Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Ολυμπιείο (Αθήνα)

Περιγραφή:
Το Ολυμπιείο περιλαμβάνει το ιερό του Ολυμπίου Διός, ρωμαϊκά λουτρά, κλασικές οικίες, βασιλική του 5ου αι. μ.Χ., καθώς και τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου της πόλης, ενώ έξω από τον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται και η Πύλη του Αδριανού.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ολυμπιείου εκτείνεται νοτιοανατολικά της Ακρόπολης, σε έκταση 60 στρεμμάτων μεταξύ των οδών Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας στα βόρεια, Λεωφόρου Αμαλίας στα δυτικά, της οδού Αθανασίου Διάκου στα νότια και του Ομίλου Αντισφαίρισης στα ανατολικά. Τα Παριλίσσια ιερά εκτείνονται νοτίως του Ολυμπιείου, πλησίον της κοίτης του Ιλισσού ποταμού, παρά τη σημερινή οδό Αθανασίου Διάκου, από το βράχο της Ολύμπιας Γης έως την πηγή Καλλιρρόη.


Από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι ο ναός του Ολυμπίου Διός (124 - 132 μ.Χ.) που είναι οκτάστυλος τρίπτερος στις δύο στενές πλευρές και εικοσάστυλος δίπτερος στις μακρές. Μέσα στο ναό υπήρχε χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία. Σήμερα από το ναό σώζονται 16 κολόνες, 13 από τις οποίες βρίσκονται ακέραιες στο ανατολικό μέρος του ενώ από τις υπόλοιπες τρεις που βρίσκονται στο δυτικό η μια κατέρρευσε το 1852.


Άλλα σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου αποτελούν ο ναός του Δελφινίου Απόλλωνος του 500 π.Χ., που ήταν περίπτερος δωρικός, το επί Δελφινίω Δικαστήριο επίσης του 500 π.Χ. που διέθετε ευρύχωρη αυλή και δωμάτια στη βόρεια πλευρά, οι πύλες του Θεμιστόκλειου τείχους (479/478π.Χ), ο ναός του Πανελληνίου Διός (131-132μΧ.) και ο ναός του Κρόνου και της Ρέας του 150 π.Χ. που ήταν μικρός και δίπτερος.


Εκτός του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπιείου και εκτός των τειχών της πόλης έχουν εντοπιστεί και αλλά Παριλίσια ιερά, όπως ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος , πάνω από την οδό Αρδηττού (σημερινό Μετς) και το ιερό του Πανός, πλησίον του ναού της Αγίας Φωτεινής.

Συγγραφέας: Θ. Κυριακού, αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Είσοδος από την οδό Βασ. ΄Ολγας, Αθήνα (Νομός Αττικής)

Τηλέφωνο: +30 210 9226330

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Αρχαιολογικών χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Αττικής
Ευρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Αττικής
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Αττικής


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007