Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 

Φιλαρμονική Δήμου Ιωαννιτών (Ιωάννινα)

Περιγραφή:
Το κτίριο της Φιλαρμονικής του Δήμου (Καφωδείο) βρίσκεται στο Ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων στην οδό Ανεξαρτησίας 85. Κτίστηκε το 1870 από τον Παύλο Παπαφίλο, για να φιλοξενήσει τη μουσική σκηνή-καφεθέατρο με την ονομασία "ΟΛΥΜΠΙΑ".

Η χρήση αυτή εγκαταλείφθηκε μετά την απελευθέρωση το 1913. Στη συνέχεια και στο διάστημα του μεσοπολέμου το κτίριο στέγαζε στο ισόγειο το καφενείο του Παπαλαμπρίδη, ενώ στον όροφο ήταν τα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Μετά το τέλος του πολέμου το ισόγειο νοικιάστηκε σε καταστήματα και ο όροφος φιλοξένησε μέχρι τη δεκαετία του '70 το ωδείο της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών.

Πρόκειται για ένα διώροφο με μικρό υπόγειο κτίριο εμβαδού περίπου 500 τ.μ. σε κάθε όροφο. Οι όψεις του και ειδικά εκείνη της οδού Ανεξαρτησίας είναι έντονα επιμελημένες με κύρια χαρακτηριστικά την νεοκλασική συμμετρία και την αναγεννησιακή γεωμετρία του κεντρικού αετώματος. Τα τόξα των παραθύρων και τα διακοσμητικά διαζώματα είναι κατασκευασμένα από εμφανείς συμπαγείς πλίνθους ενώ οι στέψεις των τοίχων είναι διαμορφωμένες με τραβηχτά κυμάτια.

Γενικά το κτίριο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν αντιπροσωπευτικό δείγμα Οθωμανικού baroque. Αυτό τον καιρό γίνονται εργασίες αποκατάστασης για επανάχρηση από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων που είναι ο ιδιοκτήτης του.

Συγγραφέας: Σ. Κούτρα, σχεδιάστρια

Υπηρεσιακή Μονάδα:
Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου

Ανεξαρτησίας 85, Ιωάννινα, Ιστορικό κέντρο (Νομός Ιωαννίνων)

Τηλέφωνο: +30 26510 78062
Φαξ: +30 26510 21203
Email: protocol@6enm.culture.gr

Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας
Eυρετήριο Μνημείων
Μνημεία στον Νομός Ιωαννίνων
Ευρετήριο Αρχαιολογικών Χώρων
Αρχαιολογικοί χώροι στον Νομός Ιωαννίνων
Ευρετήριο Μουσείων
Μουσεία στον Νομός Ιωαννίνων


 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007