Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Φάρος Ακρωτηρίου "Ταίναρον" (Ταίναρο)

Περιγραφή:
Ο Φάρος που βρίσκεται στο Ακρωτήριο Ταίναρο σηματοδοτεί το νοτιότερο σημείο της Ηπειρωτικής Ελλάδος, η δε περιοχή συνδέεται από αρχαιοτάτους χρόνους με θρύλους και παραδόσεις.

Στους φυσικούς και απόκρημνους βράχους του Ακρωτηρίου σε ύψος 40-50 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δημιουργείται πλάτωμα με στηθαίο περιμετρικά. Πάνω στο πλάτωμα εδράζεται ορθογώνιο κτήριο με απόλυτη συμμετρία ως προς τις διαστάσεις (14 x 19 μ.) και τα ανοίγματα. Έχει λιθοδομή με προεξέχουσα ελαφρά βάση περιμετρικά, πάνω στην οποία αναπτύσσεται το κτήριο, το οποίο τονίζεται με τους καλοδουλεμένους λίθους στις γωνίες και στα τοξωτά ανοίγματα.

Στο μέσο της νότιας πλευράς του κτηρίου είναι ενσωματωμένος με την εξωτερική τοιχοποιία σε εσοχή και προεξοχή ο ψηλός φάρος (πύργος), επίσης με καλοδουλεμένους λίθους στα άκρα και στα μικροτέρων διαστάσεων ανοίγματα, έχει δε ύψος συνολικά από το έδαφος περί τα 15 μέτρα.

Στο υψηλότερο σημείο του πύργου δημιουργείται εξέδρα με περίτεχνους λίθινους τοξοτούς προβόλους, στην οποία στηρίζεται το τμήμα του φάρου που είναι μεταλλικό και καταλήγει σε θολωτό σκέπαστρο με τις ενδείξεις προσανατολισμού και βέλος για την κατεύθυνση των ανέμων.

Τα τοξωτά ανοίγματα έχουν ξύλινα, ταμπλαδωτά κουφώματα, εκτός από τη σιδερένια πόρτα της κύριας εισόδου και τα παράθυρα του πύργου, που είναι μεταλλικά και τζαμωτά.

Η όλη κατασκευή δεν έχει προβλήματα στατικής αντοχής, ενώ παρουσιάζεται φθορά στα επιχρίσματα, στις μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές, καθώς επίσης και σε άλλα τμήματα του περιβάλλοντος χώρου.

Συγγραφέας: Αθανάσιος Αναστασόπουλος, αρχιτέκτων-μηχανικός

Υπηρεσιακή Μονάδα:
Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Πελοποννήσου

Ταίναρο, Ακρωτήριο Ταίναρο (Νομός Λακωνίας)


Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Λακωνίας
Ευρετήριο Αρχαιολογικών Χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Λακωνίας
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Λακωνίας


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007