Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Επιπλέον προορισμοί από τον χρήστη christossaroglou
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΝΕΣΕΜΠΑΡ

 
προστέθηκε από christossaroglou ,ηλικία 39
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Βουλγαρία
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Η καλύτερη εποχή για να πάτε στο Νέσεμπαρ και γενικά σε όλη την παράκτια Βουλγαρία είναι το καλοκαίρι. Τότε, οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές και πλήθος τουριστών κατακλύζει τις παραλίες και τα ξενοδοχεία. Καλή εποχή επίσης, αν θέλετε να αποφύγετε τον συνωστισμό, είναι η άνοιξη, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί πολλά καταστήματα και ξενοδοχεία να είναι κλειστά. Εμείς πήγαμε στην πόλη τον Μάιο και είχε αρκετό κόσμο, καθώς και πολλοί ήταν αυτοί που δοκίμαζαν ένα μπάνιο στην Μαύρη Θάλασσα, ενώ τα περισσότερα ξενοδοχεία ήταν ήδη ανοιχτά. Γενικά, το κλίμα είναι μεσογειακό και δεν παρατηρούνται αισθητά χαμηλές θερμοκρασίες σε καμία εποχή του χρόνου.
  Τοποθεσία  
 
Το Νέσεμπαρ βρίσκεται στην Βουλγαρία, στην νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Βρίσκεται ανάμεσα στις δύο μεγάλες πόλεις της παράκτιας Βουλγαρίας, το Μπουργκάς και την Βάρνα και απέχει μόλις 35 χλμ από το κέντρο του Μπουργκάς. Επίσης, λίγο πιο νότια από το Μπουργκάς ξεκινούν και τα Τουρκικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Το έδαφος είναι πεδινό, με μερικούς λοφίσκους και σχηματίζονται πάρα πολλοί κολπίσκοι με όμορφες αμμουδερές παραλίες. Η πόλη έχει σήμερα περίπου 10.000 κατοίκους.
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης
 
Μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς μέχρι το Μπουργκάς και από εκεί με ταξί στο ξενοδοχείο σας. Το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου από την Σόφια είναι πάρα πολύ μικρό, περίπου 30-50 ευρώ το άτομο μετ’ επιστροφής, με την Bulgaria Air που έχει 2 καθημερινές πτήσεις (αν το κλείσετε έγκαιρα από την ιστοσελίδα της εταιρίας). Μέχρι την Σόφια μπορείτε να φτάσετε οδικώς ή με τρένο. Επίσης, μπορείτε να φτάσετε και οδικώς από την Ελλάδα. Θα φτάσετε λοιπόν Αλεξανδρούπολη, μετά θα ανεβείτε βόρεια στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα του Ορμένιου και από εκεί θα ακολουθήσετε τους βουλγάρικους επαρχιακούς δρόμους από το Σβίλενγκραντ για Τοπολοβγκραντ, Έλχοβο και Μπουργκάς. Υπάρχουν πινακίδες στους δρόμους, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο δρόμος αυτός είναι αρκετά κουραστικός, καθώς είναι στενός και με πολλές στροφές.
  Μετακινήσεις  
 
Από το αεροδρόμιο μέχρι το Νέσεμπαρ το κόστος για το ταξί είναι περίπου 20 ευρώ. Μέσα στο Νέσεμπαρ δεν θα χρειαστείτε κάποιο μεταφορικό μέσο, καθώς ο οικισμός είναι αρκετά μικρός και μπορείτε να τον περπατήσετε εύκολα. Για τις μετακινήσεις σας από τον οικισμό μέχρι τις παραλίες ή μέχρι το ξενοδοχείο σας, αν αυτό βρίσκεται στην Sunny Beach, θα χρειαστείτε είτε το αυτοκίνητό σας, είτε κάποιο ταξί. Το κόστος για το ταξί από το Νέσεμπαρ μέχρι την Sunny Beach είναι περίπου 5 ευρώ. Επίσης, μπορείτε να πάτε στην γειτονική πόλη Μπουργκάς με υπεραστικό λεωφορείο. Το απλό εισιτήριο κοστίζει 3,5 λέβα και τα δρομολόγια εκτελούνται κάθε 40 λεπτά, μέχρι τις 22:30.
  Χρήμα  
 
