Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Φαλάσαρνα (Φαλάσαρνα)

Περιγραφή:
Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Φαλάσαρνας περιλαμβάνει το λιμάνι, την ακρόπολη και τα νεκροταφεία της πόλης. Το λιμάνι της αρχαίας πόλης, διαστάσεων 100 x 75 μ., ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια στην αρχαιότητα και το μοναδικό "κλειστό" στη δυτική Κρήτη, κατασκευάστηκε σε λιμνοθάλασσα που προϋπήρχε και συνδεόταν με τη θάλασσα με τεχνητό κανάλι (μήκους 50 μ., πλάτους 10 μ. και βάθους 2 μ.). Ήταν ενταγμένο στην οχύρωση της πόλης. Οι κατασκευές οι οποίες άλλαξαν δραστικά τη μορφολογία του ξεκίνησαν το 335 π.Χ. λόγω της ανάγκης να διαθέτει η πόλη ένα σύγχρονο λιμάνι, το οποίο ταυτόχρονα μπορούσε να τειχισθεί. Το τεχνητό κανάλι που ένωνε το εσωτερικό λιμάνι με τη θάλασσα δημιουργήθηκε προφανώς στην ίδια περίοδο με το λιμάνι. Η ανασκαφή και η στρωματογραφική ανάλυση έδειξε την ύπαρξη λιθοπλίνθων, οι οποίοι έφραξαν αποτελεσματικά το κανάλι. Οι λιθόπλινθοι αυτοί είχαν σκόπιμα τοποθετηθεί, πιθανότατα από τους Ρωμαίους οι οποίοι κατέστρεψαν τη Φαλάσαρνα το 69 π.Χ., για να εξασφαλίσουν ότι το λιμάνι δεν θα χρησιμοποιόταν ποτέ ξανά από πολεμικά πλοία. Δεν είναι ξεκάθαρο το βάθος του καναλιού στην αρχαιότητα, παρόλο που ένα σκάφος με βύθισμα μέχρι 1,2 μ. θα μπορούσε άνετα να το διασχίσει.

Αποκαλύφθηκε επίσης, ένα δεύτερο αβαθέστερο κανάλι, πιθανόν για υπερχείλιση και ανακύκλωση των ρευμάτων για προστασία από την επίχωση, το οποίο εκβάλει 100 μ. περίπου βόρεια από το κανάλι εισόδου. Ένα, επιπλέον, κανάλι με διαστάσεις 0,5 x 0,5 μ. αποκαλύφθηκε κάτω από το κατώφλι της εισόδου στην εσωτερική λεκάνη, πιθανόν για να διευκολύνει την εναλλαγή νερού ανάμεσα στις δύο λεκάνες. Πίσω από το κυρίως λιμάνι υπήρχε μία δεύτερη, ανεξάρτητη, υφάλμυρη λιμνοθάλασσα που ίσως ήταν χώρος ναυπηγείων. Η συστηματική ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως τους δύο από τους τέσσερις οχυρωματικούς πύργους του λιμανιού, που χρονολογούνται στο β' μισό του 4ου αι. π.Χ. Ο πρώτος είναι κυκλικός και ο δεύτερος τετράπλευρος. Ο κυκλικός σώζεται σε ύψος 4,5 μ. και έχει διάμετρο 9 μ. Επίσης, στη βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού αποκαλύφθηκε εργαστηριακός χώρος. Δύο αποβάθρες αποκαλύφθηκαν στο λιμάνι. Η πρώτη είναι κτισμένη από πώρινους λιθόπλινθους, με πλευρά 1,5 μ., με τρεις προεξοχές-σκαλοπάτια στο νερό. Η έρευνα έδειξε ότι η κορυφή της αποβάθρας εξείχε κατά 0,4 μ. από το νερό κατά την κατασκευή της. Η δεύτερη αποβάθρα από ασβεστολιθικούς λιθόπλινθους εξείχε επίσης κατά 0,4 μ. από τη θαλάσσια στάθμη.

Στην κορυφή του ακρωτηρίου Γραμβούσα (αρχαία Κόρυκος) εντοπίζεται η Ακρόπολη, με δύο τουλάχιστον ναούς, δημόσια κτίρια και δεξαμενές. Ολόκληρο το ακρωτήριο ήταν ένα φρούριο που περιβαλλόταν από πύργους και προμαχώνες ενώ στους πρόποδές του υπάρχει διπλός οχυρωματικός τοίχος, μήκους 550 μ., με τρεις αμυντικούς προμαχώνες. Στην ακρόπολη εντοπίστηκαν επίσης διάφορες δεξαμενές και πηγάδια. Άλλα κτήρια της πόλης έχουν βρεθεί κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ακρωτηρίου και στην πεδιάδα.

Ανατολικά του λιμανιού βρίσκεται το νεκροταφείο της πόλης των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων. Έχουν ανασκαφεί 43 τάφοι, κιβωτιόσχημοι και εγχυτρισμοί σε πίθους. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ο γνωστός "θρόνος" της Φαλάσαρνας που ίσως ήταν απλώς βήμα για ομιλητές, ενώ νότια του "θρόνου" και κατά μήκος της βραχώδους ακτής διακρίνονται λατομεία καθώς και μία δεξαμενή λαξευμένη στο βράχο.

Στη θέση "Μπουρούνι", στο νότιο τμήμα του κάμπου της Φαλάσσαρνας, έχουν εντοπιστεί λείψανα μινωικής εγκατάστασης, η οποία καταλαμβάνει χαμηλό παραλιακό λοφίσκο. Πάνω στο λόφο διακρίνονται τοίχοι χωρίς συνδετικό υλικό, ο σημαντικότερος από τους οποίους έχει μήκος 17,50 μ. Παράλληλα, άλλοι τοίχοι φαίνεται να περιβάλλουν τον λοφίσκο από την πλευρά της θάλασσας, ώστε να σχηματίζουν περίβολο, ο οποίος στην αρχαιότητα θα πρέπει να βρισκόταν σε υψόμετρο περίπου 10 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Από την κεραμική που έχει εντοπιστεί στο χώρο, συμπεραίνεται ότι πρόκειται για οικσμό της Πρωτομινωικής περιόδου. Στο σημείο όπου ολοκληρώνεται ο νότιος μυχός της παραπάνω μικρής χερσονήσου και σε απόσταση περίπου 180 μ. από το πλάτωμα του υψώματος (όπου βρίσκεται το κέντρο της μινωικής εγκατάστασης), σώζεται τμήμα ρωμαϊκού υδραγωγείου σε εντυπωσιακό μήκος (περίπου 210 μ.) και ύψος.

Συγγραφέας: Β. Νινιού-Κινδελή, Αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 73400, Φαλάσαρνα (Νομός Χανίων)

Τηλέφωνο: +30 28210 44418, +30 28210 94487
Email: protocol@keepka.culture.gr

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Αρχαιολογικών χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Χανίων
Ευρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Χανίων
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Χανίων


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007