Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Επιπλέον προορισμοί από τον χρήστη korsakias
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΣΠΑΡΤΙΑ

 
προστέθηκε από korsakias ,ηλικία 37
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Νομός:    Ν. Κεφαλληνίας
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Χαρακτηριστικό του κλίματος στο νησί είναι η έντονη υγρασία, ειδικά τις βραδυνές ώρες. Οι χειμώνες δεν είναι ιδιαίτερα έντονοι, όπως και τα καλοκαίρια δεν είναι ιδιατερα ζεστά (βοηθάει κι η έντονη βλάστηση). Καλύτερη περίοδος είναι προφανώς οι καλοκαιρινοί μήνες για να απολάυσετε τις πανέμορφες παραλίες
  Τοποθεσία  
 
Το χωριό "Σπαρτιά" εντοπίζεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Κεφαλονίας, μόλις 12 χιλιόμετρα από τη χώρα του νησιού, το Αργοστόλι.
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης     ΚΤΕΛ Κεφαλλονιάς
 
Αν θέλετε να πάρετε το αμάξι σας , θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια από τις ακτοπλοϊκές γραμμές, ΄που συνδέουν το νησί με την ηπειρωτική χώρα. Οι κύριες γραμμές είναι Κυλήνη-Πόρος (περίπου 1,5 ώρα) και Πάτρα-Σάμη (περίπου 3 ώρες), από τις οποίες πλοία αναχωρούν καθημερινά. Ύπάρχει κι η γραμμή Αστακός-Σάμη, που σίγουρα λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες (δεν είμαι σίγουρος για την υπόλοιπη περίοδο). Εναλλακτική μεταβίβαση είναι αεροπορικώς, με καθημερινές πτήσεις από Αθήνα.
  Ιστορία  
 
Στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ο στόλος των. Σπαρτιών είχε 90 ιστιοφόρα για τη διακίνηση του εμπορίου στη Μεσόγειο και στον.Εύξεινο Πόντο. Τα κυριώτερα χαρακτηριστικά των προσεισμικών Σπαρτιών ήταν η δαιδαλώδης ρυμοτομία τους, τα πολύ στενά "καντούνια", οι πανύψηλες κούρτες των σπιτιών, τα πολύ μικρά παράθυρα ιδίως στο κατώϊ των σπιτιών. Δυστυχώς το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς από το σεισμό του 1953, όπως και όλη η Κεφαλονιά. Το χωριό ξαναχτίστηκε. Πριν από την έναρξη της Επανάστασης είχε συγκροτηθεί και δρούσε στην Κεφαλονιά, Εφορεία της Φιλικής Εταιρείας, η οποία είχε επαφή με την αντίστοιχη της Αχαΐας και της οποίας ήταν μέλη και Σπαρτινοί. Στον Ιερό Λόχο συμμετέχουν αρκετοί Κεφαλονίτες νέοι, οι οποίοι θα πάρουν "το βάπτισμα τους πυρός" στο Δραγατσάνι και κάποιοι άλλοι μετά θα πολεμήσουν στο Σκουλένι ή στο μοναστήρι του Σέκκου. Επίσης συμμετέχουν στις μάχες του Λάλα (9 και 13 Ιουνίου 1821). Χάρη στη συμμετοχή και τη δράση τους οι κρίσιμες φάσεις των συγκρούσεων θα αποβούν νικηφόρες για την ελληνική πλευρά (πηγή: www.tosparto.gr)
  Αφού φτάσετε  
 
Στο χωριό υπάρχουν αρκετά καταλύμματα, όπως 2-3 μικρές αλλά αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, διάσπαρτα σε όλο το χωριό.
  Φαγητό  
 
Στο χωριό υπάρχουν 4-5 εστιατόρια/ταβέρνες, με καλό φαγητό. Το σχετικά νέο Waterway, πάνω από την παραλία του χωριού, προσφέρει ωραία πιάτα και καφέ. Λίγο πιο ψηλά ο " Μαύρος γάτος" κυρίως με φρέσκα ψάρια και δίπλα το "Sea Breeze". Στην πλατεία του χωριού ο "Cavo Liakas" με μαγειρευτά, πίτσες και ψητά. Λίγο μετά την είσοδο του χωριού, μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε και το "Στέκι του Λευτέρη" με καλόκαρδους και φιλικούς ιδιοκτήτες και προσωπικό κι ωραία μαγειρευτά και ψητά.
  Διασκέδαση  
 
Δυστυχώς, στο χωριό πέραν από τα εστιατόρια καφετέριες δεν υφίστανται. Βέβαια, στο Waterway και στο Cavo Liakas, μπορείς άνετα να απολαύσεις το καφεδάκι σου χαλαρά.
  Παραλίες  
 
Το χωριό είναι παραλιακό, αν και η είσοδος του βρίσκεται περίπου 100 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Στο χωριό, υπάρχουν 3 πάραλίες με άμμο αλλά και αρκετά βράχια για πιο ανθεκτικούς. Η κύρια παραλία, ο "Κληματσιάς", είναι μικρή μεν αλλά μαζεύει αρκετό κόσμο. Δίπλα, το "Χατζόκλι", πάνω από το οποίο υψώνονται περίπου 100 μέτρα πηλού, από τον οποίον δυστυχώς μερικές φορές πέφτουν κομμάτια. Ανάμεσα από τις δύο παραλίες, που έχουν ρηχά νερά, εντοπίζεται το μικρό ψαραδικο λιμανακι του χωριου. Άλλη, κρυμμένη παραλία είναι ο "Θερμάντης", όπου πρέπει να κατέβεις ένα μονοπάτι για να πας.
  Δραστηριότητες  
  Πολιτισμός  
 
