Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Κατακόμβες στη Τρυπητή (Τρυπητή Μήλου)

Περιγραφή:
Οι κατακόμβες, το παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο της νήσου Μήλου, βρίσκονται στην περιοχή του σημερινού οικισμού της Τρυπητής. Ιδρύθηκαν πιθανότατα στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ. και σύμφωνα με τις επιγραφές που έχουν διασωθεί, καθώς και τη διακόσμηση σε μερικούς τάφους, φαίνεται πως οι ταφές σε αυτές συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του 5ου μ.Χ. αι. Η ευρύτερη περιοχή της Τρυπητής είναι γεμάτη από λαξευμένες σπηλιές στον πορώδη ηφαιστειογενή βράχο και τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους ως οικογενειακοί νεκρικοί θάλαμοι. Οι κατακόμβες ήταν γνωστές στους ντόπιους με την ονομασία "Ελληνική Σπηλιά". Το 1844 τις επισκέφθηκε ο αρχαιολόγος Ludwing Ross, στη συνέχεια το 1878 ο Γάλλος αρχαιολόγος Bayet και το 1907 ο Γεώργιος Λαμπάκης, ενώ συστηματικά τις ερεύνησε και τις μελέτησε ο καθηγητής Γεώργιος Σωτηρίου.

Οι κατακόμβες στη σημερινή τους μορφή αποτελούν ένα σύμπλεγμα από τρεις μεγάλες υπόγειες στοές. Αυτές συγκοινωνούν μεταξύ τους με τεχνητές διόδους οι οποίες κατασκευάστηκαν τον 20ο αι. Κάθε μία από τις μεγάλες στοές συνδέεται με άλλες μικρότερες και υπάρχει και ένας νεωτερικός θάλαμος. Εκτός από τους τάφους που είναι λαξευμένοι στα τοιχώματα υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός τάφων λαξευμένων στο δάπεδο, οι οποίοι καλύπτονται με ακατέργαστες και ανισομεγέθεις πλάκες.

Ο καθηγητής Γ. Σωτηρίου ονόμασε τις τρεις κεντρικές στοές Α, Β, Γ και η σημερινή κύρια είσοδος γίνεται από την κατακόμβη Β. Στα τοιχώματα της κατακόμβης Β υπάρχουν λαξευμένες καμάρες, τα αρκοσόλια, μέσα στα οποία έχουν διαμορφωθεί τα μνήματα. Σε μερικούς τάφους στο τύμπανο του αρκοσολίου υπάρχει κόγχη, η οποία πιθανώς χρησίμευε για την απόθεση κτερισμάτων ή λυχναριών. Στα περισσότερα αρκοσόλια η επιφάνεια χρωματιζόταν με βαθύ μπλε χρώμα, ενώ η στεφάνη των αρκοσολίων και του τυμπάνου με ταινία συνήθως κόκκινου χρώματος.

Οι κατακόμβες εκτός από κοιμητήριο, ήταν και τόπος λατρείας, όπως αποδεικνύεται από το κομμάτι του πετρώματος, που έχει αφεθεί στη θέση του, στο μέσον περίπου της κατακόμβης Β, για να χρησιμεύσει ως Αγία Τράπεζα.

Συγγραφέας: Νίκη Τσελέντη-Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Τρυπητή Μήλου (Νομός Κυκλάδων)

Τηλέφωνο: +30 22870 21625

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Κυκλάδων
Ευρετήριο Αρχαιολογικών Χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Κυκλάδων
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Κυκλάδων


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007