Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΚΑΙΡΟ

 
προστέθηκε από john ,ηλικία 51
Ήπειρος: Αφρική
Χώρα:     Αίγυπτος
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Είμαι ένας Έλληνας που ταξίδεψε στην Αίγυπτο δύο φορές, για επαγγελματικούς λόγους, το 2007 και συγκεκριμένα στο Κάιρο. Το πρώτο μου ταξίδι πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου και το δέυτερο στις αρχές του Νοεμβρίου. Το κλίμα της χώρας είναι φυσικά πιο ζεστό από την Ελλάδα καθότι βρίσκεται πιο κοντά στον Ισημερινό αλλά είναι ξηρό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην νιώθεις την δυσφορία στις αντίστοιχες θερμοκρασίες της Ελλάδας. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία κατά την αναχώρησή μου από την Αθήνα ήταν περίπου 38 βαθμούς κελσίου ενώ στο Κάιρο ήταν περίπου 42 - 44 βαθμούς κελσίου. Η διάθεσή μου σε αυτήν την θερμοκρασία ήταν η αντίστοιχη που νιώθεις σε θερμοκρασίες Ελλάδας της τάξης των 34 - 36 βαθμών χωρίς την ενοχλητική όμως ξέστη που διαπερνά το δέρμα σου από τις ακτίνες του Ήλιου. Κατά το δέυτερο ταξίδι μου, στις αρχές του Νοεμβρίου, η θερμοκρασία στην περιοχή ήταν στις τάξεις των 26 - 28 βαθμών κελσίου. Τα πρωινά μερικών ημερών παρουσι'αστικε λίγη ομίχλη αλλά αυτή διαλύθηκε αμέσως μόλις εμφανίστηκε ο Ήλιος. Η εποχή που αποτελεί FULL SESSON για την χώρα ξεκινά από τον Οκτώμβριο μέχρι τον Μαρτιο. Η θερμικρασία είναι ιπιότερη αλλά οι τιμές πιο πάνω από τις αντοίστοιχες του καλοκαιριού.
  Τοποθεσία  
 
Η Αίγυπτος είναι μία χώρα που βρίσκεται στο βορειο - ανατολικό άκρο της ηπείρου της Αφρικής. Αποτελείται από περίπου 80 εκατομύρια κατοίκους. Και γενικώς όλες οι κατοικημένες περιοχές της χώρας είναι διασκορπισμένες στις πλευρές του ποταμού του Νείλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατα τους αρχαίους χρόνους, όταν ο Ηρόδοτος, γνωστός ως ο πατέρας της Ιστοριάς, επισκέφτηκε την χώρα έγραψε χαρακτηριστικά ότι η Αίγυπτος είναι το δώρο του Νείλου στος ανθρώπους. Το Κάιρο είναι μία πόλη που έχει χτηστεί στις δύο πλευρές του Νείλου τα νεώτερα χρόνια της ιστορίας της Αιγύπτου. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 χιλομέτρων από την άλλη μεγάλη παραθαλάσσια πόλη της Αλεξάνδριας στις ακτές της Μεσογείου Θάλασσας. Αποτελείται από 17 εκατομύρια κατοίκους συν 2 εκατομύρια που μετακοινούνται καθημερινά για εργασία σε αυτήν από τις γύρω πόλεις. Η υπόλοιπη χώρα εκτός των ακτών του ποταμού αποτελείται κατά το πλήστον από έρημο. Αν θέλεται να πάτε στην κοιλάδα των βασιλέων (LUXOR) θα πρέπει να γνωρίζετε ότι βρίσκεται στο νότιο άκρο της χώρα σε μία απόσταση περίπου 800 χιλιομέτρων. Η μετάβαση μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, αεροπλάνο ή ποταμόπλοιο.
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης
 
Υπάρχουν αεροπορικά δρομολόγια προς το Διεθνές αεροδρόμιο του Καίρου από προορισμούς πολλών χωρών. ΤΟ service είναι ικανοποιητικό. το αεροδρόμιο βρίσκεται στο βόρειο μέρος της πόλης. Μπορείς να φτάσεις στην χώρα με πλοίο αν χρησιμοποιήσεις τα ατμοπλοϊκά δρομολόγια που προσεγγίζουν στο λιμάνι της Αλεξάνδριας. Η Αλεξάνδρεια βρίσκεται σε απόσταση 300 χιλιομέτρων βόρεια (περίπου δυόμιση ώρες ταξίδι με το αυτοκίνητο) από το Κάιρο.
  Μετακινήσεις  
 
