Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Στύλος, θέση Αζοϊρές (Αρμένοι)

Περιγραφή:
Στο λόφο Αζοϊρέ, νότια της Απτέρας και ανατολικά του επαρχιακού δρόμου που οδηγεί στο σύγχρονο χωριό Στύλος Αποκορώνου, εντοπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60, σημαντικός οικισμός που ιδρύθηκε πιθανότατα στη πρωτομινωική περίοδο. Η ταύτιση της θέσης αυτής με την Απτέρα της μινωικής περιόδου, ενισχύεται, πέρα από τα σημαντικά ακίνητα ευρήματα, και από το γεγονός ότι στην Απτέρα των ιστορικών χρόνων δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα κανένα εύρημα πρωιμότερο της ύστερης Γεωμετρικής περιόδου (τέλος 8ου αι. π.Χ.).

Το 1961, μετά από υπόδειξη ιδιώτη, οι Ν. Πλάτων και Κ. Δαβάρας, ανέσκαψαν στο δυτικότερο τμήμα του λόφου, μνημειακό τάφο τοπάρχη της περιοχής, που χρονολογήθηκε στην υστερομινωική ΙΙΙΑ/Β περίοδο (περ. 1390 - 1190 π.Χ.). Την ίδια εποχή εντοπίστηκε και ο οικισμός, στον οποίο ανήκει ο τάφος, με τη διερεύνηση τμήματος σημαντικού υστερομινωικού ΙΙΙ κτιρίου στα ΝΑ του λόφου. Στο εσωτερικό του κτιρίου είχε ενσωματωθεί μικρό σπήλαιο, το οποίο λειτουργούσε πιθανότατα ως δεξαμενή. Ενδεικτικό στοιχείο για τη σημασία του κτιρίου αποτελεί η εύρεση, χαραγμένου πάνω στον τοίχο, ενός τεκτονικού σημείου (τρίαινα). Στην ίδια θέση εντοπίστηκε επίσης κτίριο με ελλειψοειδές δωμάτιο και τετράγωνο προθάλαμο.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1971, σε επαφή με το μεγάλο κτίριο που προαναφέρθηκε, αποκαλύφθηκε κεραμική κάμινος, κυκλικού σχήματος, με τρεις επιμήκεις σύριγγες, σε σχετικά καλή κατάσταση διατήρησης. Τα προς όπτηση αντικείμενα πρέπει να ήταν σχετικά μικρών διαστάσεων (αγγεία ή μικροί πίθοι), όπως φαίνεται από το διαθέσιμο χώρο πάνω από την εσχάρα.

Οι έρευνες στην περιοχή ξεκίνησαν εκ νέου το καλοκαίρι του 1997 από την ΚΕ΄ ΕΠΚΑ, η οποία διεξάγει τα τελευταία χρόνια δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές. Όπως προκύπτει από τις ενδείξεις ο μινωικός οικισμός εκτείνεται πιθανότατα σε μεγάλο τμήμα του λόφου περιμετρικά.

Στην κορυφή του λόφου Αζωγυρές, ανατολικά του κτιρίου με το τεκτονικό σημείο, αποκαλύφθηκε μεγάλο τμήμα κτιριακού συγκροτήματος του τέλους του 7ου αι. π.Χ. με διάρκεια ζωής έως τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. ή και λίγο μεταγενέστερα. Η έρευνα έφερε στο φως τέσσερα μεγάλα δωμάτια, οικοδομημένα παρατακτικά, με κλίμακα που οδηγούσε πιθανότατα στον άνω όροφο. Τα δωμάτια του κτιρίου συνεχίζονται στην ανεξερεύνητη ΝΑ πλευρά. Σε ένα από τα δωμάτια εντοπίστηκαν ίχνη πρωιμότερης χρήσης του χώρου (μινωικής περιόδου).

Ανατολικά της κεραμικής καμίνου, στις παρυφές του λόφου, αποκαλύφθηκε τμήμα ενός ακόμη κτιρίου της μινωικής περιόδου.

Η κατοίκηση γύρω από το λόφο του Αζοϊρέ φαίνεται ότι συνεχίζεται και στην περίοδο της Ρωμαιοκρατίας έως και τα βυζαντινά χρόνια. Στις ανατολικές υπώρειες του λόφου (θέση Ξερολιός), ερευνήθηκαν δύο ακτέριστοι τάφοι, πιθανότατα της βυζαντινής περιόδου (7ος αι. μ.Χ. και εξής) και αποκαλύφθηκε δωμάτιο κτιρίου με στρώμα καταστροφής, που χρονολογείται πιθανότατα στην όψιμη ρωμαιοκρατία.

Συγγραφέας: Αγγελική Τσίγκου, Αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Αρμένοι, Λόφος Αζωγυρές, Στύλος (Νομός Χανίων)


Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Αρχαιολογικών χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Χανίων
Ευρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Χανίων
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Χανίων


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007