Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Αγορά αρχαίας πόλης της Κέρκυρας (Κέρκυρα)

Περιγραφή:
Ο χώρος της αγοράς της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας, ανασκαμμένος ακόμη και σήμερα κατά ένα μόνο μέρος, είναι ορατός σε δύο γειτονικά απαλλοτριωμένα οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται στη βόρεια άκρη της χερσονήσου του Κανονίου( πρώην οικόπεδα Κατέχη- Αρταβάνη και Κοκκοτού).

Σήμερα σώζεται το πλακόστρωτο δάπεδο του ανοικτού τμήματος της αγοράς και λείψανα, σε χαμηλό ύψος, δημόσιων κτηρίων.

Η αρχαία αγορά εκτείνεται στις δυτικές παρειές του χαμηλού λόφου της Αναλήψεως όπου έχουν εντοπιστεί και ανασκαφεί τα ιερά της πόλης της αρχαίας Κέρκυρας. Η μεγάλη καταστροφή της πόλης λίγο πριν τη ναυμαχία του Ακτίου αλλά κυρίως κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες από επιδρομές, είχε ως αποτέλεσμα την αποσπασματική διατήρηση αρχιτεκτονικών στοιχείων του χώρου.

Εκτός από το πλακόστρωτο των ύστερων ελληνιστικών χρόνων, στο χώρο διατηρούνται λείψανα από διάφορα οικοδομήματα καθώς και τμήμα στοάς ρωμαϊκών χρόνων κοντά στη βασιλική. Η στοά αποκαλύφτηκε σε μήκος 20 μ. και έχει πλάτος 7 μ. Από την ιωνική κιονοστοιχία της διασώθηκε μόνον ένας κίονας.

Κάτω από την παλαιοχριστιανική βασιλική έχουν εντοπιστεί τα θεμέλια ωδείου των ρωμαϊκών χρόνων. Ο καμπυλόγραμμος τοίχος του ωδείου εγγράφεται σε τετράγωνο πλευράς 40 μ. Το επιστύλιο της σκηνής του ωδείου χρησιμοποιήθηκε από τους χριστιανούς για την οικοδόμηση της βασιλικής.

Τέλος στο χώρο δεσπόζει η πεντάκλιτη, ξυλόστεγη βασιλική με δύο νάρθηκες που κτίστηκε στις αρχές του 5ου αι. μ.Χ., στη θέση της οποίας προϋπήρχαν οικοδομήματα όπως προκύπτει και από το επίγραμμα του τριβήλου του ναού. Η ζωή της εκκλησίας φτάνει με διαφοροποιήσεις στη μορφή του οικοδομήματος έως τον 17ο αι. μ.Χ.

Συγγραφέας: Γαρυφαλιά Μεταλληνού, αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
Η΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Κέρκυρα, Κανόνι (Νομός Κέρκυρας)

Τηλέφωνο: 26610-48.310
Φαξ: 26610-20.850

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Αρχαιολογικών χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Κέρκυρας
Ευρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Κέρκυρας
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Κέρκυρας


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007