Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Αλαί (Άγιος Ιωάννης Θεολόγος Μαλεσίνας)

Περιγραφή:
Η αρχαία πόλη Αλαί ή Αλαίαι ή Αλαία Λοκρίδος ήταν κτισμένη στο κέντρο περίπου της τριγωνικής χερσονήσου Αετολίμνης πάνω σε ''οροπέδιο''. Η περιοχή βρέχεται στις τρεις πλευρές της από τον βόρειο Ευβοϊκό και σχηματίζει γραφικά ακρογιάλια. Μαγευτικός είναι ο όρμος του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο μυχό του οποίου εντοπίζονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Αλών. Ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης των Αλών μπορεί να ενταχτεί στους μικρούς οικισμούς που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή της Λοκρίδας και χαρακτηρίζεται από την αποκάλυψη κάποιων δημόσιων λατρευτικών οικοδομημάτων και της οχύρωσης της ακρόπολης. Σήμερα σώζονται οικοδομικά λείψανα απ' όλες τις περιόδους κατοίκησης του οικισμού, τη νεολιθική, την αρχαϊκή, την κλασική την ελληνιστική και τη βυζαντινή εποχή.

Τα λείψανα του νεολιθικού οικισμού εντοπίστηκαν στο ανατολικό άκρο του χώρου και σε έκταση 200 τ.μ. Σώζονται τα λίθινα θεμέλια οικιών, με τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη. Αργότερα προστέθηκε στον οικισμό ένας ισχυρός περίβολος. Ο χώρος ξανακατοικήθηκε κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο (600 - 480 π.Χ.). Το βορειοδυτικό άκρο της ακρόπολης αποτελούσε το θρησκευτικό κέντρο της πόλης. Εδώ αποκαλύφτηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δύο ή τριών διαδοχικών ναών και ένας υπαίθριος βωμός που συνδέεται με τον πρώτο ναό. Πρόκειται πιθανότατα για το τέμενος της Αθηνάς Πολιούχου. Ο ναός καταστράφηκε το 480 π.Χ. από τους Πέρσες κατά την εκστρατεία τους στη νότια Ελλάδα αλλά και από τους καταστροφικούς σεισμούς του 426-425 π.Χ. Ανοικοδομήθηκε και πάλι στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. ακολουθώντας τους κανόνες της αρχιτεκτονικής της εποχής εκείνης. Οι κυκλικές κατασκευές που υπάρχουν στον ίδιο χώρο πρέπει να είχαν τελετουργική χρήση.

Η οχύρωση της ακρόπολης των Αλών περιβάλλει το λόφο και χρονολογείται σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις κατασκευής, και συγκεκριμένα στα τέλη του 7ου αι. π.Χ., στον πρώιμο 5ο αι. π.Χ., στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και τέλος στους χρόνους μεταξύ 3ου και 2ου αι. π.Χ. Η βορειοανατολική πύλη της οχύρωσης αποτελούσε την κύρια πύλη εισόδου στην ακρόπολη κατά την ελληνιστική περίοδο. Ο κυκλικός πύργος στα δεξιά φαίνεται ότι προστάτευε την πύλη από πιθανές επιθέσεις και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής του 4ου - 3ου αι. π.Χ. Βόρεια και νότια του δρόμου που διασχίζει την ακρόπολη στον άξονα ανατολικά - δυτικά αναπτύσσονται συγκροτήματα οικιών του 2ου - 1ου αι. π.Χ., που φαίνεται ότι καταστράφηκαν περίπου το 85 π.Χ. από το Σύλλα.

Κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο κτίστηκε μεγάλη παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου αι. μ.Χ., στα ερείπια της οποίας εντοπίστηκε τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου με παραστάσεις πλέγματος και πτηνών. Ο ναός εγκαταλείφτηκε στα τέλη του 6ου ή στις αρχές του 7ου αι. μ.Χ. Στα ερείπιά του, κτίστηκε κατά τον 12ο - 13ο αι. μ.Χ. μικρός μονόχωρος ναός. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε τμήμα του νότιου τοίχου της βασιλικής, ενώ ο υπόλοιπος ναός κατασκευάστηκε με κεράμους, κονίαμα και λίθους κατά το ψευδοπλινθοπερίκλειστο σύστημα τοιχοποιίας των βυζαντινών χρόνων. Ανατολικά της βασιλικής αποκαλύφτηκε κιβωτιόσχημος καμαροσκέπαστος τάφος με δρόμο που οδηγεί σε καλοκτισμένη θύρα (χρονολόγηση 5ος - 6ος αι. μ.Χ.).

Συγγραφέας: Έ. Καράντζαλη, αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35001, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος Μαλεσίνας (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992, +30 22310 46106
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Αρχαιολογικών χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Φθιώτιδος
Ευρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Φθιώτιδος
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Φθιώτιδος


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007