Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Λάρισας Αρχαιολογικό Μουσείο

Περιγραφή:
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας στεγάζεται σήμερα σε μουσουλμανικό τέμενος (τζαμί), το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αι. και ήταν δωρεά της βασίλισσας Όλγας στους εναπομείναντες μουσουλμάνους στην πόλη της Λάρισας. Είναι το νεότερο από τα τζαμιά της πόλης και το μοναδικό που σώζεται σήμερα. Τα αρχαία αντικείμενα εκτίθενται στη μοναδική αίθουσα του τζαμιού.

Το Μουσείο διαθέτει μια μόνιμη έκθεση, η οποία περιέχει εκθέματα παλαιολιθικών, νεολιθικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών συλλογών. Εισερχόμενος ο επισκέπτης στο μουσείο αντικρύζει τις βιτρίνες με εκθέματα διάφορων εποχών, ενώ ακρίβως απέναντι του, στην άλλη άκρη της αίθουσας έχει εκτεθεί η εντυπωσιακή νεολιθική στήλη τύπου μενίρ. Τον κεντρικό χώρο της αίθουσας καταλαμβάνουν δύο σειρές βιτρίνων. Η εσωτερική σειρά βιτρινών περιέχουν ευρήματα από την Προϊστορική ως και την Αρχαϊκή Εποχή, αν και το στίγμα δίνουν τα προϊστορικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, αλλά και τα αρχαϊκά ευρήματα από το σημαντικό νεκροταφείο τύμβων του Αγίου Γεωργίου Λάρισας. Η εξωτερική σειρά των βιτρίνων περιέχει πήλινα και χάλκινα αγγεία κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, δίνοντας στον επισκέπτη μια εικόνα των δεξιοτήτων των Θεσσαλών καλλιτεχνών.

Οι τρεις πλευρές της αίθουσας καλύπτονται από βάθρα, στα οποία εκτίθενται αγάλματα Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Εποχής, όπως επίσης επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες, κάποιες από τις οποίες αποδεικνύουν την υψηλή στάθμη της θεσσαλικής τέχνης, η οποία εν μέρει είχε επηρεαστεί από ιωνικά πρότυπα. Η πλευρά της αίθουσας στην οποία βρίσκεται η είσοδος, περιέχει βιτρίνες με παλαιολιθικά και νεολιθικά εκθέματα.

Μέσα στο μικρό χώρο της μοναδικής αίθουσας του Μουσείου προσφέρεται η δυνατότητα για μια συνοπτική περιήγηση στην θεσσαλική τέχνη της αρχαιότητας. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να καλύψει πλέον τις πολιτισμικές και εκπαιδευτικές δράσεις ενός σύγχρονου μουσείου. Το νέο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο Λάρισας, το οποίο ανεγείρεται αυτή την περίοδο, θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους για τις προϊστορικές, κλασικές, ελληνιστικές, ρωμαϊκές και βυζαντινές αρχαιότητες, αποθήκες και εξειδικευμένα εργαστήρια τοιχογραφιών, ψηφιδωτών, πήλινων και γυάλινων αντικειμένων, μετάλλων, γλυπτών και εικόνων.

Έχει προβλεφθεί η ευελιξία του εκθεσιακού χώρου, με δυνατότητα αυξομείωσης της επιφάνειας που διατίθεται για κάθε ενότητα. Προβλέπεται η δημιουργία αναψυκτηρίου, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων (για περιοδικές εκθέσεις, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις) και αίθουσας οπτικουακουστικών μέσων, όπου ο επισκέπτης θα ενημερώνεται, πριν την είσοδό του στο μουσείο, για την ιστορία της περιοχής και για τα εκθέματα που πρόκειται να δει. Τέλος, στο νέο κτήριο του Μουσείου πρόκειται να στεγαστούν τα γραφεία των δύο Εφορειών (Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων).

Συγγραφέας: ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

31ης Αυγούστου, Τ.Κ. 41221, Λάρισα (Νομός Λαρίσης)

Τηλέφωνο: +30 2410 288515
Email: protocol@ieepka.culture.gr

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Λαρίσης
Ευρετήριο Αρχαιολογικών Χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Λαρίσης
Ευρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Λαρίσης


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007