Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Αλμυρού Αρχαιολογικό Μουσείο

Περιγραφή:
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού ανήκε αρχικά στη Φιλάρχαιο Εταιρεία "Όθρυς", που είχε δραστηριοποιηθεί στον Αλμυρό στα τέλη του 19ου αι. και στις αρχές του 20ου αι. με σκοπό τη διαφύλαξη των αρχαιοτήτων, που ήταν διάσπαρτες όχι μόνο στην κοντινή περιοχή, αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία. Μετά την κάμψη των δραστηριοτήτων της Φιλαρχαίου Εταιρείας (πόλεμοι κ.α.), το κτίριο περιήλθε την δεκαετία του '50 στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μετά από δύο προσπάθειες για τη λειτουργία του ως Μουσείου το 1980 βλάπτεται από ισχυρό σεισμό. Στη συνέχεια αναστηλώνεται, οργανώνεται νέα έκθεση και λειτουργεί ξανά το 1998. Η διατήρηση του Μουσείου σε μια μικρή πόλη όπως ο Αλμυρός παίζει σημαντικό ρόλο για τους κατοίκους του, κάθε ηλικίας και επιπέδου μόρφωσης, αφού τους καθιστά κοινωνούς της ιστορίας και της πολιτισμικής εξέλιξης του τόπου τους.

Στις τρεις αίθουσες του μουσείου εκτίθενται αντικείμενα που προέρχονται από τις αρχαιολογικές ανασκαφές της ΙΓ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου στην περιοχή του Αλμυρού και αφορούν διάφορες πολιτιστικές περιόδους και πιστοποιούν την ανθρώπινη δραστηριότητα και εξέλιξη από τα νεολιθικά χρόνια, τα πρώιμα ιστορικά, τα αρχαϊκά, τα κλασικά και τα ελληνιστικά.

Το Μουσείο του Αλμυρού μαζί με το Μουσείο του Βόλου αποτελούν βασικό μέλημα της ΙΓ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και σε αυτά ανήκουν ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών της Υπηρεσίας στην περιοχή του Αλμυρού και του Βόλου. Από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι τα ευρήματα που χρονολογούνται στον 9ο και 8ο αι. π.Χ. και προέρχονται από ταφικούς τύμβους της περιοχής "Βουλοκαλύβα", όπου κυριαρχούσε η πρακτική της καύσης των νεκρών κυρίως πολεμιστών.

Ακόμη, σημαντικά είναι τα δείγματα γλυπτικής που προέρχονται από το ναό του Ασκληπιού στην πόλη των Φθιωτίδων Θηβών (4ος αι. π.Χ. και σχετίζονται με τον Ασκληπιό και την οικογένειά του. Τέλος τα ευρήματα από τις ανασκαφές στις οικίες και τα νεκροταφεία των ελληνιστικών χρόνων της πόλης της Άλου εκφράζουν τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων που κατοικούσαν σε αυτή.

Συγγραφέας: Ζ. Μαλακασιώτη, Αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΙΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Αθηνών 50, Τ.Κ. 37100, Αλμυρός (Νομός Μαγνησίας)

Τηλέφωνο: +30 24220 21326
Φαξ: +30 4210 28563
Email: protocol@igepka.culture.gr

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Μαγνησίας
Ευρετήριο Αρχαιολογικών Χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Μαγνησίας
Ευρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Μαγνησίας


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007