Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικoί oδηγοί για ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Νομός:    Ν. Καστοριάς
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
Προστέθηκε από: eki, ηλικία 43 στις 18/09/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Τον Αύγουστο που επισκεφτήκαμε την πόλη είχε καλό καιρό και το μπουφανάκι για το βράδυ ήταν απαραίτητο.
Προστέθηκε από: matina, ηλικία 44 στις 18/07/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Προτιμήστε να επισκεφτείτε την ομορφότερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας την άνοιξη. Είναι η εποχή που θα δείτε την πόλη να γεμίζει από μεταναστευτικά πουλιά, πελεκάνους, ερωδιούς, κορμοράνους και άλλα πολλά. Αν επισκεφτείτε την πόλη το καλοκαίρι (Ιούλιο ήταν η δική μας επίσκεψη) φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα ζακετάκι για τα δροσερά βράδια.
  Τοποθεσία  
Προστέθηκε από: eki, ηλικία 43 στις 18/09/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας, ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε περίπου 20000 κατοίκους. Το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης είναι χτισμένο σε μια χερσόνησο στα δυτικά της λίμνης.
Προστέθηκε από: matina, ηλικία 44 στις 18/07/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Η Καστοριά βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία εντός του ομώνυμου νομού. Είναι χτισμένη ανάμεσα στο λεκανοπέδιο που σχηματίζουν τα δυο ονομαστά βουνά ο Γράμμος και το βίτσι επάνο στη χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας και είναι η πιο γραφική και όμορφη πόλη της βόρειας Ελλάδας.
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης     ΚΤΕΛ Καστοριάς
Προστέθηκε από: Godiva, ηλικία 46 στις 30/12/2012
Από Εθνική και μετά Εγνατία αλλά θα πληρώσετε 8 φορές διόδια, συνολικά 25 ευρώ. Στην επιστροφή πήγαμε από άλλο δρόμο, όχι από Εγνατία - Εθνική αλλά από Γρεβενά, μετά Καλαμπάκα, Μετέωρα κλπ
Προστέθηκε από: eki, ηλικία 43 στις 18/09/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Από Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας μας πήρε περίπου 2:30 ώρες. Όλη η διαδρομή είναι σε αυτοκινητόδρομο εκτός από ένα μικρό κομμάτι λίγο πριν την Καστοριά που φτιάχνεται τώρα. Στην επιστροφή πήγαμε Πάτρα από την οποία η Καστοριά απέχει τεσσεράμισι ώρες. Ακολουθήσαμε την διαδρομή Καστοριά – Ιωάννινα – Αρτα – Αμφιλοχία – Μεσολόγγι – Πάτρα.
Προστέθηκε από: guest στις 09/04/2008
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Η πρώτη επιλογή είναι το αυτοκίνητο καθώς η διαδρομή ενώ πλησιάζετε ολοένα και περισσότερο είναι το κάτι άλλο! Αν τώρα βαριέστε τις πολλές ώρες με το αυτοκίνητο, υπάρχει η λύση του αεροπλάνου. Το αεροδρόμιο απέχει περίπου 10χλμ από την πόλη.
  Μετακινήσεις  
Προστέθηκε από: eki, ηλικία 43 στις 18/09/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Το κέντρο της πόλης έχει αρκετή κίνηση όπως κάθε επαρχιακή πόλη. Παρκάρισμα πάντως βρίσκαμε σχετικά εύκολα.
Προστέθηκε από: matina, ηλικία 44 στις 18/07/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν: Πάτρα - Ιωάννινα - Καστοριά. Όσοι ακολουθήσετε την ίδια διαδρομή σας επισημαίνουμε να ακολουθήσετε το τμήμα της Ιόνιας Οδού που έχει δοθεί στην κυκλοφορία, που αρχίζει λίγο πριν το Αγρίνιο και καταλήγει λίγο πριν την Αμφιλοχία. Εκτός από τη μισή ώρα χρόνο που θα κερδίσετε σε σχέση με την παλιά διαδρομή, θα απολαύσετε και την οδήγηση. Για όσους χρησιμοποιούν GPS στην πλοήγηση προσέξτε γιατί ο δρόμος δεν έχει καταχωρηθεί ακόμα στους χάρτες.
  Επικοινωνία  
Προστέθηκε από: matina, ηλικία 44 στις 18/07/2009
Το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας λειτουργεί μια χαρά στη πόλη της Καστοριάς. Ίσως αντιμετωπίσετε ένα μικρό πρόβλημα στις εκδρομές σας στα βουνά (τουλάχιστον με το δίκτυο της wind)
  Ιστορία  
Προστέθηκε από: matina, ηλικία 44 στις 18/07/2009
Στην χερσόνησο της Καστοριάς αρχικά εγκαταστάθηκαν οι Ορέστες, ελληνικό φύλλο με καταγωγή από τον Ορέστη, το γιο της Κλυταιμνύστρας καιι του Αγαμέμνονα.Η χώρα των Ορεστών ονομαζόταν Ορεστίδα και περιελάμβανε και την περιοχή της σημερινής Καστοριάς. Η πόλη που έχτισαν εκεί ονομάστηκε Κέλετρον. Η Καστοριά είναι χτισμένη στη θέση του αρχαίου Κέλετρου. Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς ονομάστηκε Καστοριά. Άλλοι λένε ότι ίσως ονομάστηκε από το μυθολογικό Κάστορα (θνητό αδελφό του Πολυδεύκη), άλλοι από τα κάστρα που υπήρχαν εκεί και άλλοι από τους κάστορες οι οποίοι ζούσαν κάποτε στη λίμνη.