Για τις μετακινήσεις σου υπάρχουν διαθέσιμα, ως ξένος, μισθωμένα αυτοκίνητα από ταξιδιοτικά γραφειά με ή χωρίς ξεναγό, ραδιοταξί που διαθέτουν κλιματισμό και ξεχωρίζουν από το κ΄κιτρινο χρώμα τους καθώς και τα κανονικά ταξί που έχουν ασπρόμαυρο χρώμα. Οι μετακινήσεις εντός του Καΐρου με αυτοκίνητο μπορούν να γίνουν και με νοικιασμένα αυτοκίνητα αλλά δεν προτείνεται για τους παρακάτω λόγους. Η κίνηση των οχημάτων εντός και εκτός της πόλης διέπουν παντελούς σχέσης με τον Κ.Ο.Κ. Κατά την μετακίνησή σου στον δρόμο μπορείς να διαπιστώσεις κίνηση των οχημάτων με απόσταση μετξύ τους μερικών εκατοστών, επικίνδυνους ελιγμούς ανάμεσα στα αυτοκίνητα, καταπάντηση των θεσμοθετημένων προτεραιοτήτων, λεωφορεία με ανθρώπους να κρέμονται έξω από αυτά. Η χρήση κλάξον είναι συνεχείς θόρυβος στα αυτιά σου. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρχών για καλητέρεψη του οδικού δυκτίου οι ώρες αιχμής έχουν αφόρητη κίνηση. στους δρόμους υπάρχουν ελάχιστα φανάρια που συχνά οι οδηγοί δεν υοακούουν. Τα περισσότερα αυτοκίνητα εκτός των ταξιδιοτικών και ραδιοταξί είναι μοντέλα τουλάχιστον εικοσαετίας και χιοτρακαρισμένα. Γενικώς οι Αιγύπτιοι οδηγοί είναι καλοί οδηγοί όσον αφορά τα αντανακλαστικά γι' αυτό και παρά της συνθύκες κίνησης δεν βλέπεις πολλά ατυχήματα. Τα περισσότερα αν όχι όλα τα αυτοκίνητα είναι ανασφάλιστα. Αξίζη να σημειωθεί η κίνηση των οχημάτων κατά την νύκτα. Τα περισσότερα αυτοκίνητα κινούνται με τα μικρά φώτα θέσεως αντί για τα πορείας, ενα μέρος αυτών χωρίς αυτά και πολύ λίγα κανονικά. Τα κανονικά φώτα και οι προβολείς χρησιμοποιούνται μόνο για να δηλώσουν την υπάρξη του οχήματος σε έναν ελιγμό. Αν διαθέτετε καλά νεύρα, αξίζει να μετακινηθείται με ένα ασπρόμαυρο ταξί. Σε περίπτωση που θα τύχεται σε ένα λίγο τρελούτσικο οδηγό θα μπορέσεται να απολαύσετε από μόνος σας πολλούς στενούς ελιγμούς στον δρόμο της διαδρομής συνοδευόμενοι από ανατολίτικη μουσική του ραδιοφώνου. Αξίζει να το ζήσεται τουλάχιστον μία φορά αν είστε συνηθησμένοι σε Ευρωπαϊκούς τρόπους οδήγησης.
  Χρήμα  
 
Η χώρα έχει ως νόμισμα την Αιγυπτιακή λίρα (EGYPT POUND) με υποδιέρεση των εκατό τις πιάστρες (PIASTRES). Η ισοτιμία του νομίσματος σχτικά με το EURO είναι : 1 EURO ισούται περίπου με 8 λίρες. Η αγορά είναι σχετικά φτινή. Μπορείς να αγοράσεις αναμνηστικά βαδίζοντας στα δρομάκια του Αλ Χαλίλι. Αλλά θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για σκληρά παζάρια. Θα πρέπει να έχεις υπόψιν σου ότι η τιμή που θα πρέπει να να αφοράσεις το οποιδήποτε αντικείμενο θα είναι περίπου λίγο πάνω ή το μισό της τιμής εκκίνησης ανάλογα με την όρεξη και τα νεύρα σας στα παζάρια. Σε αυτήν την αγορά τα παζάρια είναοι παράδοση και μπορεί να συναντήσετε άρνηση για την αγορά ενός αντικειμένου χωρίς παζάρι. Ο γράγων για παράδειγμα, ενώ δεν είμαι συνηθισμένος σε αυτά αλλά έχοντας διάθεση κατάφερα να αγοράσω τέσσερις αναμνηστικές πυραμίδες έναντι 410 λιρών ενώ η τιμή εκκίνησης για την μία ήταν 170 λίρες. Στα καταστήματα που είναι σε εμπορικά κέντρα δεν γίνονται παζάρια, απλώς μία καλύτερη τιμή αν πάρεις πολλά. Αν θα καταλύσεται σε ξενοδοχείο πολυτελείας τριών και άνω αστέρων (για τους ξένους προτείνεται) θα πρέπει να έχεται υπόψιν ότι τα ξενοδοχεία διαθέτουν τράπεζες για συνάλλαγμα εντός αυτών και για πολλές ώρες την ημέρα ενω υπάρχουν και ΑΤΜς.
  Υγεία  
 