Στο χωριό εδρεύει ο Πολιτιστικός σύλλογος "Το Σπάρτο" (www.tosparto.gr), που διοργανώνει αρκετά γεγονοτα, με κυριότερο τον ετήσιο χορό που πραγματοποιείται το καλοκαίρι με παραδοσιακά τραγούδια και χορό
  Ελεύθερος χρόνος  
 
Στον ελευθερο χρόνο αξίζει να γυρίσετε το χωριό για να απολάυσετε την ησυχία και να δείτε κάποια όμορφα σπίτια
  Ψώνια  
 
Στη πλατεία του χωριού βρίσκονται 2 μινι μάρκετ, ανοικτά όλη μέρα, με αρκετά πράγματα.
  Φυσικά τοπία  
 
Πανεμορφες προσεγμένες αυλές, σκορπισμένες σε όλο το χωριό, φτιαγμένες με το μεράκι των χωριανών.
  Εκκλησίες και Μονές  
 
Στο χωριό υπάρχουν αρκετές εκκλησίες και ξωκκλήσια που χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα. Αναλύτικότερα υπάρχουν: 1. Της Παναγίας (Κοιμήσεως της Θεοτόκου) : Το Τέμπλο της Παναγίας των Σπαρτιών είναι ιδιαιτέρας τέχνης και θα μπορούσε να χρονολογηθεί η κατασκευή του των 18ον αιώνα αν όχι νωρίτερα. Το Τέμπλο μέχρι και τους σεισμούς του 1953 είχε θαυμάσιες δεσποτικές εικόνες της μεταβυζαντινής Κρητικής Τέχνης με έντονα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της βυζαντινής αγιογραφικής τεχνοτροπίας. Δυστυχώς σχεδόν όλες οι θαυμάσιες αυτές εικόνες κατεστράφησαν ή και δεινώς εκακοποιήθηκαν κατά την κατεδάφηση και ανοικοδόμηση της εκκλησίας. Στην εκκλησία της Παναγίας μέχρι και τους σεισμούς του 1953 υπήρχαν μερικά κομμάτια παλιά ξύλα. Κατά την παράδοση τα ξύλα αυτά ήταν από το ξυλοκράβατο του Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού όταν είχε περάσει και από τα Σπαρτιά κατά την περιοδεία του εις την Κεφαλονιά και τα χωριά της Λειβαθούς περί το 1777. Η ίδια παράδοση έλεγε ότι άλλοτε εις περιόδους ανομβρίας ελειτάνευαν αυτά τα ξύλα, έκαναν παρακλήσεις στο ύπαιθρο και έβρεχε. Μετά την κατεδάφιση της εκκλησίας τα ξύλα αυτά εχάθηκαν και έτσι έσβυσε και η παράδοση η σχετιζόμενη με την παρουσία του Πατρο-Κοσμά εις τα Σπαρτιά. 2. Του Αγίου Νικολάου στο Περνάρι : Το μέχρι τους σεισμούς τέμπλο κατασκευής του τέλους του 19ου αιώνος, δεν ήταν ιδιαιτέρας τέχνης, εν αντιθέσει προς τις δεσποτικές εικόνες οι οποίες είναι παλαιές και ασημοντυμένες. 3. Των Αγίων Σαράντα : μεγάλη σχετικώς εκκλησία κατά την Ν.Α έξοδον του χωριού προς τον κάμπον. Με τους σεισμούς του 1953 κατεστράφη και ξαναχτήστικε. Το παλιό τέμπλο και οι δεσποτικές εικόνες διεσώθησαν και είναι πολύ καλής τέχνης. 4. Του Αγίου Γερασίμου : Αρκετά μεγάλη εκκλησία για παρεκκλήσι στην ανατολική πλευρά του χωριού. Οι παλαιές δεσποτικές εικόνες διεσώθηκαν και χρονολογούνται περίπου ως και η παλαιά εκκλησία, τον 18ο περίπου αιώνα και προσφάτως εχαρακτηρίσθη ως διατηρητέα. 5. Παρεκκλήσι της "Φανερωμένης" : Στη θέση Καμάρι, στο κέντρο του χωριού. 6. Του Αγίου Νικολάου : στο Καμάρι, εντός του αυτού χώρου με την Φανερωμένην. Κατεστράφει και αυτό με τους σεισμούς και ξαναχτήστικε το 1998. 7. Παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου : στο κάτω Ν.Α μέρος του χωριού. Κατεστράφει το 1953 και ξαναχτίστηκε. 8. Εξωκκλήσι των Αρχαγγέλων ή ο "Αρχάγγελος" : σχεδόν απέναντι από τους Αγίους Σαράντα κατά την Ν.Α έξοδο του χωριού πρός τον κάμπο και την θάλασσα. 9. Εξωκκλήσι του Αγίου Ανδρέου : ευρισκόμενο επί του κυρίου δρόμου από Σπαρτιά προς το γυαλό του Κλειματσιά, Νότια-Νοτιοδυτικά του χωριού. Κατεστράφει με τους σεισμούς και ξαναχτίστηκε. 10. Ο Άη Νικόλας στον Κλειματσιά: στην παραλία του χωριού, πολύ αγαπητή στους χωριανούς. (Πηγή: www.tosparto.gr)
  Τι να προσέξετε  
Λίγο προσοχή στους δρόμους του χωριού, αφού υπάρχουν αρκετές στροφές αλλά και στενώματα. Ο φωτισμός εντός του χωριού θεωρώ ότι είναι σχετικά επαρκής.

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007