Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Κούτσι (Ηγουμενίτσα)

Περιγραφή:
Ο οικισμός στο Κούτσι βρίσκεται σε φυσικά οχυρή θέση, σε ύψωμα 300 μ. και περιβάλλεται από πολυγωνικό τείχος που καλύπτει μόνο την ανατολική πλευρά, τμήμα της δυτικής, καθώς και τα βατά σημεία της βόρειας πλευράς του. Η έκταση του είναι περίπου 55 στρέματα και η επιφάνειά του ομαλή με ήπια κλίση προς τα ανατολικά. Λόγω της συνεχούς διαχρονικής κατοίκησης της περιοχής, με εξαίρεση την οχύρωση, ελάχιστα κατάλοιπα των αρχαίων χρόνων έχουν διατηρηθεί και περιορίζονται ως επί το πλείστον σε απλά λαξεύματα θεμελίωσης πάνω στο φυσικό βράχο.

Το πολυγωνικό τείχος του οικισμού που έχει συνολικό μήκος 990 μ. και πάχος περίπου 3,50 μ. ενισχύεται με θλάσεις και ορθογώνιους πύργους. Το τείχος αποτελείται από προσεκτικά αρμολογημένους ογκόλιθους. Η κύρια πύλη του οικισμού βρίσκεται στα δυτικά, έχει πλάτος 5 μ. στην εξωτερική πλευρά της και 4,10 μ. στην εσωτερική, ενώ προστατεύεται με μία ισχυρή προβολή του τείχους. Μία δευτερεύουσα πύλη βρίσκεται στη δυτική πλευρά της οχύρωσης. Από την πύλη αυτή ήταν προσβάσιμη μια πηγή σε απόσταση περίπου 100 μ. από τον οικισμό.

Στη βορειοδυτική γωνία της αρχαίας οχύρωσης κατασκευάστηκε στους ρωμαϊκούς -σύμφωνα με το Σ. Δάκαρη- χρόνους, μικρό ασβεστόκτιστο τείχος, τριγωνικής κάτοψης, με έκταση περίπου 1,2 στρέμματα και συνολική περίμετρο 160 περίπου μέτρα. Η μοναδική πύλη του μικρού αυτού κάστρου βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του και προστατεύεται από κυκλικής κάτοψης πύργο, διαμέτρου 7,2 μ., ενώ στη βορειοανατολική γωνία του κάστρου σχηματίζεται τετράγωνος πύργος.

Συγγραφέας: Γεώργιος Ρήγινος, αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Ηγουμενίτσα (Νομός Θεσπρωτίας)

Τηλέφωνο: 26650.29177-178
Φαξ: 26650.25133
Email: lbepka@culture.gr

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Αρχαιολογικών χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Θεσπρωτίας
Ευρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Θεσπρωτίας
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Θεσπρωτίας


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007