Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Α Κουβελέικη Αλεποχωρίου Λακωνίας (Αλεποχώρι)

Περιγραφή:
Η Α' Κουβελέικη σπηλιά βρίσκεται 5χλμ νοτιοδυτικά του δ.δ. Αλεποχωρίου, σε απόλυτο υψόμετρο 350μ. και σε απόσταση 50μ. από τη Β' Κουβελέικη σπηλιά. Αποτελείται από δυο θαλάμους: έναν εξωτερικό, διαστάσεων 8 Χ 4 μ και μέγιστου ύψους 2,5μ., και έναν εσωτερικό, διαστάσεων 10 Χ 6 μ. και μέγιστου ύψους 1.60μ. Οι δύο θάλαμοι διαχωρίζονται μεταξύ τους από ένα μεγάλο ασβεστολιθικό ογκόλιθο που επικάθεται σε αρχαιολογικό στρώμα της νεολιθικής περιόδου.

Κατά την ανασκαφή που διενήργησε η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Ν. Ελλάδος υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Ελένης Στραβοπόδη, αποκαλύφθηκαν επιχώσεις που αντιπροσωπεύουν φάσεις της Νεότερης και Τελικής Νεολιθικής. Σε αυτές εντοπίστηκαν κυρίως λάκκοι με ίχνη τέφρας και κόκκινου πηλού, επάλληλα δάπεδα χρήσης και σειρά πολλαπλών εστιών. Στα ευρήματα περιλαμβάνεται άφθονη κεραμική, αξιόλογη και ποιοτικά και ποσοτικά. Ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες, στο στρώμα της Νεότερης Νεολιθικής, αναγνωρίζονται δείγματα μελανής, αμαυρόχρωμης και φαιάς κεραμικής με ή χωρίς γραπτή διακόσμηση. Στο στρώμα της Τελικής Νεολιθικής κυριαρχεί η οικιακή και χονδροειδής κεραμική με επιφάνεια ελαφρά στιλβωμένη που συνήθως κοσμείται με πλαστική διακόσμηση και ανάγλυφες σχοινοειδείς ταινίες ή ταινίες με εμπιέσεις δακτύλων. Στα άλλα ευρήματα περιλαμβάνονται εργαλεία από πυριτόλιθο αλλά κυρίως από οψιανό, μυλόλιθοι και τριπτήρες, οστέινα εργαλεία, σφονδύλια, κάποια κοσμήματα από όστρεο και πηλό και τρία σχηματοποιημένα ειδώλια, - αντικείμενα που παρέχουν στοιχεία για την καθημερινή ζωή και τις ενασχολήσεις πολλών ανθρώπινων ομάδων που χρησιμοποίησαν το σπήλαιο.

Πολλά είναι τα ανθρωπολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στο σπήλαιο. Ένα από αυτά, ίσως το σημαντικότερο, είναι ο εγχυτρισμός νηπίου που εντοπίστηκε στον εξωτερικό θάλαμο. Πρόκειται για δύο αγγεία εκ των οποίων το ένα περιείχε τα οστά του νηπίου και ήταν ανεστραμμένο μέσα σε ένα μεγαλύτερο ευρύστομο πιθοειδές. Το σύνολο καλυπτόταν από ασβεστολιθική πλάκα. Ο σκελετός του νηπίου σώζεται ακέραιος και δεν εμφανίζει κανένα ίχνος καύσης, ούτε καν ήπιου βαθμού.

Οι χρονολογικοί ορίζοντες χρήσης του σπηλαίου επιβεβαιώθηκαν από τις ραδιοχρονολογήσεις που έγιναν στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, οι οποίες κυμαίνονται από 5300 ως 3820.

Από τη μελέτη του συνόλου των ευρημάτων, αλλά και από τις μικρομορφολογικές αναλύσεις, συνάγεται ότι η χρήση του σπηλαίου, όπως και της πλησίον ευρισκόμενης Β' Κουβελέικης σπηλιάς, συνίσταται σε μεγαλύτερης διάρκειας παραμονή μεικτών αγροτικών ομάδων με οικιακές και οικονομικές δραστηριότητες. Η σημαντικότητα της έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι ελέγχεται ένα πρότυπο ταυτόχρονης χρήσης δυο σπηλαίων σε ένα ευρύτερο χώρο περιορισμένων παραγωγικών δυνατοτήτων.

Υπηρεσιακή Μονάδα:
Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδος

Αλεποχώρι (Νομός Λακωνίας)


Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Λακωνίας
Ευρετήριο Αρχαιολογικών Χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Λακωνίας
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Λακωνίας


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007