Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Ναός Αγίων Αποστόλων στο Πυργί (Δήμος Μαστιχοχωρίων)

Περιγραφή:
Ο ναός των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται στη θέση "Λάρνακια", σε κεντρικό σημείο του οχυρωμένου μεσαιωνικού οικισμού του Πυργίου. Το κτήριο σήμερα δεν είναι περίοπτο και στενή καμαροσκέπαστη στοά στη Β.Α. γωνία της πλατείας του Πυργίου οδηγεί στη δυτική είσοδο του ναού. Οι οικίες της στοάς εφάπτονται και αποκρύπτουν τη Β.Δ. και τη Ν.Δ. γωνία του νάρθηκα, ενώ οι υπόλοιπες τρεις πλευρές του ναού (ανατολική, βόρεια και νότια) στέκουν ελεύθερες.

Πρόκειται για καλά διατηρημένο μνημείο, που σώζει τα αρχικά μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο των "νησιωτικών" οκταγωνικών ναών, που είχαν σαν πρότυπο το Καθολικό της Νέας Μονής, το οποίο επηρέασε τη ναοδομία της Χίου για αιώνες. Οι Άγιοι Απόστολοι αποτελούν παραλλαγή και εξέλιξη του τύπου της Νέας Μονής: η ανατολική και η δυτική κόγχη έχουν αντικατασταθεί από ανισομεγέθεις καμάρες (η δυτική δεν υπάρχει) σήμερα, καθαιρέθηκε σε κάποια φάση ανακαίνισης του ναού), με αποτέλεσμα να τονίζεται ο κατά μήκος άξονας, ενώ η βόρεια και η νότια έχουν παραχωρήσει τη θέση τους σε πλατειά τόξα. Ο νάρθηκας στα δυτικά του κυρίως ναού καλύπτεται από μικρό πτυχωτό τρούλο και δύο καμάρες εγκάρσιες στον κατά μήκος άξονα. Ο τρούλος του κυρίως ναού διατρυπάται από εννέα παράθυρα που πλαισιώνονται εξωτερικά από ζεύγη μαρμάρινων κιονίσκων, όπως συνέβαινε και στον αρχικό τρούλο (:του 11ου αι.) του Καθολικού της Νέας Μονής.

Η διάπλαση των επιφανειών στο εξωτερικό του ναού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η τοιχοποιία κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαμορφώνεται σε πλινθοπερίκλειστο σύστημα δομής, ενώ στον τρούλο του κυρίως ναού και στον τρουλίσκο του νάρθηκα παρατηρείται αποκλειστικά πλινθοδομή με χρήση της "τεχνικής της κρυμμένης πλίνθου".Οι ορθογώνιες υποδοχές των ικριωμάτων κατασκευής έχουν παραμείνει ασφράγιστες και είναι εμφανείς σε όλο το ύψος της πλινθοπερίκλειστης τοιχοποιίας, όιπως επίσης και στους τρούλους. Τόξα φιαλοστομιών, αυτοτελή κοσμήματα από φιαλοστόμια και εφυαλωμένα πινάκια συμπληρώνουν τον εξωτερικό διάκοσμο.

Στο εσωτερικό ο ναός είναι κατάγραφος από τοιχογραφίες του 1665, έργο του ζωγράφου Αντώνιου Κυνηγού από την Κρήτη, όπως πληροφορεί επιγραφή στο νότιο τοίχο. Οι τοιχογραφίες έγιναν με δαπάνη του ιερέα Κωνσταντίνου, της πρεσβυτέρας Καλής και του τέκνου τους, Γεωργίου. Στον τρούλο εικονίζεται ο Παντοκράτορας με αγγέλους και προφήτες , στις κόγχες οι Δεσποτικές εορτές, στα κατώτερα μέρη των τοίχων οι βίοι και τα μαρτύρια του αποστόλου Πέτρου και του αποστόλου Παύλου (στους οποίους είναι αφιερωμένος ο ναός) και στο δυτικό τοίχο η Δευτέρα Παρουσία. Στον τρουλίσκο του νάρθηκα εικονίζεται η Παναγία με αγγέλους, στις δε καμάρες του, Οίκοι από τον Ακάθιστο Ύμνο. Γραπτή επιγραφή στο νότιο τοίχο πληροφορεί ότι ο ναός "ανηγέρθη εκ γης" από τον ιερομόναχο Συμεών και προηγούμενο της Νέας Μονής, το 1564. Η ίδια χρονολογία και το ίδιο όνομα έχουν χαραχθεί στο υπέρθυρο της εισόδου. Στο εσωτερικό του κυρίως ναού διατηρείται πολυπρόσωπη παράσταση στην οποία εικονίζονται οι ιερομόναχοι Συμεών και Μελέτιος να κρατούν το ομοίωμα της εκκλησίας. Παραστέκουν οι ιερείς Κωνσταντίνος και Γεώργιος και η πρεσβυτέρα "του παπά Κώστα", Καλή. Εκτός από το όνομα και την ιδιότητα που παρατίθενται σε επιγραφή πλάι από το κάθε εικονιζόμενο πρόσωπο, συνολικά η παράσταση ταυτίζεται με την επιγραφή: "ούτοι εισίν οι κτήτορες οι λεγόμενοι Δαμαλάδες".

Συγγραφέας: Όλγα Βάσση, Αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Λαρνάκια, Πυργί, Δήμος Μαστιχοχωρίων (Νομός Χίου)


Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Χίου
Ευρετήριο Αρχαιολογικών Χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Χίου
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Χίου


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007