Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Μεσσήνη (Μαυρομάτι)

Περιγραφή:
Ως αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μεσσήνης νοείται εκείνος, που περικλείεται εντός του οχυρωματικού περιβόλου. Πέραν, δηλαδή, του οργανωμένου και περιφραγμένου τμήματος, που συνδέεται άμεσα με το Αρχαιολογικό Μουσείο, περιλαμβάνεται και το όρος Ιθώμη, όπου βρισκόταν η ακρόπολη και το ιερό του Διός Ιθωμάτα, κοντά στην παλιά Μονή Βουλκάνου ή Βουρκάνου. Επίσης, περιλαμβάνονται τα ιερά Ειλειθυίας-Κουρήτων και το ιερό της Αρτέμιδος Λιμνάτιδος, στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους. Μέσα στο σημερινό χωριό Μαυρομάτι, βρίσκεται η αρχαία κρήνη Κλεψύδρα που υδροδοτεί το χώρο μέχρι σήμερα.

Η Ιθώμη ήταν το ισχυρότερο φυσικό και τεχνητό οχυρό της Μεσσηνίας. Οι οχυρώσεις της, που διατηρούνται σε καλή κατάσταση ακόμη κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα τους, ακολουθούν πορεία μήκους 9,5 χιλ., όπως αυτή προσδιορίζεται από τα σωζόμενα ίχνη. Διατηρούνται αρκετοί ορθογώνιοι πύργοι και ένας πεταλόσχημος, καθώς και η μνημειώδης Αρκαδική πύλη (δυτική). Η Λακωνική πύλη (ανατολική) έχει καταστραφεί. Έξω από την Αρκαδική πύλη σώζονται ταφικά μνημεία επιφανών οικογενειών της Μεσσήνης.

Ο κυρίως αρχαιολογικός χώρος αναπτύσσεται σε επικλινές έδαφος, από βορρά προς νότο. Κατηφορίζοντας κανείς από το Αρχαιολογικό Μουσείο, συναντά το θέατρο της πόλης με το επιβλητικό ανάλημμά του, και τη μνημειώδη κρήνη Αρσινόη, ανάμεσα στο θέατρο και την αγορά. Η αγορά, η οποία ανασκάπτεται, καταλαμβάνει τεράστια έκταση ανατολικά της κρήνης Αρσινόης και βόρεια του ασκληπιείου. Το οικοδομικό συγκρότημα του ασκληπιείου αποτελούσε τον πυρήνα της δημόσιας ζωής της πόλης μαζί με την αγορά. Περιλαμβάνει λαμπρά οικοδομήματα δημόσιου-πολιτικού χαρακτήρα και άλλα θρησκευτικού-λατρευτικού. Αυτά αναπτύσσονται στη βόρεια στοά (Σεβάστειον ή Καισαρείον, ''οίκος Η''), στην ανατολική (εκκλησιαστήριο, πρόπυλο, βουλευτήριο και αρχείο) και στη δυτική (οίκοι ''Κ'', ''Μ'', ''Ν'', ''Ξ'' και ''Υ''). Στο κέντρο του υπαίθριου χώρου δεσπόζει ο μεγάλος δωρικός ναός και ο βωμός του. Βορειοδυτικά του ασκληπιείου αποκαλύφτηκε το πρώτο ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος, και κοντά σε αυτό, το ιερό της Δήμητρος και των Διοσκούρων, που δεν είναι επισκέψιμο. Ανατολικά του ασκληπιείου διέρχεται η Ανατολική Οδός, όπου εκτείνονται ερείπια πρωτοχριστιανικού οικισμού. Αμέσως ανατολικότερα, συναντά κανείς ταφικό μνημείο με περίβολο των ελληνιστικών χρόνων, και νοτιοανατολικά αυτού τα ερείπια ρωμαϊκής επαύλεως. Κοντά στη νότια στοά του ασκληπιείου έχει τοποθετηθεί ενεπίγραφος κίονας, που φέρει χαραγμένα ψηφίσματα επτά πόλεων της Ελλάδος προς τιμήν του Μεσσήνιου γλύπτη Δαμοφώντος, ο οποίος κατεξοχήν εργάστηκε στο ασκληπιείο.

Αμέσως νότια του ασκληπιείου έχει αποκαλυφθεί το ''ηρώο Δ'', και εκτεταμένο λουτρικό συγκρότημα (βαλανείο). Προχωρώντας νοτιότερα, συναντά κανείς τα λείψανα οικοδομικού συνόλου, το οποίο ταυτίζεται με το Ιεροθύσιο, που αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας.

Ευρεία οδός οδεύει δυτικά του ασκληπιείου και καταλήγει στο μνημειώδες πρόπυλο του γυμνασίου της Μεσσήνης. Το γυμνάσιο, που περιέβαλλε με τρεις στοές σε σχήμα Π το στάδιο της πόλης, αποτελούσε με αυτό ενιαίο λειτουργικά και αρχιτεκτονικά σύνολο, όπου τελούνταν αγώνες και εκπαιδεύονταν οι έφηβοι. Κατά μήκος της δυτικής στοάς του γυμνασίου αναπτύσσονται ορθογώνιοι χώροι, όπου είχαν στηθεί σπουδαία έργα τέχνης, αντίγραφα σημαντικών γλυπτών της αρχαιότητος, όπως ο Ερμής/Θησέας, ο Ηρακλής, ο Δορυφόρος και άλλα. Αμέσως δυτικά των χώρων αυτών είχαν ανιδρυθεί αξιόλογα ταφικά μνημεία, όπου είχαν ενταφιαστεί επιφανείς νεκροί, τιμώμενοι από τους Μεσσήνιους πολίτες ως ήρωες. Στην ίδια περιοχή ανασκάπτεται ιερό ήρωα που, πιθανότατα, ήταν αφιερωμένο στον θρυλικό ήρωα-οικιστή της Μεσσήνης, Αριστομένη.

Βορειοδυτικά του γυμνασίου ερευνώνται τα ερείπια εκτεταμένης αστικής ρωμαϊκής επαύλεως. Ορθογώνιο κτίσμα στο νότιο πέρας της δυτικής στοάς του γυμνασίου, αναγνωρίζεται ως παλαίστρα. Σε επαφή με το νότιο τμήμα του σταδίου και το νοτίο περιτείχισμα της πόλης είχε ανεγερθεί επιβλητικό ηρώο, το οποίο αποτελούσε μαυσωλείο της επιφανούς μεσσηνιακής οικογένειας των Σαιθιδών.

Συγγραφέας: Γεωργία Χατζή- Σπηλιοπούλου, αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Μελιγαλάς, Μαυρομάτι (Νομός Μεσσηνίας)

Τηλέφωνο: +30 27240 51201

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Αρχαιολογικών χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Μεσσηνίας
Ευρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Μεσσηνίας
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Μεσσηνίας


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007