Προστέθηκε από: Godiva, ηλικία 46 στις 30/12/2012
Υπάρχουν πολλοί ξενώνες και ξενοδοχεία στην πόλη της Καστοριάς, εμείς μείναμε στο Αρχοντικό Αλεξίου Βεργουλα, που είναι αυθεντικό αρχοντικό του 1850, είχε κάποια μικρή έλλειψη σε ανέσεις (π.χ. μπάνιο) αλλά ήταν μια διαφορετική εμπειρία. Υπάρχει το Limneon Resort το οποίο είναι το καλύτερο της πόλης, είχε και ρεβεγιόν το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων. Άλλο καλό είναι ένας ξενώνας που βρίσκεται στο Ντολτσό στην οδό Ρήγα Φεραίου και λέγεται Ντολτσό και πολλά άλλα, ξενώνας Μπάκαρη, το Chloe που είναι όμως λίγο πιο έξω από την πόλη στην επέκταση της πόλης στη συνοικία Χλόη, και πολλά άλλα. Οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά λόγω κρίσης.
Προστέθηκε από: eki, ηλικία 43 στις 18/09/2009
  Μέσος όρος από 3 αξιολογήσεις
Μείναμε στο ξενοδοχείο Λόγγας που βρίσκεται στο χωριό Σιδηροχώρι 10 χλμ από την πόλη και γύρω στα 15 λεπτά με το αυτοκίνητο. Το μεγάλο του πλεονέκτημα ήταν η τρομερή θέα στη λίμνη από το δωμάτιο αλλά και από όλους τους χώρους του ξενοδοχείου. Το δωμάτιο ήταν πολύ μεγάλο, με καλή και λιτή διακόσμηση, ψυγείο , κλιματισμό , τηλεόραση με Nova, καθαρό και άνετο μπάνιο και με ένα ευρύχωρο ιδιωτικό μπαλκόνι με ωραία θέα στη λίμνη. Ο ξενώνας ήταν πέτρινος και είχε ακόμα ένα μεγάλο εστιατόριο, ξεχωριστό μπαρ αλλά και πισίνα. Η τιμή του ήταν πολύ λογική – 65 ευρώ τη βραδιά τις καθημερινές και 75 ευρώ Παρασκευή – Σάββατο ( από ότι μας είπε ο ιδιοκτήτης αυτές οι τιμές θα ισχύουν και τον χειμώνα ). Το πρωινό ήταν μέτριο όπως μέτριο ήταν και το φαγητό και στο εστιατόριο αν κρίνω από μια ποικιλία που παραγγείλαμε τις μέρες που μείναμε εκεί. Σε γενικές γραμμές ο ξενώνας άξιζε και με το παραπάνω τα χρήματα που σπαταλήσαμε αν και στο Internet φαίνεται καλύτερος από ότι είναι στην πραγματικότητα. Τέλος αν ενδιαφέρεστε για την ιστορία της περιοχής ρωτήστε έναν από τους ιδιοκτήτες , τον κ. Στέφανο. Έχει απίστευτες γνώσεις για την ιστορία της Καστοριάς και θα μάθετε πολλές ενδιαφέρον πληροφορίες. Επίσης σας μεταφέρω και τις εντυπώσεις μια φίλης μου από ένα άλλο ξενοδοχείο στην πόλη: Ξενοδοχείο Αίολις - Πρόκειται για μικρό παραδοσιακό ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης (τρία λεπτά με τα πόδια). Οικογενειακό περιβάλλον ,ζεστή ατμόσφαιρα ,φιλικό προσωπικό αλλά μικροί και στενοί χώροι (ακόμη και στη σουίτα), πολύ δύσκολο το παρκάρισμα και ανύπαρκτη θεά από το δωμάτιο η το εστιατόριο. Τιμές υπερβολικά υψηλές ακόμη και για περίοδο πρωτοχρονιάς (150ευρω mini suite).
Προστέθηκε από: matina, ηλικία 44 στις 18/07/2009
Η Καστοριά έχει αρκετά ξενοδοχεία και ξενώνες τα περισσότερα από τα οποία έχουν θέα τη μαγευτική λίμνη. Η δική μας επιλογή ήταν ένα ξενοδοχείο έξω από την πόλη της Καστοριάς και συγκεκριμένα στο Σιδηροχώρι που βρίσκεται 30χμ. βόρεια της πόλης (15 λεπτά με το αυτοκίνητο). Έχει θέα όλη τη λίμνη και την πόλη της Καστοριάς. Ιδανικός χειμερινός προορισμός. Το ξενοδοχείο ονομάζεται Λόγγας. Όμορφο μέρος με καταπληκτική θέα. Εξυπηρέτηση (το καλοκαίρι) μέτρια. Φαγητό μέτριο.
Προστέθηκε από: guest στις 09/04/2008
Πολλά από τα αρχοντικά της πόλης έχουν επιτυχημένα μετατραπεί σε πανέμορφους ξενώνες. Δεν προτείνω κάποιο συγκεκριμένο για να μην αδικήσω κάποιο άλλο. Φροντίστε ωστόσο να έχετε κάνει εγκαίρως την κράτησή σας, ιδιαίτερα αν πρόκειται να πάτε κανένα τριήμερο ή γιορτή.
