Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΓΚΡΑΝΤ ΚΑΝΥΟΝ

 
προστέθηκε από phil30 ,ηλικία 42
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Επισκεφτήκαμε το Grand Canyon Νοέμβριο μήνα και μάλιστα την Παρασκευή αμέσως μετά την γιορτή των Ευχαριστιών που είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές των Αμερικάνων. Ευτυχώς δεν είχε πολύ κόσμο, κάτι που το φοβόμασταν γιατί από ότι μας είχαν πει το σαββατοκύριακο αυτό κάθε χρόνο όλοι είναι στους δρόμους. Η κίνηση ήταν κανονική, πράγμα που σου επέτρεπε να ευχαριστηθείς περισσότερο την επίσκεψή σου στο «Μεγάλο Φαράγγι». Ιδίως στο τομέα των φωτογραφιών! Διαβάζοντας αργότερα έναν οδηγό σε ένα από τα Information Centers του πάρκου, διαπιστώσαμε ότι η high season είναι το καλοκαίρι και όχι ο Νοέμβριος που πήγαμε εμείς. Το μέρος του πάρκου που επισκεφτήκαμε ήταν το South Rim και είναι ανοικτό όλο το χρόνο καθημερινά 24ωρες. Υπάρχει και το North Rim αλλά είναι ανοικτό μόνο από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Το υπόλοιπο διάστημα κλείνει από τα χιόνια. Ο καιρός που συναντήσαμε ήταν ήλιος με δόντια. Τις προηγούμενες ημέρες είχε χιονίσει ελαφρώς και σε κάποια σημεία έβλεπες ακόμα χιόνι. Το κρύο ήταν έντονο, υπολογίζω τη θερμοκρασία λίγο πάνω από το μηδέν. Ευτυχώς ήμασταν προετοιμασμένοι καθώς είχαμε δει πριν ξεκινήσουμε την πρόγνωση για τον καιρό μέσω του weather.com. Έτσι ήμασταν εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα (σκούφος, γάντι, χοντρό τζάκετ).
  Τοποθεσία  
 
Το Grand Canyon βρίσκεται στο σύνολο του στην πολιτεία της Αριζόνα. Μάλιστα ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται στην Αριζόνα είναι «The Grand Canyon State». Θα το δείτε να αναγράφεται κάτω από τον αριθμό κυκλοφορίας σε όλα τα αυτοκίνητα με πινακίδα από την Αριζόνα. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στα βόρεια της Πολιτείας, 80 περίπου μίλια από την πόλη Flagstaff σε υψόμετρο γύρω στα 2100 μέτρα! Αν και βρίσκεται σε ένα τόσο μεγάλο υψόμετρο, σου δίνει την εντύπωση ότι είναι πολύ πιο χαμηλά, κοντά στο επίπεδο της θάλασσας! Σε καμία περίπτωση δεν καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι τόσο ψηλά.
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης
 
