Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΚΟΝΙΤΣΑ

 
προστέθηκε από guest
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Νομός:    Ν. Ιωαννίνων
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Τοποθεσία  
 
Σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την Κόνιτσα και σε 400 μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στο Βορειοδυτικό τμήμα της Ηπείρου, στην περιοχή του ιστορικού Μπουραζανίου βρίσκεται το Μοναστήρι της Πανάγιας Μολυβδοσκέπαστης
  Δραστηριότητες  
  Ελεύθερος χρόνος  
 
Η Κόνιτσα, που απέχει 65 χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, δίνει το ιδιαίτερο στίγμα της σ’ αυτήν την περιοχή της Η­πείρου, αποτελώντας έναν επιθυμητό προορισμό για περιηγητές, φυσιολάτρες, ορειβάτες, οπαδούς του ράφτινγκ και του καγιάκ, και συνιστά το ιδανικό ορμη­τήριο για τη γνωριμία σας με τη συγκε­κριμένη ακριτική περιοχή της επαρχίας Κόνιτσας.
  Εκκλησίες και Μονές  
 
στον κεντρικό δρό­μo και πορεία προς τη Μονή Μολυβδοσκέπαστης Παναγιάς, που απέχει πλέον 2,5 χλμ. από τη διασταύρωση. Η Μονή Μολυβδοσκέπαστης, που έχει ανακαινιστεί σύμφωνα με τα παραδοσιακά αρχι­τεκτονικά πρότυπα της πέτρας, αποτέλεσε στο διάβα των αιώνων ένα σημαντικότατο πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Δ’ Πωγωνάτος φέρεται ως o ιδpυτής της μoνής (670 μ.χ.) η οποία αποτελεί σήμερα το παλαιότερο μοναστήρι της Ηπείρου. Σύμφωνα με την παράδοση ήταν σκεπασμένη με μολύβι, εξ’ ου και η ονομασίας της. Αυτή είναι μια λεπτομέρεια που σίγουρα θα σας την εκμυστηρευτούν οι εξυπηρετικότατοι μο­ναχοί της μονής, οι οποίοι περιχαρείς θα επωμιστούν χρέη ξεναγών στους χώ­ρους, αλλά και στην ιστορία της μονής.
  Άλλα αξιοθέατα  
 
Περιδιαβαίνοντας τα λιθόστρωτα καλντερίμια της παλιάς πόλης τολμήσrε μια στάση στο παρελθόν και επισκεφτείτε το πέτρινο αρχοντικό της Χάμκως (μητέ­ρας του Αλή Πασά), το αρχοντικό του Χουσείν Σίσκου και φυσικά το περίφημο τοξωτό γεφύρι-σύμβολο της πόλης, που ορθώνει το πέτρινο ανάστημά του πάνω από τα νερά του Αώου ποταμού.
  Οικολογία  
Σε μια κατά­φυτη έκταση 1.200 στρεμμάτων ζουν και αναπαράγονται έξι είδη θη­λαστικών (ελάφια, πλατόνια, ζαρκάδια, κρι-κρι, α­γριογούρουνα και αγριοπρόβατα), ενώ οι επισκέ­πτες έχουν τη δυνατότη­τα να ενημερωθούν από ειδικούς ξεναγούς για ό­λα όσα αφορούν τη ζωή και τις ιδιαιτερότητες των άγριων ζώων. Κατά την παρουσία σας στο Μπουρα­ζάνι μην παραλείψετε επίσης να επισκε­φτείτε το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνη­σης, που βρίσκεται μόλις 1 χλμ. μακριά από την γέφυρα του Αώου και περιλαμβάνει έναν διατηρητέο παλιό νερόμυλο, καθώς και μια διπλή παραδοσιακή νε­ροτριβή (δριστέλα). Ακόμα και σήμερα οι ντόπιοι εξα­κολουθούν να πλένουν εδώ τα χαλιά, τις φλοκάτες και τις βελέντζες τους, με τον ί­διο ακριβώς τρόπο όπως έ­καναν οι πρόγονοί τους τον παλιό καλό καιρό.
  Εντυπώσεις  
Κτισμένη σε υψόμετρο 630 μ. στις πλαγιές της Τραπεζίτσας η Κόνιτσα καταφέρνει να ασκεί μια ανεξάντλητη γο­ητεία που στηρίζεται τόσο στις διαχρονι­κές αρχιτεκτονικές της γραμμές, που μαρτυρούν τη δεξιότητα των λαϊκών μα­στόρων, όσο και στην επαφή της με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα της τοπικής φύσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γε­γονός ότι ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώ­ου, ίσως ο ομορφότερος της πατρίδας μας, βρίσκεται στην περιοχή της Κόνι­τσας.

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007