Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Ναός Ταξιαρχών Δράμας (Δράμα)

Περιγραφή:
Ο ναός των Ταξιαρχών βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης Δράμας, πολύ κοντά στη βορειοανατολική πλευρά του τείχους της βυζαντινής πόλης, με το οποίο τον συνδέει κλίμακα ανόδου. Πρόκειται για ένα μικρό και απέριττο μνημείο, που προσελκύει το ενδιαφέρον του επισκέπτη με τη τοιχοποιία του και τον αξιόλογο τοιχογραφικό του διάκοσμο. Η κατασκευή του χρονολογείται στην παλαιολόγεια εποχή, στις αρχές του 14ου αιώνα και, κατά μια εκδοχή, ενδεχομένως να αποτέλεσε το ταφικό παρεκκλήσιο, στο οποίο τάφηκε η σύζυγος του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β΄, Ειρήνη η Μομφερρατική, που είναι γνωστό ότι απεβίωσε και τάφηκε στη Δράμα το 1320.

Ο ναός αποτελείται από μια μονόχωρη ορθογώνια αίθουσα, από την οποία εξέχει στα ανατολικά η κόγχη του ιερού βήματος, τρίπλευρη εξωτερικά και ημικυκλική εσωτερικά. Η κόγχη της πρόθεσης ανοίγεται στο πάχος της βορειοανατολικής γωνίας. Η είσοδος βρίσκεται στη δυτική πλευρά, ενώ από δύο παράθυρα ανοίγονται στις δύο μακριές πλευρές του. Από αυτά, το ανατολικό της νότιας πλευράς ήταν αρχικά η είσοδος και στην αρχική του μορφή καλυπτόταν με ημικυλινδρική καμάρα, ενώ σήμερα στεγάζεται με ξύλινη στέγη. Ο ναός είναι κτισμένος με αργολιθοδομή και πλίνθους, οι οποίες περεμβάλλονται στους οριζόντιους και κάθετους αρμούς. Ο νότιος και ανατολικός τοίχος είναι κτισμένοι κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα τοιχοποιίας. Διάφορα ενεπίγραφα και μη, αρχαία και βυζαντινά μάρμαρα, εντοιχισμένα στην τοιχοδομή του, οδήγησαν σε εσφαλμένες εκτιμήσεις τους ντόπιους λόγιους που ασχολήθηκαν με το μνημείο. Σύμφωνα με τις νεότερες έρευνες ο ναός παρουσιάζει τρεις κύριες φάσεις. Η αρχική, στην οποία ανήκει ο νότιος τοίχος και τμήμα του ανατολικού, χρονολογείται στις αρχές του 14ου αιώνα. Σε αυτή τη φάση ο ναός ήταν μονόχωρος καμαροσκεπής με είσοδο στη νότια πλευρά. Στη δεύτερη φάση, μεταξύ των ετών 1861 και 1892, ανακατασκευάσθηκε ο βόρειος και δυτικός τοίχος, οπότε εντοιχίσθηκαν διάφορα αρχαία μέλη, αντικαταστάθηκε η καμάρα με δικλινή στέγη, καταργήθηκε η νότια είσοδος και διαμορφώθηκε νέα στα δυτικά. Στην τρίτη φάση, ο ναός περιβλήθηκε στη βόρεια, δυτική και νότια πλευρά από στοά με ενιαία δίρριχτη στέγη, που κάλυψε ολόκληρο το μνημείο, και η είσοδος διαμορφώθηκε στα βορειανατολικά. Η κατεδάφιση της στοάς το 1973 αποκάλυψε την παλαιότητα του κτίσματος και οδήγησε στην αποκατάσταση της αρχικής του μορφής, πλουτίζοντας έτσι την πόλη της Δράμας με ένα ακόμη βυζαντινό μνημείο.

Στο εσωτερικό του ναού, στο ανατολικό του τμήμα και στα εσωρράχια των παραθύρων, σώζονται λείψανα τοιχογραφικού διακόσμου, που χρονολογείται στις πρώτες δεκαετίες του 14ου αιώνα. Πρόκειται για σκηνές από τον κύκλο των Παθών και μεμονωμένες μορφές αγίων, που παρά την κακή τους διατήρηση αντιπροσωπεύουν επάξια τη ζωγραφική τέχνη της παλαιολόγειας περιόδου στην περιοχή της Δράμας. Ο ναός διέθετε και μαρμάρινο τέμπλο, από το οποίο βρέθηκε μεγάλος αριθμός αρχιτεκτονικών μελών κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου, γεγονός που βοήθησε στη σχεδιαστική αποκατάστασή του και στη συνέχεια στην αναστήλωσή του. Συνίσταται από τέσσερα κατακόρυφα στηρίγματα, που στηρίζουν οριζόντιο επιστύλιο, ενώ δύο θωράκια φράσσουν τα μεταξύ αυτών κενά. Τα στηρίγματα έχουν τη μορφή πεσσού στο κάτω μέρος τους, το επάνω διαμορφώνεται σε κιονίσκο οκταγωνικής διατομής, που καταλήγει σε συμφυή κιονόκρανα. Οι δύο κεντρικοί πεσσοί φέρουν ισοϋψείς συμφυείς πεσσίσκους για τη στερέωση του βημοθύρου. Ο ανάγλυφος διάκοσμος περιορίζεται στην εμπρόσθια πλευρά των πεσσών και στα θωράκια, όπου το θέμα είναι ο φυλλοφόρος σταυρός, το κατ' εξοχήν σύμβολο της χριστιανικής θρησκείας.

Συγγραφέας: Σταυρούλα Δαδάκη, αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Οδός Βενιζέλου, Τ.Κ. 66100, Δράμα (Νομός Δράμας)


Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Δράμας
Ευρετήριο Αρχαιολογικών Χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Δράμας
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Δράμας


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007