  Φαγητό  
Προστέθηκε από: Godiva, ηλικία 46 στις 30/12/2012
Επισκεφτήκαμε το Στέκι της παρέας, το Αθήρι, το Ντολτσό και το Κροντήρι. Το Στέκι της παρέας βρίσκεται στην είσοδο περίπου της πόλης, δεν έχει καμιά αξιόλογη θέα, βλεπει στο δρόμο, έχει όμως καλό φαγητό, επαγγελματίες ιδιοκτήτες και σεφ, είναι ταβέρνα κυρίως. Το Αθήρι βρίσκεται αρκετά έξω από την πόλη στην περιοχή Αμπελόκηποι, έχει μεγάλη σάλα με μεγάλα άνετα τραπέζια, μαγειρεύουν κάποιες κυρίες, έχει σπιτικό φαγητό, παραδοσιακούς ντολμάδες με αρμιά κλπ. Καλό φαγητό ήταν δεν ενθουσιάστηκα όπως και σε κανένα από τα εστιατόρια της Καστοριάς αυτά που επισκέφθηκα. Το Ντολτσό στεγάζεται στο ισόγειο αρχοντικού πάνω στην πλατεία Ντολτσό (ελληνική συνοικία με παλιά αρχοντικά), έχει ωραίο περιβάλλον και κατάλογο με πλούσιες χειμωνιάτικες γεύσεις όπως χοιρινό ρολό με κάστανα, χοιρινό με δαμάσκηνα και σταφίδες και πολλά άλλα, το φαγητό ήταν καλό έως πολύ καλό αλλά όχι αυτό που φανταζόμουν διαβάζοντας τον κατάλογο, λίγο άτονο γευστικά. Τέλος το Κροντήρι είχε ανέλπιστα πιο νόστιμους μεζέδες από τα προηγούμενα, πήραμε μόνο μεζέδες γιατί δεν πεινούσαμε πολύ, είχε και μουσική ζωντανή, πολύ δυνατά ήταν, δεν μπορούσες να μιλήσεις. Δεν πήγαμε στα Γράδα, εστιατόριο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης, στην οδό Ορεστείων, και λένε ότι είναι το πιο γκουρμέ από όλλα, επίσης δεν πήγαμε στο Πέραν (το οποίο είναι στη βόρεια συνοικία Απόζαρι και έχει ανατολίτικες γεύσεις) διότι ήταν κλειστό τις περισσότερες μέρες, νομίζω ήταν ανοιχτό την παραμονή των Χριστουγέννων.
Προστέθηκε από: eki, ηλικία 43 στις 18/09/2009
  Μέσος όρος από 3 αξιολογήσεις
Πολύ καλό φαγητό σε προσιτές τιμές. Η πιο όμορφη περιοχή με ταβέρνες είναι στην νότια πλευρά της λίμνης, ειδικά αν έχει καλό καιρό. Όλες οι ταβέρνες έχουν τραπεζάκια δίπλα στη λίμνη και το περιβάλλον είναι πολύ όμορφο. Εμείς φάγαμε στο μεζεδοπωλείο «Κροντήρι», ένα όμορφο παραδοσιακό πέτρινο κτίριο στο ύψος περίπου που αρχίζει η παλιά πόλη της Καστοριάς. Είχε πολύ φιλικό και εξυπηρετικό service, νόστιμο φαγητό και τεράστιες μερίδες. Από όσα δοκιμάσαμε μας άρεσαν πολύ οι γίγαντες, τα παιδάκια με πατάτες και κόκκινη σάλτσα και το κροστίνα κοτόπουλο με πικάντικη σάλτσα. Πληρώσαμε 30 ευρώ το ζευγάρι. Μία άλλη περιοχή με πολλές ταβέρνες είναι το Αμπελόκηποι. Βρίσκεται 10 λεπτά από την Καστοριά και μετά την διασταύρωση για Δισπηλιό θα δείτε πινακίδα. Φάγαμε στο «Αθήρι» , που είναι από τις πρώτες ταβέρνες καθώς μπαίνεις στο χωριό. Είχε ωραίο λουκάνικο ,πιπεριές φλωρίνες και μια νόστιμη γλυκιά σαλάτα. Τα παιδάκια ήταν μέτρια. Το service ήταν καλό και οι τιμές φυσιολογικές.
Προστέθηκε από: matina, ηλικία 44 στις 18/07/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Αν βρεθείτε στην πόλη της Καστοριάς επισκεφτείτε οπωσδήποτε το πιο παλιό και καλό μεζεδοπωλείο της πόλης. Λέγεται Κροντήρι και βρίσκεται στην οδό Ορεστιάδος στην περιοχή του Ντολτσού. Έχει τεράστια ποικιλία από μεζέδες. Εκεί θα πάρετε μια καλή γεύση από τοπικά εδέσματα, σε ένα παραδοσιακά κατασκευασμένο κτίριο πλάι στη λίμνη. Καλές τιμές για την ποιότητα που προσφέρει.
Προστέθηκε από: guest στις 09/04/2008
Αν και πόλη στα ηπειρωτικά της χώρας, στην Καστοριά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε θαλασσινά που ψαρεύονται από τη λίμνη. Πέρκες και πέστροφα είναι μόνο μερικά στο μενού. Δοκιμάστε «ταβό», γουλιανός (ένα είδος ψαριού του γλυκού νερού) με ντοματούλες και κρεμμυδάκια στο φούρνο! Η περιοχή επίσης φημίζεται για τα φασόλια-γίγαντες που καλλιεργούνται εκεί και τα οποία μάλιστα θεωρούνται προστατευόμενης προέλευσης. Ιδανικό πιάτο αν τύχει και πάτε χειμώνα! Μεγάλη ποικιλία υπάρχει ακόμα στα μανιτάρια. Αν θέλετε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον σε συνδυασμό με υπέροχο φαγητό πηγαίνετε στο «Άγκαλη». Αν ο καιρός επιτρέπει ουζάκι, υπάρχει το ούζο Therapy με μοναδικούς συνοδευτικούς μεζέδες!