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην τροφή και νερό που θα καταναλώνετε. Αν είστε πολίτης που ζεί σε συνθήκες Ευρώπης ή Αμερικής θα πρέπει να γνωρίζεται ότι το νερό του Νείλου, που χρησιμοποιείται ευρεώς, δεν είναι ερκώς φιλτραρισμένο για τους οργανισμούς σας. Γι' αυτό, για να αποφευχθεί μία στομαχική διαταραχή, διάρρια, ακόμα και δυσεντερία με απρώσμενα αποτελέσματα θα πρέπει να έχετε υπόψιν τους ακόλουθους κανόνες: α. Να πίνετε μόνο εμφιαλομένο νερό με εξασφάλιση ότι το καπάκι του μπουκαλιού είναι ασφαλισμένο. β. Μην καταναλώνεται φρούτα, ωμά λαχανικά σαλάτας τα οποία έχουν πλυθεί με αυτό το νερό χωρίς να έχουν βραστεί. γ. Μην βάζεται παγάκια στα ποτά σας. Αρκεστείται μόνο στο παγομένο ποτό. δ. Η κατανώλωση τσάι ή καφέ δεν αποτελεί πρόβλημα καθότι το νερό έχει βραστεί. ε. Η εύρεση οινοπνευματοειδών ποτών είναι πολύ δύσκολη ως αδύνατη λόγω της μουσουλμανικής θρησκείας. Στα ξενοδοχεία υπάρχουν αλλά είναι πανάκριβα. Μία ευκαιρία για αποτοξίνωση για τους χρήστες. Δεν έχω γνώση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών αλλά κρίνοντας από τις συνθήκες διαβίωσης του πλυθισμού δεν θα ήθελα να τις γνωρίσω. Ένα ακόμα θέμα που πρέπει να έχεται υπόψιν είναι ότι είναι καλύτερο να κλείσεται τον κλιματισμό του δωματίου σας αν διαπιστώσεται κάποια δυσφορία ακόμα και κοιλόπονο. Δεν συντηρούνται και καθαρίζονται επαρκώς.
  Επικοινωνία  
 
Οι επικοινωνίες τις χώρας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις αντίστοιχες της Ευρώπης. Τα κινητά τηλέφωνα που έχουν ROMING μπορούν να λειτουργήσουν άνετα ενώ στα ξενοδοχεία πολυτελείας διατείθεται internet ακόμα και στα δωμάτια. Στην περιοχή λειτουργούν τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.
  Ενημέρωση  
 
Γενικώς μέσα στο Κάιρο υπάρχει ένα αίσθημα ασφάλεια. Αυτό λέγεται γιατί αντιλαμβάνεσαι μεγάλο αριθμό αστυνομίας και ιδικά τουριστικής που πολλές φορές μπορείς να συναντήσεις την προστασία της. Για παράδειγμα αν ένας μικροπολητής που σε πλησιάζει αρχίζει και γίνεται ενοχλητικός ο αστυνομικός της περιοχής που θα αντιληφθεί την δυσαρέσκεια σου θα σπεύσει να τον απομακρύνει. Στα ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, μεγάλα SUPER MARKET, στην είσοδο υπάρχουν μηχανήματα που ελέγχουν τις αποσκευές σου ενώ για σένα υπάρχουν μαγνητικές πύλες. Δηλαδή κάθε φορά που εισέρχεσε σε αυτά, περνά ένα μικρό τελωνείο. Τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στις εισόδους των ξενοδοχείων, ελέγχονται πρώτα με καθρέπτες και ανοίγονται τα πορτ παγκάζ. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στα τουριστικά αξιοθέατα όπως πυραμίδες, μουσείο, σφίγγα. Για τις αγορές σας δεν πρόκειται να συναντήσετε πρόβλημα ωραρίου σε συνδιασμό με τις περιηγήσεις σας στους αρχαιλογικούς χώρους καθότι το ωράριο για των καταστημάτων είναι 9:00΄ πμ με 24:00' μμ. όλες τις ημέρες. Η ημέρα αργίας για τις δημόσιες υπηρεσίες θεωρείται η Παρασκευή.
  Ιστορία  
 
