Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Ταφικό ηρώο στα "Μάρμαρα" Ζερβοχωρίου Θεσπρωτίας (Παραμυθιά)

Περιγραφή:
Η θέση του μνημείου ήταν γνωστή ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, οπότε ο καθηγητής Σ. Δάκαρης το είχε ταυτίσει με "μεγάλη οικία ή ξενώνα". Η ανασκαφή του πραγματοποίθηκε το 1992, με αφορμή το αρδευτικό έργο του κάμπου Παραμυθιάς.

Πρόκειται για σχεδόν τετράγωνο κτήριο, με πρόσοψη προς τα ΒΑ, χτισμένο με ασβεστολιθικούς γωνιόλιθους μεγάλων διαστάσεων. Σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση ο ορθοστάτης του τοίχου της πρόσοψης και των δύο πλευρών του κτιρίου, ενώ η πίσω όψη του διατηρείται μόνο στο ύψος της ευθυντηρίας.

Από τις τέσσερις πλευρές προβάλλουν προς το εσωτερικό του ηρώου τρεις πρόβολοι, μήκους 1,60 μ., οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους περίπου 3μ. Περισσότερο επιμελημένοι και με διπλάσιο πλάτος ήταν οι πρόβολοι στο εσωτερικό της πρόσοψης, όπου στις δύο γωνίες του κτιρίου και στο επίπεδο του ορθοστάτη δημιουργούνταν επίσης πλακόστρωτη κατασκευή, απροσδιόριστης χρήσης. Μεταξύ των δύο προβόλων της ΒΔ πλευράς του ηρώου εντοπίστηκε συλημένος κιβωτιόσχημος τάφος (διαστ. 3 x 2,10 μ.). Στο εσωτερικό του βρέθηκαν τα διαταραγμένα οστά δύο σκελετών και περισυνελήγησαν ψήγματα χρυσού, επιχρυσωμένα ελάσματα, μελαμβαφή λυχνάρια και πυξίδες, καθώς και χάλκινα και σιδερένια καρφιά και εφηλίδες, υπολείματα πιθανόν ξύλινου κιβωτιδίου. Απέναντι ακριβώς από τον εν λόγω τάφο εντοπίστηκε το δάπεδο υπέργειας κατασκευής που λειτουργούσε πιθανόν ως "τράπεζα προσφορών", συνηγορώντας έτσι στην ταύτιση της χρήσης του χώρου.

Ελάχιστα στοιχεία διαθέτουμε για το αρχικό ύψος του ηρώου, αλλά και για την αναπαράσταση των πλαϊνών και της πίσω όψης του, καθώς η λατόμευση του οικοδομικού υλικού στις πλευρές αυτές υπήρξε εντονότερη σε σχέση με την μπροστινή πλευρά του. Στην πλευρά αυτή σώζονται κατά χώραν πάνω στον ορθοστάτη δύο από τους γωνιόλιθους του πρώτου δόμου και -καταπεσμένα ακριβώς μπροστά στο κτήριο- τμήματα από την επίστεψη του μνημείου, η ανοδομή του οποίου είχε πιθανόν καταπέσει και καταχωθεί ήδη από την αρχαιότητα και για το λόγο αυτό τμήμα του οικοδομικού υλικού της διέφυγε τη σύληση.

Η ανυπαρξία κεραμιδιών στέγης μεταξύ των ευρημάτων συνηγορεί για τον υπαίθριο χαρακτήρα του μνημείου, ενώ τα όστρακα αγγείων από το εσωτερικό του, αλλά και τα ευρήματα του κιβωτιόσχημου τάφου, επιβεβαιώνουν τη χρονολόγησή του στην ελληνιστική εποχή (3ος αι. π.Χ.), περίοδο κατά την οποία κατασκευάζονται αρκετά παρόμοια ταφικά ηρώα σε ολόκληρη τη ΒΔ Ελλάδα, αλλά και ανάλογου χαρακτήρα κτίσματα και μεμονωμένοι τάφοι, σε ολόκληρη την κοιλάδα του Κωκυτού, του γνωστού κατά την παράδοση ως "ποταμού των θρήνων".

Συγγραφέας: Θεοδώρα Λάζου, Ιστορικός-Αρχαιολόγος ΛΒ΄ ΕΠΚΑ

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Παραμυθιά (Νομός Θεσπρωτίας)

Τηλέφωνο: 26650.29177-178
Φαξ: 26650.25133
Email: lbepka@culture.gr

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Θεσπρωτίας
Ευρετήριο Αρχαιολογικών Χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Θεσπρωτίας
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Θεσπρωτίας


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007