  Διασκέδαση  
Προστέθηκε από: Godiva, ηλικία 46 στις 30/12/2012
Έχει πολλά μπαράκια στη νότια παραλία, απευθύνονται νομίζω στις πιο νεαρές ηλικίες, πολλά ήταν τίγκα στον κόσμο. Ο Ναυτικός όμιλος που είναι όπως λένε ωραίο μέρος για να πιεις ποτό στην βόρεια παραλία ήταν κλειστός.
Προστέθηκε από: eki, ηλικία 43 στις 18/09/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Πολλά καφέ-μπαρ στην νότια πλευρά της λίμνης με τραπεζάκια δίπλα στην λίμνη. Ηπιαμε καφέ στο «Lago» που είχε και ωραίο παγωτό βανίλια – σοκολάτα. Γενικά αυτή η περιοχή της Καστοριάς είναι το πιο όμορφο σημείο της πόλης που πραγματικά έσφυζε από ζωή.
Προστέθηκε από: guest στις 09/04/2008
Στο κέντρο αλλά και κοντά στη λίμνη θα βρείτε διάσπαρτα μικρά και ζεστά καφέ-μπαρ που υπόσχονται ζεστές νύχτες. Δυστυχώς δεν θυμάμαι να σας πω ονόματα…
  Πολιτισμός  
Προστέθηκε από: Godiva, ηλικία 46 στις 30/12/2012
Τα πιο γνωστά είναι νομίζω τα Ραγκουτσάρια, διονυσιακό έθιμο, καρναβάλι μες την καρδιά του χειμώνα, γίνεται νομίζω 7,8 και 9 Ιανουαρίου, με μουσική από χάλκινα και μεταμφιέσεις. Άλλο έθιμο πριν τα Χριστούγεννα είναι οι Μπουμπούνες, φωτιές δλδ που ανάβουν σε διάφορες γειτονιές την παραμονή των Χριστουγέννων.
Προστέθηκε από: matina, ηλικία 44 στις 18/07/2009
Τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου στην Καστοριά γίνονται τα Ραγκουτσάρια. Είναι ένα έθιμο - κατάλοιπο ελληνορωμαικών γιορτών και ένα τριήμερο ξέφρενο γλέντι μεταμφιεσμένων Καστοριανών.
  Ελεύθερος χρόνος  
Προστέθηκε από: Godiva, ηλικία 46 στις 30/12/2012
Φανταστικός περίπατος με τα πόδια ή με ποδήλατο είναι φυσικά ο γύρος της λίμνης που διαρκεί 3 ώρες, χρειάζεστε οπωσδήποτε σκούφο και γάντια τους χειμερινούς μήνες εκτός αν έχει πολύ καλό καιρό. Είναι πανέμορφη βόλτα δίπλα στη λίμνη. Ξεκινάτε από τη νότια παραλία και φτάνετε στη βόρεια. Μπορείτε βέβαια να πάτε μέχρι ένα σημείο, ο λεγόμενος μικρός γύρος της λίμνης που ξεκινά από τη νότια παραλία και φτάνει ως το μοναστήρι της Μαυριώτισσας. Μπορείτε να κάνετε το μεγάλο γύρο και με το αυτοκίνητο. Προσοχή : ο δρόμος γύρω από τη λίμνη, ο παραλίμνιος είναι μονόδρομος, θα ξεκινήσετε από τη νότια παραλία για να πάτε στη βόρεια και όχι ανάποδα. Ένας άλλος ωραίος περίπατος είναι αναμφισβήτητα στο Ντολτσό, τη συνοικία με τα αρχοντικά, στη νότια πλευρά της πόλης, πάνω από τη νότια παραλία. Ονομάστηκε Ντολτσό από την ιταλική λέξη dolce επειδή εκεί το κρύο είναι πιο γλυκό σε αντίθεση με τη βόρεια πλευρά, βόρεια παραλία, βόρεια συνοικία Απόζαρι όπου το κρύο είναι πιο έντονο.
  Ψώνια  
Προστέθηκε από: Godiva, ηλικία 46 στις 30/12/2012
Θα αγοράσετε φασόλια και γίγαντες Πρεσπών, πιπεριές Φλωρίνης, κρασιά από το Αμύνταιο και από το κτήμα Στεργίου (Κόκκινη Πέτρα, βραβευμένο), γούνες αν σας αρέσουν. Εμείς ψωνίσαμε από την Αμάλθεια που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και στέλνει προϊόντα και ταχυδρομικά. Τα φασόλια που είναι πραγματικά πολύ ωραία και φρέσκα κοστίζουν περίπου 5 ευρώ το κιλο. Αγοράσαμε πιπεριές Φλωρίνης τουρσί Ναουμίδη από την Αμαλθεια, διατηρούνται σε μούστο.
Προστέθηκε από: eki, ηλικία 43 στις 18/09/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Αν σας αρέσουν τα δερμάτινα τότε έχετε επισκεφτεί την κατάλληλη πόλη για να κάνετε τις αγορές σας. Τα περισσότερα μαγαζιά βρίσκονται στην νότια πλευρά της λίμνης (Παραλίμνια) εκεί που βρίσκονται οι περισσότερες ταβέρνες και τα καφέ. Κάποια ακόμα μαγαζιά βρίσκονται κοντά σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο περίπου δέκα λεπτά με τα πόδια από τα Παραλίμνια. Οι τιμές ήταν πάρα πολύ καλές ( ακόμα και με 100 ευρώ όταν στο Zara ξεκινάν από 200 ) και αν χρειάζεστε δερμάτινο θα βρείτε πολύ καλές ευκαιρίες. Γούνες θα βρείτε στα μαγαζιά αυτά αλλά και αρκετά καταστήματα στην είσοδο της πόλης από την Αθήνα. Αυτά όμως έχουν μόνο γούνες και όχι δερμάτινα. Τρομερή εντύπωση μου έκανε η απίστευτη ευγένεια των υπαλλήλων στα μαγαζιά με δερμάτινα. Πάντα πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν όση ώρα επιθυμούσες χωρίς να στραβώνουν αν έφευγες χωρίς να ψωνίσεις.