Αρχικά βέβαια θα πρέπει να φτάσετε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια θα πρέπει να αναζητήσετε κάποιο αεροπορικό εισιτήριο για την πόλη Flagstaff στην Αριζόνα. Βρίσκεται 80 μίλια (περίπου 130 χλμ) νοτιοανατολικά του Grand Canyon National Park. Από τη στιγμή που θα φτάσετε στην πόλη θα σας έλεγα καλύτερα να ενοικιάσετε κάποιο αυτοκίνητο για να χαρείτε περισσότερο τη διαδρομή, αλλά και το ίδιο το Grand Canyon. Τα σημεία που μπορείτε να σταματήσετε μέσα στο National Park είναι πάρα πολλά και είναι κρίμα να είστε περιορισμένοι στα δρομολόγια των λεωφορείων. Και μη σκεφτείτε ότι το πάρκο είναι κάτι το μικρό και μπορείτε να γυρίσετε περπατώντας! Αντιθέτως είναι τεράστιο και πεζός βλέπεις ελάχιστα πράγματα από τις ομορφιές του. Αυτοκίνητο μπορείτε να νοικιάσετε πολύ εύκολα με το ελληνικό σας δίπλωμα αλλά θα πρέπει να υπολογίσετε την ασφάλεια που υποχρεωτικά θα σας βάλουν να κάνετε. Το κόστος ωστόσο είναι μικρό και μόνο για τις ημέρες που θα έχετε το αυτοκίνητο. Αν παρόλα αυτά επιμείνετε να μην πάρετε αυτοκίνητο, υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων από το Flagstaff που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην τιμή των 50-60$ το άτομο με επιστροφή (καλύτερα να ξανασκεφτείτε το αυτοκίνητο). Οι δύο εταιρίες που έχουν τα δρομολόγια είναι η Flagstaff Express Shuttle Services και η Open Road Tours. Αφού λοιπόν ενοικιάσετε κάποιο αυτοκίνητο (επιμένω όπως βλέπετε) και προμηθευτείτε τους απαραίτητους χάρτες της περιοχής (ακόμα καλύτερα αν έχει ενσωματωμένο GPS αλλά συνήθως πάει exta), ξεκινήστε για το Grand Canyon National Park ακολουθώντας τον αυτοκινητόδρομο 180. Ο δρόμος αυτός θα σας φέρει στην είσοδο του πάρκου που είναι γνωστή και σημειώνεται στους χάρτες ως South Entrance. Αφού πληρώσετε την είσοδο για το πάρκο συνεχίζετε ακολουθώντας τις πινακίδες που δείχνουν προς κάποιο Information Center και καλύτερα προς το Canyon View Information Plaza.
  Μετακινήσεις  
 
