Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Πολιόχνη (Πολιόχνη)

Περιγραφή:
Κατά την ίδρυσή του κατά την Τελική Νεολιθική ο οικισμός της Πολιόχνης στη Λήμνο καταλαμβάνει περιορισμένη έκταση. Στη συνέχεια, αυξάνει σε έκταση και πληθυσμό, οχυρώνεται από την πλευρά της στεριάς με ισχυρό τείχος και αποκτά υψηλό βαθμό χωροταξικής οργάνωσης. Aκολουθεί μια σύντομη περιγραφή των αρχιτεκτονικών φάσεων του οικισμού που συμβολίζονται με διαφορετικά χρώματα, και των σημαντικότερων οικοδομημάτων που τις αντιπροσωπεύουν.

Κατά τη ''μελανή περίοδο'' (3700-3200 π.Χ.) στο μέσον του λόφου αναπτύχθηκε μικρός οικισμός από κυκλικές καλύβες με τοίχους από ξύλα και καλάμια που στηρίζονταν σε λίθινη υποδομή.

Ο μεταγενέστερος οικισμός που ανήκει στην ''κυανή περίοδο'' (3200-2700 π.Χ.) , μεγαλώνει σε έκταση και οχυρώνεται από την πλευρά της στεριάς. Οι καλύβες αντικαθίστανται από αψιδωτές και εν συνεχεία από ορθογώνιες επιμήκεις οικίες. Δημιουργείται στα νοτιοδυτικά μια κύρια πύλη εισόδου προς τον οικισμό που διατηρείται έως και την ''κίτρινη περίοδο'' και οδηγεί σε δύο αντικρινά σύγχρονα επιμήκη δημόσια οικοδομήματα. Το πρώτο είναι το λεγόμενο ''βουλευτήριο''. Την άποψη ότι προοριζόταν για τη συνάθροιση των ''προκρίτων'' της Πολιόχνης ενισχύει η αποκάλυψη βαθμίδων στη δυτική και ανατολική εσωτερική του πλευρά. Το παραπάνω κτίσμα καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη των 50 τ.μ. και υπολογίζεται ότι φιλοξενούσε αριθμό 50 ατόμων. Το αντίστοιχό του προς βορρά κτήριο που προσαρτάται στη νότια πλευρά του τείχους της πόλης, έχει ερμηνευθεί ως ''κοινοτική σιταποθήκη'' με χωρητικότητα αποθήκευσης 260 κ.μ. περίπου.

Κατά την ''πράσινη περίοδο'' (2700-2400 π.Χ.) παρατηρείται πληθυσμιακή ανάπτυξη με αποτέλεσμα την εξάπλωση της πόλης στην βόρεια πλευρά του λόφου όπου και κατασκευάζεται αναλημματικός τοίχος. Επίσης ο οικισμός τειχίζεται και από τη δυτική πλευρά, ενώ στο προϋπάρχον τμήμα του τείχους διαπιστώνονται προσθήκες και μετασκευές όπως η οικοδόμηση προπυλαίων στην κύρια πύλη του. Τέλος δημιουργείται οδικό δίκτυο και ανοίγονται πλατείες με δημόσια πηγάδια.

Στην ''ερυθρά περίοδο'' (2400-2200 π.Χ.), ο οικισμός συρρικνώνεται, καταλαμβάνοντας μόνο το βόρειο τμήμα του κεντρικού λόφου. Ωστόσο, τότε πρωτοεμφανίζονται τα ''μέγαρα'', μνημειώδεις οικίες ορθογώνιας κάτοψης όπως το μέγαρο ''832'' με κεντρικό πεσσό και θρανία κατά μήκος των τοίχων, που πιθανώς θεωρείται "ανάκτορο του ηγεμόνα". Το εν λόγω κτήριο, διαστάσεων 10,10Χ7,90 μ. ανοικοδομήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές. Παρόμοιο είναι και το μέγαρο ''317'' με δημόσιο, ίσως, χαρακτήρα.

Στην ''κίτρινη περίοδο'' (2200-2100 π.Χ.), ο οικισμός καταλαμβάνει έκταση περίπου 20.000 τ.μ., δηλαδή μειώνεται κατά 10.000 τ.μ. συγκριτικά με τη μεγαλύτερη περίοδο ακμής του. Το οδικό δίκτυο αυτής της περιόδου είναι το καλύτερα σωζόμενο: από την κύρια οδό του οικισμού, που τον διασχίζει με κατεύθυνση από νότο προς βορρά, ξεκινούν πολυάριθμοι ελικοειδείς δρομίσκοι που οδηγούν στις διάφορες συνοικίες. Το σημαντικότερο κτίσμα της Πολιόχνης είναι το μέγαρο ''605'', πιθανώς κατοικία του ηγεμόνα της πόλης. Πρόκειται για οικοδομικό συγκρότημα με αποθηκευτικούς χώρους που δέσποζε στην κεντρική δημόσια πλακόστρωτη πλατεία του οικισμού. Ένδειξη της οικονομικής - και κατά συνέπεια πολιτικής ισχύος- του προσώπου που κατοικούσε σ' αυτό αποτελεί η ανεύρεση στο δωμάτιο ''643'' που βρίσκεται πλησίον του, ενός θησαυρού χρυσών κοσμημάτων, σύγχρονου με αυτόν που ανακάλυψε ο Schliemann στην Τροία. Η ανεπανόρθωτη καταστροφή του οικισμού προήλθε από τον σεισμό που τον έπληξε στα 2100 π.Χ.

Στις περιόδους ''καστανή'' και ''ιώδη'' (2000-1200 π.Χ.) δεν υπάρχουν πλέον ενδείξεις οργανωμένου οικισμού, καθώς τα οικοδομικά λείψανα είναι ελάχιστα. Ίσως πρόκειται για εγκατάσταση περιορισμένης έκτασης που δε θυμίζει σε τίποτε τον μνημειακό χαρακτήρα του οικισμού των προηγούμενων περιόδων

Συγγραφέας: Μαριάνθη Ραφτοπούλου, αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Πολιόχνη (Νομός Λέσβου)

Τηλέφωνο: +30 22540 91249
Φαξ: +30 22540 20745

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Αρχαιολογικών χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Λέσβου
Ευρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Λέσβου
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Λέσβου


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007