Προστέθηκε από: guest στις 09/04/2008
Η Καστοριά είναι το κέντρο της γούνας και των δερμάτινων ειδών. Παλιότερα βέβαια από ότι λένε οι ντόπιοι η κατάσταση ήταν ακόμα καλύτερη αλλά τα τελευταία χρόνια δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Αν λοιπόν δεν έχετε ιδιαίτερες οικολογικές ανησυχίες κάντε άφοβα τις αγορές σας. Θα βρείτε πολλά παραρτήματα βιοτεχνιών με μεγάλη ποικιλία. Όσο για τις τιμές, συζητήστε τις προτού καταλήξετε!
  Φυσικά τοπία  
Προστέθηκε από: Godiva, ηλικία 46 στις 30/12/2012
Εκτός από τη λίμνη που είναι πανέμορφη και κάθε μέρα και ώρα αλλάζει όψη, σε απόσταση περίπου μίας ώρας βρίσκονται οι Πρέσπες και σε απόσταση πάλι μίας ώρας βρίσκεται το Νυμφαίο στη νομό Φλώρινας, όμορφο χωριό σε υψόμετρο 1350 μ. γεμάτο αρχοντικά και ακριβές επενδύσεις. Θα πρέπει να προσέξεις το δρόμο που ανεβαίνει στο Νυμφαίο να είναι καθαρός από χιόνι
Προστέθηκε από: eki, ηλικία 43 στις 18/09/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Σε απόσταση μισής ώρας από την Καστοριά βρίσκεται το Νεστόριο, ένα συμπαθητικό χωριό όπου διοργανώνεται και το διάσημο River – Party κάθε καλοκαίρι. Ο χώρος όπου γίνεται το River – Party ήταν ένα όμορφο φυσικό τοπίο.
Προστέθηκε από: matina, ηλικία 44 στις 18/07/2009
Παραλίμνια περιοχή που αξίζει να τη δεις την εποχή που είναι γεμάτη από τα μεταναστευτικά πουλιά. Κάντε μια βόλτα στη λίμνη δίπλα στα πυκνά πλατάνια και τις καλαμιές, δείτε τις μοναδικές Κατσοριανές βάρκες, τις πλάβες, συνομιλήστε με τους ψαράδες όπου θα χαρούν να σας μιλήσουν για τον τρόπο που ψαρεύουν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Περιηγηθείτε στο Ντολτσό, την πιο μεγάλη αρχοντογειτονιά της Καστοριάς όπου θα νομίσετε ότι ταξιδεύετε πίσω στο χρόνο.
Προστέθηκε από: guest στις 09/04/2008
Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι η λίμνη που «βρέχει» την πόλη. Καθαρά νερά και μια πλούσια πανίδα συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό για όσους αγαπούν τη φύση. Η λίμνη είναι πανέμορφη την ώρα που ξημερώνει με τον ήλιο να προσδίδει ένα υπέροχο χρώμα. Επίσης στα βόρεια της πόλης, κοντά στη Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας υπάρχει ένα σπήλαιο με υπόγειες λίμνες που μπορείτε να επισκεφτείτε. Το όνομά του είναι «Σπηλιά του Δράκου» από το μύθο που έλεγε ότι στο εσωτερικό του υπήρχε ένας δράκος που φύλαγε ένα θησαυρό.
Προστέθηκε από: eki, ηλικία 43 στις 18/09/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Η παλιά πόλη της Καστοριάς που είναι γνωστή ως Ντόλτσο είναι πολύ γραφική και γεμάτοι με ωραία αρχοντικά και βυζαντινά μνημεία. Βρίσκεται στην νότια πλευρά της λίμνης εκεί που είναι η ταμπέλα για το μεζεδοπωλείο «Ντόλτσο».
Προστέθηκε από: matina, ηλικία 44 στις 18/07/2009
Η Κατοριά είναι γεμάτη από βυζαντινά μνημεία, και παλιά αρχοντικά, τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε. Θα βοηθήσει να έχετε μαζί σας ένα χάρτη.
  Εκκλησίες και Μονές  
Προστέθηκε από: guest στις 09/04/2008
Λέγεται ότι η Καστοριά είναι η πόλη με τις περισσότερες βυζαντινές εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα, κάτι που αποδίδεται στη ακμή που γνώρισε η πόλη τα βυζαντινά χρόνια. Αξίζει να επισκεφτείτε την Παναγία Κουμπελίδικη και τη Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας με τα εντυπωσιακά παγώνια στον εξωτερικό περίβολο.