Φτάνοντας στο Canyon View Information Plaza μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και να πάρετε κάποιο από τα δωρεάν shuttle buses που αναλαμβάνουν να σας πάνε σε κάποια πιο απομακρυσμένα σημεία παρατήρησης στο South Rim. Κάντε το οπωσδήποτε γιατί οι περισσότεροι κάθονται στα σημεία παρατήρησης του φαραγγιού που είναι κοντά στα Information Centers με αποτέλεσμα να επικρατεί ένας μικροσυνωστισμός. Τα δρομολόγια είναι πολύ τακτικά (περίπου κάθε 10-20 λεπτά) και συνολικά υπάρχουν 3 διαφορετικές γραμμές που σας πηγαίνουν σε διαφορετικά σημεία του South Rim. Είναι η κόκκινη διαδρομή (Hermits Rest Route), η μπλε (Village Route) και η πράσινη (Kaibab Trail Route). Από τις τρεις αυτές διαδρομές, η πράσινη και η κόκκινη είναι αυτές που σας πηγαίνουν σε πιο μακρινά και λιγότερο επισκέψιμα σημεία παρατήρησης. Όταν πήγαμε εμείς η κόκκινη διαδρομή ήταν κλειστή λόγω έργων που κάνανε στο δρόμο, έτσι αρκεστήκαμε μόνο στην πράσινη. Η πράσινη ξεκινάει από το Canyon View Information Plaza και σας πηγαίνει διαδοχικά σε 3 σημεία παρατήρησης, το Pipe Creek Vista, το South Kaibab Trailhead και το Yaki Point. Στα δύο τελευταία δεν μπορείς να πας παρά μόνο με το λεωφορείο (ή με τα πόδια αν αντέχετε το περπάτημα) καθώς ο δρόμος απαγορεύεται για τα ΙΧ. Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: ψάχνετε τη στάση του shuttle ακολουθώντας την ειδική σήμανση που υπάρχει για το σκοπό αυτό και επιλέγετε τη γραμμή που θέλετε να πάρετε. Κάθε στάση αναγράφει ποιο λεωφορείο εξυπηρετεί αλλά και σε περίπτωση που μπερδευτείτε, τα λεωφορεία γράφουν όλα που πηγαίνουν. Μπαίνετε στο λεωφορείο και κάθεστε, προσέχοντας όμως να μην καθίσετε τις θέσεις που προορίζονται για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (οι Αμερικάνοι είναι πολύ ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα και σίγουρα ο οδηγός θα σας κάνει παρατήρηση). Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι μέσα στο λεωφορείο απαγορεύονται τα ποτά και τα φαγητά. Αν θυμάμαι καλά επιτρέπεται μόνο το νερό. Φτάνοντας στο πρώτο σημείο παρατήρησης μπορείτε να κατεβείτε να το δείτε και να βγάλετε τις φωτογραφίες σας. Το λεωφορείο φυσικά δεν σας περιμένει, φεύγει αλλά ο οδηγός του ανακοινώνει πότε έρχεται το επόμενο για να ρυθμίσετε καλύτερα το χρόνο σας και να συνεχίσετε κατόπιν προς το επόμενο σημείο. Δεν σας ανέφερα τίποτα για τη μπλε διαδρομή καθώς δεν σας πηγαίνει σε σημεία όπου μπορείτε να χαρείτε τη θέα στο φαράγγι, αλλά στην περιοχή του Grand Canyon Village όπου υπάρχουν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.
  Χρήμα  
 
