Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Ακοβίτικα (Ακοβίτικα)

Περιγραφή:
Κοντά στον παραλιακό συνοικισμό Ακοβίτικα, 3-4 χλμ. δυτικά της Καλαμάτας, αποκαλύφθηκε επίμηκες οικοδόμημα με προσανατολισμό από Β προς Ν. Το μεγαρόσχημο αυτό κτήριο ("Μέγαρο" Α), με πλάτος 15μ. και σωζόμενο μήκος 28μ. (το αρχικό υπολογίζεται στα 35μ.), αποτελείται από θεμέλιο ύψους 1μ. με τοίχο από ποταμίσιες πέτρες πάχους 0,80 - 1,45μ. και ανωδομή από ωμές πλίθρες. Ανήκει στην Πρωτοελλαδική (ΠΕ) ΙΙ περίοδο, όπως πιστοποιείται από τα σχετικά ευρήματα (κύμβες και άλλα όστρακα από εγχάρακτα αγγεία). Αναμφίβολα είναι το μεγαλύτερο γνωστό κτήριο της περιόδου αυτής στον ελλαδικό χώρο και παρουσιάζει αναλογίες -μολονότι δεύτερο ως προς την αρχιτεκτονική τελειότητα- με την "Οικία των Κεράμων" της Λέρνας στην Αργολίδα.

Δυτικότερα του "Μεγάρου" Α αποκαλύφθηκαν και άλλα δύο σύγχρονα, με ίδιο χαρακτήρα και οικοδομικά χαρακτηριστικά, κτίσματα της ΠΕ ΙΙ εποχής. Η ανασκαφική έρευνα του ακμαίου αυτού συνοικισμού των μέσων της 3ης χιλιετίας π.Χ. κοντά στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 1969 και 1970 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σε απόσταση 200μ. νότια του ΠΕ ΙΙ μεγάρου και 650μ. περίπου από τη σημερινή παραλία της Καλαμάτας, ερευνήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, το καλοκαίρι του 1968, ορθογώνιο οικοδόμημα με εσωτερικό δωρικό περιστύλιο και στέγη από κεραμίδες λακωνικού τύπου. Αποκαλύφθηκε η βόρεια πλευρά του με συνολικό μήκος 33μ. και πλάτος 8μ. Ο προορισμός του κτηρίου δεν είναι απόλυτα σαφής. Δύο επιγραφές σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα-αφιερώματα συνέβαλαν καθοριστικά στην ταύτιση του χώρου με Ιερό αφιερωμένο στον Ποσειδώνα. Οι επιγραφές ΑΝ]ΕΘΕΚΕ ΘΙ[?, από το χείλος μεγάλου πιθαριού, και Π]ΟΗΟΙΔΑ[ΝΙ, από όστρακο μελαμβαφούς κυπέλλου, συμπληρώθηκαν από τον ανασκαφέα ως εξής: Ποhοιδά[νι αν]έθεκε ο Θι[οπαλίδας (550-525 π.Χ.).

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Ακοβίτικα (Νομός Μεσσηνίας)

Τηλέφωνο: +30 27210 26.209

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Αρχαιολογικών χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Μεσσηνίας
Ευρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Μεσσηνίας
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Μεσσηνίας


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007