Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Σπήλαιο των Λιμνών (Καστριά)

Περιγραφή:
Το σπήλαιο των Καστριών είναι το μεγαλύτερο γνωστό σπήλαιο στην περιοχή των Καλαβρύτων και της Κλειτορίας, με είσοδο εντυπωσιακή, που πάντοτε θα φαινόταν και θα προξενούσε το ενδιαφέρον. Η σύνδεση του σπηλαίου με το μύθο των Προιτίδων και του Μελάμποδα θεωρείται επιτυχής, αφού στην περιοχή δεν υπάρχουν άλλα μεγάλα σπήλαια και η περιγραφή του Παυσανία (Αρκαδικά Β, 18, 7) είναι μάλλον ευνοϊκή για μία παρόμοια ταύτιση. Βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. βόρεια του χωριού Καστριά και 17 χλμ. νότια των Καλαβρύτων σε υψόμετρο 800 μ. Η περιοχή ήταν αρκετά δύσβατη πριν από την κατασκευή του επαρχιακού δρόμου Καλαβρύτων-Κλειτορίας, που περνά σήμερα μερικά μόνο μέτρα μπροστά από την είσοδο του σπηλαίου.

Η είσοδος είναι αρκετά ευρύχωρη με ύψος 3.50 μ. και πλάτος 6.50 μ. και βλέπει προς τα ανατολικά, γεγονός που καθιστά το σπήλαιο ιδιαίτερα πρόσφορο για κατοίκηση ή άλλη χρήση. Η πλήρης έρευνα του εσωτερικού του άρχισε από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία το 1965 και συνεχίστηκε από την Εφορεία Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού μετά την πρώτη υποτυπώδη έρευνα που πραγματοποίησε σ' αυτό ο κάτοικος των Καστριών Β. Τεμπέλης το 1964. Συστηματική ανασκαφή έγινε από την Εφορεία Σπηλαιολογίας, υπό τη διεύθυνση του Α. Σάμψων κατά τα έτη 1992-1994. Η παρουσία προϊστορικής κεραμεικής μέσα και έξω από το σπήλαιο ήταν γνωστή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αλλά καμία συστηματική έρευνα δεν είχε επιχειρηθεί.

Το σπήλαιο των Λιμνών αποτελεί μία αρκετά σπάνια περίπτωση στρωματογραφικής συνέχειας από τη Νεολιθική στην Πρώϊμη, Μέση και 'Υστερη Χαλκοκρατία. Η πιο πρώιμη φάση χρήσης του (φάση Ι) είναι η Αρχαιότερη Νεολιθική ΙΙ (ραδιοχρονολογήσεις την τοποθετούν μεταξύ 5471 - 5386 και 5697 - 5625 π.Χ.). Η χρήση του για κατοικία (μόνιμη ή προσωρινή) κατά τη φάση αυτή είναι πολύ πιθανή. Αραιή ήταν η ανθρώπινη παρουσία και κατά τη Νεότερη Νεολιθική Ια (φάση ΙΙ), οπότε το σπήλαιο πιθανώς χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο.

Η κύρια φάση χρήσης του σπηλαίου είναι η Νεότερη Νεολιθική Ιβ/ΙΙα (φάση ΙΙΙ), όπως έδειξαν οι παχιές επιχώσεις μέσα και έξω από αυτό. Η κεραμεική αυτής της φάσης είναι η πολυπληθέστερη σε σχέση με την κεραμεική των υπόλοιπων φάσεων χρήσης, νεολιθικών και μη, από το σπήλαιο. Πρόκειται συνολικά για 7068 όστρακα που αντιστοιχούν στο 86.8% του συνόλου της κεραμεικής. Είναι, ως επί το πλείστον, χονδροειδής με πολλές προσμίξεις από χαλίκια και πολύ θραυσμένη. Κανένα αγγείο δεν σώθηκε ολόκληρο και μόνο τέσσερα σώθηκαν κατά το ήμισυ και αποκαταστάθηκαν.

Η ασταμάτητη χρήση για περίπου 300-400 χρόνια σημαίνει ότι το έγκοιλο ήταν κατοικήσιμο και ότι δεν γίνονταν πλημμύρες, τουλάχιστον τόσο μεγάλες ώστε να αφήσουν ίχνη. Κατά τη Νεότερη Νεολιθική χρησιμοποιείται όλο το πρώτο επίπεδο του σπηλαίου των Λιμνών, όπως υποδηλώνει η ύπαρξη κεραμεικής επιφανειακά και στις βαθύτερες αίθουσες μέχρι τον αδιαπέραστο λίθινο όγκο στο τέλος του πρώτου ορόφου, και ο περίγυρος της εισόδου του. Κανένα ίχνος νεολιθικής -αλλά ούτε και νεότερης- παρουσίας δεν έχουμε από τα ψηλότερα τμήματα του εγκοίλου.

Ανθρώπινα σκελετικά λείψανα δεν βρέθηκαν στο σπήλαιο, παρά μόνο στον έξω χώρο. Η ανεύρεση μιας κανονικής λιθοπερίβλητης ταφής της Νεότερης Νεολιθικής Ιβ/ΙΙα στην είσοδο του σπηλαίου των Λιμνών είναι σπάνιο φαινόμενο για τους νεολιθικούς χρόνους, όπως και η στάση ταφής. Κοντά στον σκελετό βρέθηκαν μακρά οστά δεύτερου ατόμου, πιθανόν υπολείμματα παλαιότερης ταφής που απομακρύνθηκε για την τοποθέτηση του δεύτερου νεκρού. Στις επόμενες περιόδους η ανθρώπινη δραστηριότητα μειώνεται σε μεγάλο βαθμό, όπως φαίνεται από τη μικρή ποσότητα των ευρημάτων και τα λεπτού πάχους στρώματα, ενώ στην είσοδο και στον εξωτερικό χώρο τα ευρήματα είναι ανύπαρκτα.

Υπηρεσιακή Μονάδα:
Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδος

Καστριά (Νομός Αχαΐας)

Τηλέφωνο: +30 26920 31633
Φαξ: +30 26920 31588, 26920 31001

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Αχαΐας
Ευρετήριο Αρχαιολογικών Χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Αχαΐας
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Αχαΐας


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007