Το εισιτήριο που θα πρέπει να πληρώσετε για να μπείτε στο πάρκο αν πάτε με το αυτοκίνητο είναι 25$, ανεξάρτητα από το πόσα άτομα είστε και ισχύει για μια εβδομάδα (μπαίνετε όσες φορές θέλετε). Ισχύει για το North και το South Rim. Υπάρχει και εισιτήριο αν κάποιος μπει πεζός που είναι στα 12$.
  Ενημέρωση  
 
Για να χαρείτε και να απολαύσετε το Grand Canyon πρέπει να είστε κατάλληλα ενημερωμένοι. Οπωσδήποτε να έχετε κάνει μια μικρή προεργασία νωρίτερα ώστε να ξέρετε κάποια βασικά πράγματα. Με το που θα πληρώσετε την είσοδο στο πάρκο, ο φύλακας θα σας δώσει μαζί με την απόδειξη ένα φυλλάδιο του πάρκου σε μορφή εφημερίδας όπου θα βρείτε ότι χρειάζεται να ξέρετε για το South Rim που επισκέπτεστε. Το φυλλάδιο αυτό έχει πραγματικά τα πάντα, δρομολόγια λεωφορείων, θέσεις των παρκινγκ, διαδρομές, σύντομη ιστορία του πάρκου και πολλά άλλα. Κατευθυνθείτε προς το Canyon View Information Plaza όπου θα βρείτε το Visitors Center και ξύλινους υπαίθριους πάγκους τριγύρω με αναρτημένο ποικίλο επιπλέον υλικό και πληροφορίες για το πάρκο, για να σχεδιάσετε καλύτερα την παραμονή σας. Σε έναν μάλιστα από τους πάγκους αυτούς υπάρχει ένας χάρτης του South Rim με σημειωμένα τα διάφορα σημεία παρατήρησης και δίπλα φωτογραφία της θέας του φαραγγιού από το καθένα ώστε να ξέρετε τι θα δείτε!!! Και τώρα το καλύτερο: στο πάρκο προσφέρεται μέχρι και cell phone tour. Τι είναι αυτό; Απλά σε κάποια σημεία μεταξύ του Yaki Pont και του Maricopa Point υπάρχουν πινακίδες με το σήμα του κινητού και ένα επιπλέον νούμερο που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο σημείο. Πληκτρολογώντας το τηλέφωνο της υπηρεσίας και προσθέτοντας το νούμερο του συγκεκριμένου σημείου, έχετε μια περιγραφή στο κινητό σας του τι βλέπετε!
  Αφού φτάσετε  
 
