Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Κύνος (Λιβανάτες)

Περιγραφή:
Τα καλύτερα σωζόμενα αρχιτεκτονικά λείψανα ανήκουν στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού (ΥΕΙΙΙΓ-12ος π.Χ.). Πρόκειται για συγκρότημα αποθηκών και εργαστηρίων που κτίστηκαν κατά την πρώιμη Υστεροελλαδική ΙΙΙΓ περίοδο. Οι τοίχοι τους ήταν κατασκευασμένοι από ωμές πλίνθους με λίθινα θεμέλια και σώζονται μέχρι το ύψος των 2 μ. Αποτελούν μέχρι σήμερα το καλύτερα σωζόμενα δείγμα πλινθοκατασκευής της μυκηναϊκής περιόδου. Από το συγκρότημα των αποθηκών προέρχονται πίθοι και πιθοειδή για την αποθήκευση γεωργικών προϊόντων. Άλλοι χώροι του φιλοξένησαν τη βιοτεχνική δραστηριότητα του οικισμού, όπως μαρτυρούν τα κατάλοιπα κεραμικού κλιβάνου ή κλιβάνου-χυτηρίου που βρέθηκαν κατά χώραν.

Στα μέσα του 12ου αι. π.Χ. τα κτίρια καταστράφηκαν από σεισμό και επισκευάστηκαν αμέσως μετά και ξαναχρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες. Ωστόσο φαίνεται ότι διακόπηκαν οι βιοτεχνικές δραστηριότητες. Τον επόμενο αιώνα, περί τα μέσα του 11ου αι. π.Χ., ο οικισμός καταστράφηκε εκ νέου από σεισμό που συνοδεύτηκε και από πυρκαγιά. Η θέση δεν εγκαταλείφθηκε και πάνω στα ερείπια οικοδομήθηκαν φτωχές κατασκευές με παλιό οικοδομικό υλικό. Ο οικισμός δεν είχε την έκταση και τον δυναμισμό των προηγούμενων φάσεών του. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι η συνήθεια, που βεβαιώνεται ανασκαφικά, του ενταφιασμού μικρών παιδιών ή βρεφών σε μικρούς κιβωτιόσχημους τάφους ή λάκκους μέσα στα δάπεδα των οικιών, χωρίς κτερίσματα.

Οι προγενέστερες φάσεις της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, και συγκεκριμένα οι περίοδοι Υστεροελλαδική ΙΙΙΑ (14ος π.Χ.) και Υστεροελλαδική ΙΙΙΒ (13ος π.Χ.), αντιπροσωπεύονται από σπαράγματα τοίχων, δάπεδα και αντίστοιχη κεραμεική.

Συγγραφέας: Έ. Καράντζαλη, αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35007, Λιβανάτες (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992, +30 22310 46106
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Αρχαιολογικών χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Φθιώτιδος
Ευρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Φθιώτιδος
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Φθιώτιδος


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007