Επίσκεψη σε μέρη που πρέπει να γίνει είναι οι πυραμίδες, η σφίγγα, το πανόρραμα,το μουσείο κ.α. Οι πυραμίδες βρίσκονται στο ανατολικό άκρο της πόλης στην περιοχή της Γκίζας. Η πρόσβαση είναι εύκολη με αυτοκίνητο και θα πρέπει να προνωηθεί η μήσθωση ενός ξεναγού. Για ένα ξεναγό ομηλούντα την Ελληνική χρειάστικαν 50 EURO για όλη την ημέρα. Ένα τυπικό ημερήσιο πρόγραμμα ξενάγησης που συνηθίζεται είναι το εξής : α. Επίσκεψη το πρωί στις πυραμίδες και περιήγηση σε αυτές.μπορείς να μπεις στη μεγάλη πυραμίδα του Χέωπα πληρώνοντας επιπλέον εισητήριο αλλά δεν επιτρέπεται η αθρώα είσοδος. Δηλαδή μέχρι 150 - 200 άτομα το πρωί (9:00΄) και άλλα τόσα το μεσημέρι (12:00΄). Η είσοδος στην μεγάλη πυραμίδα αποτελεί μία διαδρομή από το στενόδι'αδρομο μήκους 120 μέτρων περίπου μέχρι τον νεκρικό θάλαμο. Η είσοδος σε άτομα που έχουν κλειστοφοβία θα πρέπει να αποφεύγεται για ευνόητους λόγους. Μπορεί όπμως να επισκεπτεί μία μικρότερη χωρίς εισητήριο δίπλα στην μεγάλη η οποία ανήκει στην μητέρα του Χέωπα που διαθέται διάδρομο μόνο 12 μέτρα περίπου. ΑξΊζει να επισκεπτείτε το κτήριο ου στεγάζει ένα πλοίο το οποίο ήταν θαμένο δίπλα στις πυραμίδες. Για το συγκεκριμένο θα μείνεται κατάπλεικτοι για τον βαθμό διατήρησής του τόσων αιώνων. Τα εισητήρια είναι σχετικά φτινά και δεν αξίζει να αναφερθούν οι αντίστοιχες τιμές (περίπου 50 λίρες) για το κάθε ένα. β. Επίσκεψη στην σγίγγα. Αυτή είναι λίγο πιο κάτω από τις πυραμίδες σε απόσταση όμως που απαιτείται αυτοκίνητο. Μπορείς να πλησιάσεις σε μια σχετικά μικρή απόσταση από αυτή διαμέσω ενός ναού για την λήψη φωτογραφειών. γ. Επίσκεψη στο πανόραμα. Είναι μία περιοχή η οποία είναι λίγο πιο ψηλά από τις πυραμίδες και εκεί μπορείς να βγάλεις πανοραμικές φωτογραφείες και τωντρειών πυραμίδων. Στην περιοχή υπάρχουν υπέθρια μαγαζάκι αναμνηστικών αλλά και αρκετές καμήλες αν θέλεις να ανέβεις για μιά βόλτα ή για φωτιγραφεία. θα πρεπει να έχεις υπόψιν ότι τύποτα δεν είναι τσάμπα και ακόμα για μιά φωτογραφεία θα πρέπει να πληρώσεις. Μιά και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τιμές θα πρέπει είσαι προσεκτικός στην συμφωνία των τιμών πριν από όλα. δ. Επίσκεψη στο Μουσείο. Το Μουσείο βρίσκεται μέσα στην πόλη. Μία ξενάγηση διάρκεια μίας με μιάμησης ώρας είναι αρκετή στα σοβαρότερα εκθέματα μιάς και το πλήθος είναι μεγάλο που μπορεί να σου προκαλέσει πονοκέφαλο. Συνηθίζεται ο ξεναγός να σου αφήνει μισή ή μια ώρα ελεύθερη για να περιηγηθείς μόνος σου σε αυτό. Για να δεις τις μούμιες θα πρέπει να πας στο όροφο και να πληρώσεις ένα επιπλεον εισητήριο 100 λιρών. Παραδίπλα υπάρχει ένας χώρος με μουμιοποιημένα ζώα που είναι δωρεάν. Αξίζει να αφιερόσεται μία ημέρα για την επίσκεψη της Αλεξάνδρειας. Η απόσταση είναι περίπου 300 χιλιόμετρα σε αυτοκητόδρομο ευρωπαικών προδιαγραφών με χρόνο μετάβασης της δυόμηση ώρες. Εκεί μπορείς να επισκπτείς παντα με ξαναγό το πατριαρχείο, τον ναυτικό όμηλο, το κάστρο που βρίσκεται στην θέση του αρχαίου φάρου της Αλεξάνδρειας, το ελληνικό νεκροταφείο για να θαβμάσεις τα κομψοτεχνήματα γλυπτικής που βρίσκονται σε αυτό, την σύγχρονη βιβλιοθήκη που βρίσκεται στην περιοχή που θεωρείται ότι προϋπήρχαν η αντίστοιχη αρχαία και τα ανάκτορα των φαραώ.
  Αφού φτάσετε  
 
