Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Επιπλέον προορισμοί από τον χρήστη jina
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ

 
προστέθηκε από jina ,ηλικία 35
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Νομός:    Ν. Κυκλάδων
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε  
 
Τα ελληνικά νησιά -και ειδικά τα μικρότερα- είναι βεβαίως συνυφασμένα με καλοκαιράκι, καυτό ήλιο, ξεκούραση, δροσερά νερά και υπέροχες παραλίες! Οπότε, ποια άλλη εποχή θα ήταν καταλληλότερη για να επισκεφθείτε τα Κουφονήσια από το καλοκαίρι; Πρόκειται για έναν προορισμό που μέχρι σχετικά πρόσφατα θεωρείτο άγονη γραμμή, αλλά τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει σταθερά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών και αποτελεί top προορισμό για τη νεολαία, τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού και όσους ταξιδεύουν με σκάφος. Ωστόσο, σε όποια στιγμή της καλοκαιρινής περιόδου κι αν επιλέξετε να πάτε, μην περιμένετε να βρείτε πανικό από κόσμο. Τα Κουφονήσια εξακολουθούν να διατηρούν ένα ήσυχο προφίλ με ίσως λίγο αυξημένα ποσοστά επισκεψιμότητας να παρατηρούνται γύρω στο Δεκαπενταύγουστο λόγω του πανηγυριού που γίνεται. Μικρά και ξερά νησάκια, χωρίς ιδιαίτερη βλάστηση, οπότε είναι αναμενόμενο να επικρατεί πολλή ζέστη.
  Τοποθεσία  
 
Τα Κουφονήσια είναι ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελείται από: το Πάνω Κουφονήσι, το Κάτω Κουφονήσι και την Κέρο, αλλά όταν μιλάμε για «Κουφονήσια» συνήθως εννοούμε το Πάνω, καθώς η Κέρος είναι ακατοίκητη και στο Κάτω υπάρχει μονάχα μια ταβέρνα και λιγοστά σπιτάκια. Ανήκουν στο ευρύτερο σύμπλεγμα νησιών των Μικρών Κυκλάδων που περιλαμβάνουν επίσης τη Δονούσα, τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά και βρίσκονται πολύ κοντά στη Νάξο αλλά και την Αμοργό, δηλαδή στις Ανατολικές Κυκλάδες.
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης
 
Από Πειραιά αναχωρεί πλοίο για το Πάνω Κουφονήσι με συχνότητα –νομίζω- τρεις φορές τη βδομάδα. Επίσης, το Πάνω Κουφονήσι συνδέεται καθημερινά με τις υπόλοιπες Μικρές Κυκλάδες, την Αμοργό και τη Νάξο μέσω του περίφημου «Σκοπελίτη». Για να φτάσετε στο Κάτω Κουφονήσι πρέπει να πάρετε το καΐκι που κάνει αυτό το δρομολόγιο ξεκινώντας από το λιμανάκι στο Πάνω Κουφονήσι.
  Μετακινήσεις  
 
Τα καλά νέα είναι ότι το μέγεθος του νησιού είναι τόσο μικρό ώστε δεν χρειάζεστε μεταφορικό μέσο! Για να φτάσετε από τον οικισμό και το λιμανάκι ως την πιο μακρινή παραλία θα σας πάρει περίπου ένα τέταρτο περπάτημα κι αν είστε τυχεροί μπορεί να σας πάρει μαζί του κανένας ντόπιος με το αγροτικό ή με το γαϊδουράκι του! Και φυσικά υπάρχει και το καΐκι που θα σας μεταφέρει στο Κάτω Κουφονήσι που είναι ακόμα πιο μικρό σε έκταση και όπου κι εκεί εννοείται ότι δε χρειάζεστε μεταφορικό μέσο.
  Χρήμα  
 
Φροντίστε να έχετε αρκετά χρήματα μαζί σας. Δε λέει να ψάχνετε για Τράπεζα στο τέρμα Θεού! Στο νησί δεν υπάρχει υποκατάστημα καμίας Τράπεζας. Υπάρχει μονάχα ένα ATM της Αγροτικής.
  Υγεία  
 
Στο Πάνω Κουφονήσι θα βρείτε φαρμακείο (τηλ. 22850-74454, 6947929292) και Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (τηλ. 22850-71370). Το τηλέφωνο του Ιατρικού Κέντρου Νάξου είναι 22850-23333.
  Επικοινωνία  
 
