Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Θέατρο Αρχαίας Πόλεως Επιδαύρου (Λιγουριό)

Περιγραφή:
Στο ακρωτήρι "Νησί" της Επιδαύρου σώζεται σε καλή κατάσταση το θέατρο της αρχαίας πόλης, στη μορφή που προσέλαβε στους ύστερους χρόνους της χρήσης του. Το κοίλο, εκτός από ελάχιστα εδώλια, είναι κατασκευασμένο από τιτανόλιθο, ενώ οι κλίμακες ανόδου από πωρόλιθο.

Μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί 9 κερκίδες με 18 σειρές καθισμάτων, αρχικής χωρητικότητας 2000 περίπου θεατών. Όλα τα εδώλια του θεάτρου και οι θρόνοι φέρουν επιγραφές με ονόματα χορηγών και υποδηλώνουν παράλληλα την άμεση σχέση του μνημείου με την λατρεία του Διονύσου.

Από τις επιγραφές του μνημείου εξάγεται ότι η κατασκευή του, που έγινε τμηματικά, αρχίζει στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα και συνεχίζεται μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους. Πιθανότατα υπήρχε και μία πρωιμότερη, ευτελέστερη μορφή του θεάτρου.

Στους ρωμαϊκούς χρόνους, η ορχήστρα γίνεται ημικυκλική με την ανέγερση του σκηνικού οικοδομήματος πλησιέστερα στο κοίλο. Το κατώτερο τμήμα της σκηνής αυτής σώζεται μέχρι σήμερα. Εδώλια του κοίλου χρησιμοποιήθηκαν στο τείχος των ύστερων χρόνων, που κτίσθηκε στην κορυφή του δεύτερου λόφου του ακρωτηρίου.

Το θέατρο της πόλεως Επιδαύρου εντοπίσθηκε πρώτη φορά το 1970. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1972 από την τότε Εφορο Αρχαιοτήτων Ε. Δεϊλάκη και διήρκεσαν μερικούς μήνες αποκαλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του μνημείου. Μία δεύτερη, περιορισμένης κλίμακας ανασκαφική έρευνα διενεργήθηκε το 1989, χωρίς όμως να αποκαλυφθεί πλήρως η συνολική εικόνα του θεάτρου.

Υπηρεσιακή Μονάδα:
Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Δήμος Αρχαίας Επιδαύρου, Λιγουριό (Νομός Αργολίδας)

Τηλέφωνο: +30 27530 41248

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Αργολίδας
Ευρετήριο Αρχαιολογικών Χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Αργολίδας
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Αργολίδας


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007