Μετά την άφιξή σας το προτιμότερο μέρος για την διαμονή σας είναι ένα ξενοδοχείο πολυτελείας τρειών αστέρων και άνω. Αυτό το αναφέρω γιατί σε έναν ταξιδιώτη από Ευρώπη ή Βόερεια Αμερική που είναι συνηθισμένος σε κάποια στάνταρ διαβίωσης δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην προσαρμογή του. Επιπλέον αν έχεται αισθήματα ανασφάλειας, τα προαναφερόμενα παράχουν επαρκές επίπεδο ασφάλειας.
  Φαγητό  
 
Το φαγητό είναι καλό. Φυσικά στα καλά εστιατότορια και στα ξενοδοχεία. Θα πρέπει να δοκιμάσεται την αραβική κουζίνα και την τεχνοτροπία της. Μεγάλη προσοχή όμως θα πρέπει να δείξεται στις τροφές που είναι πλιμένες αλλά όχι μαγηρεμένες όπως στις σαλάτες και στα φρούτα ακόμα και στα παγάκια. Λόγω του καλού φιλτραρίσματος του νερού του Νείλου στο δύκτιο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποκτίσεται κοιλιακά προβλήματα μέχρι και γαστρίτιδα. Να ελέγχετε πάντα αν το μπουκάλι νερού είναι σφραγισμένο. Φυσικά θα πρέπει να έχεται υπόψη την παντελή απουσία του χοιρινού λόγω θρησκείας. Το πιο συνηθησμένο ρόφημα είναι το τσάι και ο καφές. Ιδικά ο καφές δεν ακριβώς ίδιος με τον αντίστοιχο ελληνικό. Έχει διαφορετική γεύση λόγω της ύπαρξης γλυκάνισου. Δοκιμάστε τον.
  Διασκέδαση  
 
Τα ξενοδοχεία διαθέτουν τρία με τέσσερα εστιατόρια και άλλα τόσα μπαρ - καφέ. Για διαμονή με λίγες ημέρες (3-4) μπορείται να τα χρησιμοποιείσεται. Υπάρχουν όμως και άλλα μέρη όπως μαγαζιά με οριεντάλ η με καλή θέα. Μία πρόταση είναι η περιήγηση με ποταμόπλοιο. Αυτή περιλαμβάνει μία βόλτα στα νερά του Νείλου πάνω και κάτω στην πόλη για δύο περίπου ώρες. Τα ποταμόπλοια διαθέτουν εστιατόρια και συνοδία οριεντάλ χωρού και πίστα καθώς και μεγάλα παράθυρα για να παρακολουθείτε το τοπίο έξω. Μία άλλη πρόταση είναι η επίσκεψη στον Νείλο σε μόνιμα δεμένα ποταμόπλοια που λειτουργούν ως καφέ - εστιατόρια - μπάρ. Αυτά είναι το BLUE NILE, NILE CITY και αλλά που βρίσκονται δίπλα το ένα με το άλλο για αυτό και είναι εύκολο να διαλέξεται ένα της αρεσκείας. Σε αυτά μπορείτε να καθήσεται σε κάποια θέση κοντά στο ποτάμι για να απολάυσετε μαζί με το ρόφημα ή ποτό τα πλοιάρια που περνούν δίπλα σας φωταγωγημένα κατά τρόπο που σε ανατρέχει λίγο στο καρναβάλι της Βενετίας. Οι τιμές έιναι λογικές έως και μικρές. Τα οινοπνευματόδες ποτά εκτός που δεν βρίσκονται εύκολα είναι πανάκριβα.
  Παραλίες  
 
Το Κάιρο δεν διαθέτει στην επικράτιά του παραλίες στο ποτάμι. Αλλά και είχε ποιός θα έκανε μπάνιο.
  Δραστηριότητες  
  Πολιτισμός  
 
Οι άραβες ως λαός είναι φιλόξενοι. Γι' αυτό και αν θελήσουν σας προσφέρουν ένα τσάι ή καφέ θα προσβηθούν από την άρνησή σας. Πιείτε το άφοβα, είναι νερό βρασμένο.
  Αθλητικά γεγονότα  
 
Υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά όχι τόσο πολλές όπως σε αντίστοιχες Ερωπαϊκές χώρες. Κατά την διαμονή μου ήταν σε εξέληξη το Παναφρικανικό Προτάθλημα Ποδοσφαίρου.
  Ψώνια  
 
