Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Αταλάντης Αρχαιολογικό Μουσείο

Περιγραφή:
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης στεγάζεται στο παλιό γυμνάσιο της πόλης και περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφικές έρευνες στην Λοκρίδα. Η πλειονότητα των αντικειμένων προέρχονται από την περιοχή της Αταλάντης, όπου τοποθετείται η αρχαία πόλη Οπούς. Στις τρείς αίθουσες του μουσείου εκτίθενται χαρακτηριστικά ευρήματα, που περιέχονται σε θεματικές ενότητες, οι οποίες καλύπτουν ολόκληρη την προϊστορική και την ιστορική περίοδο, έως τα ρωμαϊκά χρόνια.

Όλες οι ενότητες παρουσιάζουν σημαντικά εκθέματα, χαρακτηριστικά της ανθρώπινης πολιτιστικής συμπεριφοράς σε κάθε χρονική περίοδο. Περαιτέρω θεματική ταξινόμηση των εκθεμάτων, με αναφορές στην ένδυση, τον οπλισμό, τη λατρεία, τα ταφικά έθιμα, την τεχνολογία και τον οικιακό εξοπλισμό συγκεκριμένων περιόδων επαυξάνουν τον σκοπό του μουσείου, που είναι κυρίως η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και η κατανόηση από το ευρύ κοινό του τρόπου της ανθρώπινης συμπεριφοράς και δράσης σε κάθε χρονική περιόδο, μέσα από αντικείμενα καθημερινής ζωής και τέχνης.

Επιτύμβιες στήλες όλων των γνωστών τύπων, με ανθεμωτή επίστεψη ή σε μορφή ναΐσκου, είναι τα πρώτα μνημεία που παρουσιάζονται στον επισκέπτη κατά την περιήγησή του στο μουσείο. Καθώς δεν υπάρχουν κοιτάσματα μαρμάρου στην περιοχή τα μνημεία αυτά είναι κατασκευασμένα από πωρόλιθο και αβεστόλιθο.

Στην πρώτη αίθουσα του μουσείου εκτίθενται νεολιθικά, πρωτο- και μεσοελλαδικά αντικείμενα, χειροποίητα αγγεία καθημερινής χρήσης, λίθινα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για το κυνήγι, την κατεργασία ξύλου και δέρματος, κοσμήματα και ειδώλια. Θραύσματα τηγανόσχημων αγγείων από τις Κυκλάδες αποδεικνύουν τις επαφές και τις εμπορικές συναλλαγές της περιοχής με τις Κυκλάδες. Η Ύστερη Εποχή του Χαλκού (μυκηναϊκή εποχή) εκπροσωπείται από χαρακτηριστικά κτερίσματα ταφών αλλά και από όστρακα αγγείων. Σφραγιδόλιθοι, ένα εντυπωσιακό οδοντόφρακτο κράνος, χάλκινα όπλα και χρυσά κοσμήματα επιδεικνύουν την ευμάρεια των ανθρώπων της περιοχής, αλλά και τις καλλιτεχνικές δεξιότητες των εργαστηρίων.

Στη δεύτερη αίθουσα γίνονται αμέσως αντιληπτές οι μεταβολές μεταξύ της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου. Η υπομυκηναϊκή περίοδος χαρακτηρίζεται από απλά σχήματα αγγείων και λιτή διακόσμηση και έρχεται σε αντίθεση με τη δημιουργική πνοή και τον πλούτο των Μυκηναίων. Μέσα από διάφορα αγγεία φανερώνεται η αλλαγή αυτή, ενώ παρατηρείται ακόμη μια μεταβολή: η γενίκευση της χρήσης του σιδήρου. Χαρακτηριστικά δείγματα κεραμικής με γεωμετρική διακόσμηση, χάλκινα κοσμήματα και σκεύη δίνουν μια εικόνα της εποχής. Μελανόμορφη και ερυθρόμορφη κεραμική, γλυπτική κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων και νομίσματα συμπληρώνουν την έκθεση του μουσείου, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας της περιοχής.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αταλάντης υπάγεται στη ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με το προσωπικό της οποίας λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας. Στο μουσείο γίνονται ξεναγήσεις σχολείων, επιστημόνων, επισήμων κλπ.

Συγγραφέας: Έ. Καράντζαλη, αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Βαρώνου Βελλίου 21, Τ.Κ. 35200, Αταλάντη (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22330 23355, +30 22330 89210
Email: protocol@idepka.culture.gr

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Φθιώτιδος
Ευρετήριο Αρχαιολογικών Χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Φθιώτιδος
Ευρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Φθιώτιδος


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007