Γενικά το σήμα σε όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας «πιάνει» ικανοποιητικά, οπότε δε νομίζω να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τις επικοινωνίες σας.
  Ενημέρωση  
 
Το τηλέφωνο της Κοινότητας είναι 22850-71379, της Αστυνομίας 22850-71375, του Ιατρείου 22850-71370, του Λιμεναρχείου Νάξου 22850-22300, του Λιμεναρχείου Αμοργού 22850-71259, του βενζινάδικου 22850-71457 και του Φαρμακείου 22850-74454.
  Ιστορία  
 
Τα Κουφονήσια είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει η ονομασία τους… «κούφια βράχια». Οι εκπληκτικές θαλασσινές σπηλιές με τα κούφια βράχια, που κάποτε έκρυβαν πειρατές, έδωσαν στα νησιά το όνομά τους. Στη σημερινή εποχή, οι θαλασσινές αυτές σπηλιές φιλοξενούν δεκάδες σκάφη για όσους αναζητούν ησυχία, ένα μέρος για να ψαρέψουν αλλά και μικρές ειδυλλιακές αμμουδιές ανάμεσα στις σπηλιές για να κολυμπήσουν. Το σημαντικότερο κομμάτι της Ιστορίας έχει να κάνει με την Κέρο, που σήμερα είναι πλέον ακατοίκητη. Με έκταση μόλις 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στην Αρχαιότητα λεγόταν Κέρεια ή Κερία και αποτελούσε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Κατά την Πρωτοκυκλαδική Εποχή φαίνεται πως υπήρξε σπουδαίος ιερός λατρευτικός τόπος, καθώς οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα αρχαίο κτίριο, ένα πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο και άλλα ευρήματα που χρονολογούνται μεταξύ 2800-2200 π.Χ. Ανάμεσα στους θησαυρούς που ανέσυρε η αρχαιολογική σκαπάνη συγκαταλέγονται ο Αρπιστής και ο Αυλητής, τα φημισμένα ειδώλια που στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών. Στο πέρασμα της Ιστορίας, τα Κουφονήσια ακολούθησαν τη μοίρα των υπόλοιπων Κυκλάδων. Υποτάχθηκαν αρχικά στους Ενετούς και έπειτα στους Τούρκους. Οι κάτοικοι των νησιών –είτε ηθελημένα είτε κατόπιν εξαναγκασμού- συχνά ένωναν τις δυνάμεις τους με τους Μανιάτες αλλά και με άλλους πειρατές που χρησιμοποιούσαν τα Κουφονήσια ως καταφύγιο. Το 1830 περιήλθαν μαζί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι κάτοικοι των νησιών δοκιμάστηκαν σκληρά, ενώ τα πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου δημιουργήθηκε ένα κύμα εσωτερικής μετανάστευσης που οδήγησε το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στη σημερινή εποχή, η Κέρος είναι ακατοίκητη, ενώ έχει συμπεριληφθεί στη ζώνη προστασίας του Αρχαιολογικού Συμβουλίου μαζί με το Κάτω Κουφονήσι, στο οποίο αν και παλαιότερα υπήρχε ένας οικισμός δέκα οικογενειών, σήμερα υπάρχουν μόνο μερικές κατοικίες ψαράδων και το νησί κατοικείται κυρίως το καλοκαίρι γιατί από το 1992 έχει απαγορευτεί η δόμηση και εκεί.
  Αφού φτάσετε  
 
Δεν μπορώ να προτείνω ανεπιφύλακτα κάποιο συγκεκριμένο κατάλυμα γιατί εμείς όταν επισκεφτήκαμε τα Κουφονήσια μείναμε σε φιλικό σπίτι. Απ’ ότι έχω ακούσει, πάντως, το “Paradise Resort” αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και αριστοκρατικά ξενοδοχεία του νησιού και διαθέτει πισίνα, «η γειτονιά της Ειρήνης» διαθέτει καλόγουστα σπιτάκια με χτιστά κρεβάτια και πανέμορφο κήπο και η «Κέρος» έχει προσφάτως ανακαινισμένα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, τακτικούς πελάτες που το προτιμούν επί χρόνια, πισίνα με μπαράκι και αρκετά πλούσιο πρωινό. Στο Κάτω Κουφονήσι η επιλογή είναι μία: ελεύθερο κάμπινγκ για όσους δεν αγαπούν τις πολλές ανέσεις.
  Φαγητό  
 