Υπάρχει η γνωστή αγορά του Αλ Χαλίλι όπου μπορείς εκτός του να αγοράσεις δώρα και αναμνηστικά μπορείς να διαπιστώσεις τις δυνατότητές σου στα παζάρια. Οι τιμές είναι σχετικά ως πολύ φτηνές. Υπάρχουν πολυκατάστήματα που έχουν καταστήματα, καφέ και εστιατόρια. Οι τιμές είναι καλές στα προϊόντα. Για αναμνηστικά προτίνουμε το Αλ Χαλίλι. Οι τιμές στο πολυκατάστημα είναι ίδιες ή ακριβότερες από αυτές που μπορείτε να επιτύχεται στο παζάρι του δεύτερου.
  Αξιοθέατα  
  Μνημεία  
 
Επίσκεψη σε μέρη που πρέπει να γίνει είναι οι πυραμίδες, η σφίγγα, το πανόρραμα,το μουσείο κ.α. Οι πυραμίδες βρίσκονται στο ανατολικό άκρο της πόλης στην περιοχή της Γκίζας. Η πρόσβαση είναι εύκολη με αυτοκίνητο και θα πρέπει να προνωηθεί η μήσθωση ενός ξεναγού. Για ένα ξεναγό ομηλούντα την Ελληνική χρειάστικαν 50 EURO για όλη την ημέρα. Ένα τυπικό ημερήσιο πρόγραμμα ξενάγησης που συνηθίζεται είναι το εξής : α. Επίσκεψη το πρωί στις πυραμίδες και περιήγηση σε αυτές.μπορείς να μπεις στη μεγάλη πυραμίδα του Χέωπα πληρώνοντας επιπλέον εισητήριο αλλά δεν επιτρέπεται η αθρώα είσοδος. Δηλαδή μέχρι 150 - 200 άτομα το πρωί (9:00΄) και άλλα τόσα το μεσημέρι (12:00΄). Η είσοδος στην μεγάλη πυραμίδα αποτελεί μία διαδρομή από το στενόδι'αδρομο μήκους 120 μέτρων περίπου μέχρι τον νεκρικό θάλαμο. Η είσοδος σε άτομα που έχουν κλειστοφοβία θα πρέπει να αποφεύγεται για ευνόητους λόγους. Μπορεί όπμως να επισκεπτεί μία μικρότερη χωρίς εισητήριο δίπλα στην μεγάλη η οποία ανήκει στην μητέρα του Χέωπα που διαθέται διάδρομο μόνο 12 μέτρα περίπου. ΑξΊζει να επισκεπτείτε το κτήριο ου στεγάζει ένα πλοίο το οποίο ήταν θαμένο δίπλα στις πυραμίδες. Για το συγκεκριμένο θα μείνεται κατάπλεικτοι για τον βαθμό διατήρησής του τόσων αιώνων. Τα εισητήρια είναι σχετικά φτινά και δεν αξίζει να αναφερθούν οι αντίστοιχες τιμές (περίπου 50 λίρες) για το κάθε ένα. β. Επίσκεψη στην σγίγγα. Αυτή είναι λίγο πιο κάτω από τις πυραμίδες σε απόσταση όμως που απαιτείται αυτοκίνητο. Μπορείς να πλησιάσεις σε μια σχετικά μικρή απόσταση από αυτή διαμέσω ενός ναού για την λήψη φωτογραφειών. γ. Επίσκεψη στο πανόραμα. Είναι μία περιοχή η οποία είναι λίγο πιο ψηλά από τις πυραμίδες και εκεί μπορείς να βγάλεις πανοραμικές φωτογραφείες και τωντρειών πυραμίδων. Στην περιοχή υπάρχουν υπέθρια μαγαζάκι αναμνηστικών αλλά και αρκετές καμήλες αν θέλεις να ανέβεις για μιά βόλτα ή για φωτιγραφεία. θα πρεπει να έχεις υπόψιν ότι τύποτα δεν είναι τσάμπα και ακόμα για μιά φωτογραφεία θα πρέπει να πληρώσεις. Μιά και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τιμές θα πρέπει είσαι προσεκτικός στην συμφωνία των τιμών πριν από όλα. δ. Επίσκεψη στο Μουσείο. Το Μουσείο βρίσκεται μέσα στην πόλη. Μία ξενάγηση διάρκεια μίας με μιάμησης ώρας είναι αρκετή στα σοβαρότερα εκθέματα μιάς και το πλήθος είναι μεγάλο που μπορεί να σου προκαλέσει πονοκέφαλο. Συνηθίζεται ο ξεναγός να σου αφήνει μισή ή μια ώρα ελεύθερη για να περιηγηθείς μόνος σου σε αυτό. Για να δεις τις μούμιες θα πρέπει να πας στο όροφο και να πληρώσεις ένα επιπλεον εισητήριο 100 λιρών. Παραδίπλα υπάρχει ένας χώρος με μουμιοποιημένα ζώα που είναι δωρεάν. Αξίζει να αφιερόσεται μία ημέρα για την επίσκεψη της Αλεξάνδρειας. Η απόσταση είναι περίπου 300 χιλιόμετρα σε αυτοκητόδρομο ευρωπαικών προδιαγραφών με χρόνο μετάβασης της δυόμηση ώρες. Εκεί μπορείς να επισκπτείς παντα με ξαναγό το πατριαρχείο, τον ναυτικό όμηλο, το κάστρο που βρίσκεται στην θέση του αρχαίου φάρου της Αλεξάνδρειας, το ελληνικό νεκροταφείο για να θαβμάσεις τα κομψοτεχνήματα γλυπτικής που βρίσκονται σε αυτό, την σύγχρονη βιβλιοθήκη που βρίσκεται στην περιοχή που θεωρείται ότι προϋπήρχαν η αντίστοιχη αρχαία και τα ανάκτορα των φαραώ.
  Εκκλησίες και Μονές  
 