Προστέθηκε από: Godiva, ηλικία 46 στις 30/12/2012
Πρέπει να τα επισκεφτείτε οπωσδήποτε, έχουν τεράστιο ενδιαφέρον. Πρώτα πήγαμε στο Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο Αρχοντικό Νεράντζη Αιβάζη στην συνοικία Ντολτσό και στην οδό Καπετάν Λάζου. Εξωτερικά ίσως να μην σας μαγέψει όπως θα σας μαγέψει το αρχοντικό Εμμανουήλ και άλλα αρχοντικά αλλά στο εσωτερικό του θα σας ξεναγήσει μια πολύ ευγενική κυρία, μέλος του πολιτιστικού συλλόγου που διατηρεί το μουσείο και θα δείτε τα δωμάτια του σπιτιού που χτίστηκε το 1600, το καλό σαλόνι με τα βενετσιάνικα βιτρό, τα καλοκαιρινά και χειμερινά δωμάτια, τα παραθυράκια πίσω από τα οποία παρακολουθούσαν τα κορίτσια τους καλεσμένους όταν υπήρχε μια γιορτή στο σπίτι διότι δεν επιτρεπόταν να εμφανιστούν, το δωμάτιο του προξενιού το οποίο πάλι είχε ένα παραθυράκι ψηλά από το οποίο το κορίτσι έβλεπε τον γαμπρό και ανάλογα αν τον ήθελε η μητέρα της σέρβιρε στο γαμπρό γλυκό καφέ και αν δεν τον ήθελε πικρό, την κρύπτη για τα μικρά παιδιά σε περίπτωση κινδύνου, την κρυφή οδό διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου, τα κελλάρια και την εσωτερική αυλή, την εξωτερική αυλή και τον ηλιακό, το μόνο ξύλινο μπαλκόνι που το έβλεπε ο ήλιος και φυσικά πολλά μικροαντικείμενα και έπιπλα της εποχής, τζάκια, αργαλειός, εργαστήριο γουναρικής. Το αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ βρίσκεται στην οδό Βυζαντίου στην συνοικία Ντολτσό, είναι από τα πιο περίτεχνα εξωτερικά. Εχει ξύλινα σαχνισιά, εξωτερικές προεξοχές δλδ με τις οποίες τετραγώνιζαν τα δωμάτια γιατί το οικόπεδο ήταν γωνιακό. Τα αδέλφια Εμμανουήλ στραγγαλίστηκαν μαζί με τον Ρήγα Φεραίο ώς συνεργάτες του. Μέσα στο κτίριο θα δείτε και πάλι όλα τα δωμάτια, το καλοκαιρινό και το χειμερινό, τον καλό όντά δλδ το επίσημο σαλόνι, την κρύπτη που ήταν ένα κρυφό δωμάτιο, συλλογή από εντυπωσιακα ακριβά ενδύματα της εποχής με ακριβά υλικά και φυσικά ένα δωμάτιο το οποίο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ιστορικών για το τι λειτουργία μπορεί να εξυπηρετούσε καθώς φέρει γύψινες διακοσμήσεις με διάφορα σύμβολα, και θυμίζει ιερό ναού μόνο που το ιερό δεν βρίσκεται ανατολικά όπως στις χριστιανικές εκκλησίες. Η είσοδος και στα δύο μουσεία είναι μόνο 2 ευρώ, αξίζει τον κόπο, και στα δύο υπάρχει ξεναγός που σας εξηγεί τα πάντα. Το αρχοντικό Εμμανουήλ που είναι μουσείο ενδυματολογίας ανοίγει μόνο Κυριακή και αργίες λόγω χαμηλής επισκεψιμότητας.
Προστέθηκε από: matina, ηλικία 44 στις 18/07/2009
Επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται στο Αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη. Εκεί θα δείτε αντιπροσωπευτικό δείγμα της καστοριανής και μακεδονίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Προστέθηκε από: guest στις 09/04/2008
Όπως σας είπα η πόλη γνώρισε μεγάλες στιγμές τα βυζαντινά χρόνια. Αποτέλεσμα σήμερα είναι το βυζαντινό μουσείο όπου φιλοξενούνται μοναδικά ψηφιδωτά, ξυλόγλυπτα και εκκλησιαστικά σκεύη. Η πόλη διαθέτει επίσης λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό του Νεράτζη Αιβάτζη. Πρόκειται για ένα ενδιαφέροντα χώρο που αναλαμβάνει να μεταφέρει στον επισκέπτη πολλούς αιώνες πριν και να του δείξει ένα τμήμα της καθημερινότητας των ντόπιων.
Προστέθηκε από: eki, ηλικία 43 στις 18/09/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Η αναπαράσταση του προϊστορικού οικισμού ( 5500 π.χ. – Νεολιθική εποχή ) στο Δισπηλιό. Ένα αρκετά ενδιαφέρον σημείο με πολύ καλή ξενάγηση. Μπορείτε να το επισκεφτείτε από τις 10:00 μέχρι 14:00 και από 17:00 μέχρι 20:00. Η είσοδος είχε 4 ευρώ και 3 ευρώ για τους εκπαιδευτικούς. Δίπλα στον οικισμό υπάρχει και το Αρχαιολογικό μουσείο με τα ευρήματα που έχουν βρεθεί στο οποίο η είσοδος ήταν δωρεάν ( 8:30 – 15:00 ) .
Προστέθηκε από: matina, ηλικία 44 στις 18/07/2009
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το μοναδικό προϊστορικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού. Θα δείτε μια μοναδική αναπαράσταση των λιμναίων οικισμών καθώς και πιστά αντίγραφα αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή οι άνθρωποι 5.000 χρόνια π.Χ !
