε μόνο συννεφιά, η οποία έσπαγε σε μερικά σημεία δίνοντάς μας ωραίες εικόνες όπως αυτή. Στο κέντρο περίπου του Παγασητικού κάποιες ακτίνες του ήλιου τρύπωσαν μέσα από τα σύννεφα, χαρίζοντας θέαμα που δύσκολα αποτυπώνεται στον φωτογραφικό φακό. Φτάνοντας στην άκρη της χαράδρας όπου βρίσκεται το χωριό, το διπλανό λαγκάδι ξεπρόβαλλε. Το πράσινο, το κιτρινωπό και το καφέ των φύλλων των δέντρων ετοιμάζεται να καταβροχθιστεί κυριολεκτικά από το λευκό της συννεφιάς που κατέβαινε.
  Διαδρομές  
  Εκτός  
 
Ακριβώς πάνω απο το χωριό και σε απόσταση 11 χιλιομέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου και τα Χάνια. Ο δρόμος όμως προς το παρόν τουλάχιστον, είναι χωματόδρομος και ο επισκέπτης θα πρέπει να διαθέτει το ανάλογο τετρακίνητο όχημα για να τον διαβεί. Η θάλασσα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12-15 χιλιομέτρων και σε διάστημα 20 λεπτών, εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει το καλοκαιρινό του μπάνιο στις μικρές παραλίες της Αγριάς και των Λεχωνίων, αλλά και να συνεχίσει μακρύτερα στις παραλίες της Κορώπης, των Καλών Νερών και της Αφήσου

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007