Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Στάγειρα (Ολυμπιάδα)

Περιγραφή:
Τα αρχαία Στάγειρα βρίσκονται πάνω σε μια μικρή και ορεινή χερσόνησο που ονομάζεται "Λιοτόπι". Η πόλη κτίστηκε πάνω και στους δυο λόφους της χερσονήσου, τον παραθαλάσσιο βόρειο και ένα μεγαλύτερο νότιο, που χωρίζονται μεταξύ τους με έναν χαμηλό αυχένα. Με το πέρασμα των αιώνων η αρχαία πόλη καλύφθηκε από πυκνή βλάστηση και επιχώσεις, ώστε ορατά ήταν μόνο κάποια ίχνη του βυζαντινού οικισμού.

Οι δύο λόφοι που καλύπτουν τη χερσόνησο των Σταγείρων, φύλαξαν τα αρχιτεκτονικά λείψανα της γενέτειρας του Αριστοτέλη, η οποία έζησε από τα μέσα του 7ου ως και τα μέσα του 1ου αι. π.Χ. Ανασκαφές έγιναν σ' όλη την επιφάνεια της πόλης, φέρνοντας στο φως χαρακτηριστικά οικοδομήματα, από τα οποία προκύπτει ο γενικός πολεοδομικός ιστός της πόλης. Τα συμπεράσματα των ερευνών είναι διαφωτιστικά για τη δομή των αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών Σταγείρων.

Η πρώτη αποίκηση των Ανδρίων έγινε στο βορειότερο λόφο. Πρόσφατα εντοπίσθηκε η πρώτη οχύρωση της πόλης, στη γραμμή ακριβώς του μεταγενέστερου τείχους. Στην ίδια περιοχή αποκαλύφθηκαν ένας μεγάλος τετράγωνος πύργος και ένα μαρμαροθετημένο δάπεδο, ενώ άρχισε και η αποκάλυψη ενός αρχαϊκού ναού. Πρόκειται μάλλον για έναν εκατόμπεδο αρχαϊκό ναό του 6ου αιώνα π.Χ. Το κτήριο αυτό χαρακτηρίστηκε ναός από κομμάτια αρχιτεκτονικών γλυπτών και άλλων μελών που βρέθηκαν εκεί και αποτελούν τμήματα του μαρμάρινου γείσου και τμήματα ιωνικού κυματίου, αλλά και κομμάτια γλυπτού διακόσμου με ανθρώπινες παραστάσεις. Στο άκρο του ίδιου βόρειου λόφου ήρθαν στο φως δύο ιερά (το πρώτο αποτελείται από βωμό, εσχάρα για θυσίες και δύο τετράπλευρους χώρους, το δεύτερο είναι ένα κυκλικό κτίσμα) του 6ου αι. π.Χ., προσφέροντας τη δυνατότητα στους κατοίκους της πόλης να λατρεύουν τις θεότητες, προστάτιδες της πόλης. Και από τα δύο ιερά προέρχεται πλήθος ευρημάτων με πολλά πήλινα ειδώλια και μεγάλες γυναικείες προτομές, τα οποία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο πρώτο λατρευόταν γυναικεία θεότητα, ενώ το δεύτερο ήταν αφιερωμένο στην θεά Δήμητρα. Δίπλα από τα ιερά σώζεται τμήμα του υστεροκλασικού τείχους, που ταυτίζεται μ' εκείνο που έκτισε ο Φίλιππος Β', αφού προηγουμένως ο ίδιος είχε καταστρέψει την πόλη.

Όταν κατά τον 5ο αι. π.Χ., ο πληθυσμός των Σταγείρων αυξήθηκε, η πόλη επεκτάθηκε και στο γειτονικό νότιο λόφο. Τότε έγινε και η συνολική της οχύρωση με δυνατό τείχος μήκους περίπου 2 χλμ., κτισμένο με πωρόλιθους, ασβεστόλιθους και μαρμαρόλιθους με διάφορα συστήματα δόμησης, που περιβάλλει και τους δύο λόφους και ενισχύεται, κατά διαστήματα, με τετράγωνους και κυκλικούς πύργους και εσωτερικές κλίμακες ανόδου. Στην κορυφή του νότιου αυτού λόφου, βρίσκεται η ακρόπολη με σχήμα σχεδόν ορθωγώνιου τριγώνου που καταλαμβάνει το μεγάλο πλάτωμα του λόφου. Η ακρόπολη περιβαλλόταν από οχυρωματικό περίβολο για την προστασία των κατοίκων σε περίοδους κινδύνου. Στο κέντρο της βρισκόταν μια δεξαμενή νερού για τη συλλογή ομβρίων υδάτων, ενώ σε διπλανά σημεία βρίσκονταν κτίσματα, πιθανότατα στρατιωτικά φυλάκια, για την επιτήρηση της περιοχής. Λίγο δυτικότερα από την ακρόπολη, ήρθε στο φως ο κεντρικός υδροδοτικός αγωγός της πόλης, που τροφοδοτούσε με νερό τους κατοίκους της πόλης.

Οικίες των αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων αποκαλύφθηκαν σε διάφορα σημεία. Πρόκειται για λιθόκτιστα σπίτια του 5ου, 4ου και 3ου αι. π.Χ. και φωτίζουν την οικιστική αρχιτεκτονική της πόλης, την οικιακή οικονομία και την κοινωνία των Σταγείρων. Οι έντονες κλίσεις του εδάφους επέβαλλαν διάφορες πρακτικές λύσεις για το κτίσιμο των σπιτιών, τα οποία διέθεταν συχνά μεγάλα δωμάτια και υπόγειους αποθηεκυτικούς χώρους. Στενοί, αρκετές φορές λιθόστρωτοι δρόμοι χώριζαν τα σπίτια μεταξύ τους. Τέλος, η αγορά των Σταγείρων εντοπίσθηκε στο χαμηλό αυχένα ανάμεσα στους λόφους. Εδώ ερευνήθηκαν μια καλοδιατηρημένη στοά των κλασικών χρόνων, κτισμένη κυρίως από μαρμάρινους γωνιόλιθους με μνημειακή κλίμακα, λιθόστρωτοι δρόμοι, δημόσιες αποθήκες και καταστήματα.

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 57014, Ολυμπιάδα (Νομός Χαλκιδικής)

Τηλέφωνο: +30 2310-801.402, 801.428, 801.429, 801.424
Φαξ: +30 2310 861306
Email: protocol@istepka.culture.gr

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Αρχαιολογικών χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Χαλκιδικής
Ευρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Χαλκιδικής
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Χαλκιδικής


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007