Επίσημο νόμισμα είναι το λέβα και η ισοτιμία με το ευρώ είναι 1 ευρώ = 1,95 λέβα. Υπάρχουν αρκετές τράπεζες και ΑΤΜ για να βγάλετε χρήματα, ενώ οι κάρτες Visa και Mastercard γίνονται εύκολα δεκτές. Το κόστος ζωής στην περιοχή είναι σχετικά φτηνό συγκρινόμενο με τα ελληνικά δεδομένα, αλλά σε σχέση με άλλα μέρη της Βουλγαρίας είναι μάλλον λίγο ακριβό, εξαιτίας της μεγάλης τουριστικής κίνησης κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, το δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο 4* κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα το βρείτε φτηνότερο από 50 ευρώ ανά βραδιά.
  Υγεία  
 
Στην πόλη δεν υπάρχουν αρκετά φαρμακεία, νομίζω ένα ή δύο στην παλαιά πόλη, ενώ δεν υπάρχει στην πόλη του Νέσεμπαρ κάποιο νοσοκομείο. Το κοντινότερο νοσοκομείο (πλήρως εξοπλισμένο) βρίσκεται στο Μπουργκάς, που απέχει περίπου 35 χλμ. αλλά δεν γνωρίζω την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης. Για τις πρώτες βοήθειες μπορείτε να απευθυνθείτε και στα ξενοδοχεία, καθώς κυρίως αυτά των 4* και 5* διαθέτουν ιατρό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  Επικοινωνία  
 
Στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε αξιοπρεπώς, καθώς πολλοί γνωρίζουν αγγλικά, έστω τα βασικά. Στα υπόλοιπα μέρη μάλλον θα δυσκολευτείτε. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να βρείτε κάποιους βούλγαρους που μιλούν σπαστά ελληνικά. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες σίγουρα θα συναντήσετε άλλους Έλληνες που κάνουν διακοπές και θα μπορέσετε να τους συμβουλευτείτε. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν άριστο σήμα.
  Ιστορία  
 
Το Νέσεμπαρ είναι χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Μεσημβρίας, η οποία ήταν ελληνική αποικία στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Σήμερα η αρχαία πόλη βρίσκεται σε μια βραχώδη χερσόνησο, η οποία συνδέεται με την υπόλοιπη πόλη με μια στενή λωρίδα γης, ενώ όταν ιδρύθηκε η πόλη η περιοχή ήταν ένα μικρό νησί. Σήμερα σώζονται τμήματα της αρχαίας Ακρόπολης, του ναού του Απόλλωνα, της αρχαίας αγοράς και των τειχών. Κατά την περίοδο του Βυζαντίου η πόλη άκμασε και αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες περιοχές του Βυζαντίου στα δυτικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Από το 1983 το ιστορικό κέντρο του Νέσεμπαρ συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.
  Αφού φτάσετε  
 
Υπάρχουν πάρα πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και μπορείτε να βρείτε δίκλινο δωμάτιο ακόμα και με 20 ευρώ την βραδιά, σε ξενοδοχεία 2*. Από τα καλύτερα ξενοδοχεία εντός του οικισμού είναι το Royal Palace, το οποίο είναι ένα ξενοδοχείο παραδοσιακού στυλ, ακριβώς δίπλα στα αρχαία ερείπια της παλαιάς πόλης. Τα δωμάτια του ήταν πεντακάθαρα, αλλά το πρωινό δεν είχε μεγάλη ποικιλία, ενώ πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει δωρεάν παρκινγκ. Το δίκλινο δωμάτιο το πληρώσαμε 45 ευρώ. Αν προτιμήσετε να μείνετε στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν στις παραλίες περιφερειακά του οικισμού, το Paradise Beach Hotel είναι μια άριστη επιλογή, καθώς πρόκειται για ένα σύγχρονο ξενοδοχείο με ένα εντυπωσιακό ασανσέρ που σε οδηγεί από τα δωμάτια κατευθείαν στην παραλία. Γενικά πάντως η ξενοδοχειακή υποδομή είναι άριστη ιδίως κατά μήκος της μεγάλης παραλίας Sunny beach.
  Φαγητό  
 