Εννοείται πως η πρώτη επιλογή σας θα πρέπει να είναι το ψάρι και τα θαλασσινά! Φρεσκότατα ψάρια από τα καΐκια των ντόπιων κατοίκων, αστακομακαρονάδες, σπιτικές πίτες και μαγειρευτά και όλα αυτά με συνοδεία… φυσικά ρακόμελου! Στο Κάτω Κουφονήσι υπάρχει μονάχα μία επιλογή: η φημισμένη ταβέρνα του «Γιάννη Βενετσάνου» για κακαβιά, αστακούς, χταπόδια, πίτες σπιτικές, ψωμί ζυμωτό και κατσικάκι στον ξυλόφουρνο. Στο Πάνω Κουφονήσι μπορείτε να καθίσετε στο «Remezzo» για ψαράκι κατευθείαν από το καΐκι της οικογένειας, σπιτικά μαγειρευτά και πίτες. Απλή και οικογενειακή ταβέρνα, μπαλκόνι με θέα ως το Κάτω Κουφονήσι και φιλικό σέρβις. Μια άλλη επιλογή είναι ο «Καπετάν-Νικόλας», αγαπημένη ταβέρνα των ντόπιων, για φρέσκο ψάρι συνοδεία αστακοσαλάτας ή ταραμοσαλάτας, σκορπίνα κοκκινιστή και θαλασσινά. Αν πάλι προτιμάτε κάτι γρήγορο και οικονομικό, στην παραλία Φανός υπάρχει beach bar που σερβίρει διάφορα σνακ, κλαμπ-σάντουιτς και γαύρο τηγανητό.
  Διασκέδαση  
 
Αν γυρεύετε ένα νησί που να κινείται σε ξέφρενους ρυθμούς διασκέδασης, τότε στα Κουφονήσια απλά ατυχήσατε! Πρόκειται για προορισμό που ενδείκνυται για εναλλακτικό τουρισμό και απευθύνεται κυρίως σε παρέες νέων που αναζητούν ήλιο, θάλασσα και επαφή με τη φύση σε οικονομική συσκευασία και σε όσους επιθυμούν να αποδράσουν από το χάος της πόλης και να χαθούν στην ηρεμία ενός γαλήνιου επίγειου παραδείσου. Πιείτε το ποτάκι σας στο beach bar, απολαύστε με την παρέα σας ρακόμελα σε κάποιο ταβερνάκι και χαλαρώστε στην παραλία.
  Παραλίες  
 
Στο Πάνω Κουφονήσι: Η πιο μακρινή από το λιμανάκι τυχαίνει να είναι και η μακράν καλύτερη παραλία του νησιού και από τις πιο εξωτικές που έχω συναντήσει στην Ελλάδα. Δεν είναι άλλη από το Πορί. Μεγάλη σε μήκος και ήσυχη παραλία, με λευκή λεπτή άμμο που θυμίζει πούδρα και ρηχά, διάφανα, δροσερά τυρκουάζ νερά. Υπάρχει και ένα ταβερνάκι εκεί. Στην πίσω πλευρά θα θαυμάσετε τις φυσικές θαλάσσιες σπηλιές. Το τοπίο και η θάλασσα είναι σκέτη μαγεία! Συνεχίζοντας με κατεύθυνση προς τον οικισμό, συναντάτε έναν μικρό κολπίσκο που μοιάζει με ιδιωτική πισίνα! Αν προλάβετε εσείς και δεν σας έχουν προλάβει άλλοι, μπορείτε να απομονωθείτε και να ρίξετε μια βουτιά. Σειρά έχει η περίφημη Ιταλίδα, από τις πιο γνωστές και τουριστικές παραλίες του νησιού. Επισήμως ονομάζεται Πλατιά Πούντα και κάποτε λατρεύτηκε από τους γυμνιστές. Είναι η πιο πολυσύχναστη, με ζεστή αμμουδιά και πανέμορφα νερά. Στην άκρη της αμμουδιάς υπάρχει ακόμα ιδιαίτερος χώρος όπου μαζεύονται οι γυμνιστές, ωστόσο είναι ακριβώς δίπλα από την παραλία των μη-γυμνιστών οπότε να το έχετε υπόψη σας αν παραθερίζετε μαζί με μικρά παιδιά! Στη συνέχεια συναντάμε την παραλία Φανός με το ομώνυμο beach bar που αποτελεί πόλο έλξης του νεαρόκοσμου για οικονομικά σνακ, ουζάκι και τάβλι πλάι στο κύμα. Τέλος, σε απόσταση αναπνοής από το λιμανάκι, θα βρείτε τον Φοίνικα. Πράσινα, όμορφα νερά αλλά περισσότερη βαβούρα καθώς γύρω υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και μια ταβέρνα. Οι ντόπιοι προτιμούν να κάνουν τις βουτιές τους στη μικρή παραλία του οικισμού. Είναι πεντακάθαρη -κι ας είναι το λιμανάκι δίπλα- και έχει ρηχά νερά. Στο Κάτω Κουφονήσι: Η πιο δημοφιλής παραλία είναι το Νερό ενώ από τις πιο όμορφες είναι τα Πεζούλια, που βρίσκεται στα Νότια, κοντά στη θέση Αλώνι, περιοχή που θεωρείται ότι διαθέτει δυνατά ενεργειακά πεδία. Με σκάφος ή με τα πόδια από μονοπάτι θα φτάσετε επίσης στην παραλία Φύκιο. Πιο τυχεροί θα είστε αν διαθέτετε σκάφος καθώς υπάρχει πλήθος από μικρούς κολπίσκους γύρω και από τα δύο νησάκια για να ρίξετε τις βουτιές σας και επίσης θα έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε και τις θαλάσσιες σπηλιές.
  Παιδιά  
 
Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος χώρος για να απασχοληθούν τα παιδιά, ωστόσο θα ευχαριστηθούν παιχνίδι στην άμμο και τη θάλασσα. Το θετικό είναι πως τα νερά σε όλες τις παραλίες είναι αρκετά ρηχά, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο ατυχημάτων.
  Δραστηριότητες  
  Πολιτισμός  
 
Το μεγαλύτερο πανηγύρι γίνεται το Δεκαπενταύγουστο. Το εκκλησάκι στης Παναγιάς που βρίσκεται στο μόλο του Δέτη στο Κάτω Κουφονήσι, έχει την τιμητική του και εδώ συγκεντρώνεται όλος ο πληθυσμός -ντόπιοι και τουρίστες- για να προσκυνήσουν την Παναγιά. Έπειτα ακολουθεί μεγάλο γλέντι στο Πάνω Κουφονήσι.
  Ψώνια  
 
Μη φύγετε από τα Κουφονήσια χωρίς να αγοράσετε ρακόμελο και ψημένη ρακή, που παράγει η κοντινή Αμοργός!
  Φυσικά τοπία  
 
Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο φυσικού κάλλους είναι αναμφισβήτητα οι θαλάσσιες σπηλιές που κατά το Μεσαίωνα αποτελούσαν κρησφύγετο πειρατών. Θα τις επισκεφτείτε με σκάφος αλλά μια ιδέα από αυτές μπορείτε να πάρετε αν πάτε με τα πόδια στο τέλος του δρόμου που ξεκινά από τον οικισμό και καταλήγει στην παραλία Πορί. Ο γκρεμός που φιλοξενεί τα ανοίγματα των σπηλιών, το λευκό της άμμου και το τυρκουάζ των διάφανων πεντακάθαρων νερών είναι μια εικόνα που συναρπάζει και κόβει την ανάσα.
  Εκκλησίες και Μονές  
 
Επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Παναγιάς στο μόλο του Δέτη στο Κάτω Κουφονήσι κατά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου και παραβρεθείτε στο γλέντι που ακολουθεί στο Πάνω Κουφονήσι.
  Άλλα αξιοθέατα  
 
Ο μικρός οικισμός του χωριού στο Πάνω Κουφονήσι, με τα πλακόστρωτα και με τα κουκλίστικα σπιτάκια παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής είναι ιδανικός για να κάνετε τη βόλτα σας.
  Ρομαντισμός  
Κολυμπήστε με το ταίρι σας στο Πορί και στον κολπίσκο ανάμεσα στο Πορί και την Ιταλίδα που μοιάζει με μικροσκοπική φυσική πισίνα. Κάντε έναν περίπατο στον οικισμό. Καθίστε τη νύχτα στην παραλία και ρεμβάστε με τις ώρες τη θάλασσα και τα άστρα. Το νησί είναι μικρό και δεν έχει πολλά να δείτε και να κάνετε. Θα έχετε όμως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απαλλαγείτε από το άγχος, το στρες και τους χαώδεις ρυθμούς ζωής, να ξαναβρείτε την ισορροπία και τη γαλήνη στη σχέση σας και να έρθετε πιο κοντά με το ταίρι σας.
  Διαδρομές  
  Εντός  
 