Μέσα στο πάρκο και συγκεκριμένα στο Grand Canyon Village υπάρχουν αρκετές επιλογές για διαμονή. Τα συγκεκριμένα καταλύματα έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι μέσα στο πάρκο και μάλιστα αρκετά από αυτά έχουν θέα στο φαράγγι. Ακριβώς για αυτό το λόγο όμως να ξέρετε ότι οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες. Αν σκοπεύετε να πάτε καλοκαίρι που είναι η high season, όλοι οι οδηγοί για την περιοχή λένε να έχετε κλείσει πολύ νωρίτερα. Θα σας έλεγα να επιλέξετε που θα κλείσετε ανάλογα με το πόσες μέρες έχετε σκοπό να περάσετε στην περιοχή. Αν σκοπεύετε να μείνετε περισσότερες από μια μέρες, τότε καλύτερα να ψάξετε να κλείσετε κάπου μέσα στο πάρκο για να γλιτώσετε την καθημερινή μετακίνηση αλλά και να χαρείτε το πάρκο καλύτερα. Αν όμως πάτε για μια μόνο ημέρα όπως εμείς, τότε καλύτερα να μείνετε στο Flagstaff. Δεν υπάρχει λόγος να πληρώσετε περισσότερο μέσα στο πάρκο τη στιγμή που την επόμενη μέρα φεύγετε. Εμεί μείναμε στο Days Inn στο Flagstaff πάνω στο πολύ γνωστό Route 66, μια οικονομική λύση (55$ το δίκλινο μαζί με πρωινό). Το δωμάτιο ήταν πολύ καλό ενώ είχε και δωρεάν ασύρματο internet (πολύ αργό όμως…). Μοναδικό μειονέκτημα η εξωτερική εμφάνιση του ξενοδοχείου. Δεν σου γέμιζε πολύ το μάτι… Ωστόσο δεν μας πείραξε αφού θέλαμε μόνο κάπου να διανυκτερεύσουμε και να φύγουμε το επόμενο πρωινό.
  Φαγητό  
 
Όπως και στη διαμονή έτσι και εδώ υπάρχουν αρκετές επιλογές μέσα στο πάρκο, στο Grand Canyon Village. Ωστόσο δεν καθίσαμε κάπου για να έχω να σας πω κάτι. Όπως οι περισσότεροι, έτσι και εμείς είχαμε πάρει μαζί μας κάτι πρόχειρο να φάμε στο πόδι για μεσημεριανό με θέα το φαράγγι και να πάμε μετά κατευθείαν για βραδινό στο Flagstaff.
  Παιδιά  
 
Το Grand Canyon είναι ένας πολύ ενδιαφέρον προορισμός για τα παιδιά. Είδαμε πολλές οικογένειες να επισκέπτονται το πάρκο. Και πώς να μην το κάνουν αφού το πάρκο είναι πολύ φιλόξενο προς τα παιδιά. Σε πολλά σημεία παρατήρησης υπάρχουν stands όπου κανείς μπορεί να διαβάσει και να δει σε φωτογραφίες και διαγράμματα χρήσιμες πληροφορίες για το πάρκο. Πώς σχηματίστηκε, τις διαστάσεις του και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Επίσης υπάρχουν διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα όπου το παιδί σας μπορεί να συμμετάσχει δωρεάν και να μάθει από τους εξειδικευμένους Ρέιντζερ του πάρκου χρήσιμα στοιχεία γύρω από τη γεωλογία, την οικολογία και το περιβάλλον γενικότερα. Μια σημαντική ωστόσο συμβουλή: όσο φιλόξενο και αν είναι το πάρκο για τα παιδιά, μην τα αφήνετε χωρίς επίβλεψη. Κυκλοφορούν αρκετά αυτοκίνητα ενώ στα πιο απομακρυσμένα και λιγότερο επισκέψιμα σημεία του φαραγγιού δεν υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα.
  Δραστηριότητες  
  Ελεύθερος χρόνος  
 
