Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Κέρκυρας Αρχαιολογικό Μουσείο

Περιγραφή:
Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας στεγάζει ευρήματα που προέρχονται αποκλειστικά από το νησί της Κέρκυρας και αποκαλύπτεται με αυτά η πολιτισμική παρουσία του διαχρονικά στον αρχαίο κόσμο. Στόχος του μουσείου είναι να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με τον αρχαίο πρόγονό του, μέσω των δημιουργημάτων του. Επίσης να καταδείξει τη συνέχεια του πολιτισμού στο χώρο του νησιού της Κέρκυρας και να δημιουργήσει τα ερείσματα που θα βοηθήσουν τον καθένα να βιώσει την πολιτισμική του ταυτότητα και να ενστερνιστεί τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της διαφύλαξης της.

Το κτήριο του αρχαιολογικού μουσείου, κτισμένο στη δεκαετία του 1960, ακολουθεί τις γραμμές σύλληψης σειράς κτηρίων που οικοδομήθηκαν την ίδια περίοδο για να στεγάσουν αρχαιολογικά μουσεία και συλλογές. Είναι κτισμένο σε δύο ορόφους και διαθέτει προαύλιο-κήπο στο ισόγειο και εξώστη στη νότια και ανατολική πλευρά του στον πρώτο όροφο.

Ο πρώτος όροφος αποτελείται από τέσσερις αίθουσες και ένα προθάλαμο που φιλοξενούν τον κύριο όγκο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου. Σημαντικότερη αίθουσα είναι η Δυτική, η αίθουσα της Γοργούς όπως ονομάζεται, καθώς εδώ εκτίθεται τόσο το μνημειώδες και εντυπωσιακό αέτωμα όσο και άλλα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα από το ναό της θεάς Αρτέμιδος, που αποτελεί την κυρίαρχη λατρεία της αρχαίας Κέρκυρας.

Στο ισόγειο περά από μικρό τμήμα της μόνιμης έκθεσης, βρίσκεται το εκδοτήριο εισιτηρίων και οι αποθήκες του μουσείου, καθώς επίσης η αίθουσα ελέγχου του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και οι χώροι υγιεινής. Ο επισκέπτης προσέρχεται στον πρώτο όροφο με ανελκυστήρα ή μέσω κλιμακοστασίου, όπου στο μεσοδιάστημα έχουν τοποθετηθεί χάρτες με τοπογραφικά-χρονολογικά στοιχεία για την κατοίκηση στο νησί και την πόλη της Κέρκυρας από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Πέρα από τον καθαρά εκθεσιακό χαρακτήρα του μουσείου, στους χώρους του οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία και με άλλους φορείς, ενώ πραγματοποιούνται περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής και άλλες εκδηλώσεις εικαστικού περιεχομένου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας υπάγεται στην Η΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Κέρκυρα και οι διοικητικές υπηρεσίες του στεγάζονται σε όμορο του Αρχαιολογικού Μουσείου κτήριο, το λεγόμενο «κτήριο της Ρολίνας?, όνομα που οφείλεται στην παλιά λειτουργία του ως καζίνο.

Συγγραφέας: Κατερίνα Κάντα-Κίτσου, Αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
Η΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Βράϊλα 1, Κέρκυρα (Νομός Κέρκυρας)

Τηλέφωνο: +30 26610 30680
Email: protocol@hepka.culture.gr

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Κέρκυρας
Ευρετήριο Αρχαιολογικών Χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Κέρκυρας
Ευρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Κέρκυρας


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007