Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Δημόσιο κτήριο με δεξαμενή (Αιανή)

Περιγραφή:
Ένα από τα σημαντικά κτήρια, πιθανόν δημόσιου χαρακτήρα, που αποκαλύφθηκαν στον επιβλητικό λόφο ''Μεγάλη Ράχη'' και ανήκουν στην αρχαία πόλη της Αιανής, είναι το μεγάλο οικοδόμημα με μια δεξαμενή στο μέσο του. Το κτήριο βρίσκεται στο νότιο κορυφαίο χώρο του λόφου, όπου ανιχνεύθηκαν τα λαξεύματα που έγιναν πάνω στο φυσικό βράχο για τη θεμελίωση των τοίχων. Πρόκειται για ένα σχεδόν ορθογώνιας κάτοψης κτίσμα, στην αυλή του οποίου ανασκάφηκε μεγάλη κυκλική δεξαμενή. Η αυλή του κτηρίου ήταν στρωμένη με βότσαλα, κάθετα τοποθετημένα κεραμιδάκια και κουρασάνι (κονίαμα από τριμμένο κεραμίδι, άμμο και ασβέστη).

Η κυκλική δεξαμενή διαθέτει βάθος 8,5 μ., ενώ στο κατώτερο τμήμα της και σε ύψος περίπου 2 μ. σώζεται η αρχική της μορφή. Η δεξαμενή κατασκευάστηκε μέσα σε πορώδη ασβεστολιθικό βράχο, ο οποίος είναι μαλακός και σπάει εύκολα. Για μεγαλύτερα στεγανότητα και στερεότητα τοποθετήθηκε μια στρώση από γωνιόλιθους και ακανόνιστες πέτρες πάνω στα τοιχώματα του μαλακού βράχου. Ακολούθησε μια επιπλέον στρώση από μακρόστενα τούβλα με συνδετικό κονίαμα. Ο πυθμένας και η στενή εσωτερική πλευρά των τούβλων καλύφθηκαν με παχύ στρώμα κονιάματος από τριμμένο κεραμίδι, άμμο και ασβέστη. Η κάτω διάμετρος της δεξαμενής είναι 4,5 μ., ενώ η διάμετρος στο πάνω τμήμα της, όπου λείπουν η ενδιάμεση στρώση από γωνιόλιθους και τούβλα, είναι 6,5 μ.

Η δεξαμενή αυτή πιθανότατα βοηθούσε στην υδροδότηση της πόλης με την περισυλλογή του βρόχινου νερού. Στο συμπέρασμα αυτό οδήγησαν τα αυλάκια-αγωγοί με κοιλότητες για φιλτράρισμα, που διατηρήθηκαν στις τρεις πλευρές της αυλής, καθώς και οι πηλοσωλήνες που αποκαλύφθηκαν στον ίδιο χώρο. Ο πυθμένας της δεξαμενής έδωσε πλήθος ευρημάτων. Πολλές πήλινες υδρίες και οινοχόες βρέθηκαν εκεί μαζί με δύο χάλκινες οινοχόες και έναν χάλκινο καδίσκο, που χρησίμευαν μάλλον για την άντληση του νερού. Τα νεότερα αγγεία χρονολογούνται στον 2ο αι. π.Χ. και δίνουν έτσι τον ''terminus ante quem'', δηλαδή το κατώτερο χρονολογικό όριο για τη χρήση της δεξαμενής.

Η δεξαμενή μετά το πέρας της ανασκαφής έχει καλυφθεί με στέγαστρο για την καλύτερη προστασία του, ενώ τα ευρήματα από τη δεξαμενή εκτίθενται στο Μουσείο της Αιανής.

Υπηρεσιακή Μονάδα:
Λ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 50100, Αιανή, Μεγάλη Ράχη (Νομός Κοζάνης)

Τηλέφωνο: +30 24610 98551
Φαξ: +30 24610 98551
Email: protocol@izepka.culture.gr

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Κοζάνης
Ευρετήριο Αρχαιολογικών Χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Κοζάνης
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Κοζάνης


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007