Μέσα στο πάρκο θα βρείτε να κάνετε πολλές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, rafting στο Colorado river ή να κατεβείτε με μουλάρια στην κοίτη του ποταμού. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά να έχετε χρόνο (σίγουρα όχι μια μόνο ημέρα όπως εμείς). Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες θα βρείτε στα Information Centers. Έχετε πάντως υπόψη σας ότι το υψόμετρο είναι μεγάλο (2100μ), οπότε ο οργανισμός και η καρδιά κουράζονται πιο εύκολα. Επίσης μη ξεκινήσετε μόνοι σας κάποια δραστηριότητα τη στιγμή που δεν ξέρετε το μέρος και τις ιδιαιτερότητές του. Για παράδειγμα, μας είπαν ότι το καλοκαίρι οι ξαφνικές πολύ δυνατές καταιγίδες είναι συχνό φαινόμενο. Καλύτερα λοιπόν ότι κάνετε να είναι σε οργανωμένο γκρουπ.
  Ψώνια  
 
Μέσα στο πάρκο λειτουργούν καταστήματα με αναμνηστικά είδη. Στο Canyon View Information Plaza υπάρχει ένα βιβλιοπωλείο όπου μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Βιβλία για το φαράγγι, πόστερ, κούπες, μπρελόκ, κάρτες κτλ. Οι τιμές είναι αναπάντεχα θα έλεγα καλές για το μέρος. Μια συλλογή 10 καρτών με φωτογραφίες του φαραγγιού σε διάφορες εποχές του χρόνου μόλις 4$! Αν θέλετε πιο ιδιαίτερες αγορές τότε πρέπει να πάτε μέχρι το Desert View (που θα πάτε έτσι και αλλιώς για να θαυμάσετε ίσως την καλύτερη θέα). Εκεί στο ισόγειου του Πύργου που λειτουργεί ως παρατηρητήριο υπάρχει ένα ακόμα κατάστημα με αναμνηστικά από το φαράγγι αλλά και τη γύρω περιοχή. Ανάμεσά τους πολλά είδη λαϊκής τέχνης από τη φυλή των Ινδιάνων που κατοικούσε εκεί για πολλούς αιώνες, γνωστούς ως Anasazi (ή Pueblo people). Ξεχωρίζουν οι πολύχρωμες χειροποίητες κουβέρτες τους.
  Αξιοθέατα  
  Φυσικά τοπία  
 
Το Grand Canyon θεωρείται ένα από τα Παγκόσμια Μνημεία Φυσικής Ομορφιάς. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι η χαρά του γεωλόγου! Σχηματίστηκε από τη διάβρωση των πετρωμάτων που προκαλεί ο Colorado River που ξεκινάει από τα Rocky Mountains και χύνεται στον Κόλπο της Καλιφόρνια, ασταμάτητα εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Οι διαστάσεις του αν μη τι άλλο είναι επιβλητικές: 446 χλμ μήκος, 29 χλμ μέγιστο άνοιγμα και 1,6 χλμ βάθος!!! Το φαράγγι γρήγορα αναγνωρίστηκε ως μνημείο φυσικής ομορφιάς και προστατεύτηκε με το χαρακτηρισμό του ως National Park. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται εντός του πάρκου και είναι επισκέψιμο μέσω δύο σημείων, του South Rim και του North Rim. Τα δύο σημεία αν και βρίσκονται αντικριστά, για να πας με το αυτοκίνητο πρέπει να κάνεις ολόκληρο γύρο συνολικού μήκους 346 χλμ! Το φαράγγι είναι τόσο βαθύ που στα περισσότερα σημεία ο ποταμός δεν φαίνεται ή φαίνεται ελάχιστα (η καλύτερη θέα του είναι από το Desert View). Σίγουρα θα εκπλαγείτε με τη μεγαλοπρέπεια του χώρου. Το βλέμμα χάνεται στους μοναδικούς χρωματισμούς που αποδίδουν οι ακτίνες του ήλιου καθώς πέφτουν πάνω στα πετρώματα που σχηματίζουν το φαράγγι. Μάλιστα όσο η μέρα προχωράει και ο ήλιος κινείται αλλάζουν και οι χρωματισμοί! Αποκορύφωμα είναι η στιγμή του ηλιοβασιλέματος όπου τα πάντα μοιάζουν βαμμένα βαθύ πορτοκαλί προς κόκκινο και είχα την τύχη να ζήσω. Επίσης μοναδική από ότι λένε είναι και η στιγμή της ανατολής.
  Διαδρομές  
  Εντός  
 
