Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Ρωμαϊκή Αποικία της Πέλλας (Νέα Πέλλα)

Περιγραφή:
Στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αποικίας της Πέλλας, σε μικρή απόσταση βόρεια των λεγόμενων "Λουτρών του Μεγάλου Αλεξάνδρου" ανασκάφηκε μεγαλοπρεπής ναός στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με νάρθηκα, εξωνάρθηκα και αίθριο. Ο ναός είναι συνολικών διαστάσεων 42,50 Χ 20,20μ. Δύο χτιστοί στυλοβάτες, σε απόσταση 4 μ. από το βόρειο και νότιο τοίχο αντίστοιχα, στήριζαν κιονοστοιχίες διαιρώντας το εσωτερικό του ναού σε τρία κλίτη. Ανατολικά προεξέχει η κεντρική αψίδα του Ιερού Βήματος, η οποία είναι ημικυκλική, χορδής 7,50 μ., στο εσωτερικό της οποίας διαμορφώνεται χτιστό, ημικυκλικό, βαθμιδωτό σύνθρονο, επενδεδυμένο με μαρμάρινες πλάκες. Σε επαφή με τη δυτική απόληξη του συνθρόνου διαμορφώνονται τα συμψέλλια, τα οποία είναι καλυμμένα με πλάκες μαρμάρου. Η ανασκαφή στο χώρο αποκάλυψε και τμήμα του φράγματος του πρεσβυτερίου, το οποίο είναι πιόσχημο και φέρει προστώο στο μέσον της δυτικής του πλευράς.

Ιδαίτερα εντυπωσιακά μαρμαροθετήματα με πολύχρωμα πλακίδια καλύπτουν τα δάπεδα του Ιερού Βήματος, του κεντρικού κλίτους και του κεντρικού τμήματος του νάρθηκα της βασιλικής, ενώ χονδρό ψηφιδωτό με γεωμετρικό θεματολόγιο κοσμούν τα δάπεδα των πλαγίων κλιτών, του νάρθηκα και του εξωνάρθηκα. Η χρονολόγηση των ψηφιδωτών στο β' μισό του 5ου αιώνα οδηγεί σε μια χρονολόγηση της κατασκευής του ναού την περίοδο αυτή. Τα ανασκαφικά δεδομένα μαρτυρούν ότι μετά από καταστροφή που υπέστη το μνημείο, πραγματοποιήθηκε στα μέσα του 6ου αιώνα ευρεία ανακαίνιση, η οποία άλλαξε την αρχιτεκτονική μορφή και εν μέρει τη διακόσμησή του. Πάνω από τα πλάγια κλίτη και το νάρθηκα κατασκευάστηκαν υπερώα, στα οποία οδηγούσε κτιστή κλίμακα που εντοπίστηκε στο νάρθηκα. Στο βόρειο κλίτος προστέθηκε και δεύτερος στυλοβάτης, σε μικρή απόσταση από τον κύριο, ο οποίος έφερε κιονίσκους σε όλο του το μήκος και ανέκοπτε την πρόσβαση των πιστών στο κεντρικό κλίτος. Η έρευνα στα νότια της βασιλικής αποκάλυψε μνημειακή κλίμακα, η οποία συνέδεε πιθανότατα τη βασιλική με κάποια οδική αρτηρία της πόλης. Αποτελείται από τέσσερις βαθμίδες μέσω των οποίων οι προσκυνητές ανέρχονταν σε έναν διάδρομο-στοά. Ο διάδρομος αυτός βόρεια επικοινωνούσε μέσω θυρών με το νάρθηκα και τον εξωνάρθηκα, ενώ ανατολικά κατέληγε σε ένα αυτοτελές πρόσκτισμα, το οποίο θα μπορούσε να συνδεθεί με βαπτιστήριο. Δεν είναι γνωστή η αιτία και ο χρόνος καταστροφης του συγκροτήματος. Ωστόσο, τα ανασκαφικά στοιχεία μαρτυρούν ότι η καταστροφή προκλήθηκε από κάποιο αιφνίδιο γεγονός (πιθανότατα σεισμό), ο οποίος θα πρέπει να τοποθετηθεί γύρω στις αρχές του 7ου αιώνα, περίοδο κατά την οποία εγκαθίστανται στην περιοχή σλαβικά φύλα. Μετά την καταστροφή του ναού, ο χώρος εξακολούθησε να χρησιμοποιείται, όχι όμως με τη λατρευτική του χρήση, αλλά ως χώρος οικιστικής εγκατάστασης.

Τη μεγάλη σημασία του συγκροτήματος μαρτυρεί η παρουσία τείχους σε μικρή απόσταση ανατολικά της βασιλικής, ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργεί ως περίβολος που περιέκλειε το συγκρότημα παρέχοντας προστασία και ασφάλεια στο εσωτερικό του.

Συγγραφέας: Αντώνης Πέτκος, αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Νέα Πέλλα (Νομός Πέλλης)

Τηλέφωνο: +30 23310-22.787, 29.737, 72.138

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Αρχαιολογικών χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Πέλλης
Ευρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Πέλλης
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Πέλλης


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007