Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Εκατονταπυλιανή Πάρου (Παροικιά)

Περιγραφή:
Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή ή Καταπολιανή είναι ένα από τα γνωστότερα ορθόδοξα προσκυνήματα στο Αιγαίο.

Το παλαιοχριστιανικό κτιριακό σύμπλεγμα της Καταπολιανής αποτελείται από την κεντρική μεγάλη σταυρική τρουλαία βασιλική που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το σύγχρονό της παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στα βορειοανατολικά και το μεταγενέστερο Βαπτιστήριο στα νότια. Οι αναστηλωτικές και ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην Καταπολιανή από τον Α. Ορλάνδο (1959-1964) αποκατέστησαν την αρχική μορφή του συγκροτήματος και αποκάλυψαν το δυτικό αίθριο. Η μεγάλη σταυρική βασιλική, χρονολογείται στην εποχή του Ιουστινιανού, γύρω στα μέσα του 6ου αι. Είχε κτιστεί πάνω σε πρωιμότερη τρίκλιτη βασιλική, που πατά στο ψηφιδωτό δάπεδο κοσμικού κτηρίου, ίσως γυμνασίου, των αρχών του 4ου αι. Η παράδοση αποδίδει την ανέγερση του ναού της Θεοτόκου σε αυτοκρατορική χορηγία και η ποιότητα του διακόσμου και η κατασκευή του, συνηγορούν στην άποψη αυτή. Στο συγκρότημα σώζονται μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη και σπαράγματα τοιχογραφιών.

Το σύμπλεγμα της Καταπολιανής πλαισιώνεται από μικρά παρεκκλήσια και συγκρότημα διώροφων κελλιών και υψηλού περιβόλου, που οι οικοδομικές τους φάσεις χρονολογούνται στο 17ο και 18ο αι.

Στους χώρους και στα κελλιά της Εκατονταπυλιανής διαφυλάσσονται σήμερα δύο ενδιαφέρουσες συλλογές. Παλαιοχριστιανικά γλυπτά και επιγραφές από το σύνολο των βασιλικών της Πάρου αποτελούν σημαντική συλλογή του είδους τους στις Κυκλάδες. Στα κελλιά του συγκροτήματος εκτίθεται μία μικρή, αλλά ενδεικτική για την τέχνη των νησιών, συλλογή από μεταβυζαντινές εικόνες και κειμήλια.

Συγγραφέας: Αγγελική Μητσάνη, αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Παροικιά, Πάρος (Νομός Κυκλάδων)

Τηλέφωνο: +30 22840 21243
Φαξ: +30 22840 24401

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Κυκλάδων
Ευρετήριο Αρχαιολογικών Χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Κυκλάδων
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Κυκλάδων


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007