Πάνω στο χάρτη του πάρκου που θα σας δώσουν καθώς μπαίνετε στο πάρκο, υπάρχουν αναλυτικά σημειωμένες οι διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε, κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού στο μεγαλύτερό τους μέρος! Ο χάρτης δεν είναι σε κλίμακα, αλλά ακριβώς για αυτό το λόγο είναι σημειωμένες πάνω του οι αποστάσεις της κάθε διαδρομής ώστε να μπορέσετε να οργανώσετε το χρόνο σας και κυρίως τις δυνάμεις σας. Εμείς ακολουθήσαμε τη διαδρομή από το Pipe Creek Vista Observation Point μέχρι το Mather Point, μια απόσταση 2,1 χλμ συνολικά. Η διαδρομή ήταν πραγματικά το κάτι άλλο! Σε άλλα σημεία σε πήγαινε μέσα από το δάσος και σε άλλα σε έφερνε στο χείλος του γκρεμού με μοναδική θέα στο φαράγγι. Η διαδρομή ήταν ασφαλτοστρωμένη και κατάλληλη και για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή που δεν θα πρέπει να χάσετε είναι προς το Desert View. Για να πάτε, ξεκινάτε από το Grand Canyon Village και ακολουθείτε το Desert View Drive (ή αλλιώς East Rim Drive) που στην ουσία είναι το τμήμα του Highway 64 που διέρχεται μέσα από το πάρκο. Για να φτάσετε θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 42 χλμ μέσα στο δάσος σε ένα δρόμο που δεν πρέπει να σας ξεγελάει ο χαρακτηρισμός του ως Highway. Είναι ένας απλός δρόμος με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση και χωρίς διαχωριστικό διάζωμα. Φτάνοντας στο Desert View θα δείτε να δεσπόζει επιβλητικά στην άκρη του γκρεμού ένας πέτρινος πύργος, γνωστός ως Watchtower, που κατασκευάστηκε το 1932. Ο πύργος αυτός είναι αντίγραφο ενός παλαιότερου Ινδιάνικου πύργου που έστεκε εκεί. Το εσωτερικό του είναι ανοικτό στον κόσμο και μπορείτε, ακολουθώντας τις σπειροειδείς εσωτερικές σκάλες, να ανεβείτε στην κορυφή του και να απολαύσετε μια μοναδική θέα του Grand Canyon στην οποία περιέχεται και ο Colorado River! Επίσης μπορείτε να δείτε μια μακρινή άποψη της Painted Desert. Μοναδικό μειονέκτημα ότι για λόγους ασφαλείας (μην πέσει κανείς κάτω) στα παράθυρα υπάρχουν τζάμια και έτσι η θέα για φωτογραφίες δεν είναι απόλυτα καθαρή. Για να φέρετε ακόμα πιο κοντά σας το φαράγγι, στο τελευταίο όροφο του πύργου υπάρχουν μικρά τηλεσκόπια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάζοντας κέρματα των 25 cents. Το εσωτερικό του πύργου είναι διακοσμημένο με πολύχρωμες ινδιάνικες τοιχογραφίες ενώ σε κάποια σημεία εκτίθενται και είδη οικιακής χρήσης που χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι. Σο ισόγειο του πύργου λειτουργεί κατάστημα με αναμνηστικά είδη, μεταξύ των οποίων πολλά είδη λαϊκής ινδιάνικης τέχνης. Ο πύργος είναι ανοικτός μέχρι αργά το απόγευμα, συνήθως μέχρι τις 5 ανάλογα με την εποχή. Βγαίνοντας από τον πύργο υπάρχει ένας ακόμα διαμορφωμένος χώρος κοντά στο γκρεμό (έχει κάγκελα) όπου όλοι πηγαίνουν για να βγάλουν τις φωτογραφίες τους. Και εδώ θα βρείτε μικρά τηλεσκόπια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Πολύ κοντά στο Desert View (περίπου 5 χλμ) θα βρείτε και το Tusayan Ruin and Museum όπου εκτίθενται είδη από την καθημεινότητα των Ινδιάνων που ζούσαν στην περιοχή 800 χρόνια πριν. Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά 9:00-17:00. Τελειώνω τις διαδρομές με το North Rim. Όπως σας έχω πει το τμήμα αυτό του πάρκου είναι κλειστό το χειμώνα λόγω του χιονιού. Βρίσκεται απέναντι από το South Rim αλλά για να πάτε θα πρέπει να κάνετε ολόκληρο γύρο συνολικού μήκους 346 χλμ! Ωστόσο από ότι μας είπαν το North Rim θεωρείται καλύτερο και πιο όμορφο από το South Rim. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζουν τα πυκνά δάση που καλύπτουν την περιοχή σε αντίθεση με το πιο φτωχό δάσος λόγω του ξερού κλίματος που υπάρχει στο South Rim. Αν δεν έχετε αυτοκίνητο να πάτε, υπάρχει mini bus που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την περίοδο που το North Rim είναι ανοικτό. Λέγεται TransCanyon Shuttle και εκτελεί ένα δρομολόγιο την ημέρα διάρκειας 4,5 ωρών στο πήγαινε και άλλο τόσο στο γυρισμό. Το κόστος να πας και να έρθεις είναι στα 150$ το άτομο.
  Εκτός  
 