Προστέθηκε από: guest στις 09/04/2008
Η πόλη διαθέτει πάρα πολλά διατηρητέα αρχοντικά από την εποχή που οι γουναράδες άκμαζαν. Κάντε μια βόλτα στις παραδοσιακές γειτονιές της πόλης και θα το διαπιστώσετε. Μια από αυτές είναι η περιοχή «Ντολτσό» που εκτείνεται από τις παρυφές του λόφου ως τη λίμνη. Η αρχιτεκτονική των κτισμάτων αυτών είναι ιδιαίτερη, χαρακτηριστικό δείγμα της Ηπειρώτικης και Μακεδονικής τέχνης. Ωστόσο ξεχωρίζουν και για τον εσωτερικό τους διάκοσμο όπου κυριαρχούν τα εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα και η περίτεχνη επίπλωση. Αξίζει να δείτε τα αρχοντικά Σαπουντζή, Μπασάρα και των αδελφών Εμμανουήλ. Στην πλατεία βρίσκεται και το αρχοντικό του Νεράτζη Αιβάτζη όπου σήμερα φιλοξενείται το λαογραφικό μουσείο.
  Εντός  
Προστέθηκε από: eki, ηλικία 43 στις 18/09/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Φοβερή ήταν η παραλίμνια διαδρομή από το νότιο τμήμα της λίμνης προς το βόρειο τμήμα της. Είναι περίπου 10χλμ μέσα σε πλατάνια τα οποία πέφτουν κυριολεκτικά μέσα στη λίμνη. Προτείνεται και για πεζοπορία και είδαμε πολλούς ντόπιους να περπατάνε τη διαδρομή.
Προστέθηκε από: guest στις 09/04/2008
Καταρχήν μια βόλτα στις παραδοσιακές γειτονιές της πόλης με τα διατηρητέα μεγαλόπρεπα αρχοντικά. Στις γειτονιές αυτές μοιάζει σαν να έχει πραγματικά σταματήσει ο χρόνος…Μην παραλείψετε επίσης να περπατήσετε στη λίμνη. Για μένα καλύτερη ώρα για έναν περίπατο είναι νωρίς το πρωί ή το σούρουπο. Έχετε υπόψη σας ότι μπορείτε να κάνετε και βαρκάδα στη λίμνη με το δημοτικό καραβάκι. Το εισιτήριο είναι μόλις 5 ευρώ και συμπεριλαμβάνει καφέ ή αναψυκτικό. Άλλο ένα ενδιαφέρον σημείο της πόλης είναι ο καταπράσινος λόφος που την σκεπάζει. Αξίζει να ανεβείτε στην κορυφή και να θαυμάσετε τη θέα της πόλης και της λίμνης από τα ψηλά. Αν τύχετε σε λιακάδα το θέαμα είναι μοναδικό!
  Εκτός  
Προστέθηκε από: eki, ηλικία 43 στις 18/09/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Από την Καστοριά στο Νυμφαίο μέσω Βίτσι. Ακολουθείτε τον δρόμο προς το χωριό Οξυά και μετά την διασταύρωση για Πολυκέρασο ακολουθήστε τον χωματόδρομο στην επόμενη διασταύρωση ( πρέπει να είχε πινακίδα για το χωριό Περικοπή ) . Το κομμάτι στον χωματόδρομο (15χλμ) ήταν φανταστικό μέσα σε δάσος Οξυάς. Ο χωματόδρομος όταν πήγαμε εμείς ( τέλος καλοκαιριού ) ήταν σε καλή κατάσταση και παρόλο που δεν είχαμε τζιπ δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Στο τέλος της διαδρομής όταν ξαναρχίσει η άσφαλτος και λίγο πριν το Νυμφαίο θα δείτε και μια πολύ όμορφη τεχνητή λίμνη. Το τοπίο ήταν πραγματικά φανταστικό. Μια ακόμα όμορφη διαδρομή είναι Καστοριά – Πρέσπες – Φλώρινα. Οι Πρέσπες απέχουν 50 λεπτά από την Καστοριά και αξίζουν να τις επισκεφτείτε. Μετά η διαδρομή προς Φλώρινα είναι φανταστική ειδικά το σημείο που βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας. Η Φλώρινα ήταν μια συμπαθητική πόλη χωρίς όμως να μας προξενήσει ιδιαίτερη εντύπωση. Το πιο ωραίο σημείο για περπάτημα ήταν δίπλα στο ποτάμι που είχε και εστιατόρια ενώ ο περισσότερος κόσμος κυκλοφορούσε στον εμπορικό πεζόδρομο της πόλης που θα βρείτε πολλά καφέ. Εκεί υπάρχει και το ζαχαροπλαστείο Δάφκος με ωραίο παγωτό.
Προστέθηκε από: guest στις 09/04/2008
Εκτός από την πόλη, όλη η ευρύτερη περιοχή προσφέρει πολλά για να δει ο επισκέπτης. Στο χωριό Νόστιμο βρίσκεται το απολιθωμένο δάσος που προέκυψε όταν πριν από κάποια εκατομμύρια χρόνια το τροπικό δάσος που ήταν εκεί καλύφτηκε από λάβα. Οι απολιθωμένοι κορμοί από φοίνικες πραγματικά εντυπωσιάζουν. Στην περιοχή λειτουργεί και σχετικό μουσείο όπου μπορείτε να δείτε σχετικά απολιθώματα. Αν τώρα θέλετε αποδράσεις στο βουνό, μπορείτε να πάτε μια εκδρομή προς το Γράμμο ή το Βίτσι και να «χαθείτε» μέσα στα ατελείωτα δάση της περιοχής. Άλλες προτάσεις είναι το χωριό Αμμουδαρά με τις ιαματικές πηγές και το χωριό Μελάς όπου βρίσκεται το σπίτι που σκοτώθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς. Ευτυχώς το σπίτι σήμερα λειτουργεί ως μουσείο με πολλά εκθέματα από τον Μακεδονικό Αγώνα. Μπράβο στους υπεύθυνους για την πρωτοβουλία και την προσπάθεια!
