Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ ΛΙΜΝΗ

 
προστέθηκε από maebius ,ηλικία 49
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Νομός:    Ν. Κορινθίας
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Το χειμώνα το κρύο είναι έντονο. Βλέπετε, τα χιόνια από τα βουνά της Ζήρειας και του Ολίγυρτου που την περιτριγυρίζουν δεν είναι μακριά…Προσωπικά και επειδή μου αρέσει η θέα των χιονισμένων κορυφών θα σας έλεγα να επισκεφτείτε το μέρος το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη. Εμείς επιλέξαμε ένα Σάββατο του Δεκεμβρίου για μια ολοήμερη εξόρμηση.
  Τοποθεσία  
 
Βρίσκεται στο Νομό Κορινθίας στα σύνορα με την Αργολίδα. Περιτριγυρίζεται από τα βουνά της Κυλλήνης (Ζήρεια) και του Ολίγυρτου.
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης     ΚΤΕΛ Κορινθίας
 
Ακολουθήστε την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών μέχρι το Κιάτο. Στην έξοδο του Κιάτου θα δείτε πινακίδα που λέει Στυμφαλία. Η συνολική απόσταση είναι μόλις 145 χλμ.
  Ιστορία  
 
Ποιος δεν έχει διαβάσει για τη Στυμφαλία και τις Στυμφαλίδες όρνιθες στους άθλους του Ηρακλή; Στους καλαμιώνες της λίμνης ο Ηρακλής εξόντωσε τις Στυμφαλίδες όρνιθες που λυμαίνονταν τον τόπο, τα παράξενα και φοβερά πουλιά με τις χάλκινες φτερούγες που κούρνιαζαν μέσα στο έλος και σκορπούσαν την καταστροφή στους κατοίκους. Το όνομά της αποδίδεται στο μυθικό ήρωα Στύμφαλο, τον πρώτο κάτοικο της περιοχής. Στην περιοχή βρίσκεται και ο τάφος του βασιλιά Αίπυτου, αδελφού του Στύμφαλου, ο οποίος αναζητείται μέχρι και σήμερα από τους αρχαιολόγους.
  Φυσικά τοπία  
 
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο υγροβιότοπο. Μια λίμνη με καλαμιώνες που τροφοδοτείται από πηγές και τα νερά των βουνών που την περιτριγυρίζουν και αποστραγγίζεται φυσικά από υπόγειους ποταμούς. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πολυάριθμοι θάμνοι και δέντρα. Η επιφάνεια της δεν είναι σταθερή αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή. Το χειμώνα καλύπτει τη μέγιστη έκταση ενώ τα πολύ ξερά καλοκαίρια μπορεί να ξεραθεί και τελείως, για να αναγεννηθεί και πάλι με τις πρώτες βροχές! Το χειμώνα η θέα της λίμνης με τις καταπράσινες όχθες και τις χιονισμένες κορυφές τριγύρω είναι μοναδική.
  Εκκλησίες και Μονές  
 
Στην γύρω περιοχή υπάρχουν πολλές εκκλησίες και μοναστήρια. Θα σας πρότεινα το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου απέναντι από το χωριό Καίσαρι και τα εκκλησάκια στο χωριό Ψάρι. Αν φτάσετε μέχρι το χωριό Κάλλιανοι ρωτήστε για το επιβλητικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Το μοναστήρι βρίσκεται μέσα σε μια πανέμορφη χαράδρα και μπορείτε να πάτε με τα πόδια (περίπου 20 λεπτά). Άλλο ένα όμορφο δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής αποτελεί ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, δίπλα στη Μητρόπολη στο χωριό Καστανία.
  Διαδρομές  
  Εντός  
 
Παρκάρετε το αυτοκίνητο σας και περπατήστε στην παραλίμνια περιοχή. Θα νιώσετε μια μοναδική επαφή με τη φύση στη σκιά της χιονισμένης Ζήρειας και του Ολίγυρτου.
  Εκτός  
 
Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πολλά χωριουδάκια που συγκροτούν το Δήμο Στυμφαλίας. Ξεκινήστε να τα ανακαλύψετε! Ξεχωρίζει το Καίσαρι, το πρώτο χωριό του Δήμου. Ανεβείτε στο λόφο που βρίσκεται κοντά στο χωριό με τα ερείπια του μεσαιωνικού πύργου με το όνομα «Γουλάς» (χτίστηκε μάλλον από τις πέτρες αρχαίου ναού της ελληνιστικής εποχής που υπήρχε εκεί) για να θαυμάσετε μια πανοραμική θέα του κάμπου. Σας προτείνω επίσης το χωριό Κεφαλάρι, στις πλαγιές της Ζήρειας, με το τεράστιο πλατάνι στην κεντρική πλατεία (σύμφωνα με τους ντόπιους η ηλικία του είναι 300 ετών!). Στον πλάτανο υπάρχει μια μικρή πινακίδα που σας ενημερώνει για την ιστορία του ενώ ξεκινάει και ένα περιβαλλοντικό μονοπάτι που οδηγεί σε ένα πανέμορφο δάσος από έλατα. Μέσα στο χωριό ξεχωρίζει το παλιό πέτρινο Δημοτικό Σχολείο, χτισμένο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Άλλη μια τέλος πρόταση είναι το χωριό Καστανία στις πλαγιές του Ολίγυρτου. Στην είσοδο του χωριού θα δείτε την παραδοσιακή βρύση του «Καλού» και τον ανδριάντα του οπλαρχηγού Παπά-Γιώργη Νίκα από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Στο χωριό υπάρχει ξενοδοχείο Ξενίας και πολύ κοντά σε αυτό βρίσκεται η πηγή «Τρίκρηνα».
  Τι να προσέξετε  
Να είστε λίγο προσεκτικοί στην οδήγηση καθώς η ποιότητα του οδικού δικτύου δεν είναι η καλύτερη. Πολλά τα σημεία όπου η άσφαλτος είναι φθαρμένη από τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Ελπίζω όταν πάτε να έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Αν πάτε χειμώνα καλού κακού να έχετε μαζί ςας αλυσίδες. Δεν ξέρετε τι γίνεται.
  Εντυπώσεις  
Πολύ όμορφο μέρος που ενδείκνυται για μονοήμερες εξορμήσεις και επαφή με τη φύση. Αν θέλετε περισσότερα μπορείτε να το συνδυάσετε με διαμονή στο πανέμορφο χωριό της Καστανιάς με τον Ξενία να σας περιμένει!!

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007