Φεύγοντας από το πάρκο θα σας πρότεινα να μην γυρίσετε από τον ίδιο δρόμο (τον 180) αλλά να συνεχίσετε μέσα στο πάρκο στον 64. Μετά το Desert View θα συναντήσετε την East Entrance του πάρκου. Βγαίνοντας από το πάρκο συνεχίζετε πάνω στον 64 μέχρι να συναντήσετε τον 89 και να στρίψετε προς το Flagstaff. Η διαδρομή μέχρι να στρίψετε προσφέρει μοναδικές εικόνες του φαραγγιού από μακριά που δεν θα δείτε μέσα στο πάρκο. Είναι φοβερό να βλέπεις μια ατελείωτη επίπεδη περιοχή, τελείως ξερή και γυμνή, ξαφνικά να διακόπτεται από ένα τεράστιο σκίσιμο που χάνεται στα βάθη της γης λες και χωρίζει στα δύο το φλοιό. Το φαράγγι στο σημείο αυτό είναι πολύ στενό και είναι σαν ρωγμή από κάποιο μεγάλο σεισμό!
  Τι να προσέξετε  
Πρώτα από όλα να μην πέσετε στο φαράγγι. Στα περισσότερα σημεία και κυρίως σε εκείνα που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος υπάρχουν κάγκελα και μπάρες που προστατεύουν από ένα ενδεχόμενο γλίστρημα και πτώση στο κενό. Ωστόσο στα πιο απομακρυσμένα και λιγότερα επισκέψιμα σημεία (π.χ Yaki Point) δεν υπάρχει τίποτα και το μόνο που σε προστατεύει είναι η λογική του να μην πηγαίνεις στην άκρη του γκρεμού. Αν έχετε σκοπό να πάτε πεζοπορία από το ένα σημείο παρατήρησης στο άλλο, το πιο πιθανό είναι να μην έχει σε όλο το μήκος της διαδρομής προστατευτικά. Τυχαία στο βιβλιοπωλείο του πάρκου είδα ένα βιβλίο με την ιστορία όσων έχουν σκοτωθεί στο φαράγγι από τότε που άρχισε ο άνθρωπος συστηματικά να το επισκέπτεται. Ο αριθμός; Κάπου 600 άτομα! Εντάξει, αν τον συγκρίνουμε με τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή δεκαετίες τώρα ο αριθμός δεν είναι σημαντικός, ωστόσο δηλώνει οι τι χρειάζεται κάποια προσοχή. Προσοχή επίσης θέλει στην οδήγηση καθώς στους δρόμους κυκλοφορούν πολλοί πεζοί που κάνουν πεζοπορία εκτός μονοπατιών, πολλές φορές ολόκληρες οικογένειες. Εκτός αυτού στο πάρκο υπάρχει μεγάλος πληθυσμός από ελάφια. Μην τύχει και διασταυρωθείτε με κανένα να ξέρετε ποιος έχει προτεραιότητα…Ξέχασα να σας πω ότι απαγορεύεται αυστηρά να ταΐζετε τα άγρια ζώα (σκίουρους, ελάφια). Κυκλοφορούν πολλοί Ρέινζερ που ελέγχουν συνεχώς την περιοχή.
  Οικολογία  
Όλο το πάρκο είναι ένα θαύμα της φύσης και ως θαύμα το προσέχουν πάρα πολύ καλά. Παντού βρίσκεις κάδους απορριμμάτων ενώ σκουπίδι κάτω δεν βλέπεις πουθενά. Είναι τέτοιο το μεγαλείο της φύσης που σε κάνει να το σέβεσαι, ακόμα και αν δεν το έχεις στο χαρακτήρα σου. Είναι τόσο μεγάλη η προσοχή στο περιβάλλον που όπως διάβασα σε μια ενημερωτική πινακίδα, όταν κάνουν κάποιο έργο ή ανοίγουν κάποιο νέο δρόμο, τα δέντρα που τους εμποδίζουν δεν τα καταστρέφουν αλλά τα μεταφέρουν προσεκτικά σε άλλο σημείο! Ένας ακόμα λόγος που το κάνουν αυτό είναι ότι επειδή η περιοχή έχει ξερό κλίμα, τα δέντρα αργούν πολύ να μεγαλώσουν και δεν αποκτούν μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα να ανανεώνονται δύσκολα. Δυστυχώς όμως από ότι είδα μια μικρή (ευτυχώς) έκταση ήταν καμένη.
  ΑΜΕΑ  
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα νιώσουν καλύτερα και από το σπίτι τους! Παντού υπάρχει πρόβλεψη για τις ανάγκες τους. Από τα λεωφορεία και τις τουαλέτες μέχρι τις διάφορες διαδρομές κατά μήκος του φαραγγιού, που όσες διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή, έχουν σήμανση ότι επιτρέπονται και για αυτούς. Μπράβο σε αυτό στους Αμερικάνους!
  Θα ήθελα να έχει  
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που λείπει από το Grand Canyon National Park. Από εμάς έλειπε μόνο και αυτό ήταν ο περισσότερος χρόνος. Μακάρι να είχαμε περισσότερες μέρες για να μπορέσουμε να πάρουμε μέρος στις δραστηριότητες του πάρκου όπως οι οργανωμένες πεζοπορίες, η κατάβαση στον ποταμό με μουλάρια κ.α. Δεν σας κρύβω ότι ζηλέψαμε πολύ!!!
  Εντυπώσεις  
Αν δεν έχετε πεισθεί από όσα σας έχω περιγράψει για την ομορφιά του Grand Canyon, τότε πρέπει οπωσδήποτε να δείτε τις φωτογραφίες που έχω προσθέσει! Αν βρεθείτε στην Αμερική και έχετε χρόνο, επισκεφτείτε το, δεν είναι κάτι που το βλέπεις κάθε μέρα!

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007