Στην χώρα εκτός του μουσουλμανικού πλυθισμού υπάρχει και ένα ποσοστό περίπου 1/3 που είναι χριστιανοί κόπτες. Μπορείται να επισκεπτείτε τις εκκλησίες τους. Δεν θα δείτε μεγάλη διαφορά καθότι είναι και αυτοί ορθόδοξοι. Επίσης μπορείται να επισκεπτείτε τα τζαμιά αλλά θα πρέπει πρώτα να βγάλεται τα παπούτσια σας στην είσοδο.
  Μουσεία  
 
Το αρχαιλογικό μουσείο δεν πρέπει να το χάσεται. Εκτός αυτού υπάρχει και το μουσείο του παπίρου που μπορείται να δείται τον τρόπο κατασκευής του και να αγοράσετε ωραία και φτηνά εκθέματα από πραγματικό πάπιρο. Σε άλλα μέρη μπορεί να αγοράσεται φωτοτυπημένο χαρτί.
  Πινακοθήκες  
 
Επισκεπτείτε το μουσείο παπίρου. Θα βρέιται πολλά εκθέματα για αγορά όπως και θα μάθεται τον τρόπο κατασκεύης του.
  Άλλα αξιοθέατα  
 
Αν έχεται χρόνο μπορείται να επισκεπτείται το πάρκο AL-AZHAR PARK. Είναι ένα μεγάλο πάρκο που προσφέρεται για περίπατο. Διαθέτει και ένα πολύ καλό εστιατόριο στο ηψηλότερο μέρος του. Βρίσκεται κοντά στο κάστρο του Μοχάτ Μετάλι, ένα εντιπωσιακό μεσαιονικό κάστρο με το τζαμί που αναπαύεται ο γνωστός χαλίφης Σαλαϊντίν. Στον δρόμο ρωτήστε να σας περάσουν από την νεκρόπολη, δεν χρειάζεται να κατεβείτε. Είναι μια μεγάλη περιοχή που έχει παλιούς μουσουλμανικούς τάφους. Οι τάφοι αυτοί απότελούνται από ένα κτίριο με δύο δωμάτια όπου στο ένα βρίσκεται ο θανών. Στο άλλο διαμένουν πολύ φτωχές οικογένειες που ξεπερνούν το 1,5 εκατομύριο.
  Ρομαντισμός  
Αν σας αρέσουν οι ρομαντικές στιγμές, τότε κάντε μία βόλτα με ένα πλοιάριο στο Νείλο ή επισκεπτείτε ένα κατάστημα στις όχθες του. Αν πάλι είστε πολύ τυχεροί τότε θα έχεται πολλές τέτοιες στιγμές αν θα διαμένεται σε ένα από τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στις όχθες του Νείλου.
  Διαδρομές  
  Εντός  
 
Οι διαδρομές εντός της πόλης εκτός το ότι βλέπεις ένα ανατολίτικο χαρακτήρα με τους μιναρέδες δεν έχουν να προσφέρουν κάτι περισσότερο από μία συνηθησμένη πόλη. Αυτό που θα προξενήσει εντίπωση είναι οι πολλες πολυκατοικίες που είναι ασοβάτιστες ή άβαφτες εξωτερικά για να αποφύγουν φόρους.
  Εκτός  
 
