Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Ρωμαϊκά Λουτρά Αχαράβης (Κέρκυρα)

Περιγραφή:
Ο κυκλικός πύργος της Θυμωνιάς βρίσκεται στο ΝΑ. τμήμα του νησιού, σε μικρή απόσταση από την Αλυκή και την παράκτια αγροικία των Σχιδίων. Είναι ο μεγαλύτερος πύργος του νησιού, βρίσκεται στην κορυφή ενός ασβεστολιθικού λόφου, και φαίνεται να δεσπόζει στην περιβάλλουσα εύφορη πεδιάδα.

Δεν έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα ανασκαφική έρευνα στον πύργο, αλλά ο εντυπωσιακός αριθμός αρχιτεκτονικών μελών που βρίσκονται σε όλη την περιοχή περιμετρικά του, μαρτυρεί τόσο το μεγάλο αρχικό του ύψος όσο και την αλκυστική δυνατότητα αναστήλωσης και αξιοποίησής του. Σήμερα διακρίνουμε την εφοδιασμένη με εκφορικό ανακουφιστικό τρίγωνο είσοδό του αλλά και τα λείψανα άλλων κτισμάτων στην περιφέρειά του, ένδειξη ότι πρέπει να είναι 'εγγεγραμμένος' σε ευρύτερο ορθογώνιο κτιριακό συγκρότημα, πιθανόν μια αγροικία μικρής σχετικά έκτασης.

Μπορεί να χρονολογείται στα όψιμα αρχαϊκά και πρώιμα κλασικά χρόνια.

Στη Θάσο, ελάχιστες είναι οι ανασκαμμένες αγροικίες και ορισμένες, όπως συτή στη Μαρμαρόμαντρα, δίπλα στο αρχαίο άστυ, δεν φαίνεται να ανήκουν στον τύπο της αγροικίας με πύργο. Τέτοιες γνωρίζουμε από πολλές περιοχές της Αττικής και των Κυκλάδων. Συνύπαρξη αγροικιών με πύργο και άλλων χωρίς, -κάτι που προφανώς σχετίζεται με τη λειτουργία/προορισμό της- παρατηρούμε και αλλού, όπως, λόγου χάριν, στη Μαύρη Θάλασσα, Στη Heraclean Χερσόνησο η παρουσία πύργου αποτελεί κανόνα, αλλά όχι και στη Χερσόνησο του Φάρου .

Συγγραφέας: Δρ. Στρατής Παπαδόπουλος, αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Θυμωνιά, Θεολόγος (Νομός Καβάλας)


Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Καβάλας
Ευρετήριο Αρχαιολογικών Χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Καβάλας
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Καβάλας


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007