Θα βρείτε πάρα πολλές επιλογές για παραδοσιακό βουλγάρικο φαγητό μέσα στο ιστορικό κέντρο του Νέσεμπαρ. Επίσης, υπάρχουν αρκετά μικρά μαγαζάκια με πρόχειρο φαγητό, όπως είναι το ντόνερ. Στα ξενοδοχεία τις περισσότερες φορές το φαγητό είναι καλό, αλλά κάπως ακριβό σε σχέση με τα εστιατόρια. Στο νότιο τμήμα του ιστορικού κέντρου του Νέσεμπαρ υπάρχει μια όμορφη ταβερνούλα, της οποίας τα τραπέζια βρίσκονται στο κατάστρωμα μιας παλαιάς ψαρόβαρκας. Σίγουρα θα την συναντήσετε στην βόλτα σας και θα δείτε πολλούς τουρίστες απλά να στέκονται και να βγάζουν φωτογραφίες. Αξίζει μια επίσκεψη, κυρίως το βράδυ για ρομαντικές στιγμές.
  Παραλίες  
 
Παρόλο που η Μαύρη Θάλασσα δεν φημίζεται για τις όμορφες παραλίες της, η ευρύτερη περιοχή του Νέσεμπαρ θα σας εντυπωσιάσει. Υπάρχουν δεκάδες μικροί κολπίσκοι με όμορφες μικρές αμμώδεις παραλίες, ακόμα και μέσα στους οικισμούς, όπως αυτοί στο Νέσεμπαρ, στη Ράβντα και στο Σβέτι Βλας. Βέβαια, σπάνια θα βρείτε κάποια ήσυχη και μοναχική παραλία, καθώς στις περισσότερες είναι κτισμένες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Η παραλία όμως που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει, τόσο όσον αφορά το μέγεθος της και την ποιότητα της, αλλά και όσον αφορά την υποδομή της, είναι η περίφημη Sunny Beach. Στην παραλία αυτή που έχει μήκος πάνω από 5 χλμ υπάρχουν δεκάδες μπαράκια, μεγάλα ξενοδοχεία, ξαπλώστρες και ομπρέλες και πάρα πάρα πολύς κόσμος που απολαμβάνει το μπάνιο του.
  Παιδιά  
 
Καταπληκτικός προορισμός για τα παιδιά. Οι παραλίες είναι εντυπωσιακές και αξιοποιημένες και τα παιδιά μπορούν άνετα να κάνουν μπάνιο στα ρηχά νερά. Επίσης, ανά τακτά διαστήματα υπάρχουν και ναυαγοσώστες. Το μόνο πρόβλημα είναι το μεγάλο πλήθος του κόσμου που υπάρχει στις παραλίες κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Μέσα στους οικισμούς η κίνηση των αυτοκινήτων είναι σχετικά μικρή, κυρίως στο ιστορικό κέντρο του Νέσεμπαρ. Αυτό όμως που σίγουρα θα ξετρελάνει τα παιδιά (αλλά και τους μεγάλους) είναι το AquaParadise που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3 χλμ από το Νέσεμπαρ, πάνω στον κεντρικό δρόμο για το Μπουργκάς. Λειτουργεί από 24 Μάιου μέχρι 10 Σεπτεμβρίου, από τις 09:30 μέχρι τις 19:00. Το εισιτήριο κοστίζει 34 λέβα για τους ενήλικες και 17 λέβα για τα παιδιά. Αν πάτε όμως μετά τις 15:00 υπάρχει καλή έκπτωση στην τιμή του εισιτηρίου. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε τσουλήθρες και πισίνες και υπάρχουν και κάποια μπαράκια και εστιατόρια. Προσοχή γιατί μερικές τσουλήθρες είναι αρκετά απότομες για τα παιδιά.
  Αξιοθέατα  
  Εκκλησίες και Μονές  
 