  Οικολογία  
Προστέθηκε από: matina, ηλικία 44 στις 18/07/2009
Η λίμνη της Καστοριάς έχει έκταση 28 χιλιόμ. και μέγιστο βάθος 9μ. Είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη. Σε όλη την έκτασή της απαγορεύεται το κυνήγι. Στο παρελθόν η ρύπανση της λίμνης ήταν μεγάλη από αστικά λύματα (ακόμη και λύματα γουναράδικων – βυρσοδεψείων) και από την απορροή λιπασμάτων φυτοφαρμάκων από παραλίμνιες κοινότητες. Σήμερα υπάρχει σύστημα ανάταξης της οικολογικής ισορροπίας καθώς υπάρχει πλέον βιολογικός καθαρισμός των οικιστικών λυμάτων. Είναι εγγεγραμμένοι 110 επαγγελματίες ψαράδες και ερασιτέχνες. Στη λίμνη υπάρχουν κυπρίνοι (γριβάδια), γουλιανοί, τούρνες, πλατίκες, πρικιά (πέρκες) και «πεταλούδες». Υπάρχει παραλίμνιο δάσος με πλατάνια, σκλήθρα, ιτιές, λεύκες, καλαμιώνες, σπάνια είδη (π.χ. παρθενικός κρίνος, νερόκρινο, είδος αγράμπελις) Υπάρχουν 180 είδη υδρόβιων πουλιών από τα οποία 45 είδη είναι σπάνια υπό την προστασία της Ελληνικής Ορνιθολογικής εταιρείας. Μερικά από αυτά τα είδη είναι : Βουβόκυκνοι, αγριόπαπιες, κορμοράνοι, λαγγόνες, ωυχτοκόρακες, αργυροπελεκάνοι, ερωδιοί, ροδοπελεκάνοι κ.α. Στην ευρύτερη περιοχη της Καστοριάς υπάρχουν 24 είδη ερπετών: Μεσογειακή χελώνα, βαλτοχελώνα, οχιά, νερόφιδο, δεντρογαλιά, γατόφιδο, πρασινολαφιέτης κ.α. Υπάρχουν 49 είδη θηλαστικών όπως η βίδρα, λύκοι, καφέ αρκούδα, αλεπού, νυφίτσα, αγριόγατα, κουνάβια κ.α.
  Μην χάσετε  
Προστέθηκε από: eki, ηλικία 43 στις 18/09/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Βόλτες - καφέ και φαγητό στα Παραλίμνια ( νότια πλευρά της λίμνης ) και στην αρχοντογειτονιά Ντολτσο, την διαδρομή από την νότια πλευρά της λίμνης προς τη βόρεια με αυτοκίνητο αλλά και με τα πόδια (10χλμ ), να ψωνίσετε δερμάτινα και εκδρομές στις Πρέσπες και στο Νυμφαίον.
Προστέθηκε από: matina, ηλικία 44 στις 18/07/2009
Παραλίμνια περιοχή που αξίζει να τη δεις την εποχή που είναι γεμάτη από τα μεταναστευτικά πουλιά. Να έχετε μαζί σας κυάλια και φωτογραφική μηχανή! Κάντε μια βόλτα στη λίμνη δίπλα στα πυκνά πλατάνια και τις καλαμιές, δείτε τις μοναδικές Κατσοριανές βάρκες, τις πλάβες, συνομιλήστε με τους ψαράδες όπου θα χαρούν να σας μιλήσουν για τον τρόπο που ψαρεύουν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Περιηγηθείτε στο Ντολτσό, την πιο μεγάλη αρχοντογειτονιά της Καστοριάς όπου θα νομίσετε ότι ταξιδεύετε πίσω στο χρόνο.
  Θα ήθελα να έχει  
Προστέθηκε από: eki, ηλικία 43 στις 18/09/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Καλύτερες πινακίδες για τα αξιοθέατα της πόλης αλλά και για τις γύρω περιοχές. Μου φάνηκε αδιανόητο ότι χρειάστηκε να ρωτήσουμε τους ντόπιους για το πώς θα πάμε στο Ντολτσό.
  Εντυπώσεις  
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 41 στις 11/04/2012
ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΘΕΙ ΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ.ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΩΡΑΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑ.ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ.ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ.
Προστέθηκε από: eki, ηλικία 43 στις 18/09/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Πολύ όμορφη πόλη με ευγενικούς και φιλόξενους κατοίκους. Οι υπηρεσίες που σου προσφέρονται αξίζουν τα χρήματα που δίνεις και δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τους κατοίκους της πόλης να εκμεταλλευτούν τους επισκέπτες. Τα παραλίμνια είναι μια από τις πιο ωραίες και ευχάριστες περιοχές της Ελλάδας που έχω επισκεφτεί ποτέ. Η πόλη επίσης προσφέρεται και για ημερήσιες εκδρομές στις Πρέσπες και στο Νυμφαίο.
Προστέθηκε από: guest στις 09/04/2008
Πρόκειται για έναν από τους ωραιότερους προορισμούς στην Ελλάδα, ιδανικό για κάθε εποχή του χρόνου. Προσφέρεται για ξεκούραση και χαλάρωση ενώ αν είστε fun των δερμάτινων ειδών, και για αγορές! Μοναδικό ίσως μειονέκτημα η απόσταση, ιδιαίτερα αν κάποιος έρχεται από Αθήνα. Μόλις όμως φτάσεις ξεχνάς αμέσως την κούραση!

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007