Οι διαδρομές εκτός πόλης δεν έχουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό εκτός του αχανούς μπέζ της άμμου της σαχάρας.
  Τι να προσέξετε  
Γενικώς παρ' όλη την ασφάλεια που υπάρχει στους δημόσιους χώρους θα πρέπει να έχεται υπ' όψιν ότι υπάρχουν κάποια εκατομύρια που ζούν κάτω από το επίπεδο της πείνας. Αν λοιπόν αρχίσεται να κυκλοφορείται σε περιοχές απομονομένες, σκοτεινές, μακρυά από τους δημόσιους χώρους, ακολουθείτε το καθένα που σας προσκαλεί σε παράξενα μέρη τότε αν πέσεται θύμα ληστείας δεν θα φταίνε μόνο αυτοί.
  Οικονομία  
Οι τιμές είναι αρκετά φτηνές. Αν θέλεις να αγοράσεις αναμνηστικά ή δώρα είναι καλύτερο να επισκεπτείς την αγορά του Αλ Χαλίλι. Οι τελικές τιμές, μετά το ανάλογο παζάρι, είναι χαμηλότερες από ένα αντίστοιχο κατάστημα σε εμπορικό κέντρο που δεν μπορείς να κάνεις και παζάρι.
  Οικολογία  
Αυτό που μπορείς να δεις κατά τις μετακινήσεις σου είναι ότι οι τουριστικές περιοχές έχουν μια όψη συμόρφωσης ως προς την καθαριότητα το ίδιο ισχύει και στις περιοχές πολυτελείας. Σε περιοχές που μένουν όμως τα κατώτερα στρώματα πληθυσμού αντικρίζεις πολύ βρωμιά και σκουπίδια μέχρι παρατημένα μπάζα οικοδομής. Εγω προσωπικά δεν μπορώ να το κατακρίνω καθότι συνειδητοποιείς ότι αυτός ο κόσμος έχει μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίσει από το περιβάλλον. Την επιβίωσή του μέσα από σκληρή εργασία με πολύ μικρές αποδοχές.
  ΑΜΕΑ  
Η Αίγυπτος όπως και η χώρα μου έχει μόνο μία βαριά βιομηχανία για την ανάπτηξή της. Τον τουρισμό. Γι' αυτό και η διαμόρφωση της χώρας στα αντίστοιχα μέρη είναι όσο δυνατόν μπορούν καλύτερη. Υπάρχουν τουαλέτες για όλες τις περιπτώσεις, ράμπες, ειδικά δωμάτια στα ξενοδοχεία πολυτελείας. Στους αρχαιολογικούς χώρους, η πρόσβαση στις πυραμίδες δεν είναι εύκολη για άτομα που χειρίζονται αναπηρικά καροτσάκια. Για το μουσείο δεν παρατήρησα ύπαρξή τέτοιας υποδομής. Και γενικώς δεν πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη υποδομή στους δημόσιους χώρους όπως και δεν παρατήρησα ύπαρξη ανελκηστήρα. Τελικώς, για ένα άτομο με ειδικές ανάγκες μετακίνησης, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα αν όντως θέλει τόσο πολύ να επισκεπτεί την χώρα. Σε αυτή την περίπτωση μία ιδέα μου για περιήγηση στον χώρο των πυραμίδων, είναι να ανέβει σε μία καμήλα από το αυτοκίνητο και να περιηγηθεί με αυτήν. Αυτό είναι εύκολο καθότι υπάρχουν πολλοί Αιγύπτοι με καμήλες που προσφέρονται σε αυτόν τον χώρο. Η αντιμετώπιση των τουριστών από τους Αιγύπτιους είναι πολύ φιλική, άλλωστε ως αραβικός λαός είναι φιλόξενοι κατά παράδοση.
  Μην χάσετε  
Για τους χρηστιανούς ορθόδοξους και μη είναι μία ευκαιρία να επισκεπτείται τον Ναό του Αγ. Γεωργίου στην παλαιά πόλη. Μέσα σε αυτόν στην κρύπτη του υπάρχει ο τάφος του Αγίου. Ακόμα και για αυτούς που δεν είναι τόσο θρήσκοι είναι μία ευκαιρία να δούν από κοντά τον συγκεκριμένο τάφο μιάς και δεν θα τους δοθεί άλλη ευκαιρία. Εγώ δυστυχώς δεν μπόρεσα να τον επισκεπτώ.
  Θα ήθελα να έχει  
θα ήθελα να έχει καλύτερο σύστημα ύδρευσης για να μπορώ να απολαύσω τις σαλάτες, φρούτα, παγάκια και ότι πλένεται χωρίς να βράζεται χωρις να έχω κίνδυνο για κοιλιακά προβλήματα.
  Εντυπώσεις  
Είναι σε γενικές γραμμές μία χώρα με δύο πρόσωπα. Το ένα χλυδάτο με τα ξενοδοχεία και τα εμπορικά κέντρα ευρωπαϊκών προδιαγραφών και το άλλο το υποβαθμισμένο το απλού λαού. Σε ωθή δηλαδή να κάνεις ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει μόνο συγκεκριμένα σημεία.

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007