Οι επιλογές σας είναι και εδώ περιορισμένες. Θα κάνετε βόλτα στα πλακόστρωτα του μικρού οικισμού. Θα ακολουθήσετε το παραλιακό μονοπάτι που ενώνει στη σειρά όλες τις παραλίες του νησιού. Και τέλος θα περπατήσετε τον μικρό εσωτερικό δρόμο που ενώνει τον οικισμό με την πιο απομακρυσμένη παραλία, το Πορί. Ένα τέταρτο με τα πόδια είναι η απόσταση και το πιθανότερο είναι να μη συναντήσετε ψυχή εκτός από κανένα γλάρο ή κανέναν γάιδαρο.
  Εκτός  
 
Με καΐκι θα περάσετε στο Κάτω Κουφονήσι για να πάρετε μια γεύση και από εκεί. Αν διαθέτετε σκάφος θα κάνετε το γύρο των νησιών προς εξερεύνηση των σπηλιών και των «κρυμμένων» παραλιών. Και επίσης, μπορείτε να πάρετε τον «Σκοπελίτη» και να πραγματοποιήσετε μια μονοήμερη εκδρομή στην κοντινή Νάξο, την Αμοργό, τη Δονούσα ή και τις υπόλοιπες μικρές Κυκλάδες.
  Τι να προσέξετε  
Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που να χρειάζεται να επιστήσετε την προσοχή σας. Απλώς αν έχετε μικρά παιδιά, καλό θα είναι να γνωρίζετε από πριν ότι ένα κομμάτι της παραλίας Ιταλίδα είναι χώρος των -λιγοστών μεν- γυμνιστών αλλά ορατός από όλη την υπόλοιπη παραλία.
  Οικονομία  
Ετοιμαστείτε για καλό φαγητό, ολόφρεσκα ψάρια και αρκετά προσιτές τιμές! Επίσης, όσον αφορά τη διαμονή υπάρχουν λύσεις για όλα τα βαλάντια. Δεν αποτελεί τυχαία προορισμό που προτιμάται από μεγάλες παρέες νέων που αναζητούν ποιότητα σε οικονομική τιμή.
  Μην χάσετε  
Τα must για τα Κουφονήσια είναι: 1. Η εξωτική παραλία Πορί με τη λευκή σαν πούδρα άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά 2. Οι εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές 3. Το καλό και οικονομικό φαγητό (ψάρια, θαλασσινά, πίτες σπιτικές) και τα ρακόμελα 4. Το παρεϊστικο κλίμα 5. Η γαλήνη, η ηρεμία, οι χαλαροί ρυθμοί, τα δροσερά νερά και το ταβλάκι δίπλα στο κύμα
  Θα ήθελα να έχει  
Δεν ξέρω τι να πω… Λίγο πιο έντονη ζωή? Μπα, δε νομίζω… Αυτό θα χαλούσε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νησιού. Εξάλλου όποιος επιλέγει Μικρές Κυκλάδες και συγκεκριμένα Κουφονήσια, ξέρει για ποιο λόγο το κάνει και δεν περιμένει να βρει τίποτα άλλο από ό,τι ήδη βρίσκει.
  Εντυπώσεις  
Τα Κουφονήσια αποτελούν αναμφισβήτητα σταθερά αναπτυσσόμενο προορισμό διακοπών και hot spot των απανταχού εναλλακτικών και των σκαφάτων. Καταφέρνουν να κρατήσουν την ισορροπία ανάμεσα σε μια δόση από «χύμα στο κύμα» ανεμελιά που χαρίζουν οι παρέες νέων (που επιλέγουν το ελεύθερο κάμπινγκ, τα φθηνά ενοικιαζόμενα και το χαλαρό άραγμα στην παραλία και το beach bar) με μια δόση glamourous και εξωτικής γοητείας που χαρίζουν οι κοσμικοί και οι εναλλακτικοί (που επιλέγουν τις διακοπές με σκάφος, τις βουτιές στα κρυστάλλινα νερά απομονωμένων κολπίσκων και τις χορταστικές αστακομαραρονάδες). Τα Κουφονήσια ενδείκνυνται κυρίως για ολιγοήμερες διακοπές, πολυάριθμες παρέες ή ζευγάρια πάνω στο μεγάλο έρωτα, καθώς και για όσους ονειρεύονται λίγη γαλήνη και ηρεμία. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα σας μαγέψουν με την ξεχωριστή και low profile γοητεία τους.

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007