Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Μαστιλίτσα (Σαγιάδα)

Περιγραφή:
Στη πεδιάδα του κάτω Καλαμά, σε χαμηλό λόφο με στρατηγική θέση και σημασία, καθώς από την κορυφή του είναι ορατή η Κέρκυρα, το Ιόνιο πέλαγος, οι εγκαταστάσεις της Κερκυραϊκής Περαίας στη χερσόνησο της Λυγιάς και το μικρό οχυρό του Πύργου Ραγίου, καθώς τέλος και ο όρμος της Σαγιάδας, εντοπίστηκαν τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του τειχισμένου οικισμού της Μαστιλίτσας.

Τα τείχη του οχυρωμένου οικισμού στην κορυφή του λόφου με συνολική περίμετρο 670 μ. περίπου, σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση στη νότια και νοτιοανατολική πλευρά, ενώ στις υπόλοιπες πλευρές παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές. Είναι ιδιαίτερα ισχυρά, κατασκευασμένα κατά το αμελές ψευδοϊσόδομο σύστημα, με πλάτος που κυμαίνεται γύρω στα 3 μ., ενώ ενίοτε φτάνει και τα 3,80 μ. Τρεις πύλες είναι ορατές στην οχύρωση, μία στη νότια πλευρά του λόφου, όπου και το καλύτερα διατηρημένο τμήμα των τειχών, μία στη δυτική πλευρά προσανατολισμένη προς τη θάλασσα και μία στην ανατολική πλευρά προς την κατεύθυνση του κάμπου. Στο εσωτερικό της οχυρωμένης ακρόπολης σώζονται σε καλή κατάσταση κτιριακά κατάλοιπα, όπως θεμελιώσεις κτιρίων και κατώφλια. Διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, πηγάδια και αποχετευτικοί αγωγοί λαξευμένοι στο φυσικό βράχο συμπληρώνουν την εικόνα του οικισμού.

Λίγα μέτρα χαμηλότερα στην πλαγιά, σε έξαρμα του λόφου στα βορειοανατολικά του τειχισμένου οικισμού, έχει αποκαλυφθεί πρόσφατα (2000), μετά από σωστική ανασκαφική έρευνα, κτίριο εξωτερικών διαστάσεων 13,50?9,50 μ., κατασκευασμένο από μεγάλους, ανισομεγέθεις γωνιόλιθους με αρκετά επιμελημένη λάξευση τοποθετημένους σε μονή σειρά. Η τοιχοποιία του παρουσιάζει ομοιότητες με εκείνη κτιρίων εντός του οχυρωμένου οικισμού. Το κτίριο αποτελείται από ένα μικρότερο κεντρικό χώρο (διαστάσεων 8,90?5,15 μ.), γύρω από το οποίο σχηματίζονται τέσσερις στενόμακρες πτέρυγες, στεγασμένες κατά πάσα πιθανότητα, όπως φαίνεται από τη μεγάλη ποσότητα κεραμιδιών στέγης που βρέθηκαν σε αυτές. Όσο για τον κεντρικό χώρο, δεν έχει διευκρινιστεί, εάν ήταν στεγασμένος ή επρόκειτο για αίθριο, καθώς η ανασκαφική έρευνα δεν προχώρησε στο εσωτερικό του. Η θέση του κτιρίου εκτός των τειχών, η επιμελημένη τοιχοποιία του και η αρχιτεκτονική του δομή καθώς και τα πλούσια ευρήματα από το στρώμα καταστροφής του (αρύβαλλοι, μεταλλικά ανθέμια, ειδώλιο κ.λ.π.) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κτίριο λατρευτικού χαρακτήρα, η περίοδος χρήσης του οποίου χρονολογείται από τους ύστερους αρχαϊκούς χρόνους μέχρι και την ελληνιστική περίοδο.

Στο βορειοανατολικό τμήμα του λόφου της Μαστιλίτσας έχουν ανασκαφεί εικοσιένας κιβωτιόσχημοι τάφοι διατεταγμένοι κυρίως σε δύο μεγάλες συστάδες, με ορισμένους στην περιοχή γύρω και μεταξύ των συστάδων. Οι περισσότεροι ήταν κατεστραμμένοι καθώς είχαν συληθεί σε μία παλαιότερη περίοδο. Με βάση τα σημαντικά κεραμικά ευρήματα (μελαμβαφής κύλικα με παράσταση σατύρου στο εσωτερικό της, ληκύθια, τριφυλλόσχημη οινοχόη με μελανό γάνωμα και ίχνη γραπτής διακόσμησης) το νεκροταφείο τοποθετείται στην ύστερη αρχαϊκή - πρώιμη κλασική εποχή, μία περίοδο που φαίνεται να συμβαδίζει με τη περίοδο χρήσης του οχυρωμένου οικισμού.

Στις παρυφές του λόφου, στον κάμπο δίπλα σχεδόν στις σύγχρονες εκβολές του Καλαμά, σωστική ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε προ δεκαετίας ρωμαϊκή βίλα, διαστάσεων 23?16 μ., η οποία κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. και φαίνεται ότι επέζησε ως και τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Αποτελείται από μία κεντρική υπαίθρια αυλή που γειτνιάζει με μεγάλους αποθηκευτικούς και εργαστηριακούς χώρους, όπως ένα μαγειρείο με κεντρική ορθογώνια εστία, καθώς και επίσημα δωμάτια με ψηφιδωτά ή πλακόστρωτα δάπεδα. Οι εμπορικές επαφές με την ανατολή και τη δύση επιβεβαιώνονται από την παρουσία νομισμάτων της Κέρκυρας και του Κοινού των Θεσσαλών, αλλά και την επείσακτη κεραμεική τύπου terra sigillata.

Συγγραφέας: Λάζου Θεοδώρα/Τζωρτζάτου Αντωνία, Ιστορικός-Αρχαιολόγος ΛΒ΄ ΕΠΚΑ/Επί συμβάσει αρχαιολόγος ΛΒ΄ ΕΠΚΑ

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Σαγιάδα (Νομός Θεσπρωτίας)

Τηλέφωνο: 26650.29177-178
Φαξ: 26650.25133
Email: lbepka@culture.gr

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Αρχαιολογικών χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Θεσπρωτίας
Ευρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Θεσπρωτίας
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Θεσπρωτίας


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007