Στο ιστορικό κέντρο του Νέσεμπαρ θα βρείτε τα ερείπια από αρκετές παλαιές εκκλησίες. Στο νότιο τμήμα υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Αλειτούργητου. Πρόκειται για μία βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα, η οποία ποτέ δεν λειτούργησε (όπως λέει και το όνομά της), καθώς σύμφωνα με τον μύθο κατά την κατασκευή της ένας μάστορας έπεσε και σκοτώθηκε και έτσι η εκκλησία δεν επέτρεψε να γίνει Θεία Λειτουργία σε ένα μέρος όπου σκοτώθηκε ένας άνθρωπος. Στα 20 μέτρα υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, η οποία σήμερα έχει αποκατασταθεί και λειτουργεί σαν μουσείο. Το παλαιότερο τμήμα του ναού αυτού χρονολογείτε από τον 11ο αιώνα. Επίσης, σχετικά δίπλα υπάρχει και ο ναός του Χριστού Παντοκράτορα, ο οποίος είναι μερικώς αποκατεστημένος (δεν λειτουργεί) και σχηματίζει μια όμορφη πλατεία. Το βράδυ η εκκλησία φωτίζεται αρκετά όμορφα. Τέλος, υπάρχει και η εκκλησία του Άγιου Ιωάννη του Βαπτιστή.
  Διαδρομές  
  Εκτός  
 
Αν έχετε αυτοκίνητο μπορείτε να κάνετε βόλτες στους γειτονικούς οικισμούς. Εκτός από το Μπουργκάς, το οποίο είναι μια μεγάλη πόλη – λιμάνι με όμορφα κτίρια και πεζόδρομους, μπορείτε να πάτε στο γειτονικό Πομόριε, το οποίο μοιάζει αρκετά με το Νέσεμπαρ. Πανέμορφος οικισμός είναι η Σωζόπολη, η οποία όμως βρίσκεται 65 χλμ νοτίως του Νέσεμπαρ. Πρόκειται για έναν γραφικότατο παραθαλάσσιο οικισμό με αρκετό πράσινο και όμορφα μικρά λιμανάκια. Αν έχετε αυτοκίνητο να αφιερώσετε οπωσδήποτε μια ημέρα για να πάτε στην Σωζόπολη.
  Εντυπώσεις  
Άριστες. Πρόκειται για έναν πολύ καλό καλοκαιρινό προορισμό. Η ευρύτερη περιοχή του Νέσεμπαρ είναι άριστα τουριστικά αξιοποιημένη και υπάρχουν πολλές επιλογές για γεμάτες διακοπές. Μπορείτε άνετα να μείνετε μια βδομάδα χωρίς να βαρεθείτε και το κόστος σίγουρα θα είναι αισθητά μικρότερο σε σχέση με τους αντίστοιχους καλοκαιρινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Το Νέσεμπαρ είναι ένας πολύ γραφικός οικισμός με πανέμορφο ιστορικό κέντρο και παραλιακό δρόμο για ειδυλλιακούς περιπάτους. Επίσης, το γειτονικό Μπουργκάς σίγουρα θα σας πάρει μια μέρα για να το εξερευνήσετε, ενώ μην χάσετε και μια ολοήμερη επίσκεψη στο Aquaparadise, ειδικά αν έχετε μαζί σας παιδιά. Προσωπικά σίγουρα θα επισκεφτούμε την περιοχή και